+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Diesel» TDi a CDTi
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1] 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: TDi a CDTi  (Przeczytany 26953 razy)
grigorij35 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Była Ibiza '98, 1.9 TDI; jest Ibiza '07 TDI

« Poniedziałek, 31.03.2008, 10:47:20 - NIEPRZECZYTANA »

Witam - odważyłem się zacząć taki temat bo jest podobny dot hdi
kolega ma okazję kupić corsę C 1,7 CDTi 101 KM
jestem ciekaw czy jest to porównywalnie dobry silnik do naszych TDi
Jakie w tych silnikach są największe problemy (jakie plusy i minusy)
(Wydaje mi się, że ktoś na naszym forum placuje jako inż w fabryce isuzu)
Rene Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Skoda Octavia II 2.0 FSi

« Odpowiedz #1 - Poniedziałek, 31.03.2008, 10:53:41 - NIEPRZECZYTANA »

Mam w robocie nową Astrę II Combi 1.7 CDTi 101KM i mogę powiedzieć jedno - to nie jeździ. Do tego mnie nie odpowiada dźwięk silnika w środku - denerwujący.

Skoda Octavia II 2.0 FSi Elegance

Leemarvin Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba '99, 1.4 AEX + Gofer BMN

« Odpowiedz #2 - Poniedziałek, 31.03.2008, 11:10:23 - NIEPRZECZYTANA »

1.4 cdti jest bardzo przyjemny do corsy, podobno wytrzymuje więcej niż 1.7.
Ale ogólnie diesle opla są nieudane, starsze dti w vectrach to były wielkie porażki.
Jak każdy common rail jest szczególnie czuły na paliwo, a raczej pompa wysokiego ciśnienia jest bardzo wrażliwa na złej jakości olej napędowy i zawartość siarki.

Nowe części do Seat`a i innych aut, tel. 500-48-10-10
the_ozyrys Mężczyzna
Administrator

Samochód: Toyota RAV4

« Odpowiedz #3 - Poniedziałek, 31.03.2008, 11:11:41 - NIEPRZECZYTANA »

Opel robi tak samo dobre silniki jak BMW - kuchenki mikrofalowe... 8)
vertor Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza Sport '01, 1.9 TDI ASV

« Odpowiedz #4 - Poniedziałek, 31.03.2008, 13:05:43 - NIEPRZECZYTANA »

Opel robi tak samo dobre silniki jak BMW - kuchenki mikrofalowe... 8)

Lol sam bym chyba tego lepiej nie ujal :D

Ibiza Sport TDI ASV
grigorij35 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Była Ibiza '98, 1.9 TDI; jest Ibiza '07 TDI

« Odpowiedz #5 - Poniedziałek, 31.03.2008, 13:35:47 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: Leemarvin
1.4 cdti
to jest silnik 1,3 i w corsie C ma tylko 70 KM
Cytat: the_ozyrys
Opel robi tak samo dobre silniki jak BMW - kuchenki mikrofalowe... 
silnik 1,7 nie produkuje opel tylko isuzu

Napisano: Poniedziałek, 31.03.2008, 14:33:45

Cytat: Leemarvin
Jak każdy common rail jest szczególnie czuły na paliwo
2,0 w Audi slyszalem ze juz tez jest na commin'ie
matii Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: VW Passat 3C TDI Sportline CBBB '09

« Odpowiedz #6 - Poniedziałek, 31.03.2008, 13:52:05 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: Rene
Mam w robocie nową Astrę II Combi 1.7 CDTi 101KM i mogę powiedzieć jedno - to nie jeździ. Do tego mnie nie odpowiada dźwięk silnika w środku - denerwujący.
Zgodze sie z tym w 100% miałem okazje jezdzic kuzyna 2.0 16V DL i to ma 86KM wiec w sumie podobnie co moj 90KM, róznica jest w tym ze Astra to muuuuuł nie miłosierny... No i jezdziłem Corsa CDTI na kursie zadnych rewelacji :-X

Klub Seat Cordoba

Była Cordoba FL Vario TDI ALH i Polo 07 TDI AXR
Rene Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #7 - Poniedziałek, 31.03.2008, 13:52:56 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: grigorij35
2,0 w Audi slyszalem ze juz tez jest na commin'ie
Jest już w Passku B6 za dopłatą chyba 1500 zł w stosunku do 2.0 TDI PD - źródło forum passata.

Edit: Chociaż dalej na forum paska piszą, że CR ma być jednak 1000 zł tańszy od PD (podobno potwierdzone w ASO).
« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 31.03.2008, 14:21:51 wysłane przez Rene » Zapisane

Leemarvin Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba '99, 1.4 AEX + Gofer BMN

« Odpowiedz #8 - Poniedziałek, 31.03.2008, 18:03:05 - NIEPRZECZYTANA »

to jest silnik 1,3 i w corsie C ma tylko 70 KM
No może, tak jakoś mi się zasugerowało z fiatem, bo to ten sam silnik, coś mi się kojarzyło, że tam jest 1.4, ale w pandzie jest również 1.3.

Nowe części do Seat`a i innych aut, tel. 500-48-10-10
nerwus
Gość

« Odpowiedz #9 - Poniedziałek, 31.03.2008, 19:42:32 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: grigorij35
kolega ma okazję kupić corsę C 1,7 CDTi 101 KM
Straszny syf  :ninja: kiesyś przywiozłem astre 2.0 DTI nigdy wiecej  :nonono: to do 100 rozpedza sie w 7......h :rotfl:
mniuniu72
Gość

« Odpowiedz #10 - Poniedziałek, 31.03.2008, 20:54:18 - NIEPRZECZYTANA »

Zostałem może i wywołany do tablicy, chętnie odpowiem na Wasze pytania.

Oznaczenie CDTI nie zawsze świadczy o tym, że pod maską będzie silnik z fabryki Isuzu w Tychach. Może też być silnik 1.3 z Bielska Białej (pozostałości po GMPTE). tak jest np. w Combo czy Corsie i obecnej Astrze III. O ile dobrze wiem w Astrach II nie było montowanych silników 1.7 100KM, tylko początkowo 75KM TDI. Potem już z CR 82KM. Wszystkie silniki z Tychów mają głowice 16V. Pierwsze silniki z technologią CR produkowane były dla Hondy (do Civic'a) o mocy 100KM.
Co im najbardziej może zaszkodzić to kiepskie paliwo a tym bardziej zanieczyszczone. Precyzja wykonia choćby wtryskiwaczy jest tak duża (mikrony w tolerancjach) że na prawdę nie wiele trzeba aby go zatkać.

Co do jazdy samochodami. Generalnie jeździłem praktycznie wszystkimi konfiguracjami silnik samochód. Począwszy od Corsy 65KM, poprzez Astry II (75KM i 82KM) i III (82, 100, 110, 125), na Corsie Cosmo 125KM. Najbardziej denerwuje mnie w tych silnikach turbodziura. W jednych samochodach mniej w drugich bardziej. Ostatnia wspomniana Corsa jest to bardzo wyczuwalne. Ale Meriva mając ten sam silnik już inaczej reaguje, bardziej żwawo i turbodziury się tak nie odczuwa (czyżby inne oprogramowanie sterujące samochodu??? to już sprawka inżynierów Opla) Ciekaw jestem jeszcze Zafiry (125KM), jak to z nią będzie.
A tak na plus to silniki 75KM są bardzo oszczędne, spokojna jazda i 4 czy 4.5 litra to w nich norma.
Co do większych czy bardziej uciążliwych awarii... zdażają się wycieki oleju z pod uszczelki głowicy, lub olej mix ;) poprzez chłodnicę oleju. Generalnie czym silnik bardziej skomplikowany tym bardziej podatny na wszelkiego rodzaju awarie

P.S. Co do Corscy C 100KM, koledzy musieli przyjechać taką z Niemiec do Polski na testy... Jak ktoś lubi szybko śmigać polecam... z opowiadań wiem, że można nie jednemu na autostradzie w niemczech dać popalić ;)
« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 31.03.2008, 20:57:25 wysłane przez mniuniu72 » Zapisane
Rene Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #11 - Poniedziałek, 31.03.2008, 21:26:31 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: mniuniu72
O ile dobrze wiem w Astrach II nie było montowanych silników 1.7 100KM
No to już wiem czemu ta służbowa Astra II to taki muł skoro ma tylko 82 KM.

Qba Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #12 - Sobota, 15.08.2009, 09:41:14 - NIEPRZECZYTANA »

odgrzewam kotleta, bo teraz mnie temat dotyczy  :P  piszecie, że 1.7 to taki muł? killowałem się z golfem 1.9 105 koni- jeszcze byłem przed chipem, czyli na seryjnych 101 koniach i szliśmy równo (ja na kołach 17"), czyli to nie taka wielka porażka ;) nie będę się sprzeczał, że opel nie potrafi robić diesli, bo rzeczywiście im to nie idzie, te stare 2.2 i chyba 2.0 to podobno porażka wielka, dlatego teraz biorą od fiata i od isuzu, inaczej jest z silnikami benzynowymi, nie mam doświadczenia, a na forum astry sami użytkownicy potwierdzają, że benzynowe silniki dają radę, ale już diesle produkcji oplowskiej to kiszka  :)

Jakobe Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza 6K AFN++

« Odpowiedz #13 - Sobota, 15.08.2009, 21:33:07 - NIEPRZECZYTANA »

archeolog ;)
FiFi Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza '00, 1.9 SDi AGP

« Odpowiedz #14 - Niedziela, 16.08.2009, 23:43:12 - NIEPRZECZYTANA »

odgrzewam kotleta, bo teraz mnie temat dotyczy  :P  piszecie, że 1.7 to taki muł? killowałem się z golfem 1.9 105 koni- jeszcze byłem przed chipem, czyli na seryjnych 101 koniach i szliśmy równo (ja na kołach 17"), czyli to nie taka wielka porażka ;) nie będę się sprzeczał, że opel nie potrafi robić diesli, bo rzeczywiście im to nie idzie, te stare 2.2 i chyba 2.0 to podobno porażka wielka, dlatego teraz biorą od fiata i od isuzu, inaczej jest z silnikami benzynowymi, nie mam doświadczenia, a na forum astry sami użytkownicy potwierdzają, że benzynowe silniki dają radę, ale już diesle produkcji oplowskiej to kiszka  :)

ople to w ogóle kiszka, jakby LADA wzięła go we władanie to by i samochód zrobiła jakiś z tego a nie taki shit co jeździ po polskich drogach  i zżera go rdza a wykonianie woła o pomste do nieba
Strony: [1] 2 3   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Diesel» TDi a CDTi
Skocz do: