Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Ogólne
»
oznaczenie szyb
Nazwa użytkownika:
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Hasło:
Strona główna
Zaloguj się
Strony: [
1
]
2
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: oznaczenie szyb (Przeczytany 35169 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
serek
Świeżak
Samochód: Cordoba '00 1.9 TDI 90 KM
oznaczenie szyb
«
Środa, 16.04.2008, 19:16:22 -
NIEPRZECZYTANA
»
witam
moglby mi ktos powiedziec jakie ma oznaczenia szyb w swojej Cordobie najlepiej w modelu przejsciowym!!!
nie jestem pewien czy przednia mialem wyminiana czy nie
na wszystkich szybach jest napis SECURITE czy cos takiego (to chyba marka) a na przedniej GUARDIAN no i wszystkie maja numery antykradzieżowe czy jak je tam nazwać tam a przednia nie ma!!!
Cordoba '00 1.9 TDI 90 KM
KYS
~ KYS ~ ?
Moderator
Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)
Odp: oznaczenie szyb
«
Odpowiedz #1 -
Środa, 16.04.2008, 19:48:28 -
NIEPRZECZYTANA
»
Oryginalne szyby, montowane w fabryce zazwyczaj mają znaczek z marką samochodu. Jeżeli nie ma takiego to możesz szukać oznaczenia roku produkcji szyby (jeżeli są oryginalne to wszystkie powinny mieć taki sam rok produkcji +/- rok). Jeżeli nie wiesz jak odczytać rok produkcji na szybie, to zrobię zdjęcie oznaczeń i powiem jak to zrobić...
ASZ + FJW = T
DI
KKKKris
Użytkownik
Samochód: Leon '04 ASZ, Grand Vitara 2007 DDiS
«
Odpowiedz #2 -
Środa, 16.04.2008, 20:02:05 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: serek
nie jestem pewien czy przednia mialem wyminiana czy nie
Jeśli nawet to chyba nic groźnego. Szkło ma to do siebie, że pęka.
Wolałbyś kupić z orginalną rozbitą?
Skoro przednia jest innej marki to pewni wymieniona, jeszcze rok produkcji może cię w tym upewnić. Porównaj wszystkie szyby, a znajdziesz pewnie ostatnią cyfrę roku produkcji auta. Porównaj z przodem i będziesz wiedział.
matii
Użytkownik
Samochód: VW Passat 3C TDI Sportline CBBB '09
«
Odpowiedz #3 -
Środa, 16.04.2008, 20:28:25 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: KKKKris
Porównaj wszystkie szyby, a znajdziesz pewnie ostatnią cyfrę roku produkcji auta. Porównaj z przodem i będziesz wiedział.
Zawsze pod spodem masz rok produkcji, u ciebie szyby powinny byc z roku 99 lub 00.
Cytat: KKKKris
Jeśli nawet to chyba nic groźnego. Szkło ma to do siebie, że pęka.
Dokładnie, najczesciej kamyk moze uszkodzić szybe i trzeba wymienić...
Klub Seat Cordoba
Była Cordoba FL Vario TDI ALH i Polo 07 TDI AXR
serek
Świeżak
«
Odpowiedz #4 -
Środa, 16.04.2008, 21:12:08 -
NIEPRZECZYTANA
»
prosze podac przykladowe oznaczenie i ktore pozycje w nim oznaczają rok
Qba
Użytkownik
«
Odpowiedz #5 -
Środa, 16.04.2008, 21:14:07 -
NIEPRZECZYTANA
»
masz takie kropki i po nich cyferka np ". . . . 4" >> to oznacza ze szyba z 2004 roku
jak na zdjeciu:
«
Ostatnia zmiana: Środa, 16.04.2008, 21:19:55 wysłane przez Qba
»
https://nawstecznym.pl
woj
Użytkownik
Samochód: VW Sharan TDI 130KM+VIR + Cordoba Vario 1.6+LPG
«
Odpowiedz #6 -
Środa, 16.04.2008, 21:17:59 -
NIEPRZECZYTANA
»
.......00
.......99 itd..
jakoś tak na samym dole oznaczenia szyby
VW SHARAN T
DI
\\\\\\\\\\\\\\\'01 130 KM+vir
i SEAT CORDOBA VARIO 1,6 \\\\\\\\\\\\\\\'98
jacuś
Użytkownik
«
Odpowiedz #7 -
Czwartek, 17.04.2008, 10:48:19 -
NIEPRZECZYTANA
»
Wszystkie szyby powinny mieć to samo oznaczenie cyfrowe tak jak napisali moi przedmówcy. Jest tylko mały wyjątek, jeśli samochód jest z początku roku to oznaczenie szyb może być z poprzedniego roku. Napisem SECURITE się nie sugeruj, ponieważ jest to określenie rodzaju szyby. Szyby o nazwie securite po zbiciu rozsypują się w drobny mak i są stosowane w samochodach z boku i tyłu a z przodu jest szyba tzw. klejona. Firma GUARDIAN jest znanym producentem szyb samochodowych:
http://www.oknonet.pl/szklo/producenci_szklo_budowlane/szyby_zespolone/news,10486.html
Napisano: Czwartek, 17.04.2008, 11:23:21
Przednie szyby mają to do siebie, że pękają z różnych względów. Najgorszym jest wypadek. Dlatego żeby to wykluczyć sprawdź, w jakim stanie są plastiki na podszybiu czy nie są popękane lub bardzo porysowane oraz czy przód samochodu nie był malowany. Są do tego przyrządy do mierzenia grubości lakieru, jeśli nie widać tego wizualnie. Jest jeszcze jedna domowa metoda sprawdzenia stanu naszych samochodów. A mianowicie: trzeba zaopatrzyć się w mały magnez taki, co przykleja się na lodówkę z takimi małymi karteczkami. Jest to bardzo słaby magnez i oto chodzi. Dokładamy w różne podejrzane miejsca w naszym samochodzie i jeśli ten mały magnez trzyma się podłoża to można wykluczyć, że element był szpachlowany, ponieważ jest on tak słaby, że warstwa szpachli nie pozwoli mu się utrzymać.
widget
Użytkownik
Samochód: VC 2.0 T
«
Odpowiedz #8 -
Czwartek, 17.04.2008, 10:57:27 -
NIEPRZECZYTANA
»
Jacuś w tym co piszesz jest wiele prawdy, aczkolwiek sformułowanie dotyczące uszkodzenia elementów blacharskich powiązane z uszkodzeniem szyby jest daleko posuniętym wywodem... W przypadku wypadku z uderzeniem czołowym wydaje się to oczywiste ale według mnie sprawdzenie lakieru na całym autku i tak nie odpowie jednoznacznie na w/w pytanie. Każda szyba ma oznaczenia i jest to jedyny wyznacznik jest pochodzenia, zamiast lakieru lepiej sprawdzić uszczelkę. Ja u siebie wymieniałem szybkę na początku roku - mialem kilka odprysków a wiadomo, że pierwszy pzegląd w kraju jest bardziej rygorystyczny
Seat Cordoba 1.8 8v 90hp
Seat Ibiza Cupra 2.0 16V 150hp
Seat Toledo ASV
www.specet.pl
punchoo
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator
Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX
«
Odpowiedz #9 -
Czwartek, 17.04.2008, 16:25:10 -
NIEPRZECZYTANA
»
Ciekawy temat - muszę sprawdzić dokładniej to u siebie. Zawsze kumpel w pracy mi mówił - że mam każdą szybę z innego roku - a jestem na 90% przekonany, ze auto nie miało na tyle poważniejszej stłuczki - żeby była konieczność wymiany szyb. Dodam , że mam auto z grudnia '97 - jutro postaram się sprawdzić oznaczenia. Bo wydaje mi się jak już wiele razy podkreślałem - że SEAT to składak!!!!
Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać
- SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX
- HONDA Civic IX 1.8 '14
Marian
Jam Vario't
Użytkownik
Samochód: Vario '01
«
Odpowiedz #10 -
Czwartek, 17.04.2008, 19:44:31 -
NIEPRZECZYTANA
»
Ja jak ściągnąłem autko to miałem pęknięcie na środku/dole szyby które zawróciło, tzn na środku szyby od dołu poszło w góre i zakręciło o 180st na dół tworząc literkę "U" (ale odwróconą). Przyglądałem sie i nigdzie żadnego udeżenia ani odpryku nie było. Kuzyniak mi mówił, iż prawdopodobnie pękła sama z siebie
Niby też tak miał w zime (auto ściągnięte). Stało na dworzu w zime i dał ciepłe pow. na full na szybe i trach w tym samym miejscu co u mnie. Ale myślałem że u niego to pewnie to przez to, że auto powypadkowe jak u mnmie i jakies napręzęnia były i poszła. Ale najciekawsze, że wujek miał nówkę sztukę '01r i też mu poszla w zime. Auto na dworzu i ciepłe na full i to samo
Na gwarancji wymienili. Jak powieedzieli w serwisie to norma, bo to była wada techniczna, naprężenia i już nie pierwszą szybe wymieniali
Normalie oczy postawiłem.
Ale wada dotyczy tylko przejściówek. Może się zdażyć ale nie musi i nie życze tego żeby sie komuś przytrafiło.
Tam gdzie kończą się pomysły, ja zaczynam tworzyć
punchoo
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator
Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX
«
Odpowiedz #11 -
Czwartek, 17.04.2008, 20:31:54 -
NIEPRZECZYTANA
»
Ja też nie chce nikogo zniechęcać - ale czasami dzięki rozpórkom - również można się pozbyć szybki.
Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać
- SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX
- HONDA Civic IX 1.8 '14
grigorij35
Użytkownik
Samochód: Była Ibiza '98, 1.9 TDI; jest Ibiza '07 TDI
«
Odpowiedz #12 -
Czwartek, 17.04.2008, 21:11:28 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: punchoo
ale czasami dzięki rozpórkom - również można się pozbyć szybki
wlasnie na odwrot - z rozporka jest sztywniej i szyba nie peknie
w skodach favorit rozporke dodawali w servisie bo jak sie najechalo na kraweznik to sie buda skrecala i szyba trach...
serek
Świeżak
«
Odpowiedz #13 -
Piątek, 18.04.2008, 19:35:06 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: Qba
masz takie kropki i po nich cyferka np ". . . . 4" >> to oznacza ze szyba z 2004 roku
no dobrze a jak na wszystkich szybach po kropkach mam cyfre 9 tzn. ze 99r. OK to by sie zgadzało z tym co piszecie, ale na przedniej po kropkach nie ma nic czyli zadnej cyfry, który to rok moze oznaczac?
poza tym znaczy ze raczej na pewno wymieniana bo nie z tego samego roku???
Qba
Użytkownik
«
Odpowiedz #14 -
Piątek, 18.04.2008, 20:56:05 -
NIEPRZECZYTANA
»
tak rok 99, u mnie jest 01 a auto z poczatku 2002. a co do przedniej szyby.... co ja wrozka jestem... jak nie ma cyferki to skad moge wiedziec z ktorego roku jest szyba
ale czym Ty sie martwisz, ze szyba byla wymieniana? szybe mozesz co miesiac wymieniac, bo CI kamien walnie albo peknie... szukasz dziury w calym
wg mnie przednia szyba powinna byc PILKINGTONa, a wszystkie pozostale inne, oczywiscie takie same, tylko inna firma niz przednia
, rodzice maja toyote, ma juz 3 lata, ale od nowosci u nas i nie byla bita, wszystko orginaly i wlasnie przednia jest PILKINGTON a pozostale jakies inne, ale wszystkie jednakowe, i tak samo jest w samochodach ktore stoja na salonie, specjalnie sprawdzalem, czy przypadkiem nie sprzedali nam bitego auta
mysle ze tak jest bo przednia jest klejona i nie wypadnie tylko balon sie zrobi, a pozostale sypia sie w drobny mak, jak ja rozbijesz
«
Ostatnia zmiana: Piątek, 18.04.2008, 21:01:14 wysłane przez Qba
»
https://nawstecznym.pl
Strony: [
1
]
2
Do góry
Drukuj
Internetowy Klub Seata
Techniczne