Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Zwariowane zegary w ibizie "przejściówce"  (Przeczytany 23680 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
rysiekb66
Świeżak

« Poniedziałek, 19.02.2007, 19:01:46 - NIEPRZECZYTANA »

Mam problem z zegarami a konkretnie ze wskazaniami prędkościomierza i wskażnika poziomu paliwa. Kilka dni temu zaczęły żle pokazywać tzn. Prędkościomierz zaczął skakać po czym spadł do zera i nie pokazuje nic, licznik kilometrów też stoi w miejscu, a wskażnik poziomu paliwa raz pokazuje pusty, po chwili połowę i tak cały czas. Kolega poradził mi wypięcie akumulatora na kilka godzin. Pomogło na chwile ale po 10 minutach jazdy znowu to samo.
Prosze o pomoc
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon '04 ASZ, Grand Vitara 2007 DDiS

« Odpowiedz #1 - Poniedziałek, 19.02.2007, 20:09:17 - NIEPRZECZYTANA »

Wyciagaj licznik i obejrzyj wtyczki, moze jakas nie kontaktuje. Jak to nie pomoze to szukaj w liczniku. Moze cos tam nie laczy, jakas masa, lub zasilanie.

vertor Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza Sport '01, 1.9 TDI ASV

« Odpowiedz #2 - Wtorek, 20.02.2007, 08:41:02 - NIEPRZECZYTANA »

Mozliwy rowniez czarny scenariusz czyli uszkodzenie licznika, kiedys cos takiego widzialem tyle ze wtedy przy wylaczonym aucie licznik pokazywal 120 km/h i 3 tys obr a po odpaleniu i ruszeniu juz normalnie dodawal, ciekawe uczucie jechac ok 100 i widziec na liczniku 220 i 5tys obr (diesel). Ze o ustawieniu wskazowki pionowo w dol juz nie wspominam :]

Ibiza Sport TDI ASV
rysiekb66
Świeżak

« Odpowiedz #3 - Wtorek, 20.02.2007, 15:57:18 - NIEPRZECZYTANA »

A może wiecie gdzie szukać masy licznika w tym modelu, a co do wyciągnięcia licznika to jak się do tego zabrać, nigdy tego nie robiłem. Z góry dziękuje.

Pozdrawiam
kris
Użytkownik

« Odpowiedz #4 - Wtorek, 20.02.2007, 18:48:46 - NIEPRZECZYTANA »

a spardzales wtyczke od predkościomierza to gdzieś jest pod spodem miłem tak że wyjechałem od elektyka akurat patrze a mi nie pokazuje prędkości wróciłem wjechałęm na kanał koleś wyjął wtyczke 'nei wiem gdzi eto siedzi" psiknał na styki i buja sie może to to  :test:

.........tu trzeba kobiecej ręki
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #5 - Wtorek, 20.02.2007, 19:45:16 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "vertor"
Mozliwy rowniez czarny scenariusz czyli uszkodzenie licznika, kiedys cos takiego widzialem tyle ze wtedy przy wylaczonym aucie licznik pokazywal 120 km/h i 3 tys obr a po odpaleniu i ruszeniu juz normalnie dodawal, ciekawe uczucie jechac ok 100 i widziec na liczniku 220 i 5tys obr (diesel). Ze o ustawieniu wskazowki pionowo w dol juz nie wspominam :]

Ten numer przerabialem w firmowym scenicu i to po serwisie w ASO. Okazalo sie ze nie byla wcisnieta wtyczka czujnika predkosci.

rysiekb66
Świeżak

« Odpowiedz #6 - Wtorek, 20.02.2007, 20:50:06 - NIEPRZECZYTANA »

Witam

Ta wtyczka od czujnika prędkości ma być przy liczniku ? A czemu przy okazji szaleje też wskażnik poziomu paliwa, raz pokazuje pusty potem połowę, to znowu zapala się kontrolka rezerwy, potem gaśnie. Obrotomierz i temperatura silnika jest w porządku.  Tak to wygląda jakby zegary z prawej strony licznika szalały a z lewej pokazują dobrze.

[ Dodano: 2007-02-20, 20:54 ]
A i jeszcze jedna prośba. Jeżeli ktoś wyciągał już licznik w ibizie 2000 rok to bardzo prosiłbym o uwagi, nie chciałbym czegoś pourywać.

Pozdrawiam wszystkich
Tysonq
Użytkownik

Samochód: Seat Cordoba Vario 1.6 ALM 2000

« Odpowiedz #7 - Wtorek, 20.02.2007, 22:55:21 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "rysiekb66"

A i jeszcze jedna prośba. Jeżeli ktoś wyciągał już licznik w ibizie 2000 rok to bardzo prosiłbym o uwagi, nie chciałbym czegoś pourywać.

ja to przerabialem jak zakladalem alu ramki na zegary, wiec mozesz zerknac na sam doł pierwszej strony i tam bedziesz mial opisane co i jak.
http://www.klubseata.pl/forum/index.php?topic=2571.0&highlight=alu+ramki

Seat Cordoba Vario 1.6 ALM 2000,
zostałem w rodzinie....
VW Golf V 1.9 TDI BXE 2008
vertor Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza Sport '01, 1.9 TDI ASV

« Odpowiedz #8 - Środa, 21.02.2007, 08:18:59 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "KKKKris"
Cytat: "vertor"

Ten numer przerabialem w firmowym scenicu i to po serwisie w ASO. Okazalo sie ze nie byla wcisnieta wtyczka czujnika predkosci.

Spons to bylo we VW i jak mowie jednoczesnie mialem przeklamanie na obrotomierzu i predkosciomierzu wiec raczej nie wtyczka.
Jak wylanczales i wychodziles z auta to on caly czas wskazowki mial na 110 i 3 tys. Pozatym bywaly okresy przy odpalaniu ze cos tam brzeczalo i wskazowki drgaly jak glupie.
Zreszta to juz zamierzchle czasy (nawet juz tego auta nie mamy

Ibiza Sport TDI ASV
rysiekb66
Świeżak

« Odpowiedz #9 - Sobota, 17.03.2007, 23:39:57 - NIEPRZECZYTANA »

Witam !!!

Myślę, że udało mi się usunąć usterkę, wtyczka na skrzyni biegów prawdopodobnie z czujnika dającego impulsy na prędkościomierz i złącze na wiązce głównej całkowicie zalane, po otwarciu dosłownie wylała się woda. Wtyczkę wyczyściłem a złącze usunąłem i polutowałem przewody (było całe zgnite). Może komuś przyda się na przyszłość ten opis.
Dziękuje wszystkim za rady.

Pozdrawiam
Tysonq
Użytkownik

« Odpowiedz #10 - Czwartek, 22.03.2007, 21:12:30 - NIEPRZECZYTANA »

dzisiaj rano jak wyjechalem z garazu to wskazowka od predkosciomierza skakala mi w zakresie 0-30, poczekam trocxhe jak problem bedzie sie powtarzal to zajrze do wtyki na skrzyni :)

zostałem w rodzinie....
rysiekb66
Świeżak

« Odpowiedz #11 - Sobota, 24.03.2007, 20:31:55 - NIEPRZECZYTANA »

Witam !!!

No niestety ale problem jest nadal, pomimo zawilgoconych wtyczek w instalacji, które bądż wyczyściłem bądż usunąłem wskazówki nadal szaleją. Prędkościomierz skacze bądż spada do zera i w tym samym czasie paliwo zmienia wskazanie zwłaszcza przy skrętach leci raz w dół raz w górę. Jeśli działają dobrze to oba wskażniki a jak szwankują to też oba naraz. Gdzie jeszcze szukać usterki ? Licznik wyciągałem i wydaje się być czysty. Nie widać na ścieżkach nic szczególnego. Czy może znikać np. masa licznika gdzieś jeszcze na wiązce i gdzie jej szukać ?

Prosze o pomoc. Pozdrawiam.
Tysonq
Użytkownik

« Odpowiedz #12 - Wtorek, 27.03.2007, 22:37:05 - NIEPRZECZYTANA »

czarna magia.... a byles u jakiegos dobrego magika-elektryka?

zostałem w rodzinie....
rysiekb66
Świeżak

« Odpowiedz #13 - Środa, 28.03.2007, 04:20:03 - NIEPRZECZYTANA »

Usterkę zlokalizowałem w następujący sposób:

Wpiąłem diodę LED na wyjście czujnika podające impulsy na licznik (prędkościomierz) i dioda powinna migać w czasie jazdy. Ale świeci cały czas ciągle, czyli na licznik nie podawane są impulsy z czujnika halla. Natomiast kiedy przez tę diodę podawałem impulsy zwierając drugi koniec diody do masy to wskazówka pręwdkościomierza dżwigała się do góry stąd wniosek uszkodzony czujnik halla.

Rozmawiałem z fachowcem i przy uszkodzonym czujniku prędkości (halla) właśnie są problemy ze wskazaniami paliwa, po prostu nie działa stabilizacja tego czujnika (taka ciekawostka).

Jeśli ktoś wymieniał ten czujnik w Ibizie III rok 2000 1,4 60 KM silnik AKK to prosze o rady jak go wykręcić bo nie chcę czegoś urwać.

Pozdrawiam
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #14 - Środa, 28.03.2007, 20:42:29 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "rysiekb66"
czyli na licznik nie podawane są impulsy z czujnika halla

Gdzies juz to czytalem. Napewno czujnik Halla?

Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Licznki i lampki kontrolne» Zwariowane zegary w ibizie "przejściówce"
Skocz do: