+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Przeniesienie napędu» Skrzynia biegów ibiza 1.4(97-99)
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1] 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Skrzynia biegów ibiza 1.4(97-99)  (Przeczytany 29102 razy)
Tomii.Kr
Gość

« Wtorek, 31.10.2006, 21:14:06 - NIEPRZECZYTANA »

Witam ,czy ktoś z was naprawiał skrzynię biegów  w ibizie 1.4 97-99r. ?, u mnie pojawiło się "wycie" w momencie redukcji biegu, przeważnie na 4 biegu,podobno przy takim przebiegu tj. 135000 ,takie objawy się często zdarzają,jeśli ktoś z was coś robił ze skrzynia w tym modelu to chętnie czegoś się dowiem.
Pozdrawiam.    Tomek

[ Dodano: 2006-10-31, 21:14 ]
Tomii.Kr, okokok
mlody_bytom
Gość

« Odpowiedz #1 - Piątek, 03.11.2006, 19:16:59 - NIEPRZECZYTANA »

Taaaa.... ja robiłem.... i szczerze, to coraz bardziej żałuję. Dużo się dowiadywałem i jeśli ma byc to zrobione dobrze i na troche dłużej to tylko kapitalka skrzyni. Zdania wielu niezależnych mechników były zgodne. Zapłaciłem 900 zł i na początku fajnie cichutko i super chodziła, ale.. przejechalem juz 1000 km i lipa. Jedynka czasem ciężko wchodzi, często delikatnie  szarpie mi drążkiem przy zmianie biegów, no i szumi mi lekko wałek główny... szum zalezny od obrotow, a na dodatek jak przy większej prędkosci wrzucisz niższy bieg, np 2 przed skrzyzowaniem to syczy glosniej... na dodatek zaczał mi cieknąć olej z pod przeguba przy wejsciu do skrzyni. a gwarancja? 3 miesiace... ale jak tylko dzwonie to zwoodzą i zwooodzą...

Jak robić to tylko zaufany mechanik albo zaufana uzywana skrzynia.

pozdrawiam i jka bys miał ejszcze jakie pytania to wal na gg: 1408122
smelbo Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Ibiza '99 AKV

« Odpowiedz #2 - Poniedziałek, 30.11.2009, 23:47:57 - NIEPRZECZYTANA »

Witam,
Żeby nie zaczynać nowego wątku kliknę tutaj.
Muszę wymienić skrzynię, wyje dość głośno, biegi wchodzą coraz gorzej, jak jadę zastanawiam się kiedy stanę. W związku z tym szukam jakiegoś zaufanego dobrego zakładu w Krakowie lub w okolicach. Ewentualnie nie wiem czy jest coś takiego jak regeneracja skrzyni? Ktoś robił coś takiego?
Jeśli macie jakieś namiary to proszę o informację.
Serdecznie dziękuję i pozdrawiam,
Smelbo.

efmk Mężczyzna
Master Of Silence
Użytkownik

Samochód: była: Ibiza FL - 1.4 MPI [Power]

« Odpowiedz #3 - Wtorek, 01.12.2009, 09:25:03 - NIEPRZECZYTANA »

nad regeneracją raczej bym się nie zastanawiał, tylko pytał czy znajomi, znajomych nie mają czegoś używanego, ale w miarę zaufanego. Niestety ze skrzyniami nigdy nic nie wiadomo a wywalenie kasy na używkę z allegro to też nie jest sztuka. Ciężkie wchodzenie biegów, może się poniekąd wiązać z olejem który masz w skrzyni, wykluczasz ten motyw?

« Odpowiedz #4 - Wtorek, 01.12.2009, 12:28:47 - NIEPRZECZYTANA »

nad regeneracją raczej bym się nie zastanawiał, tylko pytał czy znajomi, znajomych nie mają czegoś używanego, ale w miarę zaufanego. Niestety ze skrzyniami nigdy nic nie wiadomo a wywalenie kasy na używkę z allegro to też nie jest sztuka. Ciężkie wchodzenie biegów, może się poniekąd wiązać z olejem który masz w skrzyni, wykluczasz ten motyw?
Niestety ale to raczej nie przez olej.Olej być to jest w skrzyni.Mechanik powiedział mi że to jakieś łożysko i zamiast robić i bawić się w części to lepiej całość kupić. Na dodatek coraz bardziej szumi,miesiąc temu było jeszcze nawet ok ale wczoraj już trochę gorzej,jak auto jest nie nagrzane(tak do 15km jazdy) to ujdzie ale jak jest ciepłe to jest gorzej :(   Wiem że lepiej poszukać czegoś na miejscu lub podjęciac niedaleko,dlatego może ma ktoś z Was jakieś sprawdzone namiary na pewnych sprzedawców,mechaników ze skrzyniani? Do tego pasuje od razu przegło wymienić więc koszty +350zł.

Gizmo Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon ST FR 2018

« Odpowiedz #5 - Wtorek, 01.12.2009, 15:47:39 - NIEPRZECZYTANA »

łozysko oporowe może......
wymienic łożysko i bedzie cisza...

Była:Cordoba 1.4 AEX, małe, ciche, szybkieeee...
Jest: Toledo 1.6 SR AKL duże, ciche, a czy szybkie... się okaże
Jest też: Leon ST FR
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)

« Odpowiedz #6 - Wtorek, 01.12.2009, 15:52:31 - NIEPRZECZYTANA »

Łożysko oporowe to sprzęgło, a nie skrzynia biegów - sądzisz, że mechanik stawia na wymianę skrzyni biegów przy kłopotach z łożyskiem? Odważny  ;)

:tazior:   ASZ + FJW = TDI  :los:
smelbo Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #7 - Wtorek, 01.12.2009, 21:00:29 - NIEPRZECZYTANA »

Łożysko oporowe to sprzęgło, a nie skrzynia biegów - sądzisz, że mechanik stawia na wymianę skrzyni biegów przy kłopotach z łożyskiem? Odważny  ;)
A czy jeśli jest z tym powiązane ciężkie wciskanie pedału sprzęgła oraz tak jak wspominałem trudne wrzucanie biegów to może chodzić o to łożysko i docisk??

KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)

« Odpowiedz #8 - Wtorek, 01.12.2009, 21:16:33 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: smelbo
A czy jeśli jest z tym powiązane ciężkie wciskanie pedału sprzęgła oraz tak jak wspominałem trudne wrzucanie biegów to może chodzić o to łożysko i docisk??
Jeżeli są problemy ze sprzęgłem to może okazać się, że nie następuje pełne wysprzęglenie i przez to ciężko wrzuca się biegi (coś jak próbować wrzucić bieg bez naciskania sprzęgła).

:tazior:   ASZ + FJW = TDI  :los:
smelbo Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #9 - Wtorek, 01.12.2009, 21:36:12 - NIEPRZECZYTANA »

Jeżeli są problemy ze sprzęgłem to może okazać się, że nie następuje pełne wysprzęglenie i przez to ciężko wrzuca się biegi (coś jak próbować wrzucić bieg bez naciskania sprzęgła).
Ale jeśli auto jest zimne to ten problem nie występuje, tak samo wycie jest mniejsze. Biegi przy wyłączonym silniku wchodzą lekko i to mnie dziwi. Próbowałem też podciągnąć linkę ale to nie pomaga, nawet wymieniłem linkę na oryginalną 5 dni temu bo myślałem że to może przez linkę ale to nie to.

efmk Mężczyzna
Master Of Silence
Użytkownik

Samochód: była: Ibiza FL - 1.4 MPI [Power]

« Odpowiedz #10 - Wtorek, 01.12.2009, 21:42:47 - NIEPRZECZYTANA »

Ibiza "tak ma" że sprzęgło chodzi ciężko. Ja pamiętam jak wymieniłem sprzęgło - 2tyg lekko a potem tak jak przed wymianą.. przy ciepłym silniku sprzęgło faktycznie zaczyna "chodzić" gorzej (ciężej). Spróbuj linkę nasmarować smarem np. teflonowym, żeby nie łapało i zbierało zanieczyszczeń (pyłu, kurzu) i sprawdź jak jest.
« Ostatnia zmiana: Wtorek, 01.12.2009, 21:43:59 wysłane przez efmk » Zapisane

« Odpowiedz #11 - Wtorek, 01.12.2009, 22:24:27 - NIEPRZECZYTANA »

Ibiza "tak ma" że sprzęgło chodzi ciężko. Ja pamiętam jak wymieniłem sprzęgło - 2tyg lekko a potem tak jak przed wymianą.. przy ciepłym silniku sprzęgło faktycznie zaczyna "chodzić" gorzej (ciężej). Spróbuj linkę nasmarować smarem np. teflonowym, żeby nie łapało i zbierało zanieczyszczeń (pyłu, kurzu) i sprawdź jak jest.

Linka oryginalna seata z salonu została założona w zeszły piątek, jest prawie identycznie jak na wcześniejszej lince więc to nie to.

raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #12 - Wtorek, 01.12.2009, 22:34:52 - NIEPRZECZYTANA »

więc to nie to.
to nie to bo tulejki sprzegla sie zacieraja
wszystko bylo juz opisywane :-X

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
Gizmo Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon ST FR 2018

« Odpowiedz #13 - Środa, 02.12.2009, 07:34:41 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: KYS
Łożysko oporowe to sprzęgło, a nie skrzynia biegów
to wiem, ale zdejmując skrzynie sprzęglo ma na wierzchu, obadalbym ten temat najpierw.
sądzisz, że mechanik stawia na wymianę skrzyni biegów przy kłopotach z łożyskiem?
zależy jaki to mechanik.

Odważny 
ja czy mechanik ??

Cytat: raby
tulejki sprzegla sie zacieraja
czyli zaczynamy zabawe od sprzęgła?

Była:Cordoba 1.4 AEX, małe, ciche, szybkieeee...
Jest: Toledo 1.6 SR AKL duże, ciche, a czy szybkie... się okaże
Jest też: Leon ST FR
smelbo Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #14 - Środa, 02.12.2009, 09:06:33 - NIEPRZECZYTANA »

więc to nie to.
to nie to bo tulejki sprzegla sie zacieraja
wszystko bylo juz opisywane :-X
Teraz znalazłem ten wątek.Ale czy przy tych tulejkach byłby objaw ciężko chodzącego sprzegla i trudności z wrzucaniem biegów?Ten ciężko chodzący pedał to pewnie docisk. Te tulejki kupuje się oddzielnie czy jest to w komplecie sprzegla?Bo jeśli sprzegło chodźi tak przez docisk to wymienię od razu całość.
« Ostatnia zmiana: Środa, 02.12.2009, 09:15:45 wysłane przez smelbo » Zapisane

Strony: [1] 2 3   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Przeniesienie napędu» Skrzynia biegów ibiza 1.4(97-99)
Skocz do: