Strony: [1] 2 3 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: wibracje na kierownicy :(  (Przeczytany 51042 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
prodrive
Gość

« Piątek, 11.11.2005, 21:49:20 - NIEPRZECZYTANA »

witam :)
pytanko ....
drazek od zniny biegow drzal i ruszal sie strasznie w trakcie przyspieszania i zwalniania ....
pan czesio w serwisie powiedzial ze trzeba wymienic poduszke pod silnikiem i po skrzynia ...
nie czekajac dlugo wziolem sie do pracy pierwsza poszla pod silnikiem na przedniej belce do wymiany probem latajacej wajrzy od biegow ustal ale pojawilo sie cos innego przy postoju kierownica zaczela drzec ... :( ale nei czekajac dlugo wyminilem poduszke pod skrzynia biegow (faktycznie byla zerwana) ... bylo fajnie przez 10 min po czym problem wrocil z wiekszona sila pozostaje jeszcze wymienis ostatnio poduszke od strony pasazera ale zastanawim sie czy ma to sens w koncu 100 pojdzie na poduche ale obawiam sie czy to pomoze ..
mieliscie taki problem ??
co moze byc przyczyna ??
czekam na wasze pomysly aha silnik 1.4 ibiza 2000 rok 65 tysi przebieg :)
Valgaar Mężczyzna
Animator :-)
Moderator

« Odpowiedz #1 - Niedziela, 13.11.2005, 21:14:34 - NIEPRZECZYTANA »

może być nawet rąbnięta opona, skrzywiona felga, zwichrowane tarcze hamulcowe. obstawiam pewnie to 3. czyli tarcze. przerabiałem to kiedyś w Uniaku.
prodrive
Gość

« Odpowiedz #2 - Niedziela, 13.11.2005, 21:25:51 - NIEPRZECZYTANA »

ale problem jest jak samochod nie jest w ruchu wiec kola odpadaja :(
webi Kobieta
Użytkownik

« Odpowiedz #3 - Piątek, 18.11.2005, 20:32:37 - NIEPRZECZYTANA »

a poziom oleju do wspomagania? Bardzo dziwne bo w sumie co ma poduszki do maglownicy? nie wiem
Powodzenia

Nadgorliwość jest gorsza od Faszyzmu,
nie dajcie się zwariować!
Valgaar Mężczyzna
Animator :-)
Moderator

« Odpowiedz #4 - Piątek, 18.11.2005, 23:19:49 - NIEPRZECZYTANA »

wspomaganie by bylo tylko przy skręconych kołach czuć więc raczej odpada. może któraś łapa trzmająca silnik?
prodrive
Gość

« Odpowiedz #5 - Sobota, 19.11.2005, 10:13:48 - NIEPRZECZYTANA »

nie ma wspomagania :( w tym najwiekszy bol ...
ignisdei
Gość

« Odpowiedz #6 - Niedziela, 20.11.2005, 02:35:21 - NIEPRZECZYTANA »

Mam to samo - u mnie to skrzywiona pół oś- drążek drży jak osika. Nie najechaleś na coś? U mnie  gdy sprowadziłem cordobę był walniety waczacz i skrzywiona ośka jakaś pani niemra wjechala na kraweżnik wachacz oczywiscie zrobilem ale z osią będzie problem, podobno można oś rozebrac i dać ślusarzowi do zrobienia ale o ile wiem to fachmeni niesamowicie psioczą - bo dużo trzeba sie przy tym się napocić....
maciejek Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Alhambra '99, 2.0 ADY

« Odpowiedz #7 - Niedziela, 20.11.2005, 20:16:50 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "ignisdei"
Mam to samo - u mnie to skrzywiona pół oś- drążek drży jak osika. Nie najechaleś na coś? U mnie  gdy sprowadziłem cordobę był walniety waczacz i skrzywiona ośka jakaś pani niemra wjechala na kraweżnik wachacz oczywiscie zrobilem ale z osią będzie problem, podobno można oś rozebrac i dać ślusarzowi do zrobienia ale o ile wiem to fachmeni niesamowicie psioczą - bo dużo trzeba sie przy tym się napocić....
Radziłbym wymienić całą półoś, "magik" do końca jej nie wyprostuje zawsze będzie jakieś bicie, a za 300, 400 zeta masz całą, nową i prostą ośke razem z przegubami. A co do drżenia kierownicy, to może odkręciła się poprostu zmieniana poduszka?

Sklep VAGTECH
Ul. Łopuszańska 72 (pn-pt - 9.00-17.00, sob - 10.00-12.00)
02-232 Warszawa
tel. 22 8462646
kom. 694 679 252
NAJTAŃSZY OLEJ DO TDI PD NA FORUM 99PLN ZA 5L
neonek Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #8 - Wtorek, 22.11.2005, 11:47:35 - NIEPRZECZYTANA »

u mnie tez drzala kierownica przy wolnej jezdzie przyczyna byla prozaiczna malo wiatru w prawej tej ktora zadziej sie oglada gumie

neonek
Nowa Sól koło Ciepielowa
Toledo 1L 1,9 tdi w stajni ma 120 koników - było
Toledo 5P 2,0 tdi 140 KM - jest
webi Kobieta
Użytkownik

« Odpowiedz #9 - Wtorek, 22.11.2005, 22:31:46 - NIEPRZECZYTANA »

No to już coś wiemy nie ma wspomagania i dzieje się tak na postoju, więc pozostają tylko poduszki. Nie muszą być uszkodzone. Może są (zgaduję) krzywo zamontowane.
Pamiętaj że jedne są stare inne nowe i nie działają jednakowo.
Zdarzało się że w składakach (były takie czasy że sporo jeździło po polskich drogach) że wibracje silnika były mocno odczuwalne w całym samochodzie, najczęściej winne były (stare, niewłaściwe lub nieoryginalne) poduszki silnika lub skrzyni.
Napisz  jak dojdziesz bo to ciekawy temat.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Nadgorliwość jest gorsza od Faszyzmu,
nie dajcie się zwariować!
maniekk214
Gość

« Odpowiedz #10 - Środa, 23.11.2005, 07:50:54 - NIEPRZECZYTANA »

Zgadzam sie ze to jest jeszcze ta ostatnia poducha Bo jezeli nawet mowiłes ze ta pod skrzynią była zerwana to tez nie wiesz czy przez to nie dolozyles do pieca pozostalym i to musi byc poduszka .
No chyba ze Twoj silnik skacze i chodzi jak URSUS C-330  :twisted:  to wtedy mu wymiana poduszek nie pomoze - ale to chyba nie wchodzi w gre ???
Krzysiek
Gość

« Odpowiedz #11 - Piątek, 16.12.2005, 15:53:07 - NIEPRZECZYTANA »

jednak półośka. Walnąłem rok temu w krawężnik - felgę wyprostowałem ale co z ośką - nie wiem. Wtedy było w miarę ale jak pozmieniałem pół roku temu sforznie, tuleje to drży jak cholera. Wtedy tez gostek mi prostował półośkę (bo była jednak krzywa ale nie wiem tez czy była tak juz przed tym walnięciem) na tokarce - jak widziałem jak to robi - to uważam że na pewno tego nie zrobił jak trzeba. Sam nie wiem co robić pytałem w sklepie półośka - ok 500 PLN - a ze szrotu to może byc takie badziewie jak moja???? jak dojdziesz co to było daj znać.  Pozdrawiam
uszek Mężczyzna
OOOO
Użytkownik

Samochód: Audi A8 4.2 40V 310KM+2x Seat Cordoba 1.4 AEX

« Odpowiedz #12 - Piątek, 16.12.2005, 20:14:54 - NIEPRZECZYTANA »

eh ja mam to samo tylko ze wiem ze nie było nic walniete a poza tym to jest dziwne co ma do tego połoska jak to jest na postoju? rozumiem ze poduszki moga byc ale co ma do tego połoska czy felga?

Nie wdawaj się w rozmowę z głupim. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem....<br />CCCO A8 4.2 40V 310KM<br />
shemkel
Gość

« Odpowiedz #13 - Poniedziałek, 19.12.2005, 22:13:01 - NIEPRZECZYTANA »

moze miec to zweiazek z poduszkami... mialem zerwana ktoras poduche [silnik "walil" przy szybkiej zmianie biegu], wymienilem poduchy i powyzszy obiaw ustapil... niestety pojawil sie inny drzenie kierownicy i lewara zmiany biegow [odczuwalne ogolnie na budzie] - mam wrazenie ze popelnilem blad nie kupujac oryginalnych poduch ;( [tak to bywa jak sie kasy nie ma]. slyszalem od znajomego o dwoch takich przypadkach... drzenie po zalozeniu nie oryginalnych poduch i ustapienie wszelkich obiawow po zalozeniu oryginalow - ponoc pojawil sie nowy producent poduszek i stosuje zbyt twarda gume...
Krzysiek
Gość

« Odpowiedz #14 - Środa, 21.12.2005, 07:44:47 - NIEPRZECZYTANA »

Co prawda wymieniałeś tam, że ci się  zmienia to drżenie ale jak  tylko na postoju to chyba poducha.
Strony: [1] 2 3 4   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Zawieszenie, układ hamulcowy i kierowniczy» wibracje na kierownicy :(
Skocz do: