+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Car Audio» Montaz glosnikow w Ibizie 2003 (5d)
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Montaz glosnikow w Ibizie 2003 (5d)  (Przeczytany 35061 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
darth_sidious
Gość

« Wtorek, 16.01.2007, 13:23:07 - NIEPRZECZYTANA »

Witam

Czy aby zamontowac glosniki w drzwiach w Ibizie 2003 (5d) trzeba demontowac cale boczki czy wystarczy zdjac maskownice (i jak?). Jakie glosniki w tym modelu mieszcza sie na przed a jakie na tyl

Ok... Przeszukalem forum i dobralem sie do drzwi (nawet szybko poszlo ;-)).  Teraz tylko jedno pytanie. Jaki rozmiar glosnika sie zmiesci i jakiej mocy proponujecie. Radio to PIONEER DEH-2900 4x50 W...

p.s. Hmm, to juz kolejny post, w ktorym sam ze soba prowadze dialog... ;-)

Pozdrawiam
ro-dan Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: CORDOBA 6L COOL+ 1,4 16V BKY 2005

« Odpowiedz #1 - Wtorek, 16.01.2007, 16:06:35 - NIEPRZECZYTANA »

...nie przejmuj się, ja w identycznym temacie (tyle, że chodziło o cordobę - ale to przecież żadna różnica) też gadałem sam ze sobą...
...też doszedłem do demontażu boczków tylnych drzwi i okazało się, że nie ma tam instalacji do podłączenia głośników...
...ktoś mi powiedział, że instalacja kończy się w bocznych słupkach środkowych, ale już nikt nie potrafił (albo nie chciał) mi powiedzieć w jaki sposób zdemontować te słupki aby dobrać się do końcówek instalacji, no i utknąłem w tym miejscu ;-) ...

CORDOBA 6L COOL+ 1,4 16V BKY 2005
 :arrow: cool+ :ok:
bart30 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Opel Mokka Cosmo 1.4T 2014 RM2015

« Odpowiedz #2 - Wtorek, 16.01.2007, 16:58:03 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "ro-dan"
ktoś mi powiedział, że instalacja kończy się w bocznych słupkach środkowych,

Mh a gdzie się zaczyna bo w wtyczce mam tylko 4 przewody czyli 2 kanaly prawy i lewy
przód a gdzie ten tył moze to fikcja i trzeba ciągnąć całość od radyjka az do tylnich drzwi  :niewiem:

Obecnie Opel Mokka Cosmo 1.4T  2014 RM2015
Był Seat Ibiza Signo 1.4 2004
Leemarvin Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba '99, 1.4 AEX + Gofer BMN

« Odpowiedz #3 - Wtorek, 16.01.2007, 22:27:44 - NIEPRZECZYTANA »

A macie panowie wogóle miejsce w tylnych drzwiach przygotowane na głośniki?
Jeśli go tam nie ma, tzn, nie ma żadnych maskownic głośnikowych i tym podobnych rzeczy to raczej nie ma co się spodziewać, że będzie tam poprowadzona instalacja głośnikowa, bo też i po co?
Może z tyłu na półce są wyprowadzone kable, nie wiem jak to jest w pięciodrzwiowych, ale w 3 drzwiowej IBIZIE z tyłu kabli nie było, trzeba było samemu poprowadzić od kostki radia.
Opis takiej kostki jest w instrukcji radia, ładnie zarobić kabelki, umieścić w kostce i bedzie grało.
Głośniki pod samo radio niezależnie od tego czy są 165, czy 130, to Helix Blue, ciekawie grają pod słabymi końcówkami mocy i sprawdzają się w kazdej muzyce.

Nowe części do Seat`a i innych aut, tel. 500-48-10-10
darth_sidious
Gość

« Odpowiedz #4 - Wtorek, 16.01.2007, 22:47:54 - NIEPRZECZYTANA »

Tył na razie sobie odpuszczam... skupiam sie na przodzie, gdyz i tak w wiekszosci jezdze sam lub z zona, wiec 2 z przodu poki co musza wystarczyc :-)
Dreczy mnie jednak rozmiar (srednica / glebokosc) jaki tam uda sie wcisnac. Rozebralem boczek i zmierzylem: 160 lub 165 - nie wiem bo dziura na glosnik jest jeszcze zaklejona gabka, a calosc zakryta jest blacha  :sad:  . Dzwonilem do seriwsu seata, ale Pan sa skarby Swiata nie chcial zdradzic mi tajemnicy jakie (rozmiarowo) glosniki tam wejda i usilnie zapraszal na montaz seryjnych 30W :-)... nie wspomne juz za jaka kwote  :shock:
ro-dan Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: CORDOBA 6L COOL+ 1,4 16V BKY 2005

« Odpowiedz #5 - Wtorek, 16.01.2007, 23:02:14 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "Leemarvin"
A macie panowie wogóle miejsce w tylnych drzwiach przygotowane na głośniki?
...owszem, miejsce na głośniki jest w szkielecie drzwi a w boczkach jest maskownica (wygląda więc, że z tyłu również przewidziano montaż głośników) a przy kupnie auta zapewniano mnie (i tak też było w specyfikacji modelu), że w aucie fabrycznie jest instalacja pod radio i głośniki (przód i tył). Kupując auto zleciłem montaż radia i głośników - radio zamontowano, głośniki również - niestety tylko na przodzie (być może niezbyt precyzyjnie się dogadaliśmy odnośnie ilości głośników). Gdy zorientowałem się, że są głośniki tylko z przodu chciałem sam sobie zamontować również z tyłu (tym bardziej, że mam głośniki jeszcze z poprzedniego auta) no ale po zdjęciu boczków w tylnych drzwiach okazało sie , że miejsce na głośniki jest ale drutów już nie ma, no i beret... :niewiem:

CORDOBA 6L COOL+ 1,4 16V BKY 2005
 :arrow: cool+ :ok:
Leemarvin Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #6 - Wtorek, 16.01.2007, 23:32:35 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "darth_sidious"
Rozebralem boczek i zmierzylem: 160 lub 165 - nie wiem bo dziura na glosnik jest jeszcze zaklejona gabka, a calosc zakryta jest blacha  :sad:

Kup Helixy Blue 62, pod samo radio będą dobre, jakościowo sa niezłe, maja standardową głebokość montażu, więc nie bedzie problemów z szybą lub innymi elementami.

darth_sidious
Gość

« Odpowiedz #7 - Środa, 17.01.2007, 00:31:31 - NIEPRZECZYTANA »

Dzieki za rade - zastanowie sie i kto wie czy sie nie skusze :ok:  Rozumiem, ze w pierwszej kolejnosci bede musial pod glosniki (tzn. w dziurach w drzwiach) zamontowac takie cudo -> Ramka redukujaca ?

Pozdrawiam
glino Mężczyzna
Świeżak

Samochód: IBIZA '03 1,2 12V

« Odpowiedz #8 - Czwartek, 18.01.2007, 11:19:51 - NIEPRZECZYTANA »

dokladnie, zeby zamontować głośniki w przednich drzwiach trzeba wywalić tą piankę którą jest zaklejony otwór i przykręcić takie plastykowe dystanse. problem pojawia sie jak masz elektrycznie podnoszone szyby z przodu... ja musiałem przycinać pierścień dystansowy i troche ramki głośnika bo nie chciało sie to wszystko pod silniczkiem zmieścić  :neutral:
a co do tylnych drzwi, to przecież z kostki wychodzi 8 kabelków, ale czy są doprowadzone do drzwi z tyłu to nie wiem, bo dopiero mam zamiar zamontować tam głośniki...  :mrgreen:
bart30 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Opel Mokka Cosmo 1.4T 2014 RM2015

« Odpowiedz #9 - Czwartek, 18.01.2007, 11:34:49 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "glino"
co do tylnych drzwi, to przecież z kostki wychodzi 8 kabelków

Szczęściasz ha ha

Obecnie Opel Mokka Cosmo 1.4T  2014 RM2015
Był Seat Ibiza Signo 1.4 2004
darth_sidious
Gość

« Odpowiedz #10 - Czwartek, 18.01.2007, 22:00:33 - NIEPRZECZYTANA »

Na szczescie szyby nie sa elektr. wiec problemu byc nie powinno. Co do glosnikow to polecono w firmie, w ktorej glosniki beda montowane zestaw firmy phonocar - y line o ile dobrze pamietam. Co o tym myslicie?
Leemarvin Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #11 - Czwartek, 18.01.2007, 22:40:10 - NIEPRZECZYTANA »

Pochwal się, jaka to firmę odwiedziłeś, że takie głośniki Ci polecili.... :satan:
To jest jednym słowem badziewie, niewiele więcej warte niż oryginalne papierówki.
Jeszcze powiedz za jaką promocyjna cenę zaoferowali Ci te cuda techniki nagłośnienia?
Sam sobie zamontuj te głosniki, a nie jedz do zakładu, co w tym trudnego?
To co wezmą za montaż lepiej dołóż do głośników.
I tego phonocara sabie daruj.

glino Mężczyzna
Świeżak

Samochód: IBIZA '03 1,2 12V

« Odpowiedz #12 - Niedziela, 21.01.2007, 11:22:48 - NIEPRZECZYTANA »

ja mam radio panasonic (4x40W) i montowałem głośniki blaupunkta (100W) modelu nie pamietam bo było to juz prawie 3 lata temu (oddzielnie głośnik średnio-nisko tonowy, oddzielnie wysoko tonowy) i jestem bardzo zadowolony :)
jacuś Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #13 - Niedziela, 22.06.2008, 20:15:17 - NIEPRZECZYTANA »

Witam.
 Niedługo będę montować teściowi głośniki w Cordobie (2005r) z przodu i zastanawiam się jak zdjąć boczek z drzwi żeby go nie uszkodzić. Prosiłbym o naświetlenie tematu, gdzie są ewentualne śruby zaczepy, na co zwrócić uwagę podczas demontażu.
Z góry dzięki.
miczigen Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba 1.4 75KM 2004 Fresc BBY + LPG

« Odpowiedz #14 - Poniedziałek, 23.06.2008, 13:52:45 - NIEPRZECZYTANA »

Zakładałem u siebie głośniczki na tył z dystansami.
Miałem nawet chęci sieknąć foto poradę - z resztą swoją pierwszą, ale kilka dni wcześniej szlag trafił aparat   >:(

Jeżeli mogę jakoś pomóc to proszę pisać tutaj albo lepiej na priv  :!:

Postaram się jakoś pomóc.
Przede wszystkim kości w tylnych słupkach znajdują się o zewnętrznej strony pod gumami, które łączą słupek z drzwiami.
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Car Audio» Montaz glosnikow w Ibizie 2003 (5d)
Skocz do: