+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Licznki i lampki kontrolne» kontrolka od oleju
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 18   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: kontrolka od oleju  (Przeczytany 199534 razy)
sylwiaaa86
Gość

« Odpowiedz #90 - Środa, 05.03.2008, 09:21:37 - NIEPRZECZYTANA »

dzieki Tracer za wyrozumiałość ale chce pomóc ojcu bo nie wie co sioe dzieje ;D ...wiec tak...olej sprawdzony na poczatku i jest oki...hamulcow nie daje sie wcisnac wogole, kontrolka mruga i sa zmniejszone obroty...
daniels81
Gość

« Odpowiedz #91 - Środa, 05.03.2008, 09:59:24 - NIEPRZECZYTANA »

Sylwia podjedź do kogos kto ma Vaga- mysle że w tym przypadku to podstawa... najlepiej zdiagnozować auto konkretnie na początku żeby uniknąc potem konkretnych kosztów...
mjd_01
Gość

« Odpowiedz #92 - Poniedziałek, 05.05.2008, 19:55:53 - NIEPRZECZYTANA »

Jaka moze byc przyczyna ze kontrolka od oleju mruga? Na wolnych obrotach jes ok, czyli nie pali przy wyzszych obrotach w czasie jazdy zaczyna mrugac.

DzieX
Gość

« Odpowiedz #93 - Poniedziałek, 05.05.2008, 20:10:58 - NIEPRZECZYTANA »

Sprawdzałeś poziom oleju? Generalnie jeśli ta kontrolka miga, to nie jest za ciekawie.
widget Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: VC 2.0 T

« Odpowiedz #94 - Poniedziałek, 05.05.2008, 20:23:05 - NIEPRZECZYTANA »

U mnie kiedyś migała w oplu przy bardzo niskim poziomie oleju - prxeważnie na zakrętach i nagłych manewrach  :-X 
Sprawdź bagnet  :ninja:

henry2010
Gość

« Odpowiedz #95 - Czwartek, 05.06.2008, 22:55:21 - NIEPRZECZYTANA »

Gdyz jest to moj pierwszy post na tym forum to chcialbym sie przywitac:) Czesc wszystkim;)
A teraz do rzeczy: Mam seata cordobe rok grudzien 99, 1.4mpi (60KM), przebieg 90k km. Mam problem jak sie domyslacie z kontrolka cisnienia oleju..:] Okolo tydzien temu owa kontrolka zaczela sie zapalac. Zapala sie z reguly po ok pol h jazdy na 15-20s (jest tez 3 krotny sygnal dzwiekowy) i, roznie, miej wiecej co kilka minut znowu sie zapala. Jak auto ostygnie, gdy sie je odpali i pojezdzi z pol h to znowu sie zapala;]. I teraz do sedna- pojechalem do serwisu- tam mowia, ze wolny termin dopiero za 2 tyg mowie ok trudno, mam zaufanego mechanika do ktorego pojechalem, podlaczyl on urzadzenie mierzace cisnienie oleju i wykazalo, ze tego cisnienia wogle nie ma! I tu pojawia sie moje pytanie: czy ktos z was wie co moze byc przyczyna braku cisnienia oleju? Wiem z kilku zrodel, ze pompy oleju sa bardzo malo awaryjne, przebieg rzedu 90 tys to pestka. Cena nowej pompy to 500pln w serwisie, nie chce tyle bulic skoro moze sie okazac, ze to nie pompa.. (mechanik sugeruje, ze to raczej pompa- widac na niej slady zuzycia, ale nie jest pewien) Olej wymieniany jakies 10tys km temu. Dodam, ze silnik pracuje jak nowka, nie bylo i nie ma, zadnych oznak, ze cos jest nie tak.. Co mozna w takiej sytuacji zrobic? Dzisiaj mialem juz zlecic rozbieranie silnika;] Prosze Was o porade...
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 05.06.2008, 22:58:36 wysłane przez henry2010 » Zapisane
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #96 - Czwartek, 05.06.2008, 22:58:26 - NIEPRZECZYTANA »

jak by nie bylo cisnienia to bys juz nie jezdzil po tym co piszesz...

a nie wpadles na pomysl ze czujnik cisnienia mogl pasc?

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
henry2010
Gość

« Odpowiedz #97 - Czwartek, 05.06.2008, 23:14:43 - NIEPRZECZYTANA »

Ponoc ten czujnik jest mechaniczny, bez elektroniki. Przepraszam, mechanik mowil, ze jest ale male- za male (cisnienie).
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 05.06.2008, 23:20:18 wysłane przez henry2010 » Zapisane
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #98 - Piątek, 06.06.2008, 14:59:26 - NIEPRZECZYTANA »

jak moze byc mechaniczny? i co masz linke do kontrolki? :o

proponuje podmienic czujnik(i) i sprawdzic zanim wyciagniesz pompe oleju

sheen1 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Cordi - była..... Poszukuję

« Odpowiedz #99 - Piątek, 06.06.2008, 19:31:27 - NIEPRZECZYTANA »

tak samo jak raby proponuje sprawdzenie czujnika choc ja obstawiam pompe gdyz mialem to samo, ale czujniki maja to do siebie ze czesto padaja, malo kosztuja, a zamieszania potrafia na gruba kase zrobic
henry2010
Gość

« Odpowiedz #100 - Piątek, 06.06.2008, 21:23:25 - NIEPRZECZYTANA »

Dziekuje bardzo za odpowiedzi!
Chodzi o to, ze czujnik jest, ze tak to ujme "hydrauliczny" jest bardzo prosto zbudowany.. ale nie o tym chcialem, mianowicie mechanik ten czujnik "omija" podlacza jakis przyrzad (nie pamietam jaka mial nazwe) bezposrednio do ukladu smarowania i cisnienie bylo bardzo niskie. Tak wiec czujnik wykluczam.. sprawa na dzien dzisiejszy wyglada tak, ze jutro zamawiam pompe oleju w serwisie (powiedzieli, ze sprowadzenie to 2 dni robocze max). Zobaczymy jak to sie wszystko potoczy- zdam relacje jak jest z nowa pompa. Macie moze jeszcze jakies sugestie?
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #101 - Piątek, 06.06.2008, 21:30:19 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: henry2010
jutro zamawiam pompe oleju w serwisie
masz siana  :-X
Cytat: henry2010
Macie moze jeszcze jakies sugestie?
kupic pompe w sklepie i zlecic wymiane w warsztacie

henry2010
Gość

« Odpowiedz #102 - Wtorek, 24.06.2008, 14:33:56 - NIEPRZECZYTANA »

Szukalem juz wszedzie;] Obdzwonilem pare szrotow, wszystkie sklepy w mojej okolicy, (1 gosciu oferowal mi za 480 sprowadzana z niemiec.. smiech na sali), przejzalem neta wzdluz i wszerz. Tak wiec nie mam wyjscia. A wymiana oczywiscie w warsztacie. Dzieki za odp!

acha- numer mojej pompy: 030 115 105j  (albo literka k na koncu) tylko taka bedzie pasowac. Moze ktos ma na zbyciu; d

Napisano: Piątek, 06.06.2008, 23:20:57

Witam ponownie:) Sprawa stanela na tym, ze zostala wymieniona pompa oleju, filtr powietrza wraz z olejem lecz kontrolka dalej sie zapala;] Auto od 2 tygodni jezdzi normalnie z ta zapalajaca sie kontrolka (zapala sie tylko na trasie- tak przed jak i po wymianie pompy oleju). W niedalekim czasie skocze do drugiego mechanika, zasiegnac jego opinii, zobaczymy co powie. Pozdrawiam:)
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #103 - Wtorek, 24.06.2008, 14:35:47 - NIEPRZECZYTANA »

czyli kasa w bloto a czujnikow dalej nie sprawdziles  :-X

KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon '04 ASZ, Grand Vitara 2007 DDiS

« Odpowiedz #104 - Środa, 25.06.2008, 06:52:02 - NIEPRZECZYTANA »

A jakie ciśnienie oleju? Bo chyba nie powiesz, że po wymianie pompy nie porównałeś.

Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 18   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Licznki i lampki kontrolne» kontrolka od oleju
Skocz do: