+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Zawieszenie, układ hamulcowy i kierowniczy» Jak zdjac beben?
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak zdjac beben?  (Przeczytany 6799 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
ADRIANO Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Ibiza 2000r. 1,9SDI ( AGP )

« Poniedziałek, 09.01.2006, 14:51:17 - NIEPRZECZYTANA »

Mam pytanie. Wlasnie zauwazylem ze linka hamlucowa  nie wraca( zatarta,zardzewiala td) i powoduje obcieranie szczek o beben.  Probowalem zdjac beben opukujac dokladnie z kazdej strony ale d......... . Z tego co wiem to isnieje klin zwalniajacy ktory trzeba ruszyc. Wtedy zejda sie szczeki i beben spokojnie zejdzie. Moje pytanie brzmi. Ktory "wizjer" w tarczy kotwicznej sluzy do zwalniania szczek. A drugie pytanie. Jaki ruch trzeba wykonac aby odpowiednio drgnal ten klin? : szarpnac, pociagac, uzywajac sily cos wepchnac .przesunac?  Obstawiam ze dziura ktora jest zaslonieta gumowa zatyczka (otwor najblizej linkki hamulca recznego. Ale czy na pewno? Dotyczy Seat Ibiza 1,9  2000r (bez ABS)

lubie sobie pokierować
marcin-j
Gość

« Odpowiedz #1 - Poniedziałek, 09.01.2006, 16:01:01 - NIEPRZECZYTANA »

Witam.
 Do odblokowania szczęk trzeba przesunąć klin,w górę ale robi się to poprzez otwór na szpilkę w bębnie a nie tak jak mówisz otwór w tarczy kotwicznej ten jest do sprawdzania grubości okładziny(u mnie tak jest cordoba 1999).
Trzeba wziąć latarkę świecić w jeden z otworów i obracać aż natrafi się na stożkowy element z ząbkami(z podpiętą sprężyną ) ,włożyć płaski wkrętak,przesunąć do góry i gotowe.
Valgaar Mężczyzna
Animator :-)
Moderator

« Odpowiedz #2 - Sobota, 15.04.2006, 15:23:38 - NIEPRZECZYTANA »

temat troszkę atary ale podepnę się pod niego... napisałeś
Cytat: "marcin-j"
otwór w tarczy kotwicznej ten jest do sprawdzania grubości okładziny(u mnie tak jest cordoba 1999).
. sądze , że u mnie w 2001 czyli buda przejściowa będzie tak samo. a interesuje mnie jak sprawdzić tą grubość okładzin. jak patrzeć i jak wiedzieć czy już są do wymiany? przez ten otwór widać cały fragment okładziny ze szczęką , czy też jak nic nie będzie widac to do wymiany?
pozdrawiam
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Zawieszenie, układ hamulcowy i kierowniczy» Jak zdjac beben?
Skocz do: