Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Ogólne
»
Seat Altea
Nazwa użytkownika:
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Hasło:
Strona główna
Zaloguj się
Strony: [
1
]
2
3
4
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Seat Altea (Przeczytany 50611 razy)
michal_vario
Gość
Seat Altea
«
Niedziela, 10.06.2007, 14:04:20 -
NIEPRZECZYTANA
»
Witam wszystkich, z bulem serca zamienilem moja cordobe vario na seata altee, ludzac sie ze bedzie to auto bezproblemowe. Otóz zrobilem nia jak dotąd 3000km i nadal jezdzi ale... niestety na poczatku wylecial wezyk od pompki spryskiwaczy i cala droge Ludz - Gdynia zaliczylem z mega iloscia komarow na szybie poczym na stacji benzynowej zdazylem porysowac przednia szybe myjka
To nic zrobili to przy wymianie oleju przy 1500km. Ale kolejna rzecz, co jakis czas przestaje dzialac sygnalizacja dzwiekowa kierunków i wlaczonych swiatel. Komp wywala jakas mase sporadycznych bykow. Czy moze ktos sie juz z czyms takim spotkal ??
pozdrawiam
^aNuBiS^
Gość
Odp: Seat Altea
«
Odpowiedz #1 -
Poniedziałek, 11.06.2007, 18:21:19 -
NIEPRZECZYTANA
»
Witaj w klubie
Ja mam Ibize z 2005 i liczne drobne duperele które serwis nie potrafi usunąć.
michal_vario
Gość
«
Odpowiedz #2 -
Wtorek, 12.06.2007, 11:24:13 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: "^aNuBiS^"
Witaj w klubie
Ja mam Ibize z 2005 i liczne drobne duperele które serwis nie potrafi usunąć.
co na przykład ??
zapomniale dodać ze radio jest do wymiany tez
aboz
Music my saviour
Prezes
Samochód: Była Cordoba Vario '01 AUA 1.4 16V DXK, jest VW Jetta 07 BLS
«
Odpowiedz #3 -
Wtorek, 12.06.2007, 11:50:41 -
NIEPRZECZYTANA
»
Michal_vario pogadaj z wizz-em gdzie serwisuje swoją Ibi, bo może wszystko kwestia serwisu. No i masz gwarancję, więc wymagaj żeby auto było sprawne.
Cobrettii
Świeżak
Samochód: Opel Astra 1.7 DTL /CC 900
«
Odpowiedz #4 -
Czwartek, 28.06.2007, 19:40:13 -
NIEPRZECZYTANA
»
michal_vario
, Widocznie kupiłeś jakiś kombinowany model...
Ojciec kupił nówke i porócz tempomatu ( co już zrobiono ) iebyło problemów.
dominik
SEATpassion
Użytkownik
Samochód: Toledo 1M
«
Odpowiedz #5 -
Czwartek, 28.06.2007, 19:51:27 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: "^aNuBiS^"
... napisalem list pochwalny do Iberia Polska ... niestety mam odczucie iz oni tez mnie zlali.
Hmm jak to Serwisy buduja solidnosc marki.
Jak nie napiszesz imienne to nawet nie przeczytaja twojego adresu na odwrocie
Auto ma już tyle wad to niekwalifikuje sie ono do wymiane na wolne od nich.
Jeżeli usterka ta sama powtarza się poraz któryś (sprzegło) i nie potrafią jej wyeliminować to zarządaj wymiany auta.Wiadomo że niechcą tego robi
ale są zobowiązani do rozpatrzenia wniosku.Sprawdz auto czy nie było uszkodzone/
_sobol_
Świeżak
«
Odpowiedz #6 -
Czwartek, 28.06.2007, 23:09:42 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: "dominik"
Jak nie napiszesz imienne to nawet nie przeczytaja twojego adresu na odwrocie
Auto ma już tyle wad to niekwalifikuje sie ono do wymiane na wolne od nich.
Jeżeli usterka ta sama powtarza się poraz któryś (sprzegło) i nie potrafią jej wyeliminować to zarządaj wymiany auta.Wiadomo że niechcą tego robi ale są zobowiązani do rozpatrzenia wniosku.Sprawdz auto czy nie było uszkodzone/
Proponuję lepszą (skuteczniejszą) metodę egzekwowania swoich praw klienta (tu wkurzę mojego kumpla) - kontaktujcie się z Powiatowym Rzecznikiem Praw Konsumenta właściwym dla Waszego miejsca zamieszkania. Kumpla wkurzę, bo jest jednym z tychże Rzeczników (dołożę mu roboty
). Czytając posty od razu przyszedł mi on do głowy - ostatnio opowiadał jak walczył z Toyotą, gościa zlewali przez pół roku, 3 razy przetaczając mu wadliwe tarcze hamulcowe i nie chcąc wymienić na nowe. Po 1 (słownie: jednym) piśmie od Rzecznika (w imieniu tegoż klienta) do Toyota Polska, kierownik ASO wraz z kierownikiem salonu z uśmiechem na ustach wręczyli gościowi nowy egzemplarz autka, przepraszając za kłopot i dorzucając aluski...
^aNuBiS^
Gość
«
Odpowiedz #7 -
Piątek, 29.06.2007, 06:28:13 -
NIEPRZECZYTANA
»
Dzwonilem do Rzecznika Praw Konsumenta i coz .... powiedzial mi ze ze sprawa nie jest taka prosta ... dotychczas serwisowalem auto w Auto Slask Wroclaw i tylko tam naprawiali mi auto teraz musze sie udac do innego oddzialu ASO ktory podejmie sie naprawy auta.
Mialem napisac list do Seat Iberia Polska, co uczynilem. W sumie pisalem 2 razy:
1. Opisalem historie napraw i kompetenceje serwisu.
2. List napisany po kolejnej nieudanej naprawie, z zadaniem wymianay skrzyni badz samochodu,oraz skarga na ASO Auto Slask
Seat odpisal ze jesli nie jestem zadowolony z ASO Auto Slask moge sobie pojechac do innego i wyslal mi liste ASO.
Szczerze wku..... mnie ta sytuacja, teraz zaluje ze kupilem Seata a nie jakiegos sztrucla z niemiec bo w sumie postoj auta w serwisie bylby taki sam a kasy wydalbym mniej.
Sam nie wiem co mam robic
jesli kolejna naprawa bedzie nieskuteczna to zostaje chyba tylko sad.
_sobol_
Świeżak
«
Odpowiedz #8 -
Piątek, 29.06.2007, 10:53:34 -
NIEPRZECZYTANA
»
OK, spróbuję zasięgnąć info u mojego kumpla - zobaczymy jak skomentuje sytuację
[
Dodano
: 2007-06-29, 11:54
]
jutro jestem z nim umówiony na
jak będę coś wiedział oczywiście dam znać
wizz
Gość
«
Odpowiedz #9 -
Piątek, 29.06.2007, 11:08:49 -
NIEPRZECZYTANA
»
michal_vario
,
w którym ASO się serwisujesz?
_sobol_
Świeżak
«
Odpowiedz #10 -
Sobota, 30.06.2007, 14:14:41 -
NIEPRZECZYTANA
»
Widziałem się z kumplem Rzecznikiem i oto co powiedział:
Rzecznik Praw Konsumenta dla rejonu, w którym mieszkasz ma OBOWIĄZEK Ci pomóc - jakbyś miał z tym problem, kumpel poda mi nr podstawy prawnej. Warunek jest tylko jeden: Auto nie może być kupione na fakturę (firma) lecz na osobę fizyczną - wtedy to działka Rzecznika.
Co do Iberia Polska, to w luźnej rozmowie kumpel polecił napisać list z żądaniem przedstawienia przez nich "procedury rozpatrywania ścieżki reklamacyjnej" na początek. Mają obowiązek przedstawić Ci, jak wygląda proces składania reklamacji, przyjmowania ich oraz rozpatrywania. To, czy serwisowałeś auto w jednym aso czy w pięciu, nie ma żadnego znaczenia. Większość (żeby nie urazić ewentualnych wyjątków, których nie znam, nie piszę "wszyscy") importerów aut żeruje na niewiedzy klientów - mają w nosie załatwienie czegokolwiek. Sytuacja bardzo się zmienia, gdy widzą, że mają do czynienia z klientem świadomym swoich praw, bądź samym rzecznikiem. Boją się wtedy nagłośnienia sprawy z udowodnieniem ich winy, a co za tym idzie "złej reklamy" - nagle są w stanie zrobić bardzo dużo... Żenujące, ale prawdziwe.
Mam nadzieję, że cokolwiek Ci pomogłem, jeśli będziesz miał więcej pytań - wal śmiało
Zawsze mogę podpytać kumpla - jest cierpliwy
Ale to jutro, bo zaraz pędzimy na zlot motocyklowy
kadlewy
Gość
«
Odpowiedz #11 -
Wtorek, 17.06.2008, 18:54:40 -
NIEPRZECZYTANA
»
Witam serdecznie. nabyłem właśnie czarniutką altee i mam nadzieję pocieszyć się nią przez dłuższy czas. Autko pochodzi z zza zachodniej granicy i nie posiadam żadnej instrukcji do niej. Czy jesteście w stanie mi jakoś pomóc? Może coś w .pdf lub inne literki? Autko z końca 2005 r. 1.9 TDI
Pozdrawiam
JASKIERS
Świeżak
«
Odpowiedz #12 -
Poniedziałek, 08.12.2008, 11:03:56 -
NIEPRZECZYTANA
»
Dzień dobry wszystkim. Obecnie posiadam seata Ibizę 1.9 sdi z 2001 roku, autko spisuje się wręcz rewelacyjnie ale że ma mi się powiększyć rodzina a moja ibizka ma tylko 3dzwi muszę z żalem
ją zamienić na coś z 4,5 drzwiami.
Przeglądałem róże oferty oczywiście z rodziny seata bo te autka przypadły mi do gustu i wybrałem hm zastanawiam się raczej nad seatem altea , która jest 5 drzwiowa jest troszku większa. Myślę o takiej 1.9 tdi z 2005 roku ale nie wiem jak ona się spisuje jeśli macie jakieś informacje na jej temat czy doświadczenia z użytkowania tego modelu bardzo proszę
o informację będę b. wdzięczny za każdą pomoc i odpowiedź, bo jak to się mówi nie chcę kupić czegoś czego będę później żałował.
Ogólnie pisze o niej pozytywnie no ale użytkownicy tegoż forum wiedzą to na pewno najlepiej dlatego proszę was o pomoc: jak to autko się zachowuje w drodze, ile pali (diesel), czy jest zwrotne, jak z silnikiem i z częściami do niego,czy jest awaryjne itp.
wielkie dzięki Marcin
od KYS: Zacznij od zaprzyjaźnienia się z opcją "szukaj". I staraj się dopisywać do istniejących tematów - innym ułatwisz szukanie.
«
Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 08.12.2008, 11:12:47 wysłane przez KYS
»
toka
Użytkownik
Samochód: Seat Exeo 2.0 TDI CR
«
Odpowiedz #13 -
Poniedziałek, 08.12.2008, 12:21:01 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: JASKIERS Poniedziałek, 08.12.2008, 11:03:56
Dzień dobry wszystkim. Obecnie posiadam seata Ibizę 1.9 sdi z 2001 roku, autko spisuje się wręcz rewelacyjnie ale że ma mi się powiększyć rodzina a moja ibizka ma tylko 3dzwi muszę z żalem
ją zamienić na coś z 4,5 drzwiami.
Przeglądałem róże oferty oczywiście z rodziny seata bo te autka przypadły mi do gustu i wybrałem hm zastanawiam się raczej nad seatem altea , która jest 5 drzwiowa jest troszku większa. Myślę o takiej 1.9 tdi z 2005 roku ale nie wiem jak ona się spisuje jeśli macie jakieś informacje na jej temat czy doświadczenia z użytkowania tego modelu bardzo proszę
o informację będę b. wdzięczny za każdą pomoc i odpowiedź, bo jak to się mówi nie chcę kupić czegoś czego będę później żałował.
Ogólnie pisze o niej pozytywnie no ale użytkownicy tegoż forum wiedzą to na pewno najlepiej dlatego proszę was o pomoc: jak to autko się zachowuje w drodze, ile pali (diesel), czy jest zwrotne, jak z silnikiem i z częściami do niego,czy jest awaryjne itp.
wielkie dzięki Marcin
od KYS: Zacznij od zaprzyjaźnienia się z opcją "szukaj". I staraj się dopisywać do istniejących tematów - innym ułatwisz szukanie.
Moje zdanie jest takie :
Posiadam to autko od niedawna, wcześniej było użytkowane przez znajomą.
Mój motorek został wychipowany do ok. 140 koni.
Jestem bardzo zadowolony z tego auta, dynamiczne, perfekcyjny układ kierowniczy i td.. To wkońcu audi groups.
Ale....
No właśnie i tu zaczynają się problemy...
Pada często elektronika, tzn., takie rzeczy jak np. jedna szyba z tyłu nie otwierała się, ( przycisk padł 2 razy), centralny zamek w bagażniku, tzn. niedało się otworzyć z kluczyka.
Pozatym, elektrycznie składane lusterka, jedno się nie składało.
Nic więcej z elektrycznych rzeczy niebyło.
Padło mi również sprzęgło, zostało wymienione na gwarancji( być może było to spowodowane zmianą programu silnika). No i padła turbinka, ale niebyła traktowana w sposób jaki należy obchodzić się z turbiną. Była wręcz katowana.
Oprócz tego auto jest rewelacyjne. Jeździłem już wieloma samochodami i w żadnym nie czułem się tak dobrze.
Proponuje dla ciebie motorek 2.0 tdi. Ciągnie praktycznie od samego dołu a w 1.9 jest większa turbo dziura.
Spalanie 8 l to standard. Więcej raczej nie przekracza.
Zawieszenie twarde i to mi się podoba.
Przełożenia skrzyni krótkie i dokładne.
To moja opinia, wybór należy do ciebie.
Aha no i radyjko gra na przyzwoitym poziomie.
No i 1 miejsce aut bezawaryjnych DEKRA. TO chyba o czymś świadczy..
«
Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 08.12.2008, 12:22:46 wysłane przez toka
»
JASKIERS
Świeżak
«
Odpowiedz #14 -
Wtorek, 09.12.2008, 21:42:55 -
NIEPRZECZYTANA
»
dziękuję bardzo za wypowiedź, myślę że twoje usterki były powiązane z twoją ingerencją w komputer
.Planuje pierwsze sprzedać swoją ukochaną Ibizę (jakby ktoś chciał to proszę o kontakt) a potem zakup najprawdopodobniej w Niemczech seata altea. Proszę o więcej wypowiedzi także innych forumowiczów.
Strony: [
1
]
2
3
4
Do góry
Drukuj
Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Ogólne