+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Licznki i lampki kontrolne» zmiana oświetlenia zegarow
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 [2] 3 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: zmiana oświetlenia zegarow  (Przeczytany 54035 razy)
punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #15 - Poniedziałek, 20.02.2006, 18:06:08 - NIEPRZECZYTANA »

Problem w tym - że jak ja kupowałem od tego gościa, to w reklamie aukcji - nie był wymieniony SEAT - niby nic ale może to miało znaczenie. W miejsce gdzie od góry jest ta dziura - leży ten filtr ( co daje kolor światła przy zwykłych żarówkach )- który się wyciąga, a w jego miejsce wkłada się listwe diodową. Mniej więcej w środku tej odległości jest poprzeczne "plastikowe wzmocnienie" ( nie wiem jak to nazwać ale niechciałem tego urywać/wycinać ) i wychodziło mi w systemie 8 diodowym , że akurat dioda wychodzi na tym wzmocnieniu. Stąd tuning w kwestii przycięcia długoąci listwy i równomierne rozłożenie po 3 LED'y na stonę.
Bólem całej konstrukcji jest to , że w ciemni nie są doświetlone ( w moim przypadku ) wskaźniki paliwa i temperatury - ale w przyszlości mam zamiar opracować wzór konspekt oświetlenia - znacznie lepszego niż to oferowane.

P.S.: Kiedyś kupiłem chromowane ramki  na zegary ( też do VW ) i pomimo iż na zdjęciu był licznik taki jak mam, to niedało się ich zamontować , z racji, że szyba czołowa ( przeźroczysta osłona ) liczników jest klejona i nieściągalna i niemorzna było przełożyć od tyłu największych ramek od prędkości i obrotów. Wygląda na to , że w VW jest ściągalna - tak się zarzekał sprzedający.
Dlatego dochodzę po tych dwóch wnioskach , że liczniki Seat i VW - zawsze może coś różnić - w kwestiach VIZUAL TUNING.

Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać :satan: - SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX - HONDA Civic IX 1.8 '14

joker Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza '95 2.8 VR6

« Odpowiedz #16 - Poniedziałek, 20.02.2006, 20:28:52 - NIEPRZECZYTANA »

u mnie z panelem bylo tak ze ten panel to  byl podzielonu jakby na dwa  i jeden wchodzil  jedna czesc a  drugi w druga   i wszystko pasowalo jak nalezy

punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #17 - Poniedziałek, 20.02.2006, 20:35:39 - NIEPRZECZYTANA »

U mnie była jedna całość.

Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać :satan: - SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX - HONDA Civic IX 1.8 '14

Dark_1984 Mężczyzna
:))
Użytkownik

Samochód: Ibiza 1.4MPi Signo 2002 (99-02) AKK

« Odpowiedz #18 - Piątek, 03.03.2006, 01:09:43 - NIEPRZECZYTANA »

a ey to macie dobrze...mozecie sobie biale tarcze wsadzic..mi sie jeszcz enie udalo znalezc kogos kto robi "nakladki" w rozsadnych cenach do mojego modelu... eh.. :/

Ibiza 1.4MPi Signo 2002 (99-02) AKK
Black Magic :)
tysszek Mężczyzna
mghemGD
Użytkownik

Samochód: Seat Ibiza, 1995, 1.4 ABD

« Odpowiedz #19 - Sobota, 05.08.2006, 16:54:04 - NIEPRZECZYTANA »

najprawdopodobniej padla mi zaroweczka od swiatel i po wlaczeniu nie zpala sie i tak przy okazji jej wymiany mysle moze nad tym aby zminic zegary na biale ma ktos dobry namiar na takie zegary do IBI 95r 1.4?
No i oczywiscie na zarowki do podswietlenia bo na tym watku aukji juz nie ma :((( no i czy te led-y co sa na allegro aktualnie podejda bez zadnych modyfikacji? mile widzien sprawdzone aukcje:)

punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

« Odpowiedz #20 - Sobota, 05.08.2006, 17:13:10 - NIEPRZECZYTANA »

---> Zegary na zamówienie - dowolny motyw czcionka... <---

---> Listwa do podświetlenia Zegarów <---

---> LED'y do podświetlenia zegarka, kilometrów = wyświetlacz elektroniczny + kontrolki <---

Chyba wyczerpujaca propozycja. Sam mam takie bajery w aucie  :rock:

Cordoba 1.4 '97/98 AEX

tysszek Mężczyzna
mghemGD
Użytkownik

« Odpowiedz #21 - Sobota, 05.08.2006, 17:20:36 - NIEPRZECZYTANA »

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=117851476 a co powiesz o tych bialych zegarach? to sa zamienniki a tamto co podales to chyba tylko nakladki na oryginalne. a co lepsza listwa z diodami czu wymiana oryginalnych zaroweczek na diody kolorowe?

punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

« Odpowiedz #22 - Sobota, 05.08.2006, 17:27:49 - NIEPRZECZYTANA »

Sądze ,że są za drogie w stosunku do wymagań. Nie są orginalne - każdy może takie mieć. A w przypadku mojego linka do zegarów - wystarczy ruszyć fantazją , żeby mieć niepowtarzalne zegary. Poszukaj w albumie - są umieszczone moje tarcze - robione na zamówienie.
Ja mam listwe. Zawsze możesz urzyć tych diodek co podałem zamiast 2 żarówek, które podświetlają tarcze od góry - po wcześniejszym usunieciu filtra - zabarwiającego podświetlenie na pomarańczowo ( taki kolor był u mnie w Corbie '97 ).

Wybór należy do Ciebie  :ok:

Cordoba 1.4 '97/98 AEX

tysszek Mężczyzna
mghemGD
Użytkownik

« Odpowiedz #23 - Sobota, 05.08.2006, 17:32:24 - NIEPRZECZYTANA »

u mnie taki sam jest:) kolor jak z reszta w polowie seatow:)
Dobra mam jedno pytnaie te listwa z linka pasuje dobrze bo gdzies tu czytalem ze u kogos nie pasowaly i musial przerabiac ibi 95r?

No i mam jeszcze jedno pytanie ile musze kupic tych pod zegary? chodzi mi o to ze juz bym wymienil wszystkie te co swieca pod ksiegowym recznym itp itd i czy kupywac konkretne kolory czy biale bo nie mam pojecia jak tam jest bo nigdy tego nie rozbieralem, przynajmniej nie w tym aucie:) hehe

Loop
Gość

« Odpowiedz #24 - Wtorek, 08.08.2006, 11:50:56 - NIEPRZECZYTANA »

Witam.Poszukuje kogoś,kto mi zmieni podświetlenie radia i klimatronika w moim Toledziaku z krwisto czerwonego na niebieski !!! :mrgreen:
Dzięki za jakieś info.okolice Warszawy.
eX Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #25 - Środa, 09.08.2006, 12:42:34 - NIEPRZECZYTANA »

witam ja mam z kolei pytanie czy schemat do wyjecia licznika w ibi z 97roku jest taki sam? planuje nabyc za jakas chwile takie tarcze i zastanawiam sie czy nie bede mial wielkiego problemu zeby to wszystko pozakladac i popodlaczac. pozdrawiam

tysszek Mężczyzna
mghemGD
Użytkownik

« Odpowiedz #26 - Środa, 09.08.2006, 17:05:49 - NIEPRZECZYTANA »

Zamowilem sobie te drozsze zegary co pokazywalem za 55zl przyszly ladne solidne i nie pasuje roztaw otworow:( ale to juz mniejsza z tym cos by moze sie wymyslilo tu by sie docielo nam obcielo i przykleilo ale mam inny problem JAK SCIAGNAC WSKAZÓWKI siedze nad tym juz dobra godzine i nie wiem jak to zrobic zeby nie uszkodzic nic a tak reka to za cholere nie chca zejsc;( podswietlenie wymienilem zostalo mi wlasnie jeszcze tylko to i jak mam to zrobic? a dodam ze musze nie bawem zlozyc auto bo noc idzie

punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

« Odpowiedz #27 - Środa, 09.08.2006, 17:31:39 - NIEPRZECZYTANA »

eX, - ja mam Corbe z '97 <---> więc chyba sobie sam odpowiedziałeś - bo to tesame liczniki.

tysszek, - powinny sie zdjąć razem z tą czarną podstawką.

Reklamowane przezemnie tarcze - mają otwory środkowe niewiele wieksze niż te czarne podstawki od wskaźników i mozna je zalożyć bez ich ściągania i zlewają się ładnie z czarnym tłem orginałów

Cordoba 1.4 '97/98 AEX

tysszek Mężczyzna
mghemGD
Użytkownik

« Odpowiedz #28 - Środa, 09.08.2006, 18:04:54 - NIEPRZECZYTANA »

no ale nie chca prubowalem takimi szczypcami zlapac po bokach i "ciagnac" do gory ale lipa:( z reszta juz zlozylem bo mam jeszcze co innego do roboty moze na sobote to sobie zostawie:) szkoda ze u mnie w miescie nie ma zegarmistrza on ma takie fajne szczypce i bym sobie podjechal to by mi migiem to sciagnal:) a i jeszcze jedna sprawa ktos w ogole na tym forum sciagal tablice? bo widze jak sie nie myle ze sa one przybite? kurcze blade wydalem na nie 75zl i sie okaze ze to lipa to sie zdenerwuje na maxa!!!

kombatant Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Ibiza II 97' aex 1.4

« Odpowiedz #29 - Czwartek, 08.04.2010, 09:30:41 - NIEPRZECZYTANA »

Witam

Panowie wybacza że pisze tutaj ale nie potrafie znaleśc odpowiedniego tematu.

Po rozebraniu licznika i spowrotnym montażu przyciski do restartowania przebiegu i do zmiany czasu nie działają. Gumowe poduchy sa w odpowiednim miejscu od spodu, na to plastikowe tuleje. Z Zegarka wciskają sie ale nie działają, natomiast od przebiegu sztywny na amen.

Pozdrawiam
Strony: 1 [2] 3 4   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Licznki i lampki kontrolne» zmiana oświetlenia zegarow
Skocz do: