Witam ponownie. Problem z ABS-sem juz dawno usunięty. Przyczyna to po prostu uszkodzony czujnik.
A tak na marginesie czytając od początku wszystkie posty chciałem niektóre rzeczy sprostować.
Czujnik przekaże nieprawidłowy sygnał, że koło jest zablokowane, system ABS zmniejszy ciśnienie w układzie hamulcowym i... jedziesz bez hamulców.
Fakt czujnik ABS-u może w takim przypadku gdy jest uszkodzony przesłać nieprawidlowy sygnał do jednostki sterującej, ale nie jest prawdą, że zabraknie hamulców. Hamlulce będą tylko nie będzie prawidłowo działał ABS (oczywiście natychmiastowa zmiana takiego czujnika)!!
Niby można wyjąć bezpiecznik od ABS i jeździć bez niego, ale wtedy siła hamowania jest podobna na wszystkich kołach i samochód ma tendencje do zarzucania tyłem.
Owszem można wyjąć bezpiecznik, ale to nic nie da. System ABS jest systemem, który jest bardziej "zabezpieczony" (słowa elektronika samochodowego), niżeli zwykłym bezpiecznikiem pod deską rozdzielczą. Sam wyjąłem bezpiecznik i ABS dalej działał. Są jakieś inne zabezpieczenia???
a jak wyjmiesz bezpiecznik od absu czy to nie spowoduje tylko jego odciecia, wtedy chyba powinien hamowac bez abs, zawsze to bezpieczniej niz z niepewnym abs'em, ale ja nie wiem nie znam sie na tym
No i racja ale po za tym j.w pisałem że to w przypadku uszkodzonego ABS-u raz zadziała raz nie, ale hamulce będą.
Ja ostatnio też wymieniłem na te i przez trochę było ok.Ale w pewnym momencie znowu lampka się zapaliła i tak ze trzy razy. Jak się nie pali to abs działa(jaki "piękny "lód na naszych drogach) i teraz moje pytanie brzmi czy w tylnych kołach też są jakieś czujniki albo jestem ślepy ale nic takiego tam nie widziałem.Czy jest sposób "chałupniczy"na kasowanie błędów sterownika abs.
Jeżeli kontrolka się nie świeci ABS działa poprawnie, a gdy się świeci to znak że są jakieś błędy i przestaje działać poprawnie.
Ja u siebie w aucie mam 4 czujniki ABS-u. A kasowanie błędów hmm.... jeżeli jest uszkodzony czujnik to nic nie pomoże, tylko jego wymiana na nowy.
poandy napisał/a:
Czy jest sposób "chałupniczy"na kasowanie błędów sterownika abs.
KYS
Odłączenie akumulatora
To nie pomoże!
- być może masz wygiętą tarczę abs - to ta "z dziurkami na wylot" za tarczami hamulcowymi. Jej skrzywienie nawet delikatne sprawia, że przy hamowaniu ściera ona czujnik.
To właśnie było przyczyną uszkodzenie w moim aucie ABS-u. Ale nie ma znaczenia czy hamujesz czy nie, zależy od tego jak jest wygięta. U mnie piszczało coś w kole >>
http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=585.0&highlight=piszczenie to właśnie było przyczyną uszkodzonego ABS-u!!!