+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Światła i oświetlenie » Światła do jazdy dziennej
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 [2] 3 4 ... 13   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Światła do jazdy dziennej  (Przeczytany 138534 razy)
punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #15 - Niedziela, 10.12.2006, 10:23:01 - NIEPRZECZYTANA »

Sprawdź sobie na Allegro

Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać :satan: - SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX - HONDA Civic IX 1.8 '14

Kant1242
Gość

« Odpowiedz #16 - Niedziela, 10.12.2006, 11:43:26 - NIEPRZECZYTANA »

Panowie pamiętajmy że wg. kodeksu w dzień (chodzi mi o okres zimowy) należy jeździć na światłach mijania, dlatego jakiekolwiek inne oświetlenie może i z pewnością będzie ukarane mandatem :pala:   :chytry:
Kozak Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Skoda Rapid Spaceback 1.2tsi, BMW E46 320D@mirass touring

« Odpowiedz #17 - Czwartek, 16.07.2009, 10:40:57 - NIEPRZECZYTANA »

Mam pytanie, jak to jest z ta homologacja, czy homolagcja wydana w Belgi jest wazna w Polsce ? znalalzem led'y ale maja homologacje E6 - czli wydana w Belgii.
punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #18 - Czwartek, 16.07.2009, 10:44:49 - NIEPRZECZYTANA »

To jest kraj w którym były wyprodukowane. Więc mają homologację europejską i jest OK

Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać :satan: - SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX - HONDA Civic IX 1.8 '14

Kozak Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Skoda Rapid Spaceback 1.2tsi, BMW E46 320D@mirass touring

« Odpowiedz #19 - Czwartek, 16.07.2009, 10:54:22 - NIEPRZECZYTANA »

aha, ok dzieki
punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

« Odpowiedz #20 - Czwartek, 16.07.2009, 11:38:45 - NIEPRZECZYTANA »

Kozak, - tu masz taką małą lekturę, która co prawda już istnieje w jednym temacie ale warto i tutaj wrzucić

--->OZNACZENIA NA SZYBACH REFLEKTORÓW I LAMP SAMOCHODOWYCH<---

Cordoba 1.4 '97/98 AEX

toka Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Exeo 2.0 TDI CR

« Odpowiedz #21 - Wtorek, 08.09.2009, 09:40:20 - NIEPRZECZYTANA »

Witam, czy jazda z włączonymi światłami do jazdy dziennej jest dozwolona?? Chodzi o Vw Passata CC, posiada takie światła i po ich włączeniu świecą tylko te z przodu, z tyłu światła nie świecą wtedy. W innych autach też tak jest, np. w Audi A4, tam świecą tylko diody, z tyłu już światełka nie świecą. A więc czy nakaz jazdy na światłach w dzień dotyczy również świateł tylnych? Bo jeśli tak to po co robią światła do jazdy dziennej??
73!
dominik Mężczyzna
SEATpassion
Użytkownik

Samochód: Toledo 1M

« Odpowiedz #22 - Wtorek, 08.09.2009, 09:42:14 - NIEPRZECZYTANA »

http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=3310.0  :-X

temat pokrewny
http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=3992.0
« Ostatnia zmiana: Wtorek, 08.09.2009, 09:43:25 wysłane przez dominik » Zapisane
the_ozyrys Mężczyzna
Administrator

Samochód: Toyota RAV4

« Odpowiedz #23 - Wtorek, 08.09.2009, 09:47:23 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: Prawo o ruchu drogowym, Art. 51.
1. Kierujący pojazdem jest obowiązany używać świateł mijania podczas jazdy w warunkach normalnej przejrzystości powietrza.
2. W czasie od świtu do zmierzchu w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, zamiast świateł mijania, kierujący pojazdem może używać świateł do jazdy dziennej.
To jedyne, co jest napisane na ten temat. Więc jeśli światła do jazdy dziennej są homologowane,
to możesz z nich korzystać zamiast świateł mijania.
toka Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Exeo 2.0 TDI CR

« Odpowiedz #24 - Wtorek, 08.09.2009, 11:30:48 - NIEPRZECZYTANA »

Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie.
Semir Mężczyzna
nic dodać, nic ująć
Użytkownik

Samochód: Fiat 126p FL 1987r. 23KM

« Odpowiedz #25 - Piątek, 02.10.2009, 14:48:16 - NIEPRZECZYTANA »

Witam!

Poruszę tutaj dalej kilka kwestii i proszę o komentarze. Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić.  :)

1. Od nowego roku 2010 będzie obowiązywało używanie świateł dziennych - to znaczy, że w ciągu dnia nie będzie wolno jeździć na światłach mijania.
Dotyczy to aut wyprodukowanych po 2009, czyli nowych, które obowiązkowo i w standardzie mają mieć instalowane światła dzienne. A co ze starymi autami? Podobno nie wolno będzie jeździć w ciągu dnia na światłach mijania, dlatego stare auta powinny mieć dodatkowo zainstalowane światła dzienne, oczywiście z homologacją.

2. Jeżeli już chcemy mieć światła dzienne to powinny być tak zainstalowane, że po przekręceniu kluczyka, zaczynają świecić. W momencie kiedy włączamy światła mijania, dzienne powinny się wyłączyć.  

3. Temat homologacji - czego ona dotyczy?
Dowiedziałem się od kolegi, że homologacja (numerek np.E13 na kloszu/obudowie lampy) dotyczy i jest ważna tylko danej rzeczy dla danego typu auta. Na przykład lampa, felga, itp. z homologacją jest ważna tylko wtedy gdy znajduje się we właściwym typie/modelu auta. Czyli, że jeżeli włożę np. kierunkowskaz/migacz od VW do Seata to taka lampa w tym momencie nie ma ważnej homologacji, choć pasuje. Idąc tym tropem, zastanawiam się po co aktualnie zakładane dodatkowe światła dzienne muszą mieć homologacje, skoro jest ona nie potrzebna, gdyż nie jest przyporządkowana do żadnego modelu/typu auta, stąd jest nie ważna. Lamp dziennych jest kilkanaście wzorów i nie spotkałem się jeszcze żeby tylko i wyłącznie ta lampa mogła być zainstalowana np. w BMW. Poza tym niektóre lampy tych numerów nie mają.

http://www.dojazdydziennej.com.pl/

jak założyć --->>> http://www.autoporadnik.pl/akcesoria-do-samochodu-i-garazu/montaz-swiatel-do-jazdy-dziennej-sposob-na-lepsza-widocznosc/artykul?page=0,0

http://www.autoswiat.tv/porady,Jak-zamontowac-swiatla-do-jazdy-dziennej-,525,film.html

Proszę o Wasze przemyślenia...  8)
« Ostatnia zmiana: Piątek, 02.10.2009, 15:44:53 wysłane przez Semir » Zapisane
technogood Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Toledo II ARL 1.9 TDI

« Odpowiedz #26 - Piątek, 02.10.2009, 15:09:46 - NIEPRZECZYTANA »

Ad1 To ja o niczym takim nie słyszałem a poza tym nie wydaje mi sie aby była to prawda. Co do montażu to tym bardzie jeżeli auto było wyprodukowane i dopuszczone do ruchu w takim stanie jak jest to raczej nikt nikomu nie będzie kazał doposażyć go o dodatkowe światła.

efmk Mężczyzna
Master Of Silence
Użytkownik

Samochód: była: Ibiza FL - 1.4 MPI [Power]

« Odpowiedz #27 - Piątek, 02.10.2009, 15:30:31 - NIEPRZECZYTANA »

Ad1 To ja o niczym takim nie słyszałem a poza tym nie wydaje mi sie aby była to prawda. Co do montażu to tym bardzie jeżeli auto było wyprodukowane i dopuszczone do ruchu w takim stanie jak jest to raczej nikt nikomu nie będzie kazał doposażyć go o dodatkowe światła.
też tak myślę. prawo nie może działać wstecz, ale w tym kraju w sumie wszystko jest możliwe...

Samochód: Seat Altea XL,2011,1,6 TDI,Ecomotive

« Odpowiedz #28 - Piątek, 02.10.2009, 15:45:28 - NIEPRZECZYTANA »

też tak myślę. prawo nie może działać wstecz, ale w tym kraju w sumie wszystko jest możliwe...
...no wlasnie :?:  :!:
Semir Mężczyzna
nic dodać, nic ująć
Użytkownik

Samochód: Fiat 126p FL 1987r. 23KM

« Odpowiedz #29 - Piątek, 02.10.2009, 15:55:14 - NIEPRZECZYTANA »

Ad1 - to tylko podobno...
W każdym razie na dzień dzisiejszy, jeśli masz światła dzienne to możesz wyłączyć światła mijania, ustawa na to zezwala.
Strony: 1 [2] 3 4 ... 13   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Światła i oświetlenie » Światła do jazdy dziennej
Skocz do: