+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» Jaki olej i co ile wymiana ?
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 37   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaki olej i co ile wymiana ?  (Przeczytany 461094 razy)
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #315 - Piątek, 20.08.2010, 11:46:53 - NIEPRZECZYTANA »

Mobil Super 2000 X1 Diesel 10W-40 spełnia lub przekracza następujące normy przemysłowe i
producenckie:
API CF X
ACEA A3/B3 X
WV 505 00
« Ostatnia zmiana: Piątek, 20.08.2010, 11:48:25 wysłane przez raby » Zapisane

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
efmk Mężczyzna
Master Of Silence
Użytkownik

Samochód: była: Ibiza FL - 1.4 MPI [Power]

« Odpowiedz #316 - Piątek, 20.08.2010, 11:56:46 - NIEPRZECZYTANA »

Mimo wszystko. Normy normami, ale z jakiegoś powodu różnice w przeznaczeniu stosowania muszą być.

Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #317 - Piątek, 20.08.2010, 12:21:43 - NIEPRZECZYTANA »

Mimo wszystko. Normy normami, ale z jakiegoś powodu różnice w przeznaczeniu stosowania muszą być.
i sa ale diesle potrzebuja lepsze oleje.
i te od diesli benzyniakowi nie zaszkadza ale juz odwrotnie moga

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
efmk Mężczyzna
Master Of Silence
Użytkownik

« Odpowiedz #318 - Piątek, 20.08.2010, 12:43:04 - NIEPRZECZYTANA »

Bardzo prawdopodobne że masz rację i nie ma co dalej polemizować, natomiast - i to jest moja skromna opinia - do diesla lałbym diesla a do benzyniaka olej dla benzyniaka ;-)

Samochód: GT TDI +

« Odpowiedz #319 - Piątek, 20.08.2010, 13:18:27 - NIEPRZECZYTANA »

Oleje do silników Diesla różnią się od olei do silników benzynowych zawartością dodatków, ponadto oleje do nowoczesnych siników Diesla wyposażonych w pompowtryskiwacze zawierają więcej dodatków zapobiegających pienieniu się oleju. Często produkuje się oleje uniwersalne to znaczy takie, które można stosować zarówno w silnikach Diesla jak i benzynowych. Przy wyborze odpowiedniego oleju najlepiej jest kierować się zaleceniami producenta samochodu. Pozdrawiam Rafał Kobza Liqui Moly Polska
Źródło Auto-Świat

Potrzebujesz Mechanika w Trójmieście ? Pisz a Pomogę 
dj.skorpion88 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat cordoba vario 2000r 1.6 AKL 101psi

« Odpowiedz #320 - Piątek, 20.08.2010, 19:42:40 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: efmk
na pewno nie masz kartki na silniku albo wpisu w książce skoro takową posiadasz?!
książka jest po niemiecku ;p ale i tak tam nie pisze jaki olej przy silniku i nigdzie indziej żadnych nalepek i kartek nie ma
Cytat: efmk
Generalnie do tych silników większość chyba leje 10W-40 (ja używam Mobila i sobie chwalę)
takowy olej kupiłem ;)
dzięki za pomoc
pozdro

repsol Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #321 - Czwartek, 02.09.2010, 18:22:07 - NIEPRZECZYTANA »

Zdecydowanie REPSOL, jest on stosowany w fabryce na pierwszy montaż i zalecany przez producenta. Dostępny w dobrych sklepach motoryzacyjnych oraz u dystrybutorów których listę można znaleźć na stronie:www.repsolpolska.com
Jak również w sklepie internetowym: www.repsoloil.pl
atrakcyjne ceny podaje na priv  tomasz.repsol@gmail.com
Tomek

Brak znajomości Regulaminu Forum:

Pkt: 2, 11
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 02.09.2010, 18:23:22 wysłane przez repsol » Zapisane
kotu Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Była Ibiza SDI

« Odpowiedz #322 - Czwartek, 02.09.2010, 18:26:46 - NIEPRZECZYTANA »

I po reklamie :-X

efmk Mężczyzna
Master Of Silence
Użytkownik

« Odpowiedz #323 - Czwartek, 02.09.2010, 18:38:31 - NIEPRZECZYTANA »

I po reklamie :-X
ale przynajmniej do dobrego wątku się wbił :rotfl:

Moderator

Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #324 - Czwartek, 02.09.2010, 18:51:15 - NIEPRZECZYTANA »

To jest zwykła Reklama jednorazowa (za która powinien zapłacić lub coś zaoferować dla forum) i więcej gość się nie pojawi. Na dodatek pisze bzdury jakich mało.

Zdecydowanie REPSOL, jest on stosowany w fabryce na pierwszy montaż i zalecany przez producenta.

Chyba TATA Motors.

Z tego Co pamiętam to Seat miał podpisaną współprace z Mobilem potem Shelem, nie wiem jak jest od trzech lat wstecz.
Swoją drogą jak się patrzę ile Ta firma obsługuje dziedzin smarowania to nasuwa się jedno zdanie: "Jak coś jest do *wszystkiego to jest do niczego"

* obsługa motoryzacji, rolnictwa, przemysłu - a dla oszczędności w takich molochach kręci się wałki co nie idzie w parze z jakością.
Po wpisaniu na Alledrogo - RESPOL - nic sensownego nie wyskakuje, przynajmniej związanego z motoryzacją, więc z czym do ludzi.

Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać :satan: - SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX - HONDA Civic IX 1.8 '14

repsol Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #325 - Czwartek, 02.09.2010, 19:47:33 - NIEPRZECZYTANA »

Seat fabrycznie zalewany jest Repsolem, od tego z jakimi producentami oleju mają podpisane umowy ASO zależy jaki olej wciskają- umowy serwisowe polegają na doposażaniu warsztatów w zamian za sprzedaż oleju sponsora.

Jak napisałem dla użytkowników forum proponuje atrakcyjne rabaty oczywiście jeżeli olej kupicie u mnie, na terenie woj.łodzkiego dodatkowo dostawa prawie lub przy ilościach hurtowych za darmo - to w zamian za reklamę.
Oferuje też pomoc we właściwym doborze produktu.

Jeśli chodzi o koncern Repsol YPF to jest on w pierwszej dziesiątce największych prywatnych koncernów świata, posiada własne złoża wydobywcze ropy naftowej i gazu produkuje energie, paliwa, oleje, smary, płyny chłodnicze, hamulcowe czyli wszystko z ropy naftowej. Posiada własne rafinerie i najnowocześniejsze w europie laboratorium badawcze.
Oleje produkowane są tylko w rafineriach własnych co gwarantuje najwyższą jakość produktu- to tyle tytułem wyjaśnienia.
Oprócz tego Repsol udziela się w sportach motorowych  Seat-Repsol  w WTCC i WRC http://sport.seat.pl/index.php?str_menu=21, Honda-Repsol w  motoGP, Mitsubishi-Repsol oraz KTM-Repsol w rajdzie Dakar.

Jeśli macie jakieś pytania chętnie udzielę wyczerpujących odpowiedzi

Tomek 
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon '04 ASZ, Grand Vitara 2007 DDiS

« Odpowiedz #326 - Czwartek, 02.09.2010, 20:04:08 - NIEPRZECZYTANA »

A mój ori z Niemcowni był zalewany Repsolem, więc może coś w tym jest.. Dopiero w kraju zmienił się na Mobila, a obecnie Motula.

olinek2 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Toledo II 2001 1.6SR

« Odpowiedz #327 - Czwartek, 09.09.2010, 15:55:43 - NIEPRZECZYTANA »

Jako że to mój pierwszy post, to wypadałoby się przywitać :)
WITAM wszystkich Seatomaniaków :)

Osobiście nie polecę Mobila, w szczególności 10W40. Tak jak na forum toyoty pisali zapieka pierścienie zbierające (to ten długi topic na kilkadziesiąt stron, masa ciekawych informacji o olejach :) )... I jest w tym ziarnko prawdy, bo mój Tolek 1.6 AKL wyżłopał prawie całą michę (2l) przy 5kkm. Zrobiłem szybko dolewkę jak zauważyłem suszę, dobrze że ja a nie mama która by pewnie nie zauważyła że mignęła kontrolka od oleju przy ostrzejszym skręcie. Po wymianie oleju na Valvoline Maxlife 5W40 problem żłopania oleju zniknął. Na ponad 2kkm zjadł mi około setki oleju, co jest akceptowalne :) Dlatego też polecam produkty Valvoline do naszych autek :) Dodam tylko że Tolek ma przejechane 120kkm. Podejrzewam że zmiana uszczelniaczy zaworowych by ładnie zredukowała tą setkę, ale narazie nie ma sensu przy takim poborze :)
efmk Mężczyzna
Master Of Silence
Użytkownik

« Odpowiedz #328 - Czwartek, 09.09.2010, 16:31:14 - NIEPRZECZYTANA »

Jako że to mój pierwszy post, to wypadałoby się przywitać :)
WITAM wszystkich Seatomaniaków :)
od tego mamy odpowiedni wątek ;-)

Miałeś 10W40 a zamieniłeś na 5W40 ?

co do 10W40 to opinie są przeróżne. Sporo moich znajomych jeździ na tym oleju i nikt nie narzeka. Owszem, też doszły mnie słuchy, że Mobil ostatnim czasem nie jest taki jak kiedyś, ale takową opinię słychać o wielu, wielu producentach. Ja myślę, że zasada - jeśli nic się nie dzieje - nie zmieniać, jest najlepszą z możliwych ;-) no, a jeśli jest jak np. u Ciebie kolego, to jak najbardziej szukać czegoś innego.

Samochód: Leon '04 ASZ, Grand Vitara 2007 DDiS

« Odpowiedz #329 - Czwartek, 09.09.2010, 18:07:58 - NIEPRZECZYTANA »

Polecać jakiś olej tylko dlatego, że silnik go mniej zużywa? Niektórzy w tym celu polecają motordoktora.
Swoją drogą odszedłem od Mobila 10W40 z uwagi na jego dużą popularność i rozlewanie go w kraju. Przy tak dużym obrocie łatwo o jakąś nędzną podróbę. Najpierw przesiadka na 5W50 i bardzo miłe zaskoczenie. Potem (po trochu ekonomia - 2 wymiany w roku) przesiadka na 10W40, ale już innej firmy.

Strony: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 37   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» Jaki olej i co ile wymiana ?
Skocz do: