+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» gaśnie po odpaleniu- problem innny niż wszystkie
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 [2] 3 4 5   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: gaśnie po odpaleniu- problem innny niż wszystkie  (Przeczytany 50385 razy)
respec82 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat Cordoba 99 1,4 MPI AKK

« Odpowiedz #15 - Środa, 08.04.2009, 13:23:59 - NIEPRZECZYTANA »

creedd mam do ciebie pytanie
ten problem co ty masz występuje też u mnie z takimi samymi objawami
mam dokładnie taki sam motor
czy może jakoś zaradziłeś temu ???
creedd Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Ibiza '99, 1.4 AKK

« Odpowiedz #16 - Wtorek, 28.07.2009, 22:34:40 - NIEPRZECZYTANA »

no i po problemie..
dwa miesiące temu założyłem instalację gazową stag 300. Podczas montażu magik od gazu powiedział mi, że sonda lambda nie działa. Tak więc kupiłem nową za 90zł, wymieniłem (był mały problem z odkręceniem starej) i po problemie. Auto nie gaśnie już po odpaleniu a dodatkowo teraz na gazie chodzi lepiej niż przedtem na benzynce.
Dziwi mnie tylko, że jak wcześniej pewien magik sprawdzał mi auto vagiem, nic nie stwierdził.
efmk Mężczyzna
Master Of Silence
Użytkownik

Samochód: była: Ibiza FL - 1.4 MPI [Power]

« Odpowiedz #17 - Wtorek, 28.07.2009, 22:35:56 - NIEPRZECZYTANA »

Dziwi mnie tylko, że jak wcześniej pewien magik sprawdzał mi auto vagiem, nic nie stwierdził.
może ten magik to bardziej czarował niż diagnozował ?

« Odpowiedz #18 - Środa, 29.07.2009, 13:51:19 - NIEPRZECZYTANA »

no najwidoczniej tak... bo tak zaczarował, że ok 4 miesięcy jeździłem z niesprawną sondą.. a zastanawiałem się dlaczego tak dużo pali... dzisiaj to jak czegoś sam nie zrobisz to nie masz pewności...
mariuszrz
Świeżak

Samochód: Ibiza '02, 1.4 AKK

« Odpowiedz #19 - Sobota, 14.11.2009, 17:42:49 - NIEPRZECZYTANA »

A jaką kupiłeś sondę lambda i oprócz tego że ciężko odkręcić to dużo roboty?
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #20 - Sobota, 14.11.2009, 17:46:00 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: mariuszrz
oprócz tego że ciężko odkręcić to dużo roboty?
to zalezy jak dasz sobie rade z podlaczeniem 4 kabli, lutowac sie nie da ale w zestawie powinno byc cos do polaczenia kabli

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
creedd Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #21 - Niedziela, 15.11.2009, 10:12:59 - NIEPRZECZYTANA »

kupiłem zamiennik za klika dyszek ale nie pamiętam już jakiej firmy. Co do odkręcenia to najlepiej popsikać okolice gwintu WD 40 bądź innym preparatem o tych samych właściwościach, i odkręcać możliwie najdłuższym kluczem, oczywiście bardzo delikatnie. Jeżeli chodzi o połączenie kabli to są cztery, z tego co pamiętam dwa białe, jeden szary i jeden czarny. Należy uciąć kable możliwie najbliżej starej sondy i odłączyć kostkę. Na sondzie są identyczne kolory więc zakładasz na kabelki opaski termokurczliwe, skręcasz ze kable o tych samych kolorach, zasuwasz opaski na gołe miejsce splotu kabli i podgrzewasz. Ja najpierw zarobiłem kable, potem wkręciłem gotową sondę na jej miejsce, a na końcu podłączyłem kostkę. W sumie to 20-30min roboty.
emtezet Mężczyzna
Moderator

Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e

« Odpowiedz #22 - Niedziela, 15.11.2009, 22:14:57 - NIEPRZECZYTANA »

Ciekawe, u mnie ten sam problem, a VAG tez pokazuje ze sonda ok, trza by bylo sprawdzic doswiadczalnie czy to faktycznie to bo moze VAG po prostu nie lapie tego uszkodzenia. Duzo palil, tzn ile?? U mnie ten objaw tez wystepuje i to prkatycznie od samego poczatku, ale zeby spalanie bylo jakies strasznie duze to powiedziec tego nie moge..

creedd Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #23 - Poniedziałek, 16.11.2009, 10:32:52 - NIEPRZECZYTANA »

w mieście paliła mi wtedy 11-12l/ 100km przy dość spokojnej jeździe co jak na ten silnik to dość dużo. Przed wymianą sondy była podłączana do VAG'a ale nie wykazywało nieprawidłowości. Dopiero przy montażu LPG monter to stwierdził, wymieniłem i już nie gaśnie. Nie mam pojęcia może tam coś jeszcze w kompie poprzestawiał ale to chyba mało prawdopodobne.
emtezet Mężczyzna
Moderator

Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e

« Odpowiedz #24 - Poniedziałek, 16.11.2009, 10:41:27 - NIEPRZECZYTANA »

Kilka dyszek mowisz, w takmi razie warto sprobowac, co prada u mnie rowniez montowali gaz ale zadnych nieprawidlowosci nie stwierdzili...zobaczymy

manio018 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Ibiza, 2000, 1.4MPI

« Odpowiedz #25 - Poniedziałek, 16.11.2009, 12:34:37 - NIEPRZECZYTANA »

A ja Wam powiem, że przyczyną jest cewka zapłonowa 8)  Otóż miałem ten sam problem - czyszczenie i adaptacja przepustnicy nie pomogły, Vag nic nie wykazywał, a mechanicy załamywali ręce. Ktoś ostatnio doradził (nie będę robić reklamy), żeby wymienić właśnie cewkę zapłonową, na szrocie kupiłem używkę za 80zł, założyłem i od 1,5 tygodnia nie mam problemów z odpalaniem ;D POWODZENIA!!!
sheen1 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Cordi - była..... Poszukuję

« Odpowiedz #26 - Piątek, 20.11.2009, 00:04:39 - NIEPRZECZYTANA »

Trochę ciężko mi uwierzyć że to lambda. Gdy silnik zimny ecu chodzi na mapach, po nagrzaniu czyta z lambdy, czyli w pierwszych minutach lambda nie ma nic do gadania.
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)

« Odpowiedz #27 - Piątek, 20.11.2009, 00:22:39 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: sheen1
Gdy silnik zimny ecu chodzi na mapach
Na mapach ECU silnik chodzi przez cały czas - z tym, że do momentu nagrzania nie bierze pod uwagę sygnałów z sondy lambda (czytaj: pracuje na bogatej mieszance).

ps. Uzupełnij swój profil.

:tazior:   ASZ + FJW = TDI  :los:
sheen1 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Cordi - była..... Poszukuję

« Odpowiedz #28 - Piątek, 20.11.2009, 12:58:15 - NIEPRZECZYTANA »

Panie moderator co to zmienia w mojej wypowiedzi? W skrócie opisałem co i jak a bardziej chodziło o to że do nagrzania nie czyta z sondy. Czyli, jak padnięta sonda może być przyczyną kłopotów w 1 minucie od odpalenia?
creedd Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #29 - Piątek, 20.11.2009, 13:48:56 - NIEPRZECZYTANA »

sheen1, ja niestety nie znam się na tym od strony technicznej, po prostu u mnie po wymianie sondy problem zniknął. 
Strony: 1 [2] 3 4 5   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» gaśnie po odpaleniu- problem innny niż wszystkie
Skocz do: