Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Elektryka
»
Car Audio
»
Skąd wziąc BASS?
Nazwa użytkownika:
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Hasło:
Strona główna
Zaloguj się
Strony: [
1
]
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Skąd wziąc BASS? (Przeczytany 10025 razy)
Shizo
Gość
Skąd wziąc BASS?
«
Środa, 18.10.2006, 21:13:02 -
NIEPRZECZYTANA
»
Tyle że z tubą nie ma żadnych problemów bo konstrukcja jest na ogół kompletna wystarczy podłączyć i gra nic nie trzeba wycinać kleić itd. Jak bagażnik większy potrzeba to się ją wyjmuje i tyle. No ale jescze się zastanowie.
[
Dodano
: 2006-10-18, 22:15
]
jeszcze jedno co znaczy: "tuba wypada gorzej: w jakim sensie?
raby
Klubowicz
Moderator
Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm
Skąd wziąc BASS?
«
Odpowiedz #1 -
Środa, 18.10.2006, 21:22:32 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: "Shizo"
jeszcze jedno co znaczy: "tuba wypada gorzej: w jakim sensie?
Dzwiek mniej realny nic oddaje go Skrzynia.
Jezeli nie zalezy Ci na super glosnym basie to kup cos na glosniku 25cm i ze 100RMS w zupelnosci wystarczy, bedzie nawet zapas mocy.
>>> Sprzedam <<<
>>> Ibiza <<<
>>> Foka <<<
>>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
SMERU
Gość
Skąd wziąc BASS?
«
Odpowiedz #2 -
Wtorek, 24.10.2006, 09:48:25 -
NIEPRZECZYTANA
»
jak kupimy skrzynie to tez tylko podpinamy i gra i wyjac mozna. jak sami zrobimy to zalezy od nas czy mozna wyjac czy jest na stale. nie uwazam sie za jakiegos super znawce bo nie pracuje z tym na codzien i nie mam mozliwosci porownania opieram sie tylko na zaslyszanych i wyczytanych teoriach ktore nie koniecznie musza byc sluszne (nie mowimy o teorii ewolucji), a poza tym wyjatek potwierdza regule jak mowia.
abdul
Klubowicz
Użytkownik
Skąd wziąc BASS?
«
Odpowiedz #3 -
Wtorek, 24.10.2006, 12:59:53 -
NIEPRZECZYTANA
»
Looknij sobie na moje "dzieło" w instrukcjach. Tanie i chyba spełniłoby Twoje wymagania bo nie jest to do łomotu lecz do normalnego słuchania muzy. No i jeśli masz LPG to nie zabrałoby Ci dodatkowo wiele miejsca
Na co dzień Mazda6 2.0 LF, w weekendy RDR Full Team, kiedyś Cordoba SX 1.6 AFT
Leemarvin
Użytkownik
Samochód: Cordoba '99, 1.4 AEX + Gofer BMN
Skąd wziąc BASS?
«
Odpowiedz #4 -
Wtorek, 24.10.2006, 22:42:32 -
NIEPRZECZYTANA
»
Dobry system na przód, do tego wytłumione drzwi przednie, zrobienie pierścieni dystansowych, troche mat bitumicznych, ewentualnie dynamat, jeśli cie stać i basu będziesz miał pod dostatkiem, nie mówiąc o jakości basu, nieporównywalnie lepszej od stuków tapicerki i drżenia boczków.
Jak skombinuje aparat to może wrzucę pare fotek tego co ja porobiłem z przednimi drzwiami, ale warto było.....
Nowe części do Seat`a i innych aut, tel. 500-48-10-10
kaszeszczuk
Użytkownik
Samochód: Cordoba 1.6 SXE '98 AEE + gaz
Skąd wziąc BASS?
«
Odpowiedz #5 -
Poniedziałek, 20.11.2006, 21:06:07 -
NIEPRZECZYTANA
»
zgodze się ze nie będzie brzęczeć itd ale basu pod dostatkiem to nie będzie. Wystarczy, że częstotliwość zejdzie do 30-40hz i nie bedą głośniki tak oddawać brzmienia. Poprzednik dobrze powiedział, że subwoofer ok 100RMS w zupelności wystarczy
Audi a6 2,4v6 2000r.
wcześniej: Cordoba 1.6 SXE '98 AEE + gaz
Leemarvin
Użytkownik
Skąd wziąc BASS?
«
Odpowiedz #6 -
Poniedziałek, 20.11.2006, 23:19:57 -
NIEPRZECZYTANA
»
A założymy się? Normalne, że zejść na poziomie 20-40Hz nie będzie, ale takiego basu raczej nie słychać, tylko jest mocno odczuwalny jako ciśnienie panujące wewnątrz pojazdu i dopiero na lepszych klockach można by spróbować odsłuchy.
Dobrze zrobione drzwi, na dobrych materiałach i przy zaangażowaniu montera(właściciela) daja sporo basu, wiele osób jeżdzi tylko z systemem przednim i wystarcza im to w zupełnosci, u mnie natomiast suby są cięte na 80Hz i jest ok.
Nie potrzeba mi takich mulących, przeciągniętych zejść, bo to tylko meczy i powoduje ból głowy.
Jak kolega Tominator zrobi sobie system przedni, to usłyszymy opinię na ten temat, czy bedzie to wystarczająca ilość basiku, czy jeszcze za mało.
Pozdro
kaszeszczuk
Użytkownik
Skąd wziąc BASS?
«
Odpowiedz #7 -
Wtorek, 21.11.2006, 19:46:57 -
NIEPRZECZYTANA
»
Dobrze, to aby tak naprawde przetestować system przedni, którego jesteś zwolennikiem:) podgłośnijmy sobie radyjko, które nagle zacznie produkować zniekształcenia a wtedy nawet pancerne drzwi nam nie pomoga:) Nie twierdze, że basu nie będzie, i faktycznie bardzo niskie zejścia nie są zbytnio przyjemne dla ucha( i ciała) ale subwoofer wypełnia bardzo dobrze system i nawet fachowcy o tym mówią. Gdzieś o tym czytałem, że sub musi być dla pełnego odtworzenia dźwięku.
Audi a6 2,4v6 2000r.
Leemarvin
Użytkownik
Skąd wziąc BASS?
«
Odpowiedz #8 -
Środa, 22.11.2006, 23:47:50 -
NIEPRZECZYTANA
»
Jestem zwolennikiem dobrego grania w aucie, niekoniecznie poprzez system przedni, choc tak najłatwiej, najlepiej i najszybciej, ale jesli ktoś dobrze zestroji jajka na półce z koaksami w drzwiach to chętnie również posłucham.
Skoro system przedni będzie grał nieczysto i słabo pod radiem, to podepnij suba pod radio i wtedy posłuchaj zniekształceń.
Sub nie jest do podnoszenia głosności w samochodzie ( nie mam na mysli SPL i DD), tylko do uzupełnienia niskich rejestrów i zaakcentowania niższych częstotliowści, przez co poprawia się dynamika, pełnia sceny muzycznej.
Zadziwiłbym Cię ilością basu z przednich głośników, powiedziałbyś nawet że mam suba w bagażniku, nawet gdyby był odłączony.
A czy sub jest konieczny, to zalezy tylko i wyłącznie od użytkownika pojazdu, mnie jest potrzebny i dlatego mam, nawet dwa, sprawa wyjatkowo subiektywna.
Wątpię, czy ktkolwiek słuchający muzyki klasycznej potrzebuje suba, żeby mu lusterko drżało od basu, przy Mozarcie
Taki Chopen by sie w grobie przewrócił.
Posłuchaj kiedyś jak wymagająca jest gitara basowa w utworach rockowych, czy mocny sub poradzi sobie z taką muzyką, gdy przód będzie kulał? Wątpię
kaszeszczuk
Użytkownik
Skąd wziąc BASS?
«
Odpowiedz #9 -
Czwartek, 23.11.2006, 17:57:27 -
NIEPRZECZYTANA
»
Jestem zwolennikiem i suba i dobrych głośników i tu się zgodze ze dobry sub bez dobrych głośników to tez lipa. Mowa niebyła o mocnym subie od którego lusterka drżą lecz o 100Watowym subie.
Zgodzę się również ze sprawa jest wyjątkowo subiektywna i na tym trzeba zakończyć ten wątek.
Pozdrawiam
Audi a6 2,4v6 2000r.
Strony: [
1
]
Do góry
Drukuj
Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Elektryka