Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Odp: Ibiza 6L (2002-07) Montaż głośników z tyłu - autko 3 drzwiowe  (Przeczytany 9844 razy)
kuczy Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba '94 1.8i GLX 90KM

« Piątek, 01.05.2009, 10:16:34 - NIEPRZECZYTANA »

W/G mnie bardzo fajnie to opracowałeś - gratuluję  :ok: - zmienił bym tylko 1 rzecz - przy głośnikach wysokotonowych jest czasami montowany kondensator - "scalak" to to nie jest - zgłaszam to tylko tak żeby potem nikt się nie przyczepił.
a kondensator to najprostsza metoda na to, żeby do wysokotonowych nie dochodziły "basy" których i tak te głośniki nie przetworzą... a faktycznie mogą sie spalić...

Tomasz - osobiście podziwiam, że wszystko zrobiłeś z fabrycznych części... i podałeś numery katalogowe - klasa !

propozycja zmian:
Cytat: Tomasz_W-wa
Co do małych głośników (wysokotonowe) to muszą mieć taki scalak (kondensator) z tyłu głośniczka, jak się nie mylę to nie dopuszcza on do spalenia głośnika, widziałem również głośniki do kupienia bez tego kondensatora scalaka - odradzam.

Byłe autko: Cordoba '94 1.8i GLX 90KM benzyna A.D.94 - ETRT/ET 18,139 / 17,873 - II Miejsce w klasie A2  - Borsk 2009
Tworzenie stron internetowych
aboz Mężczyzna
Music my saviour
Prezes

Samochód: Była Cordoba Vario '01 AUA 1.4 16V DXK, jest VW Jetta 07 BLS

« Odpowiedz #1 - Piątek, 01.05.2009, 10:18:41 - NIEPRZECZYTANA »

Ten wątek został przeniesiony do Instrukcje, poradniki, informacje.

http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=10015.0

To jest wątek do dyskusji.
Leemarvin Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba '99, 1.4 AEX + Gofer BMN

« Odpowiedz #2 - Sobota, 02.05.2009, 10:14:05 - NIEPRZECZYTANA »

Ehhhh szkoda że nie robiłem fotek jak u kumpla montowałem u-Dimension EL-Comp6 z tyłu w Ibizie 6L 3d, tam poszły głośniki 165mm, bez żadnych ori adapterów itd, tylko pełna rzeźba z wygłuszeniem, panelami mdf itd.
Ciekawi jak to u ciebie gra :-\ czy to wogóle coś słychac?

Nowe części do Seat`a i innych aut, tel. 500-48-10-10
Tomasz_W-wa Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Ibiza, 2005r., 1.9 ATD

« Odpowiedz #3 - Sobota, 02.05.2009, 13:06:31 - NIEPRZECZYTANA »

Leemarvin coś tam gra, oczywiście jak bym założył lepszej marki głośniki grało by lepiej, logiczne.
Nie ma co porównywać z nagłośnieniem jakie mam w drugim autku (Audi A3), oryginalny zestaw BOSE (głośniki, wzmacniacz, tuba) wszystko zakładane oryginalnie przez Audi, gra naprawdę zacnie.
A wracając do Seata, to można coś posłuchać He He.
Nie jestem maniakiem odnoście CarAudio a więc jak dla nie wystarcza, za cały zestaw wyszło mi gdzieś ok 100 zł, a więc nie aż tak duże pieniądze, a do wcześniejszych 4 głośników teraz gra o klasę lepiej.
No to tyle.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa

Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
kotu Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Była Ibiza SDI

« Odpowiedz #4 - Sobota, 02.05.2009, 19:33:37 - NIEPRZECZYTANA »

Ja bym miał pytanie jeszcze o wymiary tych ori głośników bo coś planuje do siebie wrzucić i pewnie już bym coś działał w temacie ale Ibi narazie nie nadaje sie do jazdy i fundusze na audio pójdą... ale na przyszłość dobrze by było znać już przynajmniej wymiary  ;)

Leemarvin Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #5 - Sobota, 02.05.2009, 21:29:42 - NIEPRZECZYTANA »

kotu, według mnie to lepiej pobawić się w płyte mdf i trochę rzeźby na tył, efekt jest naprawde dobry i byłem zaskoczony jak to zagrało u kumpla.

kotu Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Była Ibiza SDI

« Odpowiedz #6 - Niedziela, 03.05.2009, 08:03:53 - NIEPRZECZYTANA »

Może we wakacje się do Ciebie z tym zgłosze jak fundusze będą ;)

Tomasz_W-wa Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Ibiza, 2005r., 1.9 ATD

« Odpowiedz #7 - Niedziela, 03.05.2009, 10:43:13 - NIEPRZECZYTANA »

Leemarvin moim zdaniem przy zakładaniu głośników nieoryginalnych, można by się pokusić o zrobienie mocować głośników z tej płyty MDF.
Ale jeżeli chcemy założyć oryginalne głośniki i nie chcemy się bawić w stolarkę, to nie ma co samemu rzeźbić. Zestaw dwóch blach montażowych z głośnikami zakupiłem na allegro w cenie 60-70 zł, a więc jak widać naprawdę nie są to ogromne pieniądze, a przy założeniu takiej blachy nic nam nie ociera i wszystko pasuje jak ulał do tego pasy nam nie będą obcierały bo w tym miejscu co się dokręca tą blachę (przy pasach) blacha jest specjalnie wyprofilowana.
No i tyle.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa

Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Leemarvin Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #8 - Niedziela, 03.05.2009, 14:25:00 - NIEPRZECZYTANA »

Ja tam nie mówię że to źle, jak ktoś zakłada takie ori mocowania, żeby nie było że się czepiam, czy coś. Ma się podobać właścicielowi, jak się podoba, to wszystko git :pub:

emtezet Mężczyzna
Moderator

Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e

« Odpowiedz #9 - Poniedziałek, 04.05.2009, 00:08:23 - NIEPRZECZYTANA »

Fajna opcja z tym ze w ogole w 6L 3-drzwiowej jest mozliwosc z tylu dostawienia glosnikow, w FL niestety takiego miejsca nie ma, kiedys myslalem zeby tam cos wstawic, ale z drugiej strony nie bede rzezbil dla pasazerow :P Syczki mam na slupkach a bass z tylu musi im wystarczyc ten co jest ze skrzyni... :P Ogolnie gratki za inicjatywe i wykonanie i szacunek za uzycie ori czesci, nawet jezeli moznaby to zrobic inaczej/lepiej.

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Car Audio» Odp: Ibiza 6L (2002-07) Montaż głośników z tyłu - autko 3 drzwiowe
Skocz do: