+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» Jaki olej i co ile wymiana ?
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1] 2 3 ... 37   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaki olej i co ile wymiana ?  (Przeczytany 460787 razy)
Dabro
Gość

« Niedziela, 08.01.2006, 22:09:33 - NIEPRZECZYTANA »

Witam wszystkich. Dreczy mnie pytanie jaka jest zasadnicza różnica miedzy olejami? Oraz Jakich olejów uzywają uzytkownicy z forum prosze o opinie. Osobiscie uzywam Castrola Magnatec Syntetyk 5w40 co sądzicie o nim? Auto ma przejechane 100 tys.  A i jeszcze jedno pytanie po jakim przebiegu przechodzi sie z syntetyku na półsyntetyk, oraz z półsyntetyku na minerał?
marcin-j
Gość

« Odpowiedz #1 - Poniedziałek, 09.01.2006, 10:51:54 - NIEPRZECZYTANA »

Jeśli chodzi o Castrola to się nie wypowiem ,nigdy go nie używałem.Osobiście jeżdzę na Elf 10w40 półsyntetyk(od początku w tym aucie w poprzednim również Cor.1.4).
Pytanie po co chcesz przechodzić na olej półsyntetyczny czy mineralny.Jeśli używasz syntetyka to go nadal zalewaj i przebieg tutaj nie ma nic do tego(jakby zaczął brać olej to wtedy pojawiają się kwestie kasy którą trzeba wyłożyć na dolewki) ale sądząc po przebiegu to raczej nie powinien podbierać oleju. Ryzyko byłoby większe gdybyś jeżdził na mineralnym  i przy tym przebiegu wymienił na syntetyk wtedy może dojść do rozszczelnienia silnika (syntetyk ma dużo więcej składników myjących i płukających).Zasada jest następująca :jeśli zmieniasz gatunek oleju to zawsze na gorszy nie odwrotnie. Miałem civica 280.000km tylko na syntetyku jeżdzi do dzisiaj.
Jobski
Użytkownik

« Odpowiedz #2 - Poniedziałek, 09.01.2006, 19:51:11 - NIEPRZECZYTANA »

w obu cordobach poprzednio 1,6 teraz TDI zalewam syntetyka QuakeState 5W40, oba przebieg ponad 150kkm, w benzynce zużycie oleum pomiedzy wymianami co 15kkm było znikome, w dieselku silnik wsysa mi 1L na 10kkm co jest niezłym wynikiem na uturbiony silnik
na gęstsze oleje można przechodzić jak autko podejżanie zaczyna łykać więcej oleju, wcześniej nie ma sensu

Były:
Cordoba SXE 1,6 (AEE) 75KM '98
Cordoba SX TDI (AHU) 106KM '97
marcint
Gość

« Odpowiedz #3 - Poniedziałek, 09.01.2006, 23:05:18 - NIEPRZECZYTANA »

Ja od początku jak mam seata używam Castrol Magnatec 5W40 i nie mam zastrzeżeń do tego oleju.Na ostatnim przeglądzie w grudniu zmienili mi olej na Castrol TXT 5W30.
Dopiero się okaże czy ten olej jest wart swojej ceny a nie jest tani.
heartless Mężczyzna
Moderator

Samochód: Ibiza '94 AAZ

« Odpowiedz #4 - Wtorek, 10.01.2006, 20:01:43 - NIEPRZECZYTANA »

Słyszałem dobre opinie o Castrolu GTX magnatec 5W40 od dobrych znajomych używających go od kilku lat, robiących wiele km rocznie. Ja nie polecam magnateca 10W40 - nie byłem zadowolony z tego oleju w moim aucie, silnik głośno pracował, jakos dużo stosunkwo go ubywało (w sumie wynik wg instrukcji do zaakceptowania). A czytałem też, że magnatec wypłukuje nagar z silnika (nie pamiętam gdzie, może na "starym" forum..). Zmieniłem na Shella Helix disel 10W40 i jestem zadowolony.. Auto bierze mniej oleju, właściwie prawie w ogóle nie bierze :D i pracuje ciszej :D :D

Ibiza 1,9 TD (AAZ) '94                               
DeDeK Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #5 - Piątek, 13.01.2006, 10:12:47 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "heartless"
łyszałem dobre opinie o Castrolu GTX magnatec 5W40 od dobrych znajomych używających go od kilku lat, robiących wiele km rocznie. Ja nie polecam magnateca 10W40 - nie byłem zadowolony z tego oleju w moim aucie, silnik głośno pracował, jakos dużo stosunkwo go ubywało (w sumie wynik wg instrukcji do zaakceptowania).

i tu sa bardzo rozbiezne opinie ( niektorzy zyja reklama i nie sprobowali innych lepszych olejoww te samej jak nie niezszej cenie ) wiele osob narzeka na magnateca 5w40 i ja osobiscie mialem go raz bo sie pokusilem generalnie na tym oleju bardzo mocno slychac popychacze bywaly przypadki ze tez komus szybko siadly jak przesiadl sie na magnateca osobiscie przejezdzilem jedna zmiane i osiadlem na mobilu 5w50 olej ma wieksza lepkosc w wysokich temperaturach i sprawuje mi sie bardzo dobrze
w przypadku magnateca spotkalem sie ze zostawia spory osad w silniku

olejej shella tezbardzo polecam :D

DeDeK
Była CORDI SPORT TDI
Obecnie auto na F - Renault Laguna 2.2 dCi
PiotrekAW
Gość

« Odpowiedz #6 - Niedziela, 15.01.2006, 12:30:34 - NIEPRZECZYTANA »

Ja moze cos napisze!!!!

Pracuje w hurtowni właśnie z olejami!Najlepszy olej jaki wyszedł to Mobil 0W40 Turbo Diesel.I moze to zdziwi niektórych ale ja własnie taki olej wlałem do swojej ibizy która jest napedzana silnikiem benzynowym.To moze sie wydawac dziwne,olej "ropniak" do benzyny ale to najlepszy olej.Moze jest i drogi bo kwota 150-160 złotych nie jest mała,ale jesli ma byc to dobry olej to polecam tego mobila TD 0W40.

Dobrym olejem jest równiez marka Elf,polecam go zaraz po mobilu!Ale w przypadku Elfa nie mozna juz wlac Diesla do silnika napedzanego benzyną!

Wszystkie pozostałosci jak Schell,Castrol to wynalazki i osobiscie nie polecam

Pozdrawiam
peter174 Mężczyzna
niezależny
Użytkownik

Samochód: ASZ

« Odpowiedz #7 - Niedziela, 15.01.2006, 13:22:00 - NIEPRZECZYTANA »

a co powiesz na Aral 5W40 ??

jeżeli szukasz jakiejś instrukcji o swoim Seacie to
masz12 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: cordoba 6L z 2003 BBY 1,4 16V + LPG:vectra GTS

« Odpowiedz #8 - Czwartek, 19.01.2006, 13:43:27 - NIEPRZECZYTANA »

moja cordoba ma 75 tyś.
olej tylko castrol magnatec 5w/40

malkos Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza, 1997, 1.4 AEX

« Odpowiedz #9 - Piątek, 14.04.2006, 08:33:26 - NIEPRZECZYTANA »

Mam ibize 97' AEX na liczniku ma 49 tysiecy z czego ja przejechalem ostatnich 10.
1. Co ile wymieniamy olej, co 10 tyś. ?
2. Jaki olej najlepiej wlać do silnika z moimi warunkami ?

Ten właściciel czerwonego bizona, który cię ostatnio mijał to ja :)
Seat IBIZA, 1.4 97'
www.volfen.blogspot.com
peter174 Mężczyzna
niezależny
Użytkownik

Samochód: ASZ

« Odpowiedz #10 - Piątek, 14.04.2006, 08:40:30 - NIEPRZECZYTANA »

mozesz co 10 ale wg instukcji w seacie olej podlega wymianie co 15 tyś ... mam podobny przebieg do twojego tyle ze auto troche mlodsze ale olej wymieniam co 15 tys km ... leję u siebie 5W40 i puki co jest ok  :ok:

jeżeli szukasz jakiejś instrukcji o swoim Seacie to
GREGOS
Gość

« Odpowiedz #11 - Piątek, 14.04.2006, 09:28:06 - NIEPRZECZYTANA »

Ja mam 90tys... zmieniam co 10... ostatnio na polsyntetyku 10w40 lotosa ale go nie polecam. Nastepnym razem zaleje Texaco, Castrol albo Elf :)
DeDeK Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #12 - Piątek, 14.04.2006, 09:48:35 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "malkos"
Mam ibize 97' AEX na liczniku ma 49 tysiecy

nie wierze jakos za bardzo w te przebiegi chyba ze masz pewnosc :D

co do wymiany to producent mowi co 15 tys

nie lalbym niczego wiecej przy tym roczniku niz 10w40 osobiscie polecam mobila i obserwuj jesli zacznie CI go ubywac pozostaje tylko mineral

normalne zuzycie to od max do min przy 15kkm a jesli bedziesz mial na poziomie 1l na jakies 2000kkm to juz zle :D

DeDeK
Była CORDI SPORT TDI
malkos Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza, 1997, 1.4 AEX

« Odpowiedz #13 - Piątek, 14.04.2006, 12:06:45 - NIEPRZECZYTANA »

mam pewnosc co do tych 48 tysiecy :)

Ten właściciel czerwonego bizona, który cię ostatnio mijał to ja :)
Seat IBIZA, 1.4 97'
www.volfen.blogspot.com
DeDeK Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #14 - Piątek, 14.04.2006, 12:30:23 - NIEPRZECZYTANA »

a czym jest zalana teraz ?? jesli masz pewnosc :D

DeDeK
Była CORDI SPORT TDI
Strony: [1] 2 3 ... 37   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» Jaki olej i co ile wymiana ?
Skocz do: