+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Licznki i lampki kontrolne» kontrolka od oleju
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 ... 15 16 [17] 18   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: kontrolka od oleju  (Przeczytany 199298 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
marszar Mężczyzna
Świeżak

Samochód: leon 2004 130km 1.9 tdi

« Odpowiedz #240 - Środa, 20.03.2013, 08:26:37 - NIEPRZECZYTANA »

Witam od jakiegoś czasu zaczęła mi sie świecić(brzęczek i mruga) czerwona kontrolka ciśnienia oleju. po ujechaniu parunastu metrów lampka gaśnie i znów sie zapala za jakiś czas.

Seat Leon 2004 1.9 TDI 130KM

Podłączałem samochód u mechanika na komputer i nic nie wykazało z silnikiem. Mechanik stwierdził że może to być coś związanego z elektryką lub czujnikiem.

Nie wiem czemu ale chciał wymienić czujnik od poziomu oleju a nie od ciśnienia oleju.

Stwierdziłem że wypnę ten czujnik i sprawdzę czy kontrolka będzie świecić. Po 2 dniach kontrolka na nowo sie zapaliła chociaż czujnik od poziomu oleju był odłączony więc to raczej nie jego wina.

Teraz planuję odłaczyć czujnik od ciśnienia i też sprawdzić czy będzie sie świecić.

Poziom oleju jest w normie. Po zakupie dolewałem Syntetyka Castrol Edge w30 nie było karteczki jaki wcześniej był wlany, ale to raczej nie jest spowodowane przez to dolanie.

Czy może być jakiś problem z kablami?? Świecąca sie kontrolka bez włączonego czujnika to to nie jest normalne.

Aha i tak przy okazji chciałbym zaznaczyć że średnie spalanie na 100km to 8.1l czy to nie za dużo jak na taki samochodzik wszystkie opinie na necie pokazują że taki silnik pali max 6.5 w mieście.
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon '04 ASZ, Grand Vitara 2007 DDiS

« Odpowiedz #241 - Czwartek, 21.03.2013, 22:12:15 - NIEPRZECZYTANA »

A mierzyłeś ciśnienie oleju?

mik33 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Sharan(dziadek zreanimowany) '98 TDI AFN +iza 1,4 2010

« Odpowiedz #242 - Sobota, 23.03.2013, 23:08:19 - NIEPRZECZYTANA »

a   wymieninyfiltr oleju
krzemek Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Cordoba 2003 1.4 16V

« Odpowiedz #243 - Niedziela, 06.04.2014, 16:03:00 - NIEPRZECZYTANA »

Witam wszystkich!

Mam problem z zapalającą się kontrolką oleju. Przeczytałem wcześniejsze wskazówki, ale problem nadal istnieje.
Wiec tak:
Kontrolka oleju zapala się i brzęczy na gorącym silniku, w momencie ruszania (np. ze świateł). Po rozpędzeniu się gaśnie (nawet jeśli jedzie się na luzie).
Ciśnienie oleju sprawdzone - w normie. Czujnik ciśnienia wymieniony, filtr również, instalacja sprawdzona.

Czy ma ktoś pomysł co może być przyczyną?  :-\
irocket Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: 1996 Toledo 1L 1Z 90KM

« Odpowiedz #244 - Niedziela, 06.04.2014, 16:29:18 - NIEPRZECZYTANA »

Co pokazuje VAG? Może jest takie coś w stylu przypomnienia o wymianie oleju (zaprogramowane np co 20kkm)

krzemek Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Cordoba 2003 1.4 16V

« Odpowiedz #245 - Niedziela, 06.04.2014, 19:43:51 - NIEPRZECZYTANA »

VAG pokazuje błąd czujnika ciśnienia.
Gdyby to było przypomnienie o wymianie oleju to chyba kontrolka piszczałaby niezależnie od tego czy silnik jest nagrzany.

A może ma to coś wspólnego z hamowaniem - pompą vacum?? Może powoduje jakieś wahnięcie ciśnienia.
Zauważyłem to dopiero teraz, gdy temperatura otoczenia się podniosła. W zimie problemu nie było.
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #246 - Niedziela, 06.04.2014, 20:52:04 - NIEPRZECZYTANA »

o ile wiem to jest więcej niz 1 czujnik

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon '04 ASZ, Grand Vitara 2007 DDiS

« Odpowiedz #247 - Poniedziałek, 07.04.2014, 19:28:22 - NIEPRZECZYTANA »

Duży przebieg auta?
Może warto podpiąć manometr i zmierzyć ciśnienie oleju?
Kurde.... :o  To benzyna? Do czego tam jest pompa vacum? (tak pytam z ciekawości)

tchopz Mężczyzna
replikant ;)
Użytkownik

Samochód: Skoda Superb 2.0 TDI 170KM, Replika AC Cobra 2.9 V6 24v w budowie.

« Odpowiedz #248 - Wtorek, 08.04.2014, 09:24:56 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: KKKKris
Do czego tam jest pompa vacum? (tak pytam z ciekawości)
Ja zrozumiałem, że pompa vacum = serwo pompy hamulcowej.

Ale to nie ma żadnego wpływu na ciśnienie oleju...

Stawiałbym na uwalony czujnik, albo zwierający się któryś z przewodów od czujnika. Prześledziłeś przewody na całej długości?

--->Karawan tchopza
Replika AC Cobra w budowie - http://tchopz-cobra.blogspot.com/
krzsiekjab Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat cordoba 1.9 SDI 1997 Cordoba Vario 1.9TDI 90km 2000

« Odpowiedz #249 - Piątek, 02.01.2015, 20:47:34 - NIEPRZECZYTANA »

Witam.
Ostatnio jechałem sobie i na prostej  pomyślałem ze przepale auto i dałem mu tak do 120 około. Zaczęła wtedy migać kontrolka  oleju  czujniki są okej bo sprawdzałem (jeden był wczesniej wymieniany bo tez migało). olej   jest max stan.
Cisnienie mierzone  i porównane z golfem tez 1.9 sdi i podobne w obu przypadkach.  na górnym na wolnych obrotach 0.25 mpa. dolnego nie pamiętam. Jedyne co zrobilem to dolałem oleju z 600ml i jezdzilem   nie było problemu dopiero  po ostatniej jezdzie szybszej . Po dolewce  raz napewno 140 jechałem  no i nie wiem   co jest .. jakie powinny być cisnienia
damian0305 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Inca 1.9 96

« Odpowiedz #250 - Piątek, 27.02.2015, 15:32:31 - NIEPRZECZYTANA »

Witam.
Jeżeli był podobny problem to przepraszam, ale pobieżnie przeglądając temat - nie doszukałem się go.

Mam problem z Seat Inca 1.9. Kontrolka ciśnienia oleju miga po zapaleniu silnika (na zapłonie świeci się). Czujnik zarówno niskiego jak i wysokiego ciśnienia wymienione. Po odpięciu jednego z czujników kontrolka zaczyna świecić. Poziom oleju w normie. Ciśnienie oleju na obu czujnikach w granicach 3 barów. Proszę o jakiekolwiek sugestie.
« Ostatnia zmiana: Piątek, 27.02.2015, 15:34:47 wysłane przez damian0305 » Zapisane
yunyor Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat cordoba 1996 1.4 benzyna

« Odpowiedz #251 - Środa, 07.10.2015, 13:46:49 - NIEPRZECZYTANA »

witam. mam problem z moja cordoba. od niedawna przy zwalnianiu na swiatlach migala mi kontrolka oleju. olej caly czas utrzymuje sie na 3/4. od wczoraj jak podjezdzam do skrzyzowania lub swiatel i redukuje bieg na nizszy zapala sie kontrolka oleju i samochod gasnie. macie moze jakis pomysl gdzie i czego mam szukac zeby znalezc przyczyne?? pozdrawiam :pub:
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #252 - Środa, 07.10.2015, 18:09:23 - NIEPRZECZYTANA »

czy zapala się z powodu spadku obrotów poniżej 800 ?

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
yunyor Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Seat cordoba 1996 1.4 benzyna

« Odpowiedz #253 - Niedziela, 11.10.2015, 19:05:12 - NIEPRZECZYTANA »

zapala sie roznie a gasnie tak od 3 biegu w dol

Napisano: Środa, 07.10.2015, 19:34:40

czesc. znalazlem powod swiecenia kontrolki i gasniecia auta. okazalo sie ze kable wysokiego napiecia byly przedziurawione. pozdrawiam
an1ula Kobieta
Świeżak

Samochód: seat ibiza 2000 1,0 mpi b/g

« Odpowiedz #254 - Piątek, 18.12.2015, 14:28:10 - NIEPRZECZYTANA »

witam mam problem ze swoja ibiza . gdy pokonuje krótkie dystanse to jest oki ale jak mam jechać gdzieś dalej powyżej 10 km to w pewnym czasie obroty spadają nie reaguje na nienaciskanie na pedał gazu zapala się kontrolka oleju i piszczy samochodu nie można odpalić po odczekaniu 10-15 min samochód odpala bez problemu wcześniej zdazylo mi się to ze 2 razy na 60 km a dziś miałam praktycznie po przejechaniu 500m co może być ? dodam ze filtr był wymieniany oraz olej proszę o pomoc
Strony: 1 ... 15 16 [17] 18   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Licznki i lampki kontrolne» kontrolka od oleju
Skocz do: