+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» szarpanie
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 15   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: szarpanie  (Przeczytany 137204 razy)
Mike_C Mężczyzna
Black Devil Car
Użytkownik

Samochód: Cordoba, 94r, 1.6 ABU

« Odpowiedz #60 - Piątek, 25.07.2008, 20:23:18 - NIEPRZECZYTANA »

nie na benzynce jest oki dlatego tak do końca nie wierze w winę przewodów...

Cordoba GLX, 1.6, ABU, 1994 r. I'm riding around in my Black Devil Car
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #61 - Piątek, 25.07.2008, 20:28:26 - NIEPRZECZYTANA »

nie na benzynce jest oki dlatego tak do końca nie wierze w winę przewodów...
no i dla tego wlasnie spora wina lezy po stronie ukladu zaplonowego, na LPG potrzebna jest mocniejsza iskra
ja mialem szarpniecia przez rozdzielacz i swiece

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
Mike_C Mężczyzna
Black Devil Car
Użytkownik

« Odpowiedz #62 - Sobota, 26.07.2008, 07:50:28 - NIEPRZECZYTANA »

mam nowy trop... wczoraj wieczorem i dziś rano zauważyłem że szarpnięcia pojawiają się w momencie kiedy silnik złapie już większą temperaturę...myślisz raby że to też kwestia rozdzielacza i świec

raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #63 - Sobota, 26.07.2008, 08:04:17 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: Mike_C
myślisz raby że to też kwestia rozdzielacza i świec
przy LPG instalacja zaplonowa musi byc w bardzo dobrym stanie
ja mialem przerwe na wypalonych swiecach ok 1mm i szarpalo na niskich obrotach
http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=713.msg100331#msg100331

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
Mike_C Mężczyzna
Black Devil Car
Użytkownik

« Odpowiedz #64 - Sobota, 26.07.2008, 08:58:13 - NIEPRZECZYTANA »

ale świece mam NGK i do tego mają z pół roku tak samo jak pozostałe elementy które wcześniej wymieniłem... zobacze co mi powiedzą w tygodniu magicy gazownicy...raby dzięki za zainteresowanie  :pub:

poandy
Gość

« Odpowiedz #65 - Sobota, 26.07.2008, 16:31:50 - NIEPRZECZYTANA »

No to włóż od razu świece 0,8(np.iskra do gazu).Nie chcę przytaczać za i przeciw ale mimo różnicy zdań na forach lepiej na lpg sprawują sie świece jednoelektrodowe i z mniejszą przerwą(palec czysty i kable-zdejmij metalowe nakładki).Sprawdzone empirycznie.Filtr gazu sprawdziłeś?
Mike_C Mężczyzna
Black Devil Car
Użytkownik

« Odpowiedz #66 - Czwartek, 21.08.2008, 21:25:50 - NIEPRZECZYTANA »

a więc moi drodzy okazało się że cała wina była w przewodach po wymianie przewodów zrobiłem tysiąc kilometrów i samochodzik bryka jak dawniej. radze więc nie kupować rzeczy sygnowanych logiem KAGER. pozdrawiam

zechu Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba '97, 1.4 AEX

« Odpowiedz #67 - Środa, 17.09.2008, 16:04:33 - NIEPRZECZYTANA »

Po pierwszych chłodnych dniach zauwazyłem że zanim wskazówka temperatury nie drgnie to przy nizszych obrotach poszarpuje-szczegolnie toz po zmianie biegu jest szarpaniecie. Pozniej jest juz normalnie-na gazie i na lpg tak samo-tu i tu jak zimny to szarpniecia są-tyle że na lpg bardziej sie je czuje. Swiece latem wymieniane. Trop pada na przewody-co myslicie?
PWL Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba SXE '98, 1.6 AEE + LPG II gen.

« Odpowiedz #68 - Poniedziałek, 22.09.2008, 11:24:34 - NIEPRZECZYTANA »

Witam

Temat szarpanie to i ja zapytam o swoje dolegliwości.

Moja cordoba szarpie na benzynie w zakresie od 1500 - 2500 obr/min, powyżej tych obrotów idzie równo.
W momencie gdy auto szarpie (dajmy na to mam 2000 obr/min) to wtedy strasznie kopci na czarno - smiało mozna porównać do stara 200 (widze wielką czarną smuge za swoim autem.
Na gazie nie mam żadnych problemów, auto idzie równo i nic nie kopci.

Podejrzewam, że problem tkwi albo w lambdzie albo we wtryskiwaczach.

9 miesięcy temu wymieniałem sonde. Poprzednia się rozsypała i kupiłem NGK uniwersalną na allegro za 100 PLN. Problem wtedy sie rozwiązał było git. Ale możliwe jest ze ta sonda nie jest w 100% kompatybilna ze sterownikiem. Wtedy za orginał do 1.6 AEE powiedzieli mi jakies 400 PLN.

Ewentualnie wtryskiwacze sie zapiekły. Ostatnio wlałem jakis srodek (nie pamietam nazwy) ale nic sie nie zmieniło. Kilka dni temu kupiłem STP wlałem i jest troche lepiej ale ciągle poszarpuje w tym zakresie o którym mówiłem.
Wg mnie odpowiedz nasuwa sie sama - wtryskiwacze, ale chciałem poradzić sie bardziej zorientowanych ludzi.
Na VAGu nie mam błędów

Przewody, świece, kpułka, palec były wymieniane jakiś rok temu.

Auto ma 178 000 km, Mam go "od" 30 000 i wiekszosc jezdze na gazie. Pobiera tez troche oleju (borykam sie z tym) i słyszałem ze podobno katalizator sie zapycha w momencie kiedy auto wciaga olej, ale nie wydaje mi sie zeby to była przyczyna tego ze szarpie.

Dzieki podpowiedzi

« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 22.09.2008, 11:31:15 wysłane przez PWL » Zapisane
widget Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: VC 2.0 T

« Odpowiedz #69 - Wtorek, 01.03.2011, 17:55:32 - NIEPRZECZYTANA »

Od pewnego czasu mam pewien problem. Podczas zdecydowanego przyspieszania auto hamuje na około 1 sekundę, po czym wyrywa do przdodu. Nie jest to zależne od warunków atmosferycznych (wilgoć, temp. +/-). Bez znaczenia rodzaj paliwa. Sytuacja zbiegła się z naprawą (spawaniem) tłumika oraz "dziwnym zachowaniem" sterownika od gazu (Bingo) - tzn. podczas każdego wyłączenia zapłonu generuje sygnał dźwiękowy, identyczny do przełączenia na paliwo (po wyczerpaniu gazu).
Auto odpala na dotyk, obroty nie falują Zauważyłem, że czasami na luzie Ibi przytrzymuje wyższe obroty przez dłuższą chwilę. Co dziwne, potrafi jeździć przez tydzień bez powyższych objawów, a w niespodziewanej chwili (czyt. wyprzedzanie) zrobić niespodziankę   :-X Jednego dnia (trasa około 50) przez 15km auto zachowywało się j/w, natomiast przez kolejne 35km zapierniczało, aż miło...  :huh:

Przeczyściłem kopułkę z paluchem, następne będą pewnie kable. Świece wymieniałem w zeszłym roku na NGK.
Spotkaliście się z podobnym przypadkiem? Coś z elektryką, czy szukać gdzie indziej?  :-\

uszek Mężczyzna
OOOO
Użytkownik

Samochód: Audi A8 4.2 40V 310KM+2x Seat Cordoba 1.4 AEX

« Odpowiedz #70 - Środa, 02.03.2011, 11:23:12 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: PWL
Wg mnie odpowiedz nasuwa sie sama - wtryskiwacze, ale chciałem poradzić sie bardziej zorientowanych ludzi.
pompa? regulator cisnienia na listwie? puszcza olej znaczaco do cylindrow?

Nie wdawaj się w rozmowę z głupim. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem....<br />CCCO A8 4.2 40V 310KM<br />
Zupa Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba SE '98 1.6 LPG

« Odpowiedz #71 - Środa, 02.03.2011, 22:12:09 - NIEPRZECZYTANA »

Ja mam podobny przypadek z tym, że u mnie lubi strasznie szarpać przy jedynce/dwójce. Jadąc na obrotach w okolicy 2000 po chwili zaczyna się niemiłosierne szarpanie. Ja mam zamiar wybrać się do warsztatu, może oni będą coś wiedzieli na ten temat.
mrose Mężczyzna
Świeżak

Samochód: seat cordoba 2000 ALM-1.6

« Odpowiedz #72 - Wtorek, 31.05.2011, 19:18:16 - NIEPRZECZYTANA »

witam. mam podobny probelm z corbi 1.6 alm 55kw PB + LPG, na gazie jedzie aż miło, ale na PB czasami robi psikusy od 2000 obrotów do 3000 obrotów szarpie jakby paliwo nie dochodziło, powyżej 3000 chodzi aż miło.
czy poprzednicy usunęli już yen sam problem w swoich autach?
proszę sie podzielić informacją to było powodem tych szarpań?
waligmag Kobieta
Świeżak

Samochód: Ibiza 2003 1,2 KAT

« Odpowiedz #73 - Środa, 29.06.2011, 18:21:41 - NIEPRZECZYTANA »

RATUNKU!!!!!!! Jestem kobietą więc sie nie śmiejcie ze mnie jak napiszę jakies głupoty :P mam problem z moja Izunia :( żaden mechanik nie może znaleźć przyczyny usterki a Izunia ni stąd ni zowąd dostaje czkawki i dławi sie i przerywa  :'(  objaw jest taki jakbym jechała przy prędkości 20 km/h na 5 biegu i dodawała gazu - jest słaba i sie krztusi, szarpie autem i nie ma siły jechać. MASAKRA normalna!!!! Muszę dodawać delikatnie gazu i to pulsacyjne. Wtedy jakoś sie rozpędza ale cały czas musze tego gazu dodawac pulsacyjnie bo jak wcisne pedał mocniej natychmiast szarpie  >:( . Mechanicy wszystko podobno juz sprawdzili i nie ma zadnej awarii, komputer tez nic nie pokazuje. Auto samo sie naprawia a potem znowu psuje. A!!!! na wstecznym idzie OK  :-\ Cały czas ( bez względu na to czy auto idzie dobrze czy czka ) pali mi się kontrolka sondy lambdy ale mechanik twierdzi, ze to wina paliwa - tankuję na Orlenie bo tak mi każa!!!!!!! Ratujcie chłopaki, podpowiedzcie mi na co choruje moja Izunia. Dzięki
kacperix Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: były 6k1/6k2 / e46/ e91,c4; jest fiat 124 spider + subaru forester

« Odpowiedz #74 - Środa, 29.06.2011, 18:26:33 - NIEPRZECZYTANA »

szarpanie jest przy każdej pogodzie czy zazwyczaj jak jest wilgoć, deszcze itp?
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 15   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» szarpanie
Skocz do: