+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Nadwozie i wnętrze» Za krótkie pasy?? fotelik samochodowy
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Za krótkie pasy?? fotelik samochodowy  (Przeczytany 30855 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
URBANEK
Gość

« Niedziela, 01.04.2007, 10:51:11 - NIEPRZECZYTANA »

Mam poważny problem, zakupiłem dla swojego nowonarodzonego synka fotelik samochodowy (kołyska od 0 do 13 kg) i niestety okazało sie, że nie da się go zamontować na tylnym siedzeniu: pas okazał się za krótki o jakieś 30 cm. Fotelik w pozycji siedzącej jeszcze da się dopiąć ale już w leżącej nie ma szans. Na przednim siedzeniu po cofnięciu fotela pas ma odpowiednią długość no ale niestety synuś musi jeździć z tyłu ponieważ na wyciągnięcie ręki ma cysterke z mleczkiem (mamusie hihi). Może ktoś miał już taki problem i wie jak go rozwiązać. Jest możliwość kupienie dłuższych pasujących pasów??
« Ostatnia zmiana: Środa, 29.02.2012, 11:36:14 wysłane przez raby » Zapisane
punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #1 - Niedziela, 01.04.2007, 11:20:03 - NIEPRZECZYTANA »

Mam ten sam wózek i już 3-ci fotelik. Trzeba wziąć całą instrukcję w kosz wyrzucić i pokombinować z zapięciem fotelika. Nie zawsze to musi być bezpieczne rozwiązanie - ale z dzieckiem chyba raczej się nie jeździ jak KOZAK.
Takie pasy i takie rozwiązania fotelików - sorry.........

Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać :satan: - SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX - HONDA Civic IX 1.8 '14

marmax3 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Była: Cordoba '97 1.4 AEX, Jest: Citroen C4 Picasso 1.6 VTi

« Odpowiedz #2 - Poniedziałek, 02.04.2007, 09:05:52 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "URBANEK"
Może ktoś miał już taki problem i wie jak go rozwiązać.

Dokładnie to samo - za krótki pas z tyłu!! Fotelik dla pierwszej grupy dało się zgodnie z instrukcją zamontować tylko na przednim siedzeniu. Z tyłu jedyne co wykombinowałem - to zapięcie kołyski pasem przez dolne uchwyty - bez "obejmowania" pasem oparcia. A żeby fotelik nie miał możliwości przesunięcia w przód - fotel pasażera cofnięty i oparcie odchylone tak mocno, aby fotelik się nie ruszał. Sposób może i nie fachowy, ale fotelik był sztywniej zamontowany w ten sposób, niż "książkowo" na przednim fotelu pasażera przy pomocy pasów. Obecnie młody podrósł - mamy już fotelik grupy drugiej - mocoweany przodem do kierunku jazdy - i daje się go zamontować bez problemu z tyłu.

Cordoba: Yaris Verso: Citroen C4 Picasso:
krzysiek79`
Gość

« Odpowiedz #3 - Poniedziałek, 02.04.2007, 19:33:19 - NIEPRZECZYTANA »

ja miałem ten problem w CC ( nie myslałem ze w seacie tez bym miał) wymontowałem pasy dokupiłem jeszcze jeden zwykły i dałem do przedłużenia
jak to kolega napisał :
Cytat: "punchoo"
Nie zawsze to musi być bezpieczne rozwiązanie - ale z dzieckiem chyba raczej się nie jeździ jak KOZAK.
URBANEK
Gość

« Odpowiedz #4 - Czwartek, 05.04.2007, 17:01:49 - NIEPRZECZYTANA »

wielkie dzięki za rady, przedłużać pasów mi sie nie chce ale wykorzystałem patent marmax'a i póki co tak bedę jeździć, PZDR
jaras
Gość

« Odpowiedz #5 - Niedziela, 08.04.2007, 21:42:13 - NIEPRZECZYTANA »

ja na bezpieczeństwo mojego dziecka mam inne zdanie.mam ten sam problem z fotelikiem lae go rozwiązałem.fakt że pas jest za krótki ale  jest na styk.moje dziecko siedzi w pozyji tyłem do kierunku jazdy w pozycji wpółleżącej.pas przechodzi przez dolne mocowanie i obejmuje oparcie gdzie jest dodatkowe zapięcie.i jest bardzo dobrze.Nie lekceważmy instrukcji i bezpieczeństwa naszych pociech.Pozdrawiam
marmax3 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #6 - Wtorek, 10.04.2007, 09:01:43 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "jaras"
pas przechodzi przez dolne mocowanie i obejmuje oparcie gdzie jest dodatkowe zapięcie.i jest bardzo dobrze.Nie lekceważmy instrukcji i bezpieczeństwa naszych pociech.

Po pierwsze masz Ibizę - pas jest mocowany bliżej siedzenia niż w Cordobie i może tobie na styk starczyło. W mojej Cordobie jak na upartego przeciągnąłęm pas przez to mocowanie w oparciu to o pozycji półleżącej mój brzdąc mógł tylko pomarzyć - oparcie fotelika było pionowe!
Po drugie fotelik "zakleszczony" oparciem fotela pasażera był bardzo sztywno zamocowany. Pas przeciągniety za oparcie fotelika ma zapobiec jego przesuwowi wzdłuż - a z moim patentem, jak to nazwał URBANEK, dodatkowo fotelik miał lepsze umocowanie poprzeczne :ok:

nowyacze
Świeżak

Samochód: Cordoba CLX 1.6 95 r.

« Odpowiedz #7 - Niedziela, 01.02.2009, 19:09:10 - NIEPRZECZYTANA »

Witam.
Mam Cordobe CLX 1.6 z 95 r. Kupiłem fotelik dla dziecka i nie mogę go zamontować na tylnym siedzeniu ponieważ pasy bezpieczeństwa są za krótkie. :'(  Jednyne miejsce do montażu jest na przednim siedzeniu po maksymalnym odsunięcia fotela do tyłu. Czy ktoś z was miał podobny problem?? Jak go rozwiązaliście? Czy są jakieś przedłużacze do pasów czy sam musze wykombinować jakieś przedłużacze :?:   
punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #8 - Niedziela, 01.02.2009, 19:22:04 - NIEPRZECZYTANA »

Możesz wkleić model fotelika ?

Zazwyczaj foteliki / nosidełka - mają 2 możliwości zapięcia pasów.
A czasami trzeba dziecko z fotelikiem przepiąć jak "starego"

Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać :satan: - SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX - HONDA Civic IX 1.8 '14

nowyacze
Świeżak

« Odpowiedz #9 - Poniedziałek, 02.02.2009, 11:23:27 - NIEPRZECZYTANA »

Fotelik mutsy safe 2 go. Nie ma innego sposobu zamocowania niż tyłem do kierunku jazdy. Gdzie można przedłuzyc pasy? Bo sam wolałbym tego nie robić.
punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

« Odpowiedz #10 - Poniedziałek, 02.02.2009, 11:38:26 - NIEPRZECZYTANA »

Możesz gdzieś link wrzucić do tego modelu siedziska ?

i jeszcze podaj jakim Seatem jeździsz łącznie z rocznikiem (dobrze by też było to w profilu uzupełnić)
« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 02.02.2009, 16:49:13 wysłane przez punchoo » Zapisane

Cordoba 1.4 '97/98 AEX

marmax3 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #11 - Wtorek, 03.02.2009, 07:45:34 - NIEPRZECZYTANA »

Ma Cordobę - tak napisał w pierwszym swoim poście.
nowyacze nosidełka tyłem do kierunku jazdy, na tylnym siedzeniu, tak jak jest w instrukcji fotelika nie zamontujesz, poczytaj ten watek od początku!
« Ostatnia zmiana: Wtorek, 03.02.2009, 07:50:23 wysłane przez marmax3 » Zapisane

nowyacze
Świeżak

« Odpowiedz #12 - Czwartek, 05.02.2009, 09:27:10 - NIEPRZECZYTANA »

To jest link do fotelika
http://www.mutsy.nl/products/safe2go/options

a gdzie można wykonac przedlużacz do pasów?? Albo powiedzcie mi czy przednie pasy sa dluższe od tylnych. Może kupić pasy na przód i zamontowac z tyłu??
daniels81
Gość

« Odpowiedz #13 - Czwartek, 05.02.2009, 09:34:03 - NIEPRZECZYTANA »

jesteś pewien że dobrze wszystko pozapinałeś? ja mam podobny fotelik i wszystko pasi...może wklej jakąś fotkę jak to zapinasz...
momiwi Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: SEAT Ibiza 6L 2005 + C4 Picasso 1,6 HDI

« Odpowiedz #14 - Czwartek, 05.02.2009, 09:42:04 - NIEPRZECZYTANA »

daniels dobrze prawi. Nie mogą być za krótkie.

Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Nadwozie i wnętrze» Za krótkie pasy?? fotelik samochodowy
Skocz do: