+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» Cordoba '94 - dzwoni na niskich obrotach :(
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Cordoba '94 - dzwoni na niskich obrotach :(  (Przeczytany 10015 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
woj Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: VW Sharan TDI 130KM+VIR + Cordoba Vario 1.6+LPG

« Niedziela, 15.10.2006, 22:28:14 - NIEPRZECZYTANA »

Może być katalizator, ale u mnie brzęczał środkowy tłumik (któraś przegroda się przepaliła i tak brzęczała, aż się wk.... i wymieniłem tłumik) Katalizator brzęczy tak jakbyś powkładał do wydechu kilka nakrętek. :pub:  :pub:  :pub:

VW SHARAN TDI \\\\\\\\\\\\\\\'01 130 KM+vir  :bounce: i SEAT CORDOBA VARIO 1,6 \\\\\\\\\\\\\\\'98 :seat:
Grzech Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza 2000r. 1.4 8V

« Odpowiedz #1 - Niedziela, 09.12.2007, 19:10:22 - NIEPRZECZYTANA »

Mi sporadycznie dzwoni ale teraz nie wiem: czy to tłumik środkowy czy katalizator. Dzwięk jest wybitnie metaliczny występuje na ogół na zimnym, silniku choć po rozgrzaniu też ale tylko po krótkim postoju - nie dzieje się to w czasie jazdy. Co obstawiacie tłumik czy kat???
heartless Mężczyzna
Moderator

Samochód: Ibiza '94 AAZ

« Odpowiedz #2 - Niedziela, 09.12.2007, 21:33:12 - NIEPRZECZYTANA »

Na kanale walnij gumowym młotkiem w jedno i drugie, to będziesz wiedział co dzwoni..  :o

Ibiza 1,9 TD (AAZ) '94                               
Grzech Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #3 - Niedziela, 09.12.2007, 21:50:06 - NIEPRZECZYTANA »

tylko musze trafić na moment kiedy będzie dzwoniło - bo tak się dzieje sporadycznie...
Winchester Mężczyzna
Odgrzybianie klimatyzacji samochodowej - ozonowanie, ultradźwięki
Użytkownik

Samochód: Chwilowo Opel Corsa 1.2 16V 75KM

« Odpowiedz #4 - Niedziela, 09.12.2007, 22:06:29 - NIEPRZECZYTANA »

Ja bylem juz gotowy bulic kase na nowy katalizator... a to dzwonienie u mnie okazalo sie byc po prostu spowodowane przez kamyki ktore mi podczas ostrej jazdy na takiej szutrowej nawierzchni wpadly za obudowe!!!!!!!!!!!! I to one dzwonily :), koles mi popukal mlotkiem i wylecialy :)

!!! Ozonowanie klimatyzacji Łódź !!! Dla klubowiczow znizki!!!
woj Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #5 - Niedziela, 09.12.2007, 23:10:59 - NIEPRZECZYTANA »

A ja miałem sondę lambda nie dokręconą i ona wydawała takie właśnie dźwięki i nawet już mi fachowcy od wydechów katalizator na szczęście tylko wycięli i wspawali z powrotem. Sondę poprzedniego dnia odkręciłem i na próbę przykręciłem inna (tylko ręką) i tak już zostało. Gostek od wydechów nawet nie miał cienia wątpliwości że to katalizator. :pub:  :pub:  :pub:  :pub:

VW SHARAN TDI \\\\\\\\\\\\\\\'01 130 KM+vir  :bounce: i SEAT CORDOBA VARIO 1,6 \\\\\\\\\\\\\\\'98 :seat:
Grzech Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #6 - Poniedziałek, 10.12.2007, 11:55:05 - NIEPRZECZYTANA »

Postukałem, posłuchałem popatrzyłem - na 99% to nie żaden z tłumików, na 80% to też nie KAT, dzwięk metalicznego terkotania dochodzi dokładnie z krótkiej rury łączącej silnik i katalizator. Co z tam może być nie tak? Nic nie dymi a w środku tej rury nie ma co brzęczeć!
4th_horseman
Użytkownik

Samochód: Ibiza 1.4 AEX '97

« Odpowiedz #7 - Poniedziałek, 10.12.2007, 12:08:58 - NIEPRZECZYTANA »

sprawdz ta blache przykrywajaca kolektor (moze przenosic rezonans na caly uklad), albo to co bylo u mnie - taka plecionka pod kolektorem (nie musi byc okopcona ale jesli straci elastycznosc to juz nie pochlania drgan i przenosi wibracje i te metaliczne dzwieki)

'With the four horsemen ride...'
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #8 - Poniedziałek, 10.12.2007, 12:11:25 - NIEPRZECZYTANA »

jak nie zobaczysz to sie nie dowiesz, cos jednak moze brzeczec  :-\

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
woj Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #9 - Poniedziałek, 10.12.2007, 12:18:47 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: 4th_horseman
albo to co bylo u mnie - taka plecionka pod kolektorem (nie musi byc okopcona ale jesli straci elastycznosc to juz nie pochlania drgan i przenosi wibracje i te metaliczne dzwieki)
Jeśli tak to ja bym obstawiał amortyzator wydechu (ta właśnie harmonia, albo w niektórych jest plecionka)
Żeby to sprawdzić to niech ktoś zatka z tyłu wydech jakąś szmatą a ty sprawdź czy nie ma nieszczelności właśnie na tym elemencie -częsta usterka. Ja w cordobie wymieniałem tylko u mnie idą dwa koło siebie i ja zapłaciłem u gostków od wydechów chyba ze 300 zł.  :pub:  :pub:  :pub:

Grzech Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #10 - Poniedziałek, 10.12.2007, 13:30:32 - NIEPRZECZYTANA »

Nie dopatrzyłem się żadnej plecionki, dzwięk jest z tego miejsca tej blachy koło sondy a dziś udało mi się nagrać dzwięk: http://download.yousendit.com/E432741D097C97BC
« Ostatnia zmiana: Wtorek, 11.12.2007, 11:24:52 wysłane przez Grzech » Zapisane
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #11 - Poniedziałek, 10.12.2007, 15:34:00 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: Grzech
tej blachy koło sondy
przerdzewiala w miejscu mocowania lub wpad kamien pod nia

przyspawaj / przykrec lub wywal

Grzech Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #12 - Czwartek, 27.12.2007, 13:56:27 - NIEPRZECZYTANA »

No i zagadka rozwiązana - kat się skończył wkład latał w środku i hałasował. Wspawałem w środek rurke. Niestety i stety pare rzeczy się zmieniło: wydech jest nieco głośniejszy i bardziej metaliczny natomiast autko zbiera sie nieco lepiej głównie w średim i wyższym zakresie obrotów. Pewno nie jest to zasługa rurki tylko odetkania zniszczonego KATa ale zawsze coś na (+). Ponad 120kmh jest jednak jak dla mnie za głośno i barwa dzwięku przypomina odkurzacz. Teraz troche się obawiam o pracę sondy i spalanie mam wątpliwości czy będzie w stanie nagrzać się odpowiednio, chwilowe spalanie w trasie 9,5l a było 6,5 mam nadzieje że to tylko wskazanie MFA a nie realne wartości. Tyle opisu dla ludzi którzy nie wiedzą czego się spodziewać po takiej modyfikacji. Zapałaciłem 70zł - w sumie to sporo ale półtorej godziny się dwóch gości męczyło ni i nie wszystko szło gładko więc sie należało.
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #13 - Czwartek, 27.12.2007, 19:05:45 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: Grzech
Zapałaciłem 70zł - w sumie to sporo ale półtorej godziny się dwóch gości męczyło ni i nie wszystko szło gładko więc sie należało.
no to jeszcze zostanie na  :pub:  jak sprzedasz kata  ;)

Grzech Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #14 - Czwartek, 27.12.2007, 20:17:21 - NIEPRZECZYTANA »

nie sprzedam :( bo obudowa kata(z rurką) zosatała żeby nie podpadało na przeglądach, a głupio mi było prosić o ceramike wytłuczoną z puszki - to dla niej kupują ludzie stare
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» Cordoba '94 - dzwoni na niskich obrotach :(
Skocz do: