+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Felgi, opony» Opony zimowe
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 ... 23 24 [25] 26 27 ... 46   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Opony zimowe  (Przeczytany 443771 razy)
Qba Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #360 - Niedziela, 11.10.2009, 21:48:00 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: kotu
adac i były na szarym końcu
dlatego ja nie wierzę w żadne testy, porównania itp, ważne są własne doświadczenia  :)

Wuda
Użytkownik

Samochód: Leon, 2007, 1.9 TDI , 147 km , 344NM

« Odpowiedz #361 - Niedziela, 11.10.2009, 23:04:03 - NIEPRZECZYTANA »

Szczególnie jak 99% to testy sponsorowane......
m4r10l4 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Toledo '01, 1.9 TDI ASV 110KM

« Odpowiedz #362 - Poniedziałek, 12.10.2009, 01:09:09 - NIEPRZECZYTANA »

Cześć,

Zastanawiam się nad zakupem opon zimowych  Uniroyal MS Plus 66 , 195/65/15 i proszę o ewentualne sugestie odnośnie tej marki.

Dodatkowo ciekawi mnie czy można używać z zimowymi oponami alufelg?

Chcę zostawić sobie jako zimowe lekko już zmęczone alusy, które mam od nowości a na wiosnę zakupić nowe.

Czy są jakieś przeciwskazania w używaniu alufelg zimą?

Z góry dzięki za odpowiedzi.
burbur Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba Coupe '01, 1.9TDI 110KM; Ford Focus 2,0tdci

« Odpowiedz #363 - Poniedziałek, 12.10.2009, 07:28:04 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: m4r10l4
Czy są jakieś przeciwskazania w używaniu alufelg zimą?

Jedyne przeciwskazania to że jak wpadniesz w poślizg i walniesz felgą w np. krawężnik to będzie większa strata
Mixer Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: GT TDI +

« Odpowiedz #364 - Poniedziałek, 12.10.2009, 09:12:22 - NIEPRZECZYTANA »

witam...pytanko mam...mam ibizke 1,4 z 98 roku i dostałem do niej przy zakupie oponki zimowe z felgami o rozmiarze 155/70/13 i czy nie są za waspie...letnie mam 175/70/13...

Potrzebujesz Mechanika w Trójmieście ? Pisz a Pomogę 
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)

« Odpowiedz #365 - Poniedziałek, 12.10.2009, 09:30:20 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: MixerGda
mam ibizke 1,4 z 98 roku i dostałem do niej przy zakupie oponki zimowe z felgami o rozmiarze 155/70/13 i czy nie są za waspie...letnie mam 175/70/13...
Jeżeli chodzi o szerokość opony to nie ma problemu - ja bym się bardziej przejmował tym, że zimówki masz o zupełnie innej średnicy niż letnie (profil opony). Dla 175/70 odpowiednikiem w wysokości barku opony jest 155/80...

:tazior:   ASZ + FJW = TDI  :los:
Damian P. Mężczyzna
Klubowicz

Samochód: Ibiza '99 1.4 AEX + LPG, Leon '06 1,6 BSE + LPG

« Odpowiedz #366 - Poniedziałek, 12.10.2009, 09:33:15 - NIEPRZECZYTANA »

MixerGda to są prawidłowe opony, też mam ten rozmiar zimówek, a letnie w 175/70/13. Na wcześniejszych stronach są szczegółowe wyjaśnienia dlaczego na zimę zakładać węższe opony.
Kys mnie uprzedził i rzeczywiście mam zimówki w rozmiarze jaki podał, właśnie sprawdziłem!
« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 12.10.2009, 09:35:41 wysłane przez Damian P. » Zapisane

Damian - Ibiza '99 1.4 AEX
Leon '06 1,6 BSE
Mixer Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: GT TDI +

« Odpowiedz #367 - Poniedziałek, 12.10.2009, 09:36:03 - NIEPRZECZYTANA »

dzięki chłopaki za podpowiedź...muszę wpaść dzisiaj do piwnicy i zobaczyć te oponki...wydaje mi się ze są 70 ale w 100% nie jestem pewien...dzięki jeszcze raz :)

Potrzebujesz Mechanika w Trójmieście ? Pisz a Pomogę 
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)

« Odpowiedz #368 - Poniedziałek, 12.10.2009, 09:36:51 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: Damian P.
MixerGda to są prawidłowe opony, też mam ten rozmiar zimówek, a letnie w 175/70/13.
Prawidłowe względem czego?
Ciekawe rozwiązanie zakładać na zimówki opony z niższym barkiem niż letnie? Do tego dochodzi 28mm różnicy w średnicy koła...

:tazior:   ASZ + FJW = TDI  :los:
toka Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Exeo 2.0 TDI CR

« Odpowiedz #369 - Poniedziałek, 12.10.2009, 15:05:16 - NIEPRZECZYTANA »

Witam , jak powinny być założone opony Pirelli Sottozero winter 210.? Powinny być założone z dwóch stron inaczej bieżnikiem czy tak samo?? Byłem dziś jednym autkiem własnie na wymianie opon i założyli je tak że tam gdzie jest więcej nacięć (czyli na tym zdjęciu,lewa strona opony) została założona na zewnątrz z lewej strony auta, a z prawej strony auta wewnątrz.Czy tak to powinno wyglądać?? Wydaje mi się że ta lewa strona opony co jest na zdjęciu powinna być po stronie wewnętrznej z lewej i prawej strony auta..? Proszę o szybką odpowiedź. Przepraszam, że tak byle jak opisane  ;)
« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 12.10.2009, 15:07:42 wysłane przez toka » Zapisane
skiba Mężczyzna
Klubowicz

Samochód: Leon

« Odpowiedz #370 - Poniedziałek, 12.10.2009, 15:08:56 - NIEPRZECZYTANA »

powinno byc napisanie-inside[do wewnatrz] i outside[na zewnatrz] na oponie i tego sie trzymaj.ze nie wspomne o kierunku rotacji....

rodzimy się goli,mokrzy,głodni i wściekli...a to dopiero początek...
kacperix Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: były 6k1/6k2 / e46/ e91,c4; jest fiat 124 spider + subaru forester

« Odpowiedz #371 - Poniedziałek, 12.10.2009, 15:09:35 - NIEPRZECZYTANA »

na moje oko jest to opona kierunkowa więc jeśli założyli z dwóch stron tak samo tak jak piszesz to jest do bani.. jedź na reklamację.. zresztą na oponie masz kierunek obrotu pokazany strzałką zapewne
aboz Mężczyzna
Music my saviour
Prezes

Samochód: Była Cordoba Vario '01 AUA 1.4 16V DXK, jest VW Jetta 07 BLS

« Odpowiedz #372 - Poniedziałek, 12.10.2009, 15:20:43 - NIEPRZECZYTANA »

To opona asymetryczna, więc na boku opony powinno być napisane "outside" i ta strona powinna być na zewnątrz. Poza tym to opona kierunkowa.
toka Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Exeo 2.0 TDI CR

« Odpowiedz #373 - Poniedziałek, 12.10.2009, 17:41:01 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: aboz
To opona asymetryczna, więc na boku opony powinno być napisane "outside" i ta strona powinna być na zewnątrz. Poza tym to opona kierunkowa
Koledzy własnie w tym problem bo niema nic napisane na oponie, niema wlasnie napisane outside ani inside i tu jest wlasnie pies pogrzebany.. opony sa nowe i niemam pojecia jak to ma byc zalozone. sa to opony asymetryczne, niema na nich kierunku toczenia ani nic.. znalazlem o tych oponach taka informacje:
Część wewnętrzna:
?Głębokie ukośne rowki są wyróżnikiem opony Sottozero. Razem ze specjalnym kształtem bloków bieżnika redukują odgłosy i opory toczenia.
?Kompaktowa struktura rowków poprzecznych i ukośnych tworzy rodzaj "próżni" zatrzymującej śnieg. W ten sposób zwiększono trakcję i skuteczność hamowania na ośnieżonych drogach.
?Faliste lamele połączone podłużnymi nacięciami gwarantują wysoką stabilność poprzeczną na ośnieżonych nawierzchniach. Ich układ i kierunek optymalizuje przyczepność na śniegu i zużycie bieżnika.
Część zewnętrzna:
?Szerokie, głębokie rowki podłużne o zmiennym przekroju pozwalają na usuwanie wody spod opony nawet przy bardzo dużych prędkościach, ograniczając w ten sposób ryzyko aquaplaningu.
?Masywne bloki bieżnika pomiędzy dwoma rowkami podłużnymi tworzą lity pas obwodowy, gwarantujący niespotykaną dla opon zimowych stabilność na suchej nawierzchni.
?Solidny bark opony usztywnia bieżnik w trakcie pokonywania zakrętów, zwiększając w ten sposób granicę przyczepności i precyzję prowadzenia w przypadku nagłych zmian kierunku jazdy.
 ale niewiem jak to rozumiec, czyli ze wewnetrzna strona to ta na lewej na zdjeciu tak?? i powinna byc po obus tronach auta zamontowana do wewnatrz?? kurcze bo niewiem czy jechac i przekladac je czy nie.. jakich mamy w polsce tych fachowcow to porazka.. Prowadza zaklad wymiany opon a niewiedza jak zalozyc  :-\
Prosze o odpowiedzi

Napisano: Poniedziałek, 12.10.2009, 16:56:12

Jest znalazłem!!!!!  ;D po jednej stronie opony pisze Esterng Aussen
                                                                      Exterieur outer
A po drugiej : interno innen interieur inner
czyli niepisze outside tylko zamiast tego Esterng Aussen
                                                      Exterieur outer
ani inside tylko interno innen interieur inner
Mam nadzieje ze to o to chodzi i sa inne oznaczenia.? Myle sie??
Jesli mam racje to te balwany zalozyli zle opony z lewej strony.... Porazka.....  :rotfl:
Qba Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #374 - Poniedziałek, 12.10.2009, 17:43:36 - NIEPRZECZYTANA »

załóż tak, żeby strzałki były na zewnątrz i skierowane były w kierunku toczenia

Strony: 1 ... 23 24 [25] 26 27 ... 46   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Felgi, opony» Opony zimowe
Skocz do: