+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Felgi, opony» Opony a spalanie i przyspieszenie przy małym silniku.
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 7   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Opony a spalanie i przyspieszenie przy małym silniku.  (Przeczytany 64877 razy)
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)

« Odpowiedz #30 - Niedziela, 17.12.2006, 16:43:57 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "dominik"
nareszczcie KYS wytłumaczył to teraz się wszystko zgadza
o co chodzi z profilami
Dzięki KYS

krótko i konkretnie a nie jakieś wywody :satan:

Cieszę się, że już teraz wszystko zgadza się  :ok:

:tazior:   ASZ + FJW = TDI  :los:
poandy
Gość

« Odpowiedz #31 - Niedziela, 17.12.2006, 18:31:58 - NIEPRZECZYTANA »

Dodam że w naszych wozikach standartowo montowano R13 175/70 a w lepszych wersjach 185/60 R14.Pojeżdziłem takimi i spalanie to może o 2 setki wrosło(sic!) a pewnosć przy dużych V,w zakrętach i na suchym mocno odczuwalna.Alu R15 i oponki 195/50 wyglądają  kapitalnie ale moje doswiadczenie w takim jak nasze autko trwało krótko(pompa wspomagania mocno dostała a alu dość drogie) ale wygląd i lato fenomenalnie.Fajnie by było poczytac  gości którzy mają doświadzczenia w dużych rozmiarach (nie koniecznie cupry).Przypomnę że te większe koła to montowano w audi 80 ,vw pasat B3,B4 a to fury dużo większe i nie wiem jak na dłuższą metę by to wpłyneło na nasze autka.
lukas_12 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza '00, 1.9 SDI

« Odpowiedz #32 - Sobota, 24.03.2007, 17:43:22 - NIEPRZECZYTANA »

Witam !!

Może to flood ale pozwolę sobie dać linkę do pewnej strony wydaje mi się że może być przydatna http://mb.org.pl/?II=faq&I=maintenance&part=2  

Uważam, że rozwiąże problemy z przeliczaniem profili

pozdrawiam

Każdemu jego Everest
ro-dan Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: CORDOBA 6L COOL+ 1,4 16V BKY 2005

« Odpowiedz #33 - Sobota, 24.03.2007, 20:25:17 - NIEPRZECZYTANA »

http://www.rozmiaryopon.pl/seat.htm - tabela rozmiarów opon seatów

CORDOBA 6L COOL+ 1,4 16V BKY 2005
 :arrow: cool+ :ok:
emtezet Mężczyzna
Moderator

Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e

« Odpowiedz #34 - Środa, 16.05.2007, 22:08:32 - NIEPRZECZYTANA »

Witam! Ostatnio mialem maly przyplyw gotowki i postanowilem (jak zawsze) kupic cos mojemu autku. Pierwszymzakupem z ktorym od dawna sie nosilem byly swiece, bo mialem taki objaw ze czasami autem szarpalo (szczegolnie w okolicach 3000 obr), mulilo je przy redukcji i gwaltownym dodaniu gazu. Drugim prezentem byly alu 15" wraz z oponkami (przedtem 14). Oponki mam obecnie 195/50/15 (przedtem 185/60/14). Tak sie zlozylo ze wymiane swiec zrobilem dzien przed wymiana kol i teraz nie wiem co powoduje te objawy, mianowicie, szarpanie ustalo, to jeszze sprawdzilem na starych kolach, ale wydaje mi sie ze teraz autko jakby ma mnie mniejszego kopa, nie ma takiego przyspieszenia jak mialo (choc moze tylko tak mi sie wydaje), czy to moze byc wina swiec (nie wiem, moze za slabo dokrecilem), moze nadal jest jakas inna usterka, czy moze tych szerszych opon? Druga sprawa ze autko troche wiecej pali i o tym akurat slyszalem ze auto na szerszych oponach moze palic wiecej, ale o ile wiecej? Z gory dzieki za sugestie:)

4th_horseman
Użytkownik

Samochód: Ibiza 1.4 AEX '97

« Odpowiedz #35 - Czwartek, 17.05.2007, 07:53:27 - NIEPRZECZYTANA »

szersze gumy = wieksze opory toczenia = wieksze obciazenie dla silnika -> mniejsze osiagi i wieksze spalanie bo bardziej go cisniesz zeby jechal tak jak przed wymiana  :hmm:

'With the four horsemen ride...'
SMERU
Gość

« Odpowiedz #36 - Czwartek, 17.05.2007, 08:10:38 - NIEPRZECZYTANA »

Dodatkowo - lepsze trzymanie w zakrętach na suchym i gorzej na mokrym. Przy zbyt szerokich oponach łatwo o poślizg na mokrym - cienkie opony tną taflę wody jak łyżwy. Dodatkowo większe koła (średnica - większa prędkość maksymalna, mniejsze przyśpieszenie). Ja na klapie od wlewu paliwa mam wykaz zamienników do mojego auta i tam jest max 185/60/r14.
p4sst00h
Gość

« Odpowiedz #37 - Czwartek, 17.05.2007, 08:50:05 - NIEPRZECZYTANA »

SMERU, ale policz sobie srednice felgi 14" wraz z taka opona, a zabaczysz ze 195/50/15 jest taka sama (no moze ciut inna.. roznica kilku milimetrow) takze srednica kola sie nie zmienia !
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #38 - Czwartek, 17.05.2007, 10:15:17 - NIEPRZECZYTANA »

Juz sie zaczyna od nowa?  :satan:
http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=2822.0&highlight=opony+spalanie
http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=1230.0&highlight=opony+spalanie

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
emtezet Mężczyzna
Moderator

« Odpowiedz #39 - Czwartek, 17.05.2007, 12:19:36 - NIEPRZECZYTANA »

Dzieki raby, moje niedoczytanie, czyli moge sie spodziewac 0.3 l wiecej, ale u mnie wyflaa to jenakna wiecej, staram sie nie szalec na drogach. Wiec moze dalej cos z tymiswiecami i iskra tak jak mowie objaw nibyustal, ale czasami jak jade idodam ostro gazu to jednak czuje ze cos tam czasami jeszcze jakby delikatnie nie pracowalo tak jak powinno ;) Kable WN? A wracajac do tematu opon, ktos ma jakies doswiadczenia apropo zmiany kol na takowe a reakcji pompy wspomagania? Czy wypadaloby zwrocic na nia jakas bardziej szczegolna uwage (wymiana plynu czy cos?)

Śmielu Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba '97, 1.4 AEX

« Odpowiedz #40 - Czwartek, 17.05.2007, 13:03:50 - NIEPRZECZYTANA »

ja przy zmianie na felgi odczułem iz autko ma nieco mniejszego kopa ( jesli wogóle ma ;P)
ale za to duzo lepiej sie prowadzi w zakrętach i lepiej  trzyma się nawierzchni :D:D:D

co do rozmiaru to ja mam 185/55/15 (z tego co pamiętam) przy 195 bez wspomagania bym nie ukręcił na parkingu kierownicą ;|

co do spalania to jest troszke większe u mnie może w granicach 0,5l na 100km ale radość z jady to rekompensuje. Dbaj o cisnienie w szerszych kapciach ( od tego tez zależy spalanie)  i będzie GIT :)

P.S. Moim skromnym zdaniem to jesli wszystko jest okey na wolnych obrotach (tj. nie masz falowania, krztuszenia się etc.) to nie powinieneś sugerowac sie iz jest to wina świec.

Cordoba 1.4 AEX '97 60KM
emtezet Mężczyzna
Moderator

« Odpowiedz #41 - Czwartek, 17.05.2007, 21:16:40 - NIEPRZECZYTANA »

Przed wymiana na wolnych obrotach na postoju czy w trakcie jazdy nic sie nie dzialo, zaczynalo zazwyczaj przy bardzo gwaltownym dodaniu gazu, albo podczas rozpedzania jak dochodzilo do 3 tysi, byl juz taki temat na forum i nikt nie potrafil powiedziec co i jak. Wymiana swiec pomogla ale czuje jakby jeszcze roche cos tam nie bylo ok, dlatego pytam.

Śmielu Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #42 - Piątek, 18.05.2007, 14:45:45 - NIEPRZECZYTANA »

ciekawe jakby to wyglądało po podpięciu pod komputer... jakie błędy by wyskoczyły ...

robiłes juz coś takiego ?

Cordoba 1.4 AEX '97 60KM
emtezet Mężczyzna
Moderator

« Odpowiedz #43 - Piątek, 18.05.2007, 15:57:51 - NIEPRZECZYTANA »

Wiem, wiem, od tego powinienem zaczac...ale jakos albo nigy nie mam czasu albo kasy(a jak mam to wydaje na inne rzeczy);/Ale nie pojechalem tez dlatego ze czytalem w temacie ze ludzie jezdzili z takimi samymi przypadlosciami i komp nic nie wykrywal...Fakt faktem musze znalesc jakis warsztat w lodzi i to zrobic , w ASO wolaja 80PLN, chyba ciut za duzo nie?

Śmielu Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #44 - Sobota, 19.05.2007, 01:52:05 - NIEPRZECZYTANA »

podejdź do mnie któregoś dnia to podepniemy pod lapciaka i zobaczymy co w trawie piszczy ... daleko nie masz co ? :p

Cordoba 1.4 AEX '97 60KM
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 7   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Felgi, opony» Opony a spalanie i przyspieszenie przy małym silniku.
Skocz do: