Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Diesel
»
witam niepokoi mnie dymienie mojego auta
Nazwa użytkownika:
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Hasło:
Strona główna
Zaloguj się
Strony: [
1
]
2
3
...
8
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: witam niepokoi mnie dymienie mojego auta (Przeczytany 108156 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
MACHO
Gość
witam niepokoi mnie dymienie mojego auta
«
Środa, 28.02.2007, 19:29:28 -
NIEPRZECZYTANA
»
mam silnik agr 90 koni i widze ze przy okolo 2,5 tys. obrotow w swiatlach samochodu jadacego za mna widze dym . napewno jest czarny .dodam ze silnik byl zimny nie przerywa nie brakuje mu mocy wymienialem przed zima swiece i ustawialem kat nastawienia wtrysku . dlatego zastanawiem sie co moze byc tego przyczyna . czy moglo sie tak zdazyc ze zaplacilem za ustawienie wtryskow a mechanik tego nie zrobil ? prosze o podpowiedz z gory wielkie dzieki .
heartless
Moderator
Samochód: Ibiza '94 AAZ
Odp: witam niepokoi mnie dymienie mojego auta
«
Odpowiedz #1 -
Środa, 28.02.2007, 20:07:27 -
NIEPRZECZYTANA
»
Wtryski mogą lać - nie rozpylać prawidłowo, tylko kropelki "wtłaczać" do cylindra - wtedy się dymienie pojawia, a poza tym bardzo możliwe, że mechanik spaprał kąt wtrysku..
Ibiza 1,9 TD (AAZ) '94
KKKKris
Użytkownik
Samochód: Leon '04 ASZ, Grand Vitara 2007 DDiS
«
Odpowiedz #2 -
Środa, 28.02.2007, 20:26:14 -
NIEPRZECZYTANA
»
Nie zerknales na VAGa? Moze lambda, czujnik temp. Sprawdz bezpieczniki, moze padl zasilajacy grzalke sondy-choc to chyba najmniej mozliwe, bo cos widocznego tez przestaloby dzialac.
MACHO
Gość
«
Odpowiedz #3 -
Środa, 28.02.2007, 20:47:55 -
NIEPRZECZYTANA
»
wlasnie nie wiem co zrobic czy zajechac ustawic kat wtrysku czy lepiej od razu je wykrecic i sprawdzidzic czy leja ? i czy cos innego moze byc powodem tego ze kopci np. dziadowskie paliwo ?
Marian
Jam Vario't
Użytkownik
Samochód: Vario '01
«
Odpowiedz #4 -
Środa, 28.02.2007, 21:10:12 -
NIEPRZECZYTANA
»
Chyba jakby wtrysk lał to przy zapalaniu by było też troche czuć - szarpnięcie. No i nierówna praca. A może uszczelniacze zaworowe?? Oleju nie bedzie jako, tako brał ale będzie kopcił.
Tam gdzie kończą się pomysły, ja zaczynam tworzyć
MACHO
Gość
«
Odpowiedz #5 -
Środa, 28.02.2007, 22:13:09 -
NIEPRZECZYTANA
»
silnik pracuje rowno . mam jeszcze jedno pytanie nad zbiorniczkiem od plynu chamulcowego jest jakis czujnik czy cos w tym stylu w piete sa do niego trzy cienkie wezyki i oczywiscie wtyczka . ciekawi mnie to ze pracuje on glosno nie wiem jak okreslic ten dzwiek jest to tak jak by tykanie cos w stylu grajacych zaworow . nie wiem czy on ma tak dzialac ?
Marian
Jam Vario't
Użytkownik
Samochód: Vario '01
«
Odpowiedz #6 -
Czwartek, 01.03.2007, 00:02:34 -
NIEPRZECZYTANA
»
Jeśli dobrze dumam to chyba chodzi Ci o N75. On nie ma nic wspólnego z kopceniem. Przynajmniej ja tak uważam. Gdyby zawór się przyciął to nierówno by chodził i to bardzo, no i zero mocy.
Tam gdzie kończą się pomysły, ja zaczynam tworzyć
KYS
~ KYS ~ ?
Moderator
Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)
«
Odpowiedz #7 -
Czwartek, 01.03.2007, 00:10:06 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: "Marian"
Jeśli dobrze dumam to chyba chodzi Ci o N75. On nie ma nic wspólnego z kopceniem.
N75 odpowiada za ograniczenie ciśnienia turbosprężarki, więc jak najbardziej może być odpowiedzialny za kopcenie np. gdy turbina podaje powietrze pod zbyt małym ciśnieniem.
ASZ + FJW = T
DI
vertor
Użytkownik
Samochód: Ibiza Sport '01, 1.9 TDI ASV
«
Odpowiedz #8 -
Czwartek, 01.03.2007, 08:24:29 -
NIEPRZECZYTANA
»
A mnie sie wydaje ze jak silnik zimny to mozna sie spodziewac takiego zadymienia na pierwszych biegach jak mocno autu dasz z buta
Moj to jak jade praktycznie nie dymi ale z tego co widzialem zazwyczaj na 1 i 2 jak naprawde ostro ruszasz albo jak redukujesz na 2 to czesto troszke dymu pujdzie.
Zawsze myslalem ze to urok diesla. Widzialem nowki DCI ktore tak mialy
Ibiza Sport TD
I
ASV
Ofaniel
Użytkownik
Samochód: Była Ibiza 1.9 TDI EVO1/ Jest Ford Mondeo 2,0 TDDi
«
Odpowiedz #9 -
Środa, 03.09.2008, 23:04:59 -
NIEPRZECZYTANA
»
A ja sie podepne pod ten temat...moze troszke odgrzeje kotleta, ale poczytalem poczytalem....i moze ktos mi teraz odpowie co sie dzieje?
Dwa tygodnie temu kupilem STP do czyszczenia wtryskow i od tamtej pory nasililo mi sie kopcenie...powiem wiecej...tego nie mozna nazwac zwyklym kopceniem, bo jak przycisne, to mi samochod taki dym zostawia, ze sie ludzie na przystankach na ziemi klada i mam juz na karku "zielonych", ze im krajobraz zatrowam...tak powaznie to pisze dalej....
nie mam w samochodzie katalizatora, ale watpie zeby to bylo to...mam niewielki wyciek oleju z klawiatury na silniku...ale to raczej tez nie to...czy wtryski moga dawac w dupe? Nie zauwazylem jakiejs duzej roznicy w spalaniu to raz...dwa samochod ma takiego samego kopa jak mial...z tym ze teraz sie wyproznia z sadzy hehhe
MAcie pomysl co moglo siasc? Chce dodac, ze silnik od czasu do czasu jest butowany, czyli traktuje go wlasciwie
KKKKris
Użytkownik
«
Odpowiedz #10 -
Czwartek, 04.09.2008, 08:56:42 -
NIEPRZECZYTANA
»
Sadze w spalinach to objaw za bogatej mieszanki. Sprawdź czy nie masz jakiejś nieszczelnści między przepływką, a głowicą. Może turbina pompuje w powietrze, albo przepływka zawyża odczyt. Ostatecznie wtryski.
A może jakieś kiepskie paliwo trafiłeś.
Ofaniel
Użytkownik
«
Odpowiedz #11 -
Czwartek, 04.09.2008, 12:57:02 -
NIEPRZECZYTANA
»
Hmmm co do paliwa tez tak myslalem na poczatku, ale zatankowalem na SHELL i taka sama historia...Predzej nieszczelnosc z tym, ze bedziecie mi musieli pomoc, bo nie wiem jak zlokalizowac taka niesczelnosc? mam filtr powietrza...pozniej przeplywka...pozniej plastikowa rurka...taka harmonijka...i jesli ta harmonijka jest walnieta to to moze byc to ?
PS. dymienie pojawia sie przy wlaczeniu sie turbiny...mam turbo dziure wiec dokladnie moge to zauwazyc. Wciskam gaz...turbina sie wlacza i nagle chmura dymu....pąpuje w powietrze? Gdzie moze byc nieszczelnosc przy turbinie?
KKKKris
Użytkownik
«
Odpowiedz #12 -
Czwartek, 04.09.2008, 13:41:05 -
NIEPRZECZYTANA
»
Nieszczelność za turbiną po dłuższym czasi zdradza olej na wężach.
Cytat: Ofaniel
jesli ta harmonijka jest walnieta to to moze byc to ?
Na logikę to tam jest zasysane powietrze niemierzone przez przepływkę, więc w takim przypadku spodziewałbym się spadku mocy - ECU zmniejsza dawkę, bo z przepływki jest mniejsze wskazanie, raczej za turbiną szukałbym dziury. Jeśli nieszczelność jest przyczyną. Jak inna to może dłużej posiadający TDI się coś wypowiedzą.
Nie bardzo rozumiem określenie "wlaczeniu sie turbiny". Dla mnie turbina cały czas jest włączona. Ale to tak na marginesie.
Koszał
Użytkownik
Samochód: Ibiza TDI AFN+
«
Odpowiedz #13 -
Czwartek, 04.09.2008, 13:45:33 -
NIEPRZECZYTANA
»
Jeśli masz nieszczelność to bym szukał miedzy wylotem z turbiny a kolektorem ssącym. Często się zdarza że jakaś złączka puści koło IC albo w samym IC jest mała dziura. Wsadź kogoś do auta i niech trzyma obroty na 2300-2500 a Ty pod auto i słuchaj gdzie spierdziela powietrze. Jak nie usłyszysz i nie wymacasz tz. że problem jest w innym miejscu.
Z drugiej strony jak auto tak samo zapierdziela to powietrza dostaje wystarczająco dużo.
Ja raczej szukał bym przyczyny przy wtryskach. Jeśli je wyczyściłeś to pompują więcej paliwa i proponował bym korektę softu-a auto będzie jeszcze szybsze
Ofaniel
Użytkownik
«
Odpowiedz #14 -
Czwartek, 04.09.2008, 15:45:47 -
NIEPRZECZYTANA
»
To z wyciekiem z wezykow to moze byc to bo cos takiego zauwazylem...ale posprawdzam w wekend wszystko umyje silnik i sprawdze wogoke gdzie mam te wszystkie wycieki...trzeba bedzie uszczelniac...
dam znac jak cos :]
Strony: [
1
]
2
3
...
8
Do góry
Drukuj
Internetowy Klub Seata
Techniczne