+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» Przepływomierz (wartości, reanimacja)
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1] 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Przepływomierz (wartości, reanimacja)  (Przeczytany 25076 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Szuwar
Gość

« Środa, 16.05.2007, 10:27:30 - NIEPRZECZYTANA »

Witam,

Autko - Toledo 1.6 AFT (100KM) + gaz.

Muszę jeździć z odpiętą "przepływką", bo jak podpinam czujnik przepywającej masy powietrza to praktycznie nie mogę jechać, ani na benzynie, ani na gazie (co dziwne o tyle, bo gaz prosta instalacja, 2 generacja, ze zwykłą śrubą na wężu doprowadzającym gaz - minimum elektroniki.)

Jeśli ktoś zna te wartości, albo ma taki silniczek i jest z Warszawy i miałby ochotę sprawdzić swoje autko (mam VAGa) to proszę o kontakt.

Jak mówię, autko po podpięciu przepływomierza bardzo szarpie, praktycznie prawie wcale nie przyspiesza.

Obstawiam, że albo ten sygnał z przepływomierza jakoś zmienia ustawienie przepustnicy (że przepustnica się przymyka), albo wpływa jakoś na wyprzedzenie / opóźnienie zapłonu i autko ledwie jedzie.

Tak czy siak, zanim zabiorę się za sprawdzanie innych rzeczy, chciałbym porównać wartości zczytywane z mojej przepływki z "normą", bądź z innym dobrze jeżdżącym autkiem. U mnie na VAGu na wolnych obrotach (na luzie) pokazuje ok 117-122 (nie wiem w jakich to jest niestety jednostkach) - przy wciskaniu gazu (otwieraniu przepustnicy) rośnie dynamicznie do 400-500 i pewnie więcej, ale ponad 5000obr marnie mi się już wkręca ;).

Macie jakie rady / sugestie ?

Dzięki,
Szuwar.
KRYCHOL Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: ibiza ASV sport 2001

« Odpowiedz #1 - Niedziela, 27.05.2007, 20:57:59 - NIEPRZECZYTANA »

kolega podeslał mi coś takiego: http://forum.vectraklub.pl/index.php?showtopic=37126&hl=przepływomierz&st=0 może w to, że taki zabieg może przywrucić działanie przepływki uwierze, ale czy jest to zupełnie nie szkodliwe na kompa itp to jakoś nie chce mi się wierzyć.A co Wy o tym sądzicie :?: mam starą przepływkę  i mógłbym troche z nią pokombinować.Czytałem też na innynm forum,że ktoś czyścił przeplywkę spreyem do czyszczenia hamulcy.ale co to za płyn to zupełenie  :niewiem: .co sądzicie o obu zabiegach :?: i co dokładnie trzeba spryskać tym spreyem :?:
abdul
Klubowicz
Użytkownik

« Odpowiedz #2 - Czwartek, 05.07.2007, 08:26:48 - NIEPRZECZYTANA »

hehe, nieźli patenciarze :)

Dopiero dorwałem tego posta więc autor może tu już nie zawita ale... psikałem różnymi sprayami te czujniczki i wielkiej różnicy nie zauważyłe. U mnie problem był i chyba jest z przymulaniem. w 90% przypadków ładnie ciągnie do końca a jak jest goraco (głównie wtedy) to czasem do zmuli przy 3000/4000/5000 obrotach.

Jak kupiłem auto to te czujniki były całe przykopcone - umyłem i było bez różnicy. Dalej przymulało i dalej miałem spalanie jakie mam - czyli kosmiczne (cbardzo się cieszę jak zejde w mieście do 10)

Ostatnio wymieniłem cewke i auto przez długi czas nie muliło aż do ostatniego spota :) wiec to nie cewka... Na spocie przeczyściłem z DIO przepływke i póki co jest dobrze ale jak długo to nie wiem. Spalanie dalej kosmiczne ale jakby obroty stabilniejsze na jałowym (wiem wiem, że to przepustnica ale przepływka tez ma jakieś znaczenie) także przepcikanie nie zaszkodzi (u DIO wręcz wyleczyło jego auto)

Dzisiaj jadę do kumpla, który również ma AFT i podmienie przepływkę. Pojeżdże w korkach z godzine i dam znać jak spalanie i osiągi. Jak będzie jakas różnica to zrobie ze swoją taki patent jak na tym forum z linka opisali tyle, że u mnie nie trzeba robić dziury a wystarczy przyszlifować albo nawet podgiąc blaszkę, która na końcu tworzy szczelinę z korpusem przepływki i wtedy więcej powietrza pójdzie przez czujnik.

A jak się okaże, że nie będzie zmiany po podmianie to raczej odpuszcze temat i poszukam przyczyny gdzie indziej (może ustawienie zapłonu - wbrew pozorom ponoć kosmos i łatwo o wpaadkę  :roll: )

PS: Ale generalnie auto śmiga - dzisiaj poległa nowa laguna (1.8 123KM) Katalogowo sprint podobny ale jednak poległa więc jak trzeba to jest OK :)

No i tutaj mam pytanie. Przepływka dział w systemie 0/1 czy bywa tak, że czasem działa a czesem nie??

[ Dodano: 2007-07-05, 09:34 ]
Scaliłem jeszcze posta z o wartościach i odnośnie ich to z tego co mi się obiło o uszy to na jałowym powinno był ok 200 a na gazie 700-800 ale nie dam sobie  głowy urwać  :niewiem:

Na co dzień Mazda6 2.0 LF, w weekendy RDR Full Team, kiedyś Cordoba SX 1.6 AFT
vertor Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza Sport '01, 1.9 TDI ASV

« Odpowiedz #3 - Czwartek, 05.07.2007, 11:52:44 - NIEPRZECZYTANA »

DIO cos ty biedakowi za bajki naopowiadal ??

Ibiza Sport TDI ASV
abdul
Klubowicz
Użytkownik

« Odpowiedz #4 - Czwartek, 05.07.2007, 14:05:33 - NIEPRZECZYTANA »

To biedak pyta, co więcej wiesz o przepływce DIO??  :chytry:
Konkrety Panie, konkrety  :hmm:

Na co dzień Mazda6 2.0 LF, w weekendy RDR Full Team, kiedyś Cordoba SX 1.6 AFT
KRYCHOL Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: ibiza ASV sport 2001

« Odpowiedz #5 - Piątek, 06.07.2007, 09:59:21 - NIEPRZECZYTANA »

powiem tak kolega czyscil przeplywke i wycial dziure (on ma wlasnie opla) i ten zabieg praktycznie mu nie pomogl.natomiast kolejny kolega tylko przeczyscil i mu smigalo autko z tym ze slyszalem ze to przeczyszczenie jest na krotka mete bo za jakis czas znowu pada( jak dlugo to bedzie dzialac ? - nie ma na  to reguly)
bochynek Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza '95, 1.4 po swapie na 2,0

« Odpowiedz #6 - Poniedziałek, 23.02.2009, 19:01:49 - NIEPRZECZYTANA »

Witam
Mam pytanie związane z przepływomierzem. Mój przepływomierz jest uszkodzony i chcę go wymienić. Oznaczenia na przepływomierzu mam takie: 0280202083 i 1710539.9. Ten pierwszy kod jest oznaczeniem przepływki czy drugi?? Najlepsze jest to że po wpisaniu na allegro pierwszego kodu wyskakują mi przepływomierze które są z BMW np. http://www.allegro.pl/ite...do_320_520.html
Teraz moje pytanie. Czy ja mam inny przepływomierz niż powinien być przy obecnym silniku?? Czy przepływomierz o takich numerach 0 280 202 090 podpasuje do mnie??
Proszę o jakieś porady.
Obecny silnik to 2,0 2E.
Pozdrawiam

Ps. Może mi ktoś podać dane dotyczące właściwej przepływki do mojej strzały??

Mam Tak Samo Jak Ty Miasto Moje A W Nim.....

, chcesz zobaczyć moją pszczółkę? zapraszam na www.ibizabochynka.prv.pl

SZUKASZ CZĘŚCI DO IBIZY :?: :arrow:KLIKNIJ

DENEBO Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Toledo 1M 1999 1.6 SR AKL SIGNO

« Odpowiedz #7 - Poniedziałek, 23.02.2009, 19:25:22 - NIEPRZECZYTANA »

Dla silnika 2.0 2E z 1995r miernik masy powietrza (przepływomierz) ma oryginalny nr kat. 6K0 906 301  :evil:

Seat Toledo 1M 1999 1.6 SR AKL / Seat Cordoba SE 1.6 ALM 1999 / Seat toledo 1L RP 1993
daniels81
Gość

« Odpowiedz #8 - Poniedziałek, 23.02.2009, 19:26:23 - NIEPRZECZYTANA »

a ten post co ma znaczyć:

http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=695.msg8457;topicseen#new  :pala:
DENEBO Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Toledo 1M 1999 1.6 SR AKL SIGNO

« Odpowiedz #9 - Poniedziałek, 23.02.2009, 19:30:07 - NIEPRZECZYTANA »

Ja też go widziałem  ;) Ale nie śmiałem monitować  :eye:

:evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:  :evil:

Seat Toledo 1M 1999 1.6 SR AKL / Seat Cordoba SE 1.6 ALM 1999 / Seat toledo 1L RP 1993
bochynek Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #10 - Poniedziałek, 23.02.2009, 21:21:23 - NIEPRZECZYTANA »

Witam
DENEBO, Dziękuje za podanie nr katalogowego. Swoją drogą skąd wziął się taki przepływomierz u mnie??
daniels, wiem że napisałem w dwóch tematach, ale nie wiedziałem w którym umieścić dokładnie więc napisałem w dwóch  :(  :(
Pozdrawiam

aboz Mężczyzna
Music my saviour
Prezes

Samochód: Była Cordoba Vario '01 AUA 1.4 16V DXK, jest VW Jetta 07 BLS

« Odpowiedz #11 - Poniedziałek, 23.02.2009, 21:23:34 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: bochynek
Swoją drogą skąd wziął się taki przepływomierz u mnie??
Jak przeczytasz drugi wątek to się dowiesz.
bochynek Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #12 - Poniedziałek, 23.02.2009, 21:31:27 - NIEPRZECZYTANA »

Przeczytałem i nie mogę skapować o co chodzi  :o  :o

aboz Mężczyzna
Music my saviour
Prezes

Samochód: Była Cordoba Vario '01 AUA 1.4 16V DXK, jest VW Jetta 07 BLS

« Odpowiedz #13 - Poniedziałek, 23.02.2009, 21:35:23 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: bochynek
Przeczytałem i nie mogę skapować o co chodzi  :o  :o
:o Wiesz części dostępne na rynku są albo oryginalne albo zamienniki i te drugie często są robione do kilku modeli. Może już raz był wymieniany i właśnie na zamiennik. Jasne?
bochynek Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #14 - Wtorek, 24.02.2009, 20:55:24 - NIEPRZECZYTANA »

Aaaa teraz już wiem  ;D  ;D Muszę szukać właściwego lub takiego co mam obecnie.
Dzięki serdeczne i pozdrawiam

Napisano: Poniedziałek, 23.02.2009, 22:30:53

http://moto.allegro.pl/item564068613_seat_toledo_przeplywomierz_2_0_bosch.html
Może mi ktoś powiedzieć czy ten przepływomierz podejdzie pod moje auto??
Pozdrawiam

Strony: [1] 2 3   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» Przepływomierz (wartości, reanimacja)
Skocz do: