+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Nadwozie i wnętrze» krzywa kierownica
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: krzywa kierownica  (Przeczytany 8677 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Dijkstra
Gość

« Piątek, 03.02.2006, 08:44:32 - NIEPRZECZYTANA »

ostatnio zauwazylem ze kierownica w moim bolidzie, podczas jazdy na wprost, jest lekko skrecona w lewo. ja nic nie robilem ostatnio, a od kilku dni tak sie wlasnie zrobilo - wczesniej bylo ok. czym to moze byc spowodowane? zle ustawiona geometria?? to czemu samochod jedzie prosto? kiedys podczas mocnego hamowania na sliskiej nawierzchni zaczelo mnie sciagac na prawo. zmienilem prawa opone (kierunkowosc) i juz bylo ok
tobek
Gość

« Odpowiedz #1 - Piątek, 03.02.2006, 09:00:33 - NIEPRZECZYTANA »

ja tez tak mialem ale po zmianie kol na zimowe okazalo sie ze oprocz tego, ze kierownica jest krzywo to jeszcze sciaga......zamienialem kola miejscami i ciagle bylo to samo.....i co zrobili mocarze z seat Barcelona .........przekręcili kierownice o jeden zabek tu na gorze w kabinie........amatorka nikt nie zajrzal na dol , czyli wyglada lepiej ale dalej sciaga .........kiszka od tej pory unikam seata BARCELONA.
Niestety moj problemik nie jest do konca rozwiązany poniewaz jeszcze troche siciaga , geometria OK kola zamieniane miejscami i dalej lekko sciaga....odczuwalne przy szybkiej jezdzie jak sie pusci kierownice...po jakis 100-200m z widac ze autko ucieka w prawo, w  innym seacie wykonali pomiary autka i okazuje sie, ze jeden parametr któryu jest nieustawialny odbiega troszke od normy :-(((( moze to wina tego ...nie zaliczylem zadnych kraweznikow ani dziur autko nie ma roku a co najwazniejsze do momentu wymiany kol z letnich na zimowe nic nie sciagalo....na razie nic nie robie poniewaz problemik malo odczuwalny ale przy jakiejs wizycie w seacie ( zamiana na letnie) znowu sie temu przyjrze.........jest jeden manewr który poprawił troche to sciaganie tzn. mechanik gdzies cos naciągnął przy zwieszeniu  podczas ustawiania geometri i było lepiej.  po drugie zauwazylem , ze to sciaganie jest rowniez uzaleznione od drogi raz jest mocniej raz mniej a raz sciga w druga strone :-))))
Krzysiek_RW Mężczyzna
Świeżak

Samochód: IBI

« Odpowiedz #2 - Piątek, 03.02.2006, 12:08:22 - NIEPRZECZYTANA »

A czy zawsze cie ściąga w prawo? Spowodowane może być to zużyciem gumowych mocowac belki tylniej i niby nic sie nie zmiania w geomwrtii a auto jedzie takjakby bokiem sprawdz zjedz na lewy pas i wtegy kiera powinna byc skrzywiona w prawo .

tobek
Gość

« Odpowiedz #3 - Piątek, 03.02.2006, 13:15:49 - NIEPRZECZYTANA »

jezeli to do mnie to raczej zawsze w prawo nawet na lewym pasie.....fakt, ze czasem sciąga w lewo a czsem jedzie prosto i ustwaienie kierownicy tez sie zmienia w zaleznosic od drogi , co do zuzycia gumowych mocowan auto ma 15 tys przebiegu wiec nie podejrzewam jakis zuzyć
siemion22
Użytkownik

Samochód: Seat Cordoba SXE 1,6 ALM 1999

« Odpowiedz #4 - Piątek, 03.02.2006, 17:10:13 - NIEPRZECZYTANA »

A ja ci powiem cos innego,jesli cie sciaga w prawo to przeluz opone na feldze z prawej strony ,a jesli sa to opny kierunkowe to bedziesz musial przelozyc dwa kola ,ale pamietaj nie cale kola tylko same opony-jesli nie kierunkowe to ta z prawej strony,jesli kierunkowe to z prawej na lewo

Cordoba 1,6 SXE 99
tobek
Gość

« Odpowiedz #5 - Piątek, 03.02.2006, 17:38:39 - NIEPRZECZYTANA »

albom Menaszka.....albo zamotales na koncu?????:-)))))
siemion22
Użytkownik

Samochód: Seat Cordoba SXE 1,6 ALM 1999

« Odpowiedz #6 - Piątek, 03.02.2006, 20:26:39 - NIEPRZECZYTANA »

mylisz sie kolego nic nie namieszalem,chyba logiczne ze jak jak zdejmiesz opone kierunkowa i obrocisz ja o 180 stopni na feldze to bedzie krecic sie w przeciwnym kierunku,dlatego trzeba przelozyc dwie

Cordoba 1,6 SXE 99
tobek
Gość

« Odpowiedz #7 - Poniedziałek, 06.02.2006, 12:17:27 - NIEPRZECZYTANA »

to wiem ale nie bardzo kumam tekst.... "jesli nie kierunkowe to ta z prawej strony,jesli kierunkowe to z prawej na lewo"......??????
Nightmare Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat ibiza 99 1.4

« Odpowiedz #8 - Poniedziałek, 06.02.2006, 13:06:42 - NIEPRZECZYTANA »

Hehe ja też musialem tego posta 3 razy przeczytać zanim załapałem. Według mnie chodzi o to że jak masz opone kierunkowe to tą z lewej felgi zakładasz na prawą a z prawej na lewą. Jeżli opony są nie kierunkowe to wystarczy prawą opone zdjąć i założyc tak żeby kręciła się w drugą stronę.

tobek
Gość

« Odpowiedz #9 - Wtorek, 07.02.2006, 13:13:48 - NIEPRZECZYTANA »

:-))))))) takie zmiany tez robilem, poczekam do zmiany na letnie na nich nie sciagalo
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Nadwozie i wnętrze» krzywa kierownica
Skocz do: