Strony: 1 [2] 3 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wymiana żarówek świateł pozycyjnych w IBIZIE 6L  (Przeczytany 81854 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)

« Odpowiedz #15 - Niedziela, 31.08.2008, 21:47:04 - NIEPRZECZYTANA »

To TY mnie źle zrozumiałeś - bo niech przez przypadek Ci się spalą 1, a co tam 2 żarówki w nocy na trasie....
Ale żeby wymienić żarówki nie trzeba demontować całej lampy...

:tazior:   ASZ + FJW = TDI  :los:
punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #16 - Niedziela, 31.08.2008, 21:49:26 - NIEPRZECZYTANA »

No sugerując się po tym co opowiadał nerwus, nie tylko z tego tematu ale i na żywo, wnioskuję, że graniczy to z cudem.

Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać :satan: - SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX - HONDA Civic IX 1.8 '14

KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

« Odpowiedz #17 - Niedziela, 31.08.2008, 21:55:21 - NIEPRZECZYTANA »

No sugerując się po tym co opowiadał nerwus, nie tylko z tego tematu ale i na żywo, wnioskuję, że graniczy to z cudem.
Mi się udało, bez wyjmowania lamp  ;D
Wprawdzie do wymiany lewej (od kierowcy) musiałem wyjąć akumulator, żeby się do niej dobrać, ale jakoś poszło...  :o

ruta Mężczyzna
Świeżak

Samochód: IBIZA, 2003, 1.4 TDI

« Odpowiedz #18 - Poniedziałek, 01.09.2008, 17:31:30 - NIEPRZECZYTANA »

nie udalo mi sie wyciagnac zarowek postojowych :| dojscie do bani i nie chciala wyjsc a szarpac nie chcialem zeby nie uszkodzic :/
dominik Mężczyzna
SEATpassion
Użytkownik

Samochód: Toledo 1M

« Odpowiedz #19 - Poniedziałek, 01.09.2008, 18:25:57 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: KYS
Wprawdzie do wymiany lewej (od kierowcy) musiałem wyjąć akumulator, żeby się do niej dobrać, ale jakoś poszło... 
takie rzeczy to tylko w TDI ze względu na umieszczenie filtru i przesunięcie aku w str. lampy
...u mnie w benzynie bezproblemowo sie wyciągało wszyskie żarówki
ruta Mężczyzna
Świeżak

Samochód: IBIZA, 2003, 1.4 TDI

« Odpowiedz #20 - Poniedziałek, 08.09.2008, 17:32:44 - NIEPRZECZYTANA »

Po zerknieciu w instrukcje co gdzie i jak jest 15 minut i zarowki postojowe wymienione :P jakis rekord ;] trzeba sie powyginac dobrze:)
nerwus
Gość

« Odpowiedz #21 - Wtorek, 09.09.2008, 18:38:38 - NIEPRZECZYTANA »

Po zerknieciu w instrukcje co gdzie i jak jest 15 minut i zarowki postojowe wymienione :P jakis rekord ;] trzeba sie powyginac dobrze:)
1.4 TDI i wszystko jasne masz o wiele wiecej miejsca ( mniejszy akumulator a co za tym idzie i jego obudowę ) i z rekordu nici  :nonono:
Torque Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: IBIZA, 2003, ASZ 1.9 TDI 131KM

« Odpowiedz #22 - Wtorek, 09.09.2008, 18:55:41 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: dominik
One sa wyłącznie wsunięte i wyciągasz je delikatnie -najlepiej małymi cążkami za oprawkę

U mnie próbowało wymienić postojówkę od strony akumulatora 4 osoby. Dobierałem te osoby biorąc pod uwagę obwód przedramienia i niestety żadnej się nie udało. Mam tylko pytanie prostujące. W instrukcji jest napisane że należy przekręcić oprawkę żarówki w lewo   a kolega Dominik pisze że wystarczy je wysunąć. Jak w końcu jest ?

nerwus
Gość

« Odpowiedz #23 - Wtorek, 09.09.2008, 19:01:26 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: Torque
Jak w końcu jest ?
Ja też musiałem przekręcić , ale myślę że kolega Dominik po prostu pominął to przez przypadek  ;)
dominik Mężczyzna
SEATpassion
Użytkownik

Samochód: Toledo 1M

« Odpowiedz #24 - Środa, 10.09.2008, 07:43:49 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: nerwus
ale myślę że kolega Dominik po prostu pominął to przez przypadek   
z wrażenia takich problemów z demontażem zapomniałem to dodać :-[   ;D
momiwi Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: SEAT Ibiza 6L 2005 + C4 Picasso 1,6 HDI

« Odpowiedz #25 - Piątek, 19.09.2008, 08:39:30 - NIEPRZECZYTANA »

a ja pierwsze słyszę o wykręcaniu postojówek  :-\  u mnie są na wcisk nic się nie przekręca ani o 45 ani o 90 stopni  :-\ A nie raz wyjmowałem żarówki

Torque Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: IBIZA, 2003, ASZ 1.9 TDI 131KM

« Odpowiedz #26 - Czwartek, 25.09.2008, 08:23:15 - NIEPRZECZYTANA »

a ja pierwsze słyszę o wykręcaniu postojówek  :-\  u mnie są na wcisk nic się nie przekręca ani o 45 ani o 90 stopni  :-\ A nie raz wyjmowałem żarówki

Ja właśnie jestem po wymianie jednej postojówki i potwierdzam że trzeba zgodnie z instrukcją przekręcić w lewo. Jak się włoży bez przekręcenia to też się trzyma ale jest trochę luźna i może wypaść  ;)

goshka Kobieta
Użytkownik

Samochód: ibiza 1,9 TDi

« Odpowiedz #27 - Sobota, 18.10.2008, 19:13:10 - NIEPRZECZYTANA »

Chłopaki muszę wymienić żarówki i nie wiem jak się do tego zabrać.Dziś padły i to obie...więc jutro muszę je sama wymienić...żarówki H7 a samochód to ibiza 2006, 1,9 Tdi. Zerknęłam pod maskę i chciałabym się upewnić co i jak.Mam ściągnąć te zaczepy?czy będzie jakiś zaskok i coś mam odkręcać?!o co chodzi z tymi skomplikowanymi elementami?
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

« Odpowiedz #28 - Sobota, 18.10.2008, 19:22:42 - NIEPRZECZYTANA »

Musisz:
- odchylić (patrząc od góry lewy w lewą stronę, prawy w prawą) zaczepy trzymające pokrywę reflektora
- zdjąć pokrywę zasłaniającą żarówki
- odłączyć wtyczkę żarówki
- odczepić zaczep trzymający żarówkę w gnieździe
- wyjąć i wymienić żarówkę  ;)

Z uwagi na małą ilość miejsca przy reflektorach od strony silnika trzeba się trochę nagimnastykować, ale wszystko na spokojnie da się zrobić  :ok:

Powodzenia...

goshka Kobieta
Użytkownik

Samochód: ibiza 1,9 TDi

« Odpowiedz #29 - Niedziela, 19.10.2008, 12:37:25 - NIEPRZECZYTANA »

KYS,
dziękuję...zaraz ruszam walczyć.Dam znać jaki wynik ;)

Napisano: Niedziela, 19.10.2008, 09:10:36

hmmm chyba za łatwo mi poszło....wymiana obu żarówek zajęła ok 15minut...ale teraz boję się sprawdzić czy działają żeby nic nie wybuchło...to możliwe?!?!rzeczywiście w turbo akumulator jest bardzo blisko-ale nie wiem czy to u mnie się tak trafiło, że bez problemu da się włożyć dłoń, odczepić zaczepy i wyciągnąć tę maskownicę.Żarówki zostały "odbezpieczone" i można je było od razu wysunąć.Bez żadnego przekręcania- nawet wcisnęłam tam głowę żeby zobaczyć czy mają się o co zaczepić i nic nie widziałam..więc też je tylko wsunęłam ..no i stąd te obawy czy mogłam coś zepsuć? czy to możliwe żeby rozwalić elektrykę albo coś jak się niepoprawnie wymieniło żarówki? :-\ 
Strony: 1 [2] 3 4   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Światła i oświetlenie » Wymiana żarówek świateł pozycyjnych w IBIZIE 6L
Skocz do: