+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Tylna wycieraczka
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1] 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Tylna wycieraczka  (Przeczytany 41134 razy)
ARKOW Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon 1,9 TDI (ASV) 134 KM '03 (była Ibiza GT TDi 90KM (AHU))

« Sobota, 28.10.2006, 19:02:29 - NIEPRZECZYTANA »

Od jakiegoś czasu jak włączam tylną wycieraczkę to mam problem żeby ją wyłączyć. Jedyny sposób to wyłączyć silnik i uruchomić auto ponownie. Czy ktoś miał podobny problem. Nie bardzo wiem gdzie szukać przyczyny. Czy to wyłącznik, czy przekaźnik a może jeszcze coś innego. Miałem kilka lat temu identyczny problem w Golfie IV, ale nie moge przypomnieć sobie co wtedy było robione.Dzięki za wszelkie info.

Leon 1,9 TDI (ASV) 134 KM '03 (była Ibiza GT TDi 90KM (AHU))
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon '04 ASZ, Grand Vitara 2007 DDiS

« Odpowiedz #1 - Sobota, 28.10.2006, 22:17:24 - NIEPRZECZYTANA »

W mechanizmie wycieraczki sa styki, moze cos byc z nimi nie tak. Zacznij od rozebrania silnika i przekladni wycieraczki, wszystko wyczysc i zobacz w jakim stanie sa styki.

kris
Użytkownik

« Odpowiedz #2 - Sobota, 28.10.2006, 23:04:51 - NIEPRZECZYTANA »

rownież zaczął bym od styków w tylnej klapie...mogly  posniedziec

.........tu trzeba kobiecej ręki
ARKOW Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon 1,9 TDI (ASV) 134 KM '03 (była Ibiza GT TDi 90KM (AHU))

« Odpowiedz #3 - Niedziela, 29.10.2006, 21:56:26 - NIEPRZECZYTANA »

Dzięki za rady. Może jutro po pracy zobacze jak wyglądają te styki.

Leon 1,9 TDI (ASV) 134 KM '03 (była Ibiza GT TDi 90KM (AHU))
rudnik
Gość

« Odpowiedz #4 - Poniedziałek, 06.11.2006, 10:10:35 - NIEPRZECZYTANA »

tez mam ibi i faktycznie na poczatku mialem ten sam klopot/ ale to nie jest wina zle dzialajacego mechanizmu/  wszystko zachowuje sie poprawnie wydawaloby sie:)/ tylna wycieraczka jest wlaczana pojedynczym kliknieciem w strone kokpitu, natomiast wylaczenie nastepuje po drugim pojedynczym kliknieciu, jesli przytrzymasz dluzej (ok 3-5 sek.)to poleci ze spryskiwacza i wycieraczka po kilku ruchach powinna sama sie wylaczyc/ pozdrawiam
Nice Mężczyzna
Beka musi być!!!
Użytkownik

Samochód: Dacia Duster 1,6 wcześniej: Ibiza SE '97, 1.4 AEX i Renault Scenic 1.9 dCi Sport Way

« Odpowiedz #5 - Poniedziałek, 06.11.2006, 15:20:50 - NIEPRZECZYTANA »

jak juz mowa o tylnej wycieraczce to moze ktos mi powie co zrobic zeby w mojej ibi dobrze sciagala wode z szyby... mam problem bo moja wycieraczka w pierwszym momencie dotyka szyby a mniej wiecej w polowie ruchu zaczyna odstawac okolo poltora centymetra od szyby. Probowalem juz ja podgiac ale caly czas to samo sie dzieje....

KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)

« Odpowiedz #6 - Poniedziałek, 06.11.2006, 15:49:48 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "Nice"
mam problem bo moja wycieraczka w pierwszym momencie dotyka szyby a mniej wiecej w polowie ruchu zaczyna odstawac okolo poltora centymetra od szyby.

A sprawdzałeś, czy sprężyna dociągająca ramię wycieraczki jest dobrze założona i odpowiednio spełnia swoją rolę?

:tazior:   ASZ + FJW = TDI  :los:
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #7 - Poniedziałek, 06.11.2006, 16:46:29 - NIEPRZECZYTANA »

A moze ramie podrdzewialo i sprezyna nie daje rady juz.

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
glino Mężczyzna
Świeżak

Samochód: IBIZA '03 1,2 12V

« Odpowiedz #8 - Poniedziałek, 06.11.2006, 19:03:35 - NIEPRZECZYTANA »

sprobuj psiknac jakims olejem, albo wd40 na zawias, bo czasami sprezyna jest slaba i nie moze docisnac wycieraczki do szyby zwlaszcza jak w zawiasie pojawi sie stroche syfu... jak podziala to pozniej najlepiej posmarowac smarem silikonowym ktory nie wyplukuje sie tak latwo jak olej.
Nismozmc
Gość

« Odpowiedz #9 - Wtorek, 23.10.2007, 23:17:32 - NIEPRZECZYTANA »

Mam ten sam problem z Ta wycieraczka... i powiem wam że %$#$^#$ (denerwuje) to słyszałem że to styki albo przekaźnik...

@Rudnik napisaleś jakos nie jasno... "tez mam ibi i faktycznie na poczatku mialem ten sam klopot"

--miałeś czyli go rozwiązałeś?? jesli tak to jak?

rudnik
Gość

« Odpowiedz #10 - Środa, 24.10.2007, 07:55:26 - NIEPRZECZYTANA »

"Kłopot " raczej w cudzysłowie. Temat dotyczył wyłączenia tylnej wycieraczki wiec napisałem ze na początku tez sie zdziwiłem ze nie ma normalnej opcji wyłączenia wycieraczki a jedynym sposobem na prędko jaki udało mi sie znaleźć to wyłączyć silnik a potem z powrotem go włączyć:) - głupie, wiem. Później dopiero zauważyłem ze pierwsze naciśnięcie powoduje włączenie wycieraczki a drugie wyłączenie, ot cała tajemnica :eye:   
ADRIANO Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Ibiza 2000r. 1,9SDI ( AGP )

« Odpowiedz #11 - Piątek, 16.07.2010, 11:06:24 - NIEPRZECZYTANA »

Mam taki problem. Kiedys wycieraczka sama zaczynla pracowac. Wymienilem manetke od wycieraczej .
Teraz znowu podczas pracy ,bez wzgledu na tryb , zatrzymuje sie , a po chwili rusza. NIe chodzi na wa wolnijeszych obrotach ,nie meczy sie. Poprostu sie zatrzymuje,poczeka i leci dalej.
Czy to zatarty mechanizm,usterka na stykach w manetce,wina przekaznika czy mechanizm w silniczku?
Od czego zaczac demolowanie?

Swoja droga to w przednich wycieraczkach  nie dziala mi tryb z pauza . Albo dziala , a po chwili zaczyna zapindalac bez postoju.

Czy przekaznik jest wspolny ?Tyl i przod? Jezeli tak , to ktory?

Z gory dzieki.

od KYS: Dopisuj się do istniejących tematów! Poszukaj jeszcze tematu o bezpiecznikach i przekaźnikach.
« Ostatnia zmiana: Piątek, 16.07.2010, 11:59:50 wysłane przez KYS » Zapisane

lubie sobie pokierować
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon '04 ASZ, Grand Vitara 2007 DDiS

« Odpowiedz #12 - Piątek, 16.07.2010, 11:31:36 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: ADRIANO
Czy przekaznik jest wspolny ?Tyl i przod? Jezeli tak , to ktory?
Są dwa różne.
Jak masz skąd to podmień przekaźniki, przód to nr 19 lub 99, tyłu nie pamiętam. Włącz wycieraczki i posłuchaj które przekaźniki pracują i czy przkaźnik od tyłu puszcza jak wycieraczka się zatrzyma.

ADRIANO Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Ibiza 2000r. 1,9SDI ( AGP )

« Odpowiedz #13 - Wtorek, 03.08.2010, 16:44:54 - NIEPRZECZYTANA »

Faktycznie. Najprosciej bedzie posluchac i bede wiedzial ktory to przekaznik. Dodatkowo bede wiedzial czy dziala wlasciwie.

Dam znac co i jak  , dla dobra ogołu.  ;)

Napisano: Piątek, 16.07.2010, 19:15:25

Nadal nie rozwiazalem zagadki. Wiem tylko ze wycieraczka zatrzymuje sie, ale ma ochote dalej isc. Przekaznik nie ma nic z tym wspolnego. Wyglada na silnik tylniej wycieraczki badz mechanizm.. Ewentualnie zatarta wycieraczka . Wkrotce rozkrece trzpien .Silnik zostawie na deser , bo nie lubie zdejmowac i zakladac tego plastiku od wew. strony klapy :/

lubie sobie pokierować
kremien Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: ibiza 98 1.4 MPI AKV

« Odpowiedz #14 - Wtorek, 03.08.2010, 22:29:14 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: ADRIANO
Wiem tylko ze wycieraczka zatrzymuje sie, ale ma ochote dalej isc.

a może wystarczy dokręcić nakrętkę, bo się poluzowała i się ślizga bo dobrze nie siedzi na wieloklinie? albo się już wyjechał ten wieloklin. Sprawdź to trzeba tylko klucz 13 nasadkowy najlepiej i płaski wkrętak do podważenia zaślepki. Albo jakaś inna nakrętka w mechanizmie - do sprawdzenia pod "tapicerką", a raczek plastikiem od wewnętrznej strony klapy. Nie jest trudno tam się dostać
« Ostatnia zmiana: Wtorek, 03.08.2010, 22:32:07 wysłane przez kremien » Zapisane
Strony: [1] 2 3   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Tylna wycieraczka
Skocz do: