Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kontrolka Airbagu Cordoba 99r. ma się świecić na włączonym zaplonie ?  (Przeczytany 8900 razy)
giant123 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Cordoba SX 1999 AFN

« Sobota, 03.05.2008, 10:05:35 - NIEPRZECZYTANA »

Witam ?

Od czasu kupna nie daje mi to spokoju. Czy na włączonym zapłonie kontrolka Airbagu ma się świecić czy nie ? Auto to Cordoba I 1999r. U ojca w A4 się świeci u brata w BMW 3 również.
ABS się świeci i gaśnie po zapaleniu auta, czy z Airbagiem nie powinno być tak samo ?

Pozdrawiam
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #1 - Sobota, 03.05.2008, 10:08:04 - NIEPRZECZYTANA »

po odpaleniu ma gasnac
jak sie swieci to poduszka nie dziala
VAG i trzeba sprawdzic co jest nie tak - bardzo mozliwe ze pierscien w kierownicy lub tylko wykasowac blad

byly takie tematy :-X

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
matii Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: VW Passat 3C TDI Sportline CBBB '09

« Odpowiedz #2 - Sobota, 03.05.2008, 12:33:18 - NIEPRZECZYTANA »

albo słaby akumulator :-X

Klub Seat Cordoba

Była Cordoba FL Vario TDI ALH i Polo 07 TDI AXR
giant123 Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #3 - Sobota, 03.05.2008, 15:19:02 - NIEPRZECZYTANA »

Kurcze widocznie słabo szukałem - przepraszam za zaśmiecanie.

Akumulator dobry, patrzałem w magiczne oczko ;)

Dziwne trochę, że u mnie nie świeci się wogóle kontrolka Airbagu. Czyli radzicie VAG ?
« Ostatnia zmiana: Sobota, 03.05.2008, 15:22:01 wysłane przez giant123 » Zapisane
widget Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: VC 2.0 T

« Odpowiedz #4 - Sobota, 03.05.2008, 17:12:17 - NIEPRZECZYTANA »

giant123 ja dzisiaj z ciekawości wymontowałem kontrolkę airbag`u i okazało się, że tam wogóle nie było żaróweczki?!  :o  Ciekawe czy ktoś wymontował żeby nie świeciła na stałe, bo poduchy były walone  :-\  Wstawię drugą to zobaczymy  :ninja:

giant123 Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #5 - Niedziela, 04.05.2008, 10:22:33 - NIEPRZECZYTANA »

Mam nadzięję, że u mnie może jest tylko spalona żaróweczka. Tak jak zresztą od załączonych świateł (bo chyba też jakaś powinna być ?). Mam 2 Airbagi i troche bym się zdenerwował jak bym jeździł na niesprawnych. Ale może faktycznie kogoś żaróweczka raziła po oczkach.

widget, dużo pracy z wymontowaniem zegarówi czy mocno skomplikowane ?
aboz Mężczyzna
Music my saviour
Prezes

Samochód: Była Cordoba Vario '01 AUA 1.4 16V DXK, jest VW Jetta 07 BLS

« Odpowiedz #6 - Niedziela, 04.05.2008, 10:28:51 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: giant123
Ale może faktycznie kogoś żaróweczka raziła po oczkach.
Albo nie masz poduszek i kontrolka świeciła się cały czas.
widget Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: VC 2.0 T

« Odpowiedz #7 - Niedziela, 04.05.2008, 11:05:19 - NIEPRZECZYTANA »

Dla porównania powiem Ci z pewnym niepokojem, że znajomy miał zderzenie czołowe Laguną i żadna z 2 poduszek nie wystrzeliła...  :o  U mnie też są dwie - a raczej powinny być. Poruszałem kiedyś ten temat w innym wątku i okazuje się, że bez podłączenia do VAG`a nie można sprawdzić airbag`ów. Słyszałem również opinię, iż bardzo łatwo odróżnić zaślepkę od właściwej poduchy - w przypadku pierwszej czuć twardy platik, natomiast airbag jest bardziej podatny na odkształcenia... Według mnie osoba, która nie miała styczności z dwoma przypadkami ma delikatnie mówiać utrudnioną diagnozę  :ninja:  Poza tym sama poduszka nie oznacza, że jest właściwie podłączona - jak widać kontroli też mogą oszukiwać. pozostaje zakup VAG`a i dogłębna kontrola  8)

Wymontowanie jest banalnie proste. Nie wiem jak to wygląda w SX-ach ale u mnie jest to jeden ze wskaźników przy desce:

KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon '04 ASZ, Grand Vitara 2007 DDiS

« Odpowiedz #8 - Niedziela, 04.05.2008, 21:11:42 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: widget
Nie wiem jak to wygląda w SX-ach
Tu chyba nie chodzi o SX a model. 99r może być stara buda i wtedy kontrolka jest obok deski, lub nowa buda i wtedy kontrolka jest w desce.
Cytat: aboz
Albo nie masz poduszek i kontrolka świeciła się cały czas.
W normalnych warunkach nie ma takiej opcji. A co do tego czy powinna być poduch to we wklejce do książki sewrwisowej jest sporo trzyliterowych symboli, m.in. któreś oznaczają poduszki. Niestety nie wiem jakie, ale można to znaleść w necie. Kiedyś trafiłem na angielską wersję kodów wyposażenia.

giant123 Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #9 - Niedziela, 11.05.2008, 09:50:09 - NIEPRZECZYTANA »

Zajżałem i okazało się, że nie mam żaróweczki  :( W tygodniu podepnę się Vag'iem to powiem co i jak. Ehhhh...
Tylko jaka tam żaróweczka ? Jeśli taka jak do podświetlania deski rozdzielczej (taka mała wsuwana) to nie ma pojęcia jak ją tam włożyć. Sterczą mi tam tylko 2 druciki.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Licznki i lampki kontrolne» Kontrolka Airbagu Cordoba 99r. ma się świecić na włączonym zaplonie ?
Skocz do: