+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Diesel» czy to wina czujnika temp.?
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: czy to wina czujnika temp.?  (Przeczytany 12001 razy)
heartless Mężczyzna
Moderator

Samochód: Ibiza '94 AAZ

« Środa, 18.10.2006, 21:48:12 - NIEPRZECZYTANA »

Wymiana to pewnie nie prolem, ale niestety nie wiem gdzie go u Ciebie szukać.
PRzypominam (a może wiesz), że kontrolka od świec żarowych (pomarańczowa spiralka) pokazuje również błąd silnika - tak ogólnie - możliwe, że to włąśnie czujnik, ale pewnie bez VAG-a się nie obejdzie..

Ibiza 1,9 TD (AAZ) '94                               
spons Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza TDI+ 170KW

« Odpowiedz #1 - Czwartek, 19.10.2006, 23:16:58 - NIEPRZECZYTANA »

Czujnik na 99%, mialem podobnie silnik robil sobie przegazowki, a auto jezdzilo jakos tak ospale. U mnie czujnik jest pod vaacum pompa, wymiana trwa max 3 minuty, wsytarczy sciagnac plastikowa zawleczke, wyjasc czujnik i wsadzic nowy i done. Koszt to ok 90zl.

Valgaar Mężczyzna
Animator :-)
Moderator

« Odpowiedz #2 - Wtorek, 31.10.2006, 09:33:38 - NIEPRZECZYTANA »

ale teraz jeszcze jedno pytanie. nak na odgrzanie tematu... czy czujnik cieczy chłodzącej czy silnika. bo czujników temp jest 2. ja bym chyba obstawiał na ten który jest w silniku a nie jako ciecz chłodząca.
wskaźnik temp przy zegarach pokazuje temperaturę z którego czujnika?
heartless Mężczyzna
Moderator

« Odpowiedz #3 - Wtorek, 31.10.2006, 10:45:32 - NIEPRZECZYTANA »

U mnie temp. na wskaźniku jest brana z tego czujnika w bloku silnika (to też temp. cieczy chłodzącej). Odpowiada on też za grzanie świec - po odpięciu zawsze grzał mi świece. Drugi czunik - w chłodnicy odpowiada za włączanie wentylatorów..

Ibiza 1,9 TD (AAZ) '94                               
Valgaar Mężczyzna
Moderator

« Odpowiedz #4 - Wtorek, 31.10.2006, 10:58:37 - NIEPRZECZYTANA »

własnie o to mi chodziło. tylko mam problem bo z tego co widzę do do mojego AQM sa 2 rodzaje czujników. muszę wykręcić swojego i sprawdzić cóż to takiego jest. ale wiem że za orginały to z 60-90 zł trzeba dać. Choć znajomy mówił że do 30 zł orginała mi załatwi. no zobaczymy :-)
heartless Mężczyzna
Moderator

« Odpowiedz #5 - Wtorek, 31.10.2006, 12:31:00 - NIEPRZECZYTANA »

Są różne czujniki - 2 i 4 pinowe. Jak odłączysz wtyczkę, to będziesz widział ile dziur jest we wtyczce i ile masz pinów w czujniku :) Jeszcze kolor ma znaczenie - u mnie jest zielony 4-pinowy (wydaje mi się, że powinny być 4, bo poza pokazywaniem temp. musi jeszcze włączać świece, ale nie jestem pewien - może w istniejących tematach coś znajdziesz..)

Ibiza 1,9 TD (AAZ) '94                               
Valgaar Mężczyzna
Moderator

« Odpowiedz #6 - Wtorek, 31.10.2006, 14:02:31 - NIEPRZECZYTANA »

u mnie z tego co pamiętam pasuje zielony 4 pinowy lub niebieski 4 pinowy. różnią się pewnie ułożeniem pinów bo nie sądze zeby czymś więcej. ale wykręce to zobacze.
stary00
Świeżak

« Odpowiedz #7 - Czwartek, 02.11.2006, 15:11:14 - NIEPRZECZYTANA »

Ktoś może mi powiedzieć gdzie znajdę czujnik temperatury w Toledo 1996 1.9 TDi 90km, i jak go odłączyć?
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon '04 ASZ, Grand Vitara 2007 DDiS

« Odpowiedz #8 - Czwartek, 02.11.2006, 21:14:37 - NIEPRZECZYTANA »

Gdzies powyzej wtryskow 3 i 4 cylindra wychodzi waz z silnika (czy glowicy). Gdzies w nim powinien byc czujnik dwu lub czteroprzewodowy. Podlaczony jest wtyczka z zatrzaskiem. Nalezy go wcisnac i wyjac wtyczke.

siwy131 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Audi a4 b6

« Odpowiedz #9 - Sobota, 27.10.2012, 10:13:52 - NIEPRZECZYTANA »

Witam . Posiadam seata leona 1,9 tdi asv. Mam problem nastepujacy. Kiedy kupilem auto jakies 6 miesiecy temu podlanczajac go pod kompa wyskoczył mi błąd czujnika od swiec zarowych. Znajomy mowi ze przekłamuje . Auto normalnie odpala i wszystko z nim ok. Ale zaczynam sie zastanawiac co bendzie przy -20 stopniach. Kontrolka swiec bardzo szybko mi gasnie tak po 2-3 sekundach a wydaje mi sie ze przy takiej temperaturze jak była niedawno ok -3 juz powinna grzac troche dłużej?  Pytanie moje : Gdzie jest ten czujnik ? Jak z wymiana? I jaki koszt samego czujnika?
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #10 - Sobota, 27.10.2012, 13:48:57 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: siwy131
błąd czujnika od swiec zarowych.
Jaki czujnik? Chyba czujnik temperatury.
Kontrolka swiec bardzo szybko mi gasnie tak po 2-3 sekundach a wydaje mi sie ze przy takiej temperaturze jak była niedawno ok -3 juz powinna grzac troche dłużej?
Wg mnie nie ma tu nic dziwnego. Kontrolka świec nie jest odzwierciedleniem czasu grzania świec

siwy131 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #11 - Sobota, 27.10.2012, 18:35:03 - NIEPRZECZYTANA »

to kiedy mam odpalic auto? Wydawało mi sie ze jak zgasnie kontrolka  swiec zarowych.
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #12 - Niedziela, 28.10.2012, 10:50:25 - NIEPRZECZYTANA »

to kiedy mam odpalic auto? Wydawało mi sie ze jak zgasnie kontrolka  swiec zarowych.
Jak najberdziej, a gdzieś piszą inaczej? Kiedyś może zauważysz, że nawet podczas jazdy przekaźnik od świec się włącza/wyłączqa.

siwy131 Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #13 - Niedziela, 28.10.2012, 11:40:42 - NIEPRZECZYTANA »

dogrzewa silnik ? Ją poprostu myślę że za szybko gaśnie mi kontrolka świec i co za tym idzie za krotko grzeja mi świece?  no chyba że kontrolka gaśnie a dalej świece sie grzeja?
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #14 - Niedziela, 28.10.2012, 12:51:25 - NIEPRZECZYTANA »

no chyba że kontrolka gaśnie a dalej świece sie grzeja?
Bywa i tak
Obecnie jest jeszcze ciepło, trudno powiedzieć czy to czujnik po świeceniu kontrolki. Jak już to poobserwuj na VAGu co pokazuje czujnik temperatury. Jakbyś chciał zmieniać to kup ori czujnik, nie inwestuj w zamiennik.

Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Diesel» czy to wina czujnika temp.?
Skocz do: