+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» skąd ten dźwięk?
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: skąd ten dźwięk?  (Przeczytany 6221 razy)
Shizo
Gość

« Środa, 28.03.2007, 17:09:55 - NIEPRZECZYTANA »

Skąd moze pochodzić dźwięk pojawiający się na 4 i 5 biegu tylko w przedziale prędkości 75-85km/h? Najprościej "go" wyartykułować tak:"łułułu łułułu łułułu" (prosze sie nie smiać).  
W moim odczuciu odgłos dobywa się z kół a pojawił się przy okazji zmiany na zimowe więc szukałem przyczyn w kołach ale dziś założyłem inne koła i też to jest. Dokładnie w tym samym czasie zaczęło sie też walić sprzęgło (ślizga się) i teraz nie wiem już co z z czym łączyć.
joker Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza '95 2.8 VR6

« Odpowiedz #1 - Środa, 28.03.2007, 19:19:31 - NIEPRZECZYTANA »

skrzynia , prawdopodobnie lozyska mowia dowidzenia , moga tez  byc  lozyska  piast  w kolach  latwo sprawdzic  dzwignac auto i  odpalic wbic   1 bieg  potem  4  lub 5   rozpedzic    kola  do  predkosci   powiedzmy   90 km    wybic na luz i zgasic silnik   i bedzie  wiadomo  czy  lozyska niepadly  w piatrach

Shizo
Gość

« Odpowiedz #2 - Środa, 28.03.2007, 20:04:17 - NIEPRZECZYTANA »

1.Czy to bezpieczne kręcić do 90km/h na podnośniku?
2.Bez obciążenia masą samochodu łożyska nie będą się inaczej zachowywać?
3.Tylnych tak nie sprawdze...
Twój pomysł wydaje się logiczny ale troche w stylu kamikaze ale dzięki chociaż ktoś sie zainteresował.
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #3 - Środa, 28.03.2007, 20:10:41 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "Shizo"
a co sie moze stac?  :chytry:

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
qbson
Gość

« Odpowiedz #4 - Środa, 28.03.2007, 20:43:12 - NIEPRZECZYTANA »

Shizo, znajdz jakas pustą uliczke czy parking, rozpedz autko do 60-70 i poprostu nim pobujaj po łukach bardziej, mniej szerokich i jak coś nie tak to łożyska bedzie słychać napewno wlasnie tym "łułułu łułułu łułułu" ;)
joker Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #5 - Środa, 28.03.2007, 20:48:11 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "Shizo"
2.Bez obciążenia masą samochodu łożyska nie będą się inaczej zachowywać?
3.Tylnych tak nie sprawdze...
Twój pomysł wydaje się logiczny ale troche w stylu kamikaze ale dzięki chociaż ktoś sie zainteresował.

ja ostatnio tak dla dla draki i sprawdzenia czy  lozyska u mojej w corrado sa ok tak sprawdzalem auto  bujnolem do  150  podniesione z dwuch stron  i  bylo  wszystko jasne lozyska huczaly  jak  szalone  , po rozebranu  wszystko  potwierdzilo moje  przypuszczenia , to naprawde sluchac   pusc  auto bez obciazenia a sie przekonasz  , proste  diagnosta ci tego niewykryje   a sprawdzic mozesz tak jak mowie domowym sposobem ,  jak  zajedziesz piasty przez  to ze beda rozjechane  lozyska to bedzie potem placz   i koszta  ale  co ja tam moge   przeciez sie nieznam    :mrgreen:

Shizo
Gość

« Odpowiedz #6 - Środa, 28.03.2007, 21:00:55 - NIEPRZECZYTANA »

ok spróbuje z tym podnośnikiem, zastanawia mnie tylko fakt czemu to słychać tylko w przedziale 75-85km/h? To jest jak rezonans. Powyżej i poniżej tych wartości cisza, jechałem dziś 140/160/180km/h i nic nie buczało!!! Poważnie
abdul
Klubowicz
Użytkownik

« Odpowiedz #7 - Środa, 28.03.2007, 21:52:51 - NIEPRZECZYTANA »

Shizo przy wolnej jeździe miały prawo nie buczeć a przy szybszej może inne dźwięki zaczynają dominować nad łozyskami?? U mnie przy stałej prędkości silnika praktycznie nie słychać do 2500 czyli właśnie do ok 80 km/h a potem jest już coraz głośniej :) dochodzi szum powietrza, szum opon etc...

Na co dzień Mazda6 2.0 LF, w weekendy RDR Full Team, kiedyś Cordoba SX 1.6 AFT
Shizo
Gość

« Odpowiedz #8 - Środa, 28.03.2007, 22:07:52 - NIEPRZECZYTANA »

na pewno nie jest tak jak piszesz! ten dzwięk sie pojawia przy 75, najczyściej słychac go przy 80, a przy 85 znika. Rozpędze się do setki,wyłącze silnik i spróbuje nagrać ten dzwięk... tylko czy to cos da?
qbson
Gość

« Odpowiedz #9 - Środa, 28.03.2007, 22:13:40 - NIEPRZECZYTANA »

żebyś był z Warszawy to napisałbym żebyś pojechał do ASO Maran i tam za free by ci wzieli na podnośnik, sprawdzili wszystko, przejechali sie i powiedzieli co i jak.

Nie wiem gdzie się serwisujesz i jak jest w bydgoszczy z obsługą klientów w aso ale może warto podzwonić i popytać czy jest możliwość podjechania żeby ktoś zerknął fachmańskim okiem :)
Shizo
Gość

« Odpowiedz #10 - Czwartek, 29.03.2007, 13:22:13 - NIEPRZECZYTANA »

byłem u fachmanów to albo nic nie słyszą albo mówią że początki łożysk w kołach albo chcą rozbierać skrzynie i dopiero mi powiedzą!
joker Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #11 - Czwartek, 29.03.2007, 14:10:14 - NIEPRZECZYTANA »

zrob tak jak ci mowilem i bedziesz wiedziec co jest grane i skad dochodzi dzwiek   czy ze skrzyni czy  z kola  ,

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» skąd ten dźwięk?
Skocz do: