+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Nadwozie i wnętrze» Lewarek zmiany biegów - wymiana
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Lewarek zmiany biegów - wymiana  (Przeczytany 24578 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
WoRaS
Gość

« Czwartek, 19.01.2006, 11:07:27 - NIEPRZECZYTANA »

Oto mój problem:

Lewarek w mojej Ibizie jest całkiem ładny (mieszek ze skóry), ale skóra na samej gałce (w sumie nie jestem pewien czy to jest skóra... ;) ) przetarła się i brzydko wygląda. Wpadł mi w oko taki oto lewarek na ALLEGRO:

LINK

Moje pytanie brzmi: czy trudna jest wymiana całego lewarka? Na co trzeba uważać itp.? Jak dotąd samemu żadnych przeróbek w aucie nie robiłem, ale chciałbym samemu coś zacząć robić a nie tylko latać, tfu, jeździć do mechanika z każdą pierdołą...

Aha, samej gałki nie chcę bo te które znalazłem na Allego albo w sklepach sa paskudne i mi się nie podobają. Ta do której podałem link jest jedyną, która mi się podoba  :ok:
gabrysss
Gość

« Odpowiedz #1 - Czwartek, 19.01.2006, 11:13:49 - NIEPRZECZYTANA »

Ale to jest gałka, więc wymiana całego lewarka nie jest potrzebna. :D
WoRaS
Gość

« Odpowiedz #2 - Czwartek, 19.01.2006, 12:00:52 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "gabrysss"
Ale to jest gałka, więc wymiana całego lewarka nie jest potrzebna. :D

No niby tak, ale jak napisałem gałki jakie widuje w sklepach/na allegro mi się nie podobają :?

Druga rzecz o której zapomniałem wspomnieć, to fakt, że pod gałką (pomiędzy nią a mieszkiem) znajduje się jakaś plastikowa obejma (wysokość ok. 2-3 cm). Zapewne kiedyś miała kolor 'niby chromu' ale teraz jest również zniszczona i w miejscach gdzie ten kolor się starł jest biała.

Znalazłem nawet zdjęcie jakiejś Ibizy (nie mojej) na której widać tą obejmę:

Dlatego jak wymienię samą gałkę to chyba nie będzie to o co mi chodzi...  :?
Poza tym nie widziałem takiej gałki (samej, bez mieszka) jak ta, do której podałem link.
gabrysss
Gość

« Odpowiedz #3 - Czwartek, 19.01.2006, 13:49:24 - NIEPRZECZYTANA »

A próbowałeś rozebrać  i sprawdzić po co ta "obejma" :?:  :?:  :?:
WoRaS
Gość

« Odpowiedz #4 - Czwartek, 19.01.2006, 14:52:02 - NIEPRZECZYTANA »

Jak narazie się nie odważyłem ;) ale w weekend spróbuje oglądnąć wszystko dokładnie...
joker Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza '95 2.8 VR6

« Odpowiedz #5 - Czwartek, 19.01.2006, 18:29:22 - NIEPRZECZYTANA »

przewaznie  galke sie wykrecalub jest na zatrzaskach  zdejmij  mieszek i  oblukaj to dokladnie adojdzieszdo tego  sam

peter174 Mężczyzna
niezależny
Użytkownik

Samochód: ASZ

« Odpowiedz #6 - Czwartek, 19.01.2006, 18:54:38 - NIEPRZECZYTANA »

zastanawia mnie ta kieszeń przy fotelu kierowcy (koło progu) ... czy była ona montowana w jakiejś wersji Ibi/Cordi 99 - 02 fabrycznie ? czy może jest to elemencik opcjonalny do dokupienia ? ...

jeżeli szukasz jakiejś instrukcji o swoim Seacie to
qsin
Gość

« Odpowiedz #7 - Czwartek, 19.01.2006, 21:14:35 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "peter174"
zastanawia mnie ta kieszeń przy fotelu kierowcy (koło progu) ... czy była ona montowana w jakiejś wersji Ibi/Cordi 99 - 02 fabrycznie ? czy może jest to elemencik opcjonalny do dokupienia ?

ta kieszen byla montowana przy fotelach kubelkowych. Ja cos takiego mam w Ibizie model 97-99.
peter174 Mężczyzna
niezależny
Użytkownik

« Odpowiedz #8 - Czwartek, 19.01.2006, 21:30:21 - NIEPRZECZYTANA »

aha ... bo szczerze powiedziawszy samego takiego elementu nie widziałem ... a nie orientujesz sie czy pasuje to też do normalnych foteli  :?:

kramson
Użytkownik

« Odpowiedz #9 - Czwartek, 19.01.2006, 21:41:21 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "WoRaS"

Jak narazie się nie odważyłem ;) ale w weekend spróbuje oglądnąć wszystko dokładnie...

Gdzieś Gizmo lub fatamorgana to już chyba przerabiali to zawsze można poszukać w archiwum ajk nie tu to na AC (chyba to jaenak tam było)
WoRaS
Gość

« Odpowiedz #10 - Czwartek, 19.01.2006, 22:27:30 - NIEPRZECZYTANA »

zastanawia mnie ta kieszeń przy fotelu kierowcy (koło progu) ... czy była ona montowana w jakiejś wersji Ibi/Cordi 99 - 02 fabrycznie ? czy może jest to elemencik opcjonalny do dokupienia ? ...

W mojej 1.9 TDI (2001) są identyczne fotele.
peter174 Mężczyzna
niezależny
Użytkownik

« Odpowiedz #11 - Piątek, 20.01.2006, 12:42:15 - NIEPRZECZYTANA »

patrząc na powyższa fortkę to kształt foteli mam niemal taki sam ... pytanie czy nie ma róznicy w mocowaniu foteli do podłogi ... bo w sumie taka kieszen to nie głupia sprawa na jakieś duperele, oprócz tych kieszeni w drzwiach

WoRaS
Gość

« Odpowiedz #12 - Piątek, 20.01.2006, 22:48:54 - NIEPRZECZYTANA »

patrząc na powyższa fortkę to kształt foteli mam niemal taki sam ... pytanie czy nie ma róznicy w mocowaniu foteli do podłogi ... bo w sumie taka kieszen to nie głupia sprawa na jakieś duperele, oprócz tych kieszeni w drzwiach

Te kieszenie przy fotelu są bardzo płytkie (możesz tam wsadzić np. długopis :lol: ), a poza tym, żeby do niej się dostać trzeba otworzyć drzwi, bo inaczej nie ma jak ręki wsadzić pomiędzy drzwi, a fotel. ;) Jak dla mnie ta 'kieszonka' to jakiś pic-na-wodę  :lol:
qsin
Gość

« Odpowiedz #13 - Sobota, 21.01.2006, 11:44:23 - NIEPRZECZYTANA »

ja najac Ibize przez ponad 3 lata nigdy nie skorzystalem z tych kieszeni.
Co do mocowania to u mnie sa one mocowane do fotela - wiec w mocowaniu fotela do podlogi nie powinno byc zadnej roznicy. Pytanie tylko czy bedziesz mogl je przykrecic do twojego fotela - moze nie byc jakis tam mocowan.
artunero Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Ibiza TDI <110km i coś jeszcze> 2000 rok

« Odpowiedz #14 - Czwartek, 31.05.2007, 19:36:54 - NIEPRZECZYTANA »

Proszę o pomoc!!! Chcę zmienić gałkę od biegów w swojej Ibizie tylko nie wiem jak:).
Jak zdjąłem kapciuch to jest taka obudowa plastikowa, która jest zamocowana takim pierścionkiem. Na początku myślałem, że ona się po prostu odkręca, ALE NIE:).
Proszę o pomoc, tych którzy zmieniali w tym modelu ibizy gałkę od biegów.
Z góry dziękuję serdecznie:)

!!!CATCH ME IF YOU CAN!!!
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Nadwozie i wnętrze» Lewarek zmiany biegów - wymiana
Skocz do: