+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» otwieranie drzwi zimą!!!
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1] 2 3 ... 30   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: otwieranie drzwi zimą!!!  (Przeczytany 249785 razy)
« Środa, 30.11.2005, 19:20:32 - NIEPRZECZYTANA »

Otóż ostatnio spotkało mnie duże zdziwienie, kiedy rano zimą próbując otworzyć moje autko odmówiło posłuszeństwa. Klamką można było szarpać do woli a drzwi ani drgnęły.
Musiałem więc wsiadać tyłem???!!!. Fakt że przednie klamki trochę ciężko chodzą, ale żeby je lekka zima pokonała!!!
Jeszcze większe zdziwienie mnie spotkało jak po rozgrzaniu auta do czerwoności po chwili klamki ponowiły współpracę.

MOŻE KTOŚ WIE CO ZROBIĆ I GDZIE NASMAROWAĆ. CZY ZDEJMOWAĆ KLAMKI, CZY WYSTARCZY ZDJĄĆ WEWNĘTRZNĄ OSŁONE DRZWI????????
MlodY01
Gość

« Odpowiedz #1 - Środa, 30.11.2005, 19:37:27 - NIEPRZECZYTANA »

Sprobuj łomem  :D  co sie bedziesz bawił..  a tak na powaznie to mysle ze nasmaruj dobrze uszczelki jakims preparatem. Przy okazji zamki tez, podobno lubia tez odmawiac posluszenstwa..
peter174 Mężczyzna
niezależny
Użytkownik

Samochód: ASZ

« Odpowiedz #2 - Środa, 30.11.2005, 20:18:24 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "lukaszkorbonski"
...MOŻE KTOŚ WIE CO ZROBIĆ I GDZIE NASMAROWAĆ. CZY ZDEJMOWAĆ KLAMKI, CZY WYSTARCZY ZDJĄĆ WEWNĘTRZNĄ OSŁONE DRZWI????????

ja tam stosuje WD-40 lub temu podobne preparaty i wsiadam drzwiami dla kierowcy do auta  :D  ... a psikam w ten mały otwór nad zamkiem pod gumowa zaslepką ... u mnie to działa  :ok:

jeżeli szukasz jakiejś instrukcji o swoim Seacie to
hudy Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: mondeo mk1

« Odpowiedz #3 - Środa, 30.11.2005, 20:20:36 - NIEPRZECZYTANA »

pare dni temu miałem to samo, wsiadałem od strony pasażera, jak odmarzło to wymontowałem klamke i nalałem w drzwi oleju do maszyny do szycia   :mrgreen:   nic innego nie miałem pod ręką a bałem sie ze znowu zamarznie. było ciemno i lałem jak popadło, na klamke też. narazie jest spokój   :ok:

Cordoba powered by hudy and LPG, sprzedana.....
peter174 Mężczyzna
niezależny
Użytkownik

« Odpowiedz #4 - Środa, 30.11.2005, 20:28:29 - NIEPRZECZYTANA »

temat dosyć często pojawiał się na forum seata na stronie AutoCentrum ... i jest tam troche podpowiedzi jak rozwiazać problem ...  :idea:

punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #5 - Środa, 30.11.2005, 23:46:02 - NIEPRZECZYTANA »

AutoCentrum - już mało kto odwiedza - tam jest burdel.....

Fakt , faktem - Seat to jakiś dziwny wóz - ostatnią zimę stałem na otwartej prezstrzeni na Parkingu strzeżonym i przy temp. poniżej -3~5 C też niemogłem otworzyć przednich drzwi. To chyba jakaś zemsta SEAT'a.
W przypadku cent. zamka "z pilota" - nie trzeba ( to tylko i wyłącznie moje zdanie ) nic wlewać do zamka. Zanim się dorobiłem " z pilota " , to musiałem często odmrażać zamki, żeby otworzyć kluczykiem.
Poza tym są specjalne preparaty w Spray'u zapobiegające zamarzaniu uszczelek - a to chyba o to chodzi w Seatach, i tak jak koledzy WD40 i tym podobne - oraz chyba wazelina.

Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać :satan: - SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX - HONDA Civic IX 1.8 '14

DeDeK Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #6 - Czwartek, 01.12.2005, 09:24:01 - NIEPRZECZYTANA »

nooo punchooo teraz to dales dupy nie burdel ino szukac nie potrafiles :satan:
to po pierwsze po drugie nie tylko uszczelki zamarzaja lecz same mechanizmy zamka przylapuja i co najciekawsze nie dzieje sie to w wersjach 2 drzwiowych  :mrgreen:

DeDeK
Była CORDI SPORT TDI
Obecnie auto na F - Renault Laguna 2.2 dCi
Jobski
Użytkownik

« Odpowiedz #7 - Czwartek, 01.12.2005, 20:37:27 - NIEPRZECZYTANA »

ty się tak o mojej piaskownicy nie wypowiadaj P. bo :pala:
na AC rzeczywiście ostatnio mniejszy jest ruch niż tutaj ale jakoś bajzlu nie widzę  8)
a w 4-drzwiówkach niestety zamarazają przednie zamki, trzeba je dobrze zakonserwować i problem żadziej się pojawia, uszczelki tu nie robią problemów

Były:
Cordoba SXE 1,6 (AEE) 75KM '98
Cordoba SX TDI (AHU) 106KM '97
gorbi Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba 95 1,4 i

« Odpowiedz #8 - Piątek, 02.12.2005, 21:51:22 - NIEPRZECZYTANA »

[ Dodano: 2005-12-02, 21:55 ]
Cytat: "lukaszkorbonski"
Otóż ostatnio spotkało mnie duże zdziwienie, kiedy rano zimą próbując otworzyć moje autko odmówiło posłuszeństwa. Klamką można było szarpać do woli a drzwi ani drgnęły.

U mnie było to samo ale na szczęście wszedłem do furki od strony pasażera :D

Cordoba 95 1,4i
Elwes
Gość

« Odpowiedz #9 - Sobota, 03.12.2005, 00:15:06 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "MlodY01"
Sprobuj łomem  :D  co sie bedziesz bawił..  a tak na powaznie to mysle ze nasmaruj dobrze uszczelki jakims preparatem. Przy okazji zamki tez, podobno lubia tez odmawiac posluszenstwa..

Dobrze mówi browara mu..

Najlepiej uszczelki wazeliną..

pozdro
Mitek
Gość

« Odpowiedz #10 - Sobota, 03.12.2005, 06:21:07 - NIEPRZECZYTANA »

smarowac mozna mechanizmy (te wewnatrz drzwi) (smar) lub uszczelke (wazelina techniczna) ale samego zamka niemozna ruszac niesmarowac nie wlewac innych pierdul itp. Powodem jest to ze jak nasmarujemy lub popryskamy zamek to caly syf z kluczyka zostanie w zamku a po wielkokrotnym (tysiecznym) zamek sie uszkodzi. A jesli nam juz zamek zamarznol bo ktos umyl autko zima to sa dwa wyjscia wejsc bagaznikiem ;) albo zapalniczka i podgrzac kluczyk.
punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #11 - Sobota, 03.12.2005, 20:15:40 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "Mitek"
A jesli nam juz zamek zamarznol bo ktos umyl autko zima to sa dwa wyjscia wejsc bagaznikiem ;) albo zapalniczka i podgrzac kluczyk.

Podgrzewanie kluczyka przerabiałem z początkiem roku - niepolecam... :?

Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać :satan: - SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX - HONDA Civic IX 1.8 '14

punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

« Odpowiedz #12 - Sobota, 03.12.2005, 20:21:46 - NIEPRZECZYTANA »

Kij z łapkami - szkoda zapalniczki, która ( w przypadku jednorazowej ) tak się rozgrzała , że zaczęła się topić - takie cuś może wybuchnąć w łapach - więc OSTROŻNIE z tą metodą.

Cordoba 1.4 '97/98 AEX

peter174 Mężczyzna
niezależny
Użytkownik

« Odpowiedz #13 - Sobota, 03.12.2005, 20:52:30 - NIEPRZECZYTANA »

zawsze mozesz palnikiem  :)  podgrzewać   :D

peter174 Mężczyzna
niezależny
Użytkownik

« Odpowiedz #14 - Sobota, 03.12.2005, 21:19:59 - NIEPRZECZYTANA »

a czemu by nie ... to też jakiś sposób ... buehehehehe  :satan:

Strony: [1] 2 3 ... 30   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» otwieranie drzwi zimą!!!
Skocz do: