+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Licznki i lampki kontrolne» Czerwone Indiglo
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Ankieta
Pytanie: Co sądzisz o czerwonej folii indiglo?  (Głosowanie skończone: Poniedziałek, 06.02.2006, 21:30:45)
Super!!! - 2 (14.3%)
Biała jest lepsza - 5 (35.7%)
indiglo jest kiepskie :) - 7 (50%)
Głosów w sumie: 9

Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Czerwone Indiglo  (Przeczytany 13870 razy)
malkos Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza, 1997, 1.4 AEX

« Poniedziałek, 06.02.2006, 21:30:45 - NIEPRZECZYTANA »

co sądzicie?

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=84538369

mi sie podobaja:)

Ten właściciel czerwonego bizona, który cię ostatnio mijał to ja :)
Seat IBIZA, 1.4 97'
www.volfen.blogspot.com
punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #1 - Poniedziałek, 06.02.2006, 22:17:40 - NIEPRZECZYTANA »

Czerwona jest do DUPY. Wyobraź sobie , że jedziesz np. 10h lub więcej w ciemnych warunkach - i zobaczysz jak Cię będą gały bolały po takim kursie.
Czerwony jest kolorem drażniącym - do tego są lepsze łagodniejsze kolory jasno-podobne.
Ciekawie wygląda efekt luminescencji na biało-czarnych tarczach z listwą diodową osadząną w przeźroczystej plexi.

---> Polecam tego gościa i jego tarcze <---

+

---> Listwa diodowa do podświetlenia liczników <---

Taką akurat mam, ale gdzieś widziałem na przeźroczystej plexi i na diodach SuperFlux.
To da prawie tańszą wersję a'la INDIGLO.

Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać :satan: - SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX - HONDA Civic IX 1.8 '14

Nightmare Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat ibiza 99 1.4

« Odpowiedz #2 - Wtorek, 07.02.2006, 08:17:25 - NIEPRZECZYTANA »

Ja chyba jednal wolę białe. Muszę się wkońcu zabrać za zamontowanie właśnie białych zegarów w mojej Izie ale to chyba dopiero na wiosne.

malkos Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza, 1997, 1.4 AEX

« Odpowiedz #3 - Wtorek, 07.02.2006, 08:32:41 - NIEPRZECZYTANA »

ale białe czy indiglo ?

Ten właściciel czerwonego bizona, który cię ostatnio mijał to ja :)
Seat IBIZA, 1.4 97'
www.volfen.blogspot.com
Nightmare Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #4 - Wtorek, 07.02.2006, 08:59:42 - NIEPRZECZYTANA »

Zdecydowanie białe. Do indiglo jakoś nie jestem przekonany. Już jakiś czas temu kumpel się nimi zachwycał jednak do mnie bardziej przemawiają "zwykłe" biale zegary

WoRaS
Gość

« Odpowiedz #5 - Wtorek, 07.02.2006, 11:13:39 - NIEPRZECZYTANA »

Ja (jak zwykle) nie jestem w temacie.

Sam przymierzam się (baaaardzo powoli) do założenia białych zegarów w swojej IBI. Podobaja mi się zegary robione przez tego gościa, którego polecił Punchoo. Zastanawiam się tylko czy one będą dobrze wyglądać w nocy (nie chcę zmieniać oświetlenia, bo oświetlenie tablicy w ibizie z tego rocznika - 2001 - jest moim zdaniem super)?

I na czym polega właściwie technologia folii indiglo? Ta folia świeci? Czym właściwie różni się w  ciemnościach wygląd "zwykłych" białych zegarów od tych z folią indiglo?
Nightmare Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #6 - Wtorek, 07.02.2006, 11:32:36 - NIEPRZECZYTANA »

Folia indiglo nie odbija światla tylko sama świeci. Przynajmniej tak mi się wydaje.

punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #7 - Wtorek, 07.02.2006, 14:02:30 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "WoRaS"
J
Sam przymierzam się (baaaardzo powoli) do założenia białych zegarów w swojej IBI. Podobaja mi się zegary robione przez tego gościa, którego polecił Punchoo. Zastanawiam się tylko czy one będą dobrze wyglądać w nocy (nie chcę zmieniać oświetlenia, bo oświetlenie tablicy w ibizie z tego rocznika - 2001 - jest moim zdaniem super)?

Jest możliwość wysłania własnych projektów i pomysłów. Goć bardzo cierpliwy i przesyła do wglądu wzory i naniesione poprawki. Ja współpracowałem z nim ze 3 dni. Gdzieś w Galerii są moje zegary do wglądu.

Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać :satan: - SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX - HONDA Civic IX 1.8 '14

WoRaS
Gość

« Odpowiedz #8 - Wtorek, 07.02.2006, 14:17:47 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "punchoo"

Jest możliwość wysłania własnych projektów i pomysłów. Goć bardzo cierpliwy i przesyła do wglądu wzory i naniesione poprawki. Ja współpracowałem z nim ze 3 dni. Gdzieś w Galerii są moje zegary do wglądu.

Ciekaw jestem czy po założeniu tych tarcz (chyba zakłada sie je po prostu na firmowe?) jak będą wyglądały podświetlone zegary? Moje pytanie jest stąd, że zupełnie nie znam się na tym i nie wiem jak wygląda fabryczne podświetlenie.

W sumie te tarcze nie są na tyle drogie, żeby nie można było zaryzykować.

Poszperałem trochę o indiglo i znalazłem opinie, że to jest fajny bajer, ładnie wygląda, ale jest droższe niż "zwykłe" tarcze i, zdaniem niektórych, przy dłuższej jeździe w nocy męczy wzrok.
piotrospan
Gość

« Odpowiedz #9 - Wtorek, 07.02.2006, 16:08:31 - NIEPRZECZYTANA »

1-
I na czym polega właściwie technologia folii indiglo?

tu masz odpowiedż:
Cytat: "malkos"

2-
Ta folia świeci?

tak
punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

« Odpowiedz #10 - Wtorek, 07.02.2006, 16:41:43 - NIEPRZECZYTANA »

Ciekaw jestem czy po założeniu tych tarcz (chyba zakłada sie je po prostu na firmowe?) jak będą wyglądały podświetlone zegary? Moje pytanie jest stąd, że zupełnie nie znam się na tym i nie wiem jak wygląda fabryczne podświetlenie.

Są to tarcze na folii - które przyklejasz do tarcz fabrycznych za pomocą cieńkich pasków taśmy 2 stronnej ( dlatego cieńkich - żeby łatwo było powrócić kiedyś do stanów fabrycznych i niezniszczyć orginalnej powierzchni ).
Podświetlenie w SEAT'cie zegarów jest przy pomocy 2 żaróweczek - warto je zamienić na diody , które świecą jaśniejszym światłem, dowolnym kolorem, więcej rozpraszają światła. Lub zamontować listwę tak jak wyżej pokazałem.
Wpadnij na spota - to sobie u mnie zobaczysz.

Cordoba 1.4 '97/98 AEX

Valgaar Mężczyzna
Animator :-)
Moderator

« Odpowiedz #11 - Wtorek, 07.02.2006, 19:28:23 - NIEPRZECZYTANA »

punchoo a ten gośc robi zegary do jekich seatów? do 99-02 również ma? on robi to na życzenie czy jak?
punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

« Odpowiedz #12 - Wtorek, 07.02.2006, 19:39:09 - NIEPRZECZYTANA »

Tak - robi na zyczenie. Podajesz mu wzór - lub modernizujesz któryś z tych na zdjęciach jego aucji. Możesz sobie nawet wkomponować GOŁĄ BABĘ w obrotomierz ( a potem powiesz , że codziennie "obracasz" babeczkę w aucie ). Warto go zapytać o model. Wiem , że podaje mu się zakresy obrotomierza oraz prędkościomierza oraz ilość skali pomiedzy cyframi.....

Cordoba 1.4 '97/98 AEX

webi Kobieta
Użytkownik

« Odpowiedz #13 - Sobota, 11.02.2006, 22:49:55 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "punchoo"
Czerwona jest do DUPY. Wyobraź sobie , że jedziesz np. 10h lub więcej w ciemnych warunkach - i zobaczysz jak Cię będą gały bolały po takim kursie.
Czerwony jest kolorem drażniącym - do tego są lepsze łagodniejsze kolory jasno-podobne.

W Stelli oryginalnie są czerwone i jakoś nie przeszkadzają. Myślę że to kwestia przyzwyczajenia, ale na pewno nie może być w aucie zbyt jasno.

Nadgorliwość jest gorsza od Faszyzmu,
nie dajcie się zwariować!
punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

« Odpowiedz #14 - Niedziela, 12.02.2006, 11:05:34 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "webi"

W Stelli oryginalnie są czerwone i jakoś nie przeszkadzają. Myślę że to kwestia przyzwyczajenia, ale na pewno nie może być w aucie zbyt jasno.

Dlatego jako dodatek mamy potencjometr oświetlenia. Swoją teorię o koloroach wysnułem z badań naukowych.
Dlaczego bloki operacyjne i fartuchy w szpitalach nie są czerwone ???
Bo jest to kolor drażniący a zielony - koi i uspokaja  :wink:

Cordoba 1.4 '97/98 AEX

Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Licznki i lampki kontrolne» Czerwone Indiglo
Skocz do: