+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Zawieszenie, układ hamulcowy i kierowniczy» Padły abs
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 [2] 3 4 5   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Padły abs  (Przeczytany 81552 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Shizo
Gość

« Odpowiedz #15 - Piątek, 05.01.2007, 19:42:47 - NIEPRZECZYTANA »

Wolałbym miesiąc autem nie jeździć a kase za benzyne wydac na naprawe. Jak można nie mieć czasu na zrobienie tak WAŻNEJ rzeczy jak HAMULCE! Całe szczęście że mieszkam daleko od cz_marka bo strach na drogę byłby wyjechać. Troche zdrowego rozsądku...
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)

« Odpowiedz #16 - Piątek, 05.01.2007, 19:50:26 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "Gizmo"
a jak wyjmiesz bezpiecznik od absu czy to nie spowoduje tylko jego odciecia, wtedy chyba powinien hamowac bez abs, zawsze to bezpieczniej niz z niepewnym abs'em, ale ja nie wiem nie znam sie na tym

W układach z ABS'em nie stosuje się korektorów hamowania - to system ustala ciśnienie na poszczególnych obwodach hamulcowych.
Dlatego po wyłączeniu ABS'u bezpiecznikiem samochód może hamować tylnymi kołami z taką samą (lub podobną) siłą jak przednimi... (prawie jak hamowałoby się ręcznym  :mrgreen: )

:tazior:   ASZ + FJW = TDI  :los:
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #17 - Piątek, 05.01.2007, 21:10:49 - NIEPRZECZYTANA »

Eeee z tym rowerem juz przesadzacie z deka  :szpieg:
Aby nie szales na drodze to da sie jezdzic bez ABSu

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
konik6k
Gość

« Odpowiedz #18 - Piątek, 05.01.2007, 21:45:48 - NIEPRZECZYTANA »

Tez mialem kiedys podobny problem i wymienilem czujnik z jednej strony i luz do dzis.

Ja kupilem swoj na allegro i niczym sie nie roznil niz ten z serwisu tylko cena :P

http://www.allegro.pl/item153867077_nowy_oryginalny_czujnik_abs_vw_skoda_seat_audi.html
cz_marek
Świeżak

« Odpowiedz #19 - Piątek, 05.01.2007, 22:54:23 - NIEPRZECZYTANA »

Gizmo masz rację, tylko który to bezpiecznik :?:  :?:

Seat Ibiza
poandy
Gość

« Odpowiedz #20 - Niedziela, 28.01.2007, 17:19:47 - NIEPRZECZYTANA »

Ja ostatnio też wymieniłem na te i przez trochę było ok.Ale w pewnym momencie znowu lampka się zapaliła  i tak ze trzy razy.Jak się nie pali to abs działa(jaki "piękny "lód na naszych drogach) i teraz moje pytanie brzmi czy w tylnych kołach też są jakieś czujniki  albo jestem ślepy ale nic takiego tam nie widziałem.Czy jest sposób "chałupniczy"na kasowanie błędów sterownika abs.
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

« Odpowiedz #21 - Niedziela, 28.01.2007, 22:52:00 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "poandy"
czy w tylnych kołach też są jakieś czujniki

No niby były samochody z ABS'em na jedną oś, ale to raczej lata 70  :mrgreen:
A tylne koła blokują się podczas hamowania?

Czy jest sposób "chałupniczy"na kasowanie błędów sterownika abs.

Odłączenie akumulatora :?:  :niewiem:

SMERU
Gość

« Odpowiedz #22 - Poniedziałek, 29.01.2007, 08:32:57 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "KYS"
No niby były samochody z ABS'em na jedną oś, ale to raczej lata 70
- ja mam czujniki abs tylko z przodu  :ok:  rocznik '98 - to i tak więcej niż wogóle. Są wersje z czujnikami z tyłu i bez - jak kupowałem szczęki hamulcowe to się w sklepie pytał czy do wersji z absem w tylnych kołach czy bez.

[ Dodano: 2007-01-29, 08:39 ]
w pewnym momencie znowu lampka się zapaliła i tak ze trzy razy
- być może masz wygiętą tarczę abs - to ta "z dziurkami na wylot" za tarczami hamulcowymi. Jej skrzywienie nawet delikatne sprawia, że przy hamowaniu ściera ona czujnik.
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

« Odpowiedz #23 - Poniedziałek, 29.01.2007, 10:09:17 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "SMERU"
- ja mam czujniki abs tylko z przodu  :ok:  rocznik '98 - to i tak więcej niż wogóle. Są wersje z czujnikami z tyłu i bez - jak kupowałem szczęki hamulcowe to się w sklepie pytał czy do wersji z absem w tylnych kołach czy bez.

Faktycznie, chyba pierwsze generacje ABS'ów miały czujniki tylko na przednich kołach, dopiero druga generacja miała na wszystkich kołach...  :roll:

poandy
Gość

« Odpowiedz #24 - Poniedziałek, 29.01.2007, 16:11:41 - NIEPRZECZYTANA »

Dzisiaj się wkurzyłem i poprosiłem mechaniorów aby pozwolili mi wjechać na kanał i metodycznie obejrzałem wszystko.Więc tak z przodu jak wszystkim wiadomo są ,a z tyłu...
też tylko trochę inne(trudny dostęp) i chyba pofatyguję się (przy okazji) do "wielkiego" miasta gdzie jest komp i poproszę o naświetlenie wyjaśnienia w kwestii który czujnik z tyłu jest be lub kabelki lub...
cholera wie co.
Może do tego czasu jak zima pozwoli sam mierniczkiem posprawdzam co można(kabelki,złączki).
Zobaczę czy SMERU ma rację jeśli chodzi o aku,a tarcze(dziurkowane )z przodu są ok.Te z tyłu to grubsze ogladanie.
DZIĘKI! :papa:
erixon
Gość

« Odpowiedz #25 - Środa, 31.01.2007, 20:20:27 - NIEPRZECZYTANA »

ja u siebie na bank mam 4 czujniki absu, tak w ogole to chce wyjac swoj caly abs i go opchnac, moze ktos bylby zainteresowany?
uszek Mężczyzna
OOOO
Użytkownik

Samochód: Audi A8 4.2 40V 310KM+2x Seat Cordoba 1.4 AEX

« Odpowiedz #26 - Środa, 31.01.2007, 20:31:46 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "erixon"
ja u siebie na bank mam 4 czujniki absu, tak w ogole to chce wyjac swoj caly abs i go opchnac, moze ktos bylby zainteresowany?

a czego tak chesz i za ile?

Nie wdawaj się w rozmowę z głupim. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem....<br />CCCO A8 4.2 40V 310KM<br />
cz_marek
Świeżak

« Odpowiedz #27 - Poniedziałek, 05.02.2007, 14:01:18 - NIEPRZECZYTANA »

Witam ponownie. Problem z ABS-sem juz dawno usunięty. Przyczyna to po prostu uszkodzony czujnik.
A tak na marginesie czytając od początku wszystkie posty chciałem niektóre rzeczy sprostować.

Czujnik przekaże nieprawidłowy sygnał, że koło jest zablokowane, system ABS zmniejszy ciśnienie w układzie hamulcowym i... jedziesz bez hamulców.

Fakt czujnik ABS-u może w takim przypadku gdy jest uszkodzony przesłać nieprawidlowy sygnał do jednostki sterującej, ale nie jest prawdą, że zabraknie hamulców. Hamlulce będą tylko nie będzie prawidłowo działał ABS (oczywiście natychmiastowa zmiana takiego czujnika)!!

Niby można wyjąć bezpiecznik od ABS i jeździć bez niego, ale wtedy siła hamowania jest podobna na wszystkich kołach i samochód ma tendencje do zarzucania tyłem.

Owszem można wyjąć bezpiecznik, ale to nic nie da. System ABS jest systemem, który jest bardziej "zabezpieczony" (słowa elektronika samochodowego), niżeli zwykłym bezpiecznikiem pod deską rozdzielczą. Sam wyjąłem bezpiecznik i ABS dalej działał. Są jakieś inne zabezpieczenia???

a jak wyjmiesz bezpiecznik od absu czy to nie spowoduje tylko jego odciecia, wtedy chyba powinien hamowac bez abs, zawsze to bezpieczniej niz z niepewnym abs'em, ale ja nie wiem nie znam sie na tym

No i racja ale po za tym j.w pisałem że to w przypadku uszkodzonego ABS-u raz zadziała raz nie, ale hamulce będą.

Ja ostatnio też wymieniłem na te i przez trochę było ok.Ale w pewnym momencie znowu lampka się zapaliła i tak ze trzy razy. Jak się nie pali to abs działa(jaki "piękny "lód na naszych drogach) i teraz moje pytanie brzmi czy w tylnych kołach też są jakieś czujniki albo jestem ślepy ale nic takiego tam nie widziałem.Czy jest sposób "chałupniczy"na kasowanie błędów sterownika abs.

Jeżeli kontrolka się nie świeci ABS działa poprawnie, a gdy się świeci to znak że są jakieś błędy i przestaje działać poprawnie.
Ja u siebie w aucie mam 4 czujniki ABS-u. A kasowanie błędów hmm.... jeżeli jest uszkodzony czujnik to nic nie pomoże, tylko jego wymiana na nowy.

poandy napisał/a:   
Czy jest sposób "chałupniczy"na kasowanie błędów sterownika abs.   

KYS
Odłączenie akumulatora

To nie pomoże!

- być może masz wygiętą tarczę abs - to ta "z dziurkami na wylot" za tarczami hamulcowymi. Jej skrzywienie nawet delikatne sprawia, że przy hamowaniu ściera ona czujnik.

To właśnie było przyczyną uszkodzenie w moim aucie ABS-u. Ale nie ma znaczenia czy hamujesz czy nie, zależy od tego jak jest wygięta. U mnie piszczało coś w kole  >>
http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=585.0&highlight=piszczenie  to właśnie było przyczyną uszkodzonego ABS-u!!!

Seat Ibiza
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon '04 ASZ, Grand Vitara 2007 DDiS

« Odpowiedz #28 - Poniedziałek, 05.02.2007, 21:15:16 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "cz_marek"
Sam wyjąłem bezpiecznik i ABS dalej działał.

ABS ma chyba dwa bezpieczniki. Przynajmniej takie mam schematy.

KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

« Odpowiedz #29 - Poniedziałek, 05.02.2007, 22:51:49 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "cz_marek"
Sam wyjąłem bezpiecznik i ABS dalej działał. Są jakieś inne zabezpieczenia???

Trzeba poszukać "głębiej"  :ok:

Strony: 1 [2] 3 4 5   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Zawieszenie, układ hamulcowy i kierowniczy» Padły abs
Skocz do: