Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Światło biegu wstecznego w Toledo II  (Przeczytany 29876 razy)
raf2 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Ibiza 1.4 16V (6L)

« Niedziela, 24.12.2006, 11:32:44 - NIEPRZECZYTANA »

Witam!
Mam problem z światłem biegu wstecznego które nie swieci. Sprawdzałem bezpieczniki i  żarówki i jest wszystko ok. Jeszcze chciałbym sprawdzic czujnik ale nie wiem gdzie on sie znajduje. Co prawda jest poradnik na ten temat ale nie mozna wyswietlic zdjecia. Za wszelka pomoc z góry dzieki ;-)
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)

« Odpowiedz #1 - Niedziela, 24.12.2006, 12:15:16 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "raf2"
Jeszcze chciałbym sprawdzic czujnik ale nie wiem gdzie on sie znajduje.

Czujnik włączający światła cofania jest przy skrzyni biegów...

:tazior:   ASZ + FJW = TDI  :los:
raf2 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #2 - Niedziela, 24.12.2006, 13:12:51 - NIEPRZECZYTANA »

Dzięki ale tyle to ja tez wiem. Przydało by sie zdjęcie ewentualnie opis z której strony mozna go dojżeć. ;-)
peter174 Mężczyzna
niezależny
Użytkownik

Samochód: ASZ

« Odpowiedz #3 - Niedziela, 24.12.2006, 13:35:10 - NIEPRZECZYTANA »

szukaj wtyczki z przewodami idącej do skrzyni biegów

tu masz rysunek pogladowy (ale niestety malo czytelny )

jeżeli szukasz jakiejś instrukcji o swoim Seacie to
raf2 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #4 - Niedziela, 24.12.2006, 13:59:03 - NIEPRZECZYTANA »

Ok Dzieki peter174. Tobie tez zycze Radosnych i ciepłych Świat oraz odpoczynku w gronie najblizszych :mikolaj:
maykel Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Altea XL 2.0 TDI SE, 103kW (CFH), 2013

« Odpowiedz #5 - Czwartek, 11.06.2009, 11:44:16 - NIEPRZECZYTANA »

Witam. Chciałem też się podpiąć pod ten pościk, bo mam podobny problem ze wstecznym, ale nie mam 100% pewności czy zlokalizowałem właściwy czujnik.Zasadniczo przy skrzyni znalazłem czujnik mocowany od góry (patrząc po podniesieniu maski) w miejscu z którego wychodzą półosie napędowe.Czy ktoś może mi potwierdzić, że to właśnie czujnik biegu wstecznego.Dzięki serdeczne za wszelkie podpowiedzi.
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #6 - Czwartek, 11.06.2009, 11:57:20 - NIEPRZECZYTANA »

wstecznego ma 2 kable a czujnik predkosci 3
nie znalazles tego na 3 przypadkiem?

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
raf2 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #7 - Czwartek, 11.06.2009, 14:46:17 - NIEPRZECZYTANA »

U mnie okazało się że były przecięte kable które znajdują się w osłonie przy klapie bagaznika. Wystarczyło zlutować i jest wszystko ok
maykel Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Altea XL 2.0 TDI SE, 103kW (CFH), 2013

« Odpowiedz #8 - Sobota, 27.06.2009, 14:54:07 - NIEPRZECZYTANA »

Witam.Jutro wypnę wtyczkę z tego czujnika i sprawdzę ilość pinów.A tak na marginesie, miałem nie tak dawno problem z poprzerywanymi przewodami w osłonie przy klapie bagażnika, ale usunąłem tę usterkę i wszystko było OK.U mnie poprzerywane kable objawiły się m.in. tym, że po wciśnięciu pedału hamulca, przy uruchomionym silniku zapalała mi się kontrolka tylnych świateł przeciwmgielnych.A co do świateł wstecznego, to zanim przestały świecić na dobre miałem następujące objawy.Faza 1: od czasu do czasu przy wrzuconym wstecznym nie zapalały się; faza 2: przy jeździe na wstecznym zapalały się wyłącznie wtedy gdy dodawałem gazu i samochód przyśpieszał (nie świeciły gdy jechałem na wstecznym bez dodawania gazu tj. komputer sam podtrzymywał obroty dozując paliwo); faza 3 (obecnie): zaniemogły niemalże całkowicie (tj. błysną czasem i nie ma na to reguły)

Napisano: Czwartek, 11.06.2009, 23:43:26

Witam.Usterka ze światłami wstecznego usunięta.Obyło się nawet bez nakładów finansowych, gdyż przełącznik wstecznego jest w pełni rozbieralny a jego regeneracja bajecznie prosta.Gdyby ktokolwiek miał podobne problemy w przyszłości w autku (patrz mój profil) służę radą i wszelkimi wskazówkami.Hej  8)  :coffee:
flexiuk Mężczyzna
Świeżak

Samochód: seat toledo II 1,6

« Odpowiedz #9 - Sobota, 14.08.2010, 14:44:19 - NIEPRZECZYTANA »

witam
nie dawno zakupilem seata toledo 1.6 99r i pojawil sie  problem ze światłami cofania .......żarówki dobre bezpiecznik caly wiec zabralem sie za czujnik, wykrecilem go no i wciskajac go swiatla sie załączają prawidlowo dziala,.....cos mechanicznie nie dziala aby ten czujnik (wlacznik) wcisnac ... zaglalem do srodka  i wydaje mi sie ze cos jest przestawione bo w pozycji biegu wstecznego nie ma jakiejs zapatki ktora zalaczy czujnik tzn jest poza otworem.a dokladnie widac ta zapatke w pozycji luzu i pozostalych biegach.moze jakos mozna to wyregolowac.czy czeka mnie rozbiorka skrzyni  ..biegi wszystkie dobrze chodza

od KYS: Przed zadaniem pytania sprawdź, czy nie istnieje wątek o pasującej tematyce.
« Ostatnia zmiana: Niedziela, 15.08.2010, 19:29:30 wysłane przez KYS » Zapisane
emtezet Mężczyzna
Moderator

Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e

« Odpowiedz #10 - Niedziela, 15.08.2010, 09:55:14 - NIEPRZECZYTANA »

Sprobuj jednak wymienic ten czujnik, moj dzialal tak ze jak wyjalem i naciskalem to chodzil, natomiast jak byl w skrzyni to nie dzialal, zaczalem eksperymentowac i okazalo sie ze tam sie rozchodzi o naprawde bardzo maly skok tego bolca i u mnie po prostu nie lapal w tym miejscu, dalem podkladke pod czujnik - pomoglo, ale tylko na jakis czas, wiec w koncu wykosztowalem sie te 50 zl i wymienilem na nowy.

flexiuk Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #11 - Niedziela, 15.08.2010, 10:21:14 - NIEPRZECZYTANA »

Kupie i będę miał 100% pewność czy to czujnik czy nie ,martwi mnie tylko to ze jak zmierzyłem odległość między tym czujnikiem to sporo brakuje .czytałem też że staczają ten czujnik aby głębiej wchodził ale to w starszym modelu ..
mbm Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: T5 caravella / honda ufo ctdi+

« Odpowiedz #12 - Niedziela, 15.08.2010, 12:13:05 - NIEPRZECZYTANA »

sprawdź "na krótko" czy działają wsteczne, może coś na kablach lub kostki do lamp, może być wiele przyczyn a może i czujnik  :-\
« Ostatnia zmiana: Niedziela, 15.08.2010, 12:14:36 wysłane przez mbm » Zapisane
flexiuk Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #13 - Niedziela, 15.08.2010, 14:44:17 - NIEPRZECZYTANA »

poczytalem o tych czujnikach i wydaje mi sie ze jest jak w hyundaiu.wlacznik jest caly czas wcisniety we wszystkich pozycjach oprocz wstecznego.bieg wsteczny zwalnia ten przycisk .i to by wyjasnialo dlaczego ta blaszka w skrzyni przechodzi po za otwor gdzie jest wkrecony czujnik.musze sprawdzic nowy czy jest na zwarciu a po wcisnieciu rozwiera .tylko tez mnie zastanawia czy mogl by sie ten czujnik tak zepsuc ze dziala odwrotnie hmmmm
« Ostatnia zmiana: Niedziela, 15.08.2010, 14:45:51 wysłane przez flexiuk » Zapisane
emtezet Mężczyzna
Moderator

Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e

« Odpowiedz #14 - Niedziela, 15.08.2010, 23:17:23 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: flexiuk
czy mogl by sie ten czujnik tak zepsuc ze dziala odwrotnie hmmmm
z doswiadczenia wiem ze takie rzeczy sie zdarzaja :P

Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Światła i oświetlenie » Światło biegu wstecznego w Toledo II
Skocz do: