+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Car Audio» Głośniki w drzwi
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Głośniki w drzwi  (Przeczytany 8975 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Nawias
Gość

« Wtorek, 06.03.2007, 14:05:55 - NIEPRZECZYTANA »

Witam mam zamiar wrzucić w dzwi po 2 głośniki pioneera T-SA 171c i mam pytanie jaka powinna byc duża obudowa? I jak mam je połączyć szeregowo czy równolegle?
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #1 - Wtorek, 06.03.2007, 15:35:45 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "Nawias"
jaka powinna byc duża obudowa?
a co przerobisz dzwi na obudowe?  :zakrecony:  
jak mam je połączyć szeregowo czy równolegle?
to zalezy czym to bedzie zasilane...

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
Leemarvin Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba '99, 1.4 AEX + Gofer BMN

« Odpowiedz #2 - Wtorek, 06.03.2007, 15:47:02 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "raby"
jaka powinna byc duża obudowa?
a co przerobisz dzwi na obudowe?  :zakrecony:  

No właśnie nie, może przeciez zrobić panele pod te głosniki, po fotki zapraszam na priv lub gg. O wiele lepiej zagrają głośniki w szczelnych obudowach po około 3-4 litry, niż w drzwiach, więc dobrze kombinujesz Nawias.
A co do podłączenia, to żadne szeregowo, żadne równolegle, tylko oddzielnie pod 4 kanały wzmacniacza. Całkowity bezsens dawać system przedni pod 2 ohmy, bo to ma grać a nie szumieć, a pod 8 to znów wysterować ciężko i mocny piec potrzebny.
A jeśli dasz osobno każdy głośnik pod wzmacniacz, to jeden komplet możesz pociąć trochę niżej, będzie jako imitacja kickbasu, drugi komplet normalnie. Może to fajnie zagrać, choć wcale nie musi.

Nowe części do Seat`a i innych aut, tel. 500-48-10-10
abdul
Klubowicz
Użytkownik

« Odpowiedz #3 - Wtorek, 06.03.2007, 23:30:38 - NIEPRZECZYTANA »

A może najlepiej podzielić ich pasmo jakąś zwrotnicą?? Zostaną 4 omy a i głośniki będa mniej obciążone

Na co dzień Mazda6 2.0 LF, w weekendy RDR Full Team, kiedyś Cordoba SX 1.6 AFT
Nawias
Gość

« Odpowiedz #4 - Środa, 07.03.2007, 15:23:27 - NIEPRZECZYTANA »

Tylko jest problem bo nie mam do nich wzmacniacza bo myślałem ze te głosniki podłącze pod samo radio a pozniej wrzuce jakąś skrzynie i wzmacniacz w bagaznik.... Nie da rady podłączyc tych głośników pod samo radio? efekt pewnie bedzie mizerny co?

[ Dodano: 2007-03-07, 15:59 ]
Zwrotnicą ok a wiesz może skąd moge wziąśc odpowiednią zwrotnice ??? Moze jakiś sklep internetowy albo sklep w poznaniu? :mrgreen:
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #5 - Środa, 07.03.2007, 20:16:37 - NIEPRZECZYTANA »

Nawias, moim zdanie daj sobie spokoj z takim kombinowaniem...

Nawias
Gość

« Odpowiedz #6 - Środa, 07.03.2007, 21:28:58 - NIEPRZECZYTANA »

Powiem tak :) moze przedstawie wam moją wizje rozbudowy audio. Wiec tak Przód: po 2 głośniki w drzwi pioneer 171c (chciałem je podłączyc pod samo radio) A za jakiś czas skrzynia + wzmacniacz do bagażnika... Taki prosty zestawik.  tylko mam teraz dylemat bo mowicei ze przydał by sie jeszcze wzmacniacz do tych gośników w drzwiach...a ja teraz nie mam możliwości go kupic. Wiec pytam czy to bedzie duża różnica jak podłącze je pod samo radio bo mam teraz wolne od pracy i musze zacząc to robić...Te głośniki mają nominalnej mocy 60w wiec moze radio by je uciągło na radiu mam 4x52w. :) dz za odp.
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #7 - Środa, 07.03.2007, 21:34:34 - NIEPRZECZYTANA »

Uciagnie ale nie wiem czy jest sens tak kombinowac... Ja mam po 1 na dzwi pod wzmakiem, jakies 60W RMS i w zupelnosci to wystarcza.

Nawias
Gość

« Odpowiedz #8 - Środa, 07.03.2007, 21:59:09 - NIEPRZECZYTANA »

No ale jak mam juz kupione te głosniki to wolał bym je zamontować....heeh :zakrecony: Ogólnie chce przerobić całą tapicerke na dzwiach (o ile mi sie uda) wiec nie robi mi to dużej różnicy czy zrobir miejsce na 1 czy 2 głośniki w drzwiach. Nie podoba mie sie ze w aucie jest tak szaro i chciałem obszyć drzwi czerwoną skórą z białą wstawką :zakrecony: A tak poza tematem wie ktoś czym można eventualnie podkleic skórę zeby dokładnie przylegała (jakiś lkej zeby czasem sie jakies plamy nie porobiły albo cuś....)  :neutral:
Leemarvin Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba '99, 1.4 AEX + Gofer BMN

« Odpowiedz #9 - Środa, 07.03.2007, 23:51:39 - NIEPRZECZYTANA »

BA Tapicer, bezbarwny, idealny do skóry, łatwo skóra daje się naciągać i odrazu chwyta do powierzchni, więc odpada problem sciskania klejonych powierzchni.
Co do podłączenia głośników pod radio, hmm napewno coś zagrają, ale pod piecem dopiero pokażą na co je stać. Głosniki mają 60 watów rms, a radio daje może z 15 watów rms, i to jeszcze przy sporych zniekształceniach. Narazie możesz je podpiąć pod radio, ale zbieraj na wzmacniacz, warto. I jeśli masz umiejętności i czas spokojnie zrobisz panele pod dwa wooferki na drzwi i ja Cię nawet zachęcam do zrobienia tego. Jeśli chcesz pare fotek poglądowych, to odezwij się na gg.
Co do zwrotnicy, to moim zdanie nie ma sensu się w to bawić, lepiej uzbierać na wzmacniacz.

Nowe części do Seat`a i innych aut, tel. 500-48-10-10
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Car Audio» Głośniki w drzwi
Skocz do: