Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Benzyna & LPG
»
Cordoba 1.8 90KM , co można powiedzieć o tym silniku?
Nazwa użytkownika:
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Hasło:
Strona główna
Zaloguj się
Strony: [
1
]
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Cordoba 1.8 90KM , co można powiedzieć o tym silniku? (Przeczytany 7278 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Marcin T
Gość
«
Wtorek, 08.05.2007, 21:35:06 -
NIEPRZECZYTANA
»
Witam kolejny raz
Co koledzy forumowicze, moga powiedzieć mi o silniku do Cordoby z 1997 o pojemności 1,8 --- ma 90KM i jest sporo fajniejszy od 1.6 75km (a do nich sie przymierzałem) jeśli chodzi o moc. Ale jak to jest z jego niezawodnością, bo w sumie nie jest tak popularny jak 1.4 czy 1.6, więc może jest bardziej wadliwy itp. Pytam sie z tego względu że mam szanse w najbliższych dniach posiąść taką Cordobę 1.8. Wiem też że chyba jest tylko jeden taki model silnika o oznaczeniach ACC --- więc mniej jest tu komplikacji jak w silnikach 1.6.
Z góry dziękuję za odpowiedź - Marcin
kacperix
Użytkownik
Samochód: były 6k1/6k2 / e46/ e91,c4; jest fiat 124 spider + subaru forester
«
Odpowiedz #1 -
Wtorek, 08.05.2007, 21:41:08 -
NIEPRZECZYTANA
»
jesli chodzi o 1.6 a 1.8 to ja powiem tylko tyle ze 1.6 (75KM) żłopie paliwo czy gaz niemiłosiernie.. tyle co 1.8 wiec jesli nie szkoda Ci dopłaty 80zł na OC to bym brał 1.8 bo to zawsze 15 kucy wiecej..ale moze warto poszukać 1.6 (100KM)
krzysiek79`
Gość
«
Odpowiedz #2 -
Środa, 09.05.2007, 07:05:38 -
NIEPRZECZYTANA
»
ja mam 1,8 i jezdziłęm tez 1,4 różnice czuć a spalanie chyba podobne benzyny mi pali 8-10 LPG 10-14 zalezy od jazdy awaryjnosc powiem ci tak niezagladam pod maske bo niemam takiej potrzeby a jak ma sie psuć to czy to bedzie 1,4 , 1,6 , czy 1,8 to te same koszta napraw
abdul
Klubowicz
Użytkownik
Re: Cordoba 1.8 90KM , co można powiedzieć o tym silniku?
«
Odpowiedz #3 -
Środa, 09.05.2007, 07:26:40 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: "Marcin T"
Witam kolejny raz
Ale jak to jest z jego niezawodnością, bo w sumie nie jest tak popularny jak 1.4 czy 1.6, więc może jest bardziej wadliwy itp.
W golfach, jettach, vento etc silników 1.8 było z 10
Poprostu stare już konstrukcje ale to wcale nie oznacza, że złe.
Teraz 1.8 są dużo mocniejsze i wkłądają je do większych aut lub wersji sportowych dlatego ograniczyli się do mniejszych jednostek. Dlatego silniki 1.8 były wcadzane do Cordich głównie do 1996, włącznie z SXem gdzie miał on moc 129KM
Na przyszłość opcja SZUKAJ
Temat o tym silniku
A TU masz wykaz silników
Na co dzień Mazda6 2.0 LF, w weekendy RDR Full Team, kiedyś Cordoba SX 1.6 AFT
kuczy
Użytkownik
Samochód: Cordoba '94 1.8i GLX 90KM
«
Odpowiedz #4 -
Środa, 09.05.2007, 13:00:05 -
NIEPRZECZYTANA
»
Witaj.
Ja jestem posiadaczem Cordoby 1,8 90KM 94rocznik
samochód mam od niespełna roku i musze ci powiedzieć że rozmawiałem z wieloma osobami ktore mają większe doświadczenie niż ja w tych kwestiach, i powiedzieli że silnik mam w b. dobrym stanie - więc to że większość jednostek jest mniejsza wcale nie przesądza o jakości tego silnika. (mój ma już 13 lat).
Co do spalania.. ostatnio miałem 4 dni... kursów po ok 130 km obliczylem że przy spokojnej jeździe spala mi ok 7,5 - 8 L/100 trasa mieszana.. w większości jednak pozamiejska. Osobiście bym zachęcał...
autko bardzo dobzre spisuje sie w trudnych warunkach (przy jazdzie z 4 osobami troszke zamula... pewnie jak każde... ale ma jeszcze dość mocy żeby jadąc na wzniesieniu nie redukować biegów w dół... a przerzucać do góry
)
żeby nie było za kolorowo... opiszę problem na jaki się natknąłem.. - oczywiście jak przy wszystkim... nie należy generalizować...
Niedawno wymieniałem olej... i pytałem się specjalnie gostka czy wszystko w porządku czy nic nie zauważył podejrzanego - mówił że nie... troszkę mnie martwi powód dla którego wymianiłem olej.... oczywiście poza tym że był stary i ciemny... to na jednym przeglądzie jakiś mechanik powiedzuiał mi, że do oleju przedostaje mi się paliwo.. :sad:
tylko nie wiem jak to możliwe... ale faktycznie olej zajeżdżał benzyną, zamiast byc go coraz mniej tak jak czytam... to było go coraz więcej. doszło do tego że zaczęła mi się czasem zapalać kontrolka od oleju.. więc nie mogłem już czekać i wymieniłem.
Mechanik powiedział że może mam coś z sondą Lambda... bo miałem luźno w połączeniach w wydechu... i podobno mogła źle obliczac... zobaczymy jak będzie z nowym olejem
pozdro
Byłe autko: Cordoba '94 1.8i GLX 90KM benzyna A.D.94 -
ETRT/ET 18,139 / 17,873
- II Miejsce w klasie A2 - Borsk 2009
Tworzenie stron internetowych
Marcin T
Gość
«
Odpowiedz #5 -
Środa, 09.05.2007, 15:23:29 -
NIEPRZECZYTANA
»
Dzięki za info
Cytat: "kuczy"
Niedawno wymieniałem olej... i pytałem się specjalnie gostka czy wszystko w porządku czy nic nie zauważył podejrzanego - mówił że nie... troszkę mnie martwi powód dla którego wymianiłem olej.... oczywiście poza tym że był stary i ciemny... to na jednym przeglądzie jakiś mechanik powiedzuiał mi, że do oleju przedostaje mi się paliwo.. :sad:
Na szczęście (albo nie szczęście) to nie jest problem tylko u Seata - dokładnie takie samo coś miałem w Eskorcie i niestety musiałem się go jak najszybciej pozbywać
qman-69
Gość
«
Odpowiedz #6 -
Środa, 09.05.2007, 17:15:18 -
NIEPRZECZYTANA
»
Witam wszystkich. Mam Toledo 1.8 na gazie 90 KM i do silnika nie mam żadnych zastrzeżeń.Pasek rozrządu i olej i to wszystko co było w nim do roboty.Dla mnie to dobry silnik.A co do tego paliwa w oleju to wcześniej miałem fiestę i ten sam problem.I co się okazało ,mechanik do którego pojechałem kazał kupić nowy akumulator i nowe klemy i po tej wymianie jak ręką odjął . Nie wiem o co chodziło ale magik potem mówił coś o kiepskich stykach ,że podobno od tego głupiał komputer ,że wtrysk lał .Ogólnie czarna magia.
kuczy
Użytkownik
Samochód: Cordoba '94 1.8i GLX 90KM
«
Odpowiedz #7 -
Środa, 09.05.2007, 21:09:52 -
NIEPRZECZYTANA
»
Hmm o tym nie pomyślałem... ale to może być racja - ja mam dość luźne kalmry na aku - można je przekręcać ręką... dzięki za trop... zobaczmy.
Ale żeby nie robic spamu... może zachęcę też kolegę który się zastanawia nad Cordi 1.8 - zastanawiam sie nad zamontowaniem stożkowego filtra powietrza :>:> powinno kilka KM wzrosnąć - podobno rozwiązanie jest odczuwalne właśnie w jednostkach o ciut większej pojemności... natomiast słabo sie sprawdza np z silnikami 0,8 - temat szeroko opisany na tym forum
Byłe autko: Cordoba '94 1.8i GLX 90KM benzyna A.D.94 -
ETRT/ET 18,139 / 17,873
- II Miejsce w klasie A2 - Borsk 2009
Tworzenie stron internetowych
kacperix
Użytkownik
Samochód: były 6k1/6k2 / e46/ e91,c4; jest fiat 124 spider + subaru forester
«
Odpowiedz #8 -
Czwartek, 10.05.2007, 09:43:56 -
NIEPRZECZYTANA
»
u mojej mamy w Daewoo Tico tez benzynka podchodziła do zbiornika oleju, w ticu winą była pompa paliwa
adi
Użytkownik
Samochód: Seat Cordoba 1994r 1.4 60KM
«
Odpowiedz #9 -
Sobota, 12.05.2007, 18:23:38 -
NIEPRZECZYTANA
»
witaj ja posiadam cordobe 1.8 90 km z 93 r jeżeli chodz i o spalanie to zależy od nogi mi pali 13l gazu po mieście ale spokojnej jazdy
ale jak depniesz to ho ho
do silnika zaglądnełem tylko przy wymianie oleju i jeżdze dalej
pozdrowionka jak pytanka to wal śmiało
adi-CORDOBA 1.4 94r.60KM
Strony: [
1
]
Do góry
Drukuj
Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Benzyna & LPG
»
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Tematyczne
-----------------------------
===> Ubrania klubowe
===> Ramki klubowe
===> Naklejki klubseata.pl
===> Kalendarze, kubki, flagi klubowe
===> Plakietki i breloki klubowe
=> Spotkania i zloty lokalne
===> Historia Marki