+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Car Audio» Antena w Cordobie '97
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 2 [3] 4 5 6   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Antena w Cordobie '97  (Przeczytany 56123 razy)
Semir Mężczyzna
nic dodać, nic ująć
Użytkownik

Samochód: Fiat 126p FL 1987r. 23KM

« Odpowiedz #30 - Czwartek, 14.02.2008, 21:50:41 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: kbl
mam ulamany bat w polowie, chce wymienic ale oczywiscie nie moge odkrecic, bo podobno bata sie nie odkreca tylko sklada do myjni

jeżeli jadę na myjnię to robię tak:
1. stojąc przy aucie po stronie kierowcy,
2. sięgam ręką do anteny,
3. odkręcam antenę jak śrubkę do momentu, aż zrobi się taka luźna i się chwieje,
4. trzymając za jej dolną, czarną część, energicznym ruchem w prawo (czyli w tył auta) ją przekrzywiam
5. i ciągnę aż wyjdzie
jak chcę założyć to robię dokładnie na odwrót

Ten trzpień anteny ma końcówkę z gwintem do połowy, a na samym końcu główkę. Główka jest po to żeby antenę wcisnąć i żeby nie wypadła, a potem dociskając ją wkręcasz i  jest git

Nigdy nie dałem auta na myjnię automatyczną ze spuszczoną w tył anteną, bo jak szczotka przejdzie przez auto od tyłu po dachu to jest duże prawdopodobieństwo, że antenę zabierze ze sobą i szlak trafi całe mocowanie w dachu  :evil:
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 14.02.2008, 21:53:52 wysłane przez Semir » Zapisane
aboz Mężczyzna
Music my saviour
Prezes

Samochód: Była Cordoba Vario '01 AUA 1.4 16V DXK, jest VW Jetta 07 BLS

« Odpowiedz #31 - Piątek, 15.02.2008, 22:04:41 - NIEPRZECZYTANA »

Antenę się wyciąga tak:
- odkręcasz do końca (aż będzie się luźno kręcić)
- energicznym ruchem wpychasz i ciągniesz
ot i cała filozofia.
punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #32 - Sobota, 16.02.2008, 14:44:36 - NIEPRZECZYTANA »

U mnie nie działa :P ;)

Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać :satan: - SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX - HONDA Civic IX 1.8 '14

marmax3 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Była: Cordoba '97 1.4 AEX, Jest: Citroen C4 Picasso 1.6 VTi

« Odpowiedz #33 - Sobota, 16.02.2008, 22:39:06 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: punchoo
U mnie nie działa
u mnie zadziałało raz ;-) ale montaż już nie był możliwy...

Cordoba: Yaris Verso: Citroen C4 Picasso:
zechu Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba '97, 1.4 AEX

« Odpowiedz #34 - Środa, 19.03.2008, 11:23:35 - NIEPRZECZYTANA »

Witam
U mnie jest następujący problem. z radia nie wychodzi mi 12V do wzmacniacza anteny :(  ( tzn kabel jest ale bez napięcia) jak radio gra sprawdzam miernikiem ten niebieski kabelek i nie ma napięcia eh... radio zakupione z samochodem firmy "NO NAME" czy to bedzie wina radia? sprawdzałem podłączenei do kostki i tez idzie do niebieskiego a w kostce od radia nie ma innego wolnego gniazda wiec to musi byc to. Dodam ze wstawiłem sobie nowa antene ze wzmacniaczem -na orginalnej tez słabo grało ale ze względu na brak możliwosci przykrecenia bata, zmieniłem. Czy jeżeli napięcie nie dojdzie do wzmacniacza to może on tłumic sygnał ?
Za wszelką pomoc bede wdzięczny :)
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #35 - Środa, 19.03.2008, 12:04:45 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: zechu
Czy jeżeli napięcie nie dojdzie do wzmacniacza to może on tłumic sygnał ?
tak

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
zechu Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #36 - Środa, 19.03.2008, 12:18:22 - NIEPRZECZYTANA »

A wiec problemu nie powinno byc jak do anteny podam  + np ze swiatel  ? poza tym ze bedzie lepiej radio gralo tylko w jak swiatła włączone :)
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #37 - Środa, 19.03.2008, 12:29:41 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: zechu
A wiec problemu nie powinno byc jak do anteny podam  + np ze swiatel  ? poza tym ze bedzie lepiej radio gralo tylko w jak swiatła włączone :)
moze byc i tak
montowalem gosciowi antene ze wzmacniaczem i radio nie mialo wyscia na zasilanie ant. wiec podlaczylem mu na stale - antena i tak pobiera jakies mA wiec jak jezdzi samochodem to aku nie padnie.

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
zechu Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #38 - Środa, 19.03.2008, 12:33:40 - NIEPRZECZYTANA »

Bede próbował  i zobaczymy  czy zadziała:)

Dzięki za pomoc.
bbborsuk Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Ibiza 97 1.0L

« Odpowiedz #39 - Niedziela, 20.04.2008, 19:14:16 - NIEPRZECZYTANA »

Witam jestem tutaj nowy i mam ten sam problem ale znalazłem coś takiego może kogoś to zainteresuje ;)

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic330716.html
uszek Mężczyzna
OOOO
Użytkownik

Samochód: Audi A8 4.2 40V 310KM+2x Seat Cordoba 1.4 AEX

« Odpowiedz #40 - Poniedziałek, 21.04.2008, 14:53:50 - NIEPRZECZYTANA »

no własnie dzis szukalem bo mam tez takie problemy z radiem u siebie
rozebrałem podsufitke i patrze ejst kabel od wzmacniacza i idzie wzdłuz kabla antenowego  i do slupka
ale oczywiscie jak to bywa juz przy radiu nie ma tego malego kabelka ktory zasila tezn wzmacniacz
sprawa bylaby prosta bo tylko zasilic ten kabelek jakby nie ten przewod ktory wchodzi w tylny słupek i znika nie wiem gdzie i nie moge znalezc otworu gdzie on wychodzi bo musiałbym przednia deske cała rozebrac, jest schowany na nadmuchami jedynie widzie antene przy radiu a tamten przewodzik pewnie gdzies po drodze sie urwał albo ktos go po prostu uciał
Pytanie brzmi
ktoredy jest pociagniety przewod antenowy i w ktorym miejscu wychodzi pod deske rozdzielcza ???
moze ktos rozbieral jakas ibize albo cordobe i wie ktoredy on ejst prowadzony

Nie wdawaj się w rozmowę z głupim. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem....<br />CCCO A8 4.2 40V 310KM<br />
Semir Mężczyzna
nic dodać, nic ująć
Użytkownik

« Odpowiedz #41 - Niedziela, 27.04.2008, 12:28:58 - NIEPRZECZYTANA »

Witam!

Spotkałem się z problemem anteny dachowej. Otóż antena nie trzyma i sama "kładzie się", prawdopodobnie pod wpływem szybkiego pędu wiatru. Początkowo myślałem, że jest to wina gwintu samego "bacika", ale gwint jest ok, natomiast gwint w stopce przymocowanej do dachu już prawdopodobnie nie trzyma, gdyż anteny nie idzie przykręcić  po jej włożeniu w stopkę, tak sobie "luźno lata". W momencie próbowania jej przykręcenia, czuć ewidentnie, że przesuwa się gwint o gwint......  Albo się mylę i wytarł się gwint na "baciku"...
Pytanie moje jest: czy ktoś próbował dostać się do podsufitówki (zdejmował tapicerkę spod dachu) i widział jakie jest mocowanie tej stopki. Na allegro  widziałem, że są to stopki mocowane przy pomocy jednej śruby po środku stopki albo są takie jakby wsuwane na kwadracie, czy jak... może to jest taki kwadrat ze śrubą pośrodku??? .... Nie bardzo wiem jaką mam wybrać. Chodzi o to, żebym nie miał tak, że kupię jakąś, która nie będzie potem pasować.
Nigdy tego nie robiłem i nie zaglądałem do podsufitówki
Proszę o Wasze komentarze w tej sprawie, być może mój problem tkwi jeszcze w czymś innym... 
« Ostatnia zmiana: Niedziela, 27.04.2008, 12:32:58 wysłane przez Semir » Zapisane
DzieX
Gość

« Odpowiedz #42 - Niedziela, 27.04.2008, 13:01:23 - NIEPRZECZYTANA »

Ja mam ten sam problem, ale jeszcze się tym nie zajmowałem. Przyłączam się do pytania.
uszek Mężczyzna
OOOO
Użytkownik

Samochód: Audi A8 4.2 40V 310KM+2x Seat Cordoba 1.4 AEX

« Odpowiedz #43 - Niedziela, 27.04.2008, 15:13:40 - NIEPRZECZYTANA »

wystarczy zdjac tylnaa listwe plastikowa i lekko uchylic podsufitke od tylu pokaze wam sie sruba na  klucz 22 chyba albo 24 nie pamietam
mozna ja odkreecic bez zdejmowania podsufitki  i antena wychodzi bez problemow
jeszczze moze  byc kabel do wzmacnniacza i anteny wstarczy rozpiac 2 kostki

Nie wdawaj się w rozmowę z głupim. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem....<br />CCCO A8 4.2 40V 310KM<br />
Semir Mężczyzna
nic dodać, nic ująć
Użytkownik

« Odpowiedz #44 - Niedziela, 27.04.2008, 18:57:13 - NIEPRZECZYTANA »

Dzięki uszek za info...
Ale powiedz mi jak zdjąć tą plastykową listwę. Mamy ten sam model więc raczej będzie tak samo. Najpierw tą listwę trzeba pociągnąć w dół żeby ją wypiąć z tych zaczepów. Po środku to wypiąłem lampę stop, żeby było lepsze dojście. I co dalej z tą listwą? Wysuwa się ją? Jak? Kurcze, nie wiem, a nie  chce jej złamać...
Strony: 1 2 [3] 4 5 6   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Car Audio» Antena w Cordobie '97
Skocz do: