+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Licznki i lampki kontrolne» Kontrolka rezerwy paliwa
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kontrolka rezerwy paliwa  (Przeczytany 73581 razy)
Jasiu Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Ibiza '00 AGR

« Odpowiedz #45 - Piątek, 23.05.2008, 20:27:22 - NIEPRZECZYTANA »

Niedawno tankowałem (paliwo :D). Prawie w ogóle nie jeździłem. Rano było wszystko ok, ale dzisiaj wieczorem odpalam auto i słyszę: "piiiiiii" i świeci się rezerwa. Pomyślałem że ktoś mi ukradł paliwo  :-\ . Przejechałem z 500 metrów i przez całą drogę wskazówka powoli się podnosiła. W końcu osiągneła poziom taki jaki zapewne jest w baku, ale kontrolka rezerwy nie zgasła. Co może być przyczyną?

Trochę dziwnie wygląda 1/3 baku i świecąca się rezerwa.
« Ostatnia zmiana: Piątek, 23.05.2008, 20:33:28 wysłane przez Jasiu » Zapisane

raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #46 - Piątek, 23.05.2008, 20:35:57 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: Jasiu
kontrolka rezerwy nie zgasła. Co może być przyczyną?
pewnie cos padlo w czujniku rezerwy
musisz zanurkowac pod fotel :-X

PS czy nie bylo podobnego tematu?

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
Jasiu Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #47 - Piątek, 23.05.2008, 20:38:38 - NIEPRZECZYTANA »

Wpisałem "rezerwa" i nie znalazłem podobnego tematu.

Czyli jest oddzielny czujnik do rezerwy i oddzielny do wskazówki poziomu paliwa?

KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon '04 ASZ, Grand Vitara 2007 DDiS

« Odpowiedz #48 - Piątek, 23.05.2008, 20:49:39 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: raby
pewnie cos padlo w czujniku rezerwy
W tej wersji nie ma czujnika rezerwy. Przynajmniej na schematach. Osobiście nie zaglądałem. Może autko stał krzywo i licznik wykrył niski pziom paliwa, a potem na drodze się wypoziomował i wskazówka pszła w górę, ale lampka już nie zgasła.

Jasiu Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #49 - Wtorek, 27.05.2008, 01:26:26 - NIEPRZECZYTANA »

Samochód stał prosto, poza tym zapalałem i gasiłem kilka razy silnik. Zobaczę jutro może się samo naprawi :D

Napisano: Piątek, 23.05.2008, 21:52:04

Okazało się, że wystarczyło odłączyć i podłączyć kostkę od czujnika pod siedzeniem. Wszystko działa jak przedtem.

marmax3 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Była: Cordoba '97 1.4 AEX, Jest: Citroen C4 Picasso 1.6 VTi

« Odpowiedz #50 - Czwartek, 31.07.2008, 06:49:21 - NIEPRZECZYTANA »

Witam!
Mam pytanie - przy jakim "stanie paliwa" na wskaźniku zapala się Wam kontrolka rezerwy? Czytam tu, że niektórym już od 1/4, mnie pierwszy raz zdarzyło się zejść właśnie poniżej - teraz mam wg wskaźnika około 1/8 i żadna kontrolka się nie pali :( Nie wiem, czy żaróweczka zdechła od nieużywania ;), czy kontrolki nie było w standardzie....
Chciałem sprawdzić zasięg na pełnym baku, ale bez tej kontrolki jakoś tak dalej od domu wolę nie śmigać...

Cordoba: Yaris Verso: Citroen C4 Picasso:
Gizmo Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon ST FR 2018

« Odpowiedz #51 - Czwartek, 31.07.2008, 06:56:26 - NIEPRZECZYTANA »

moim skromnym zdaniem, zapala sie jak sie jej podoba, u mnie potrafi na ok (1/8) a potrafi nad sama kreska czerowna (0), kiedys zdarzylo mi sie wracac w nocy z trasy i odkladalem tankowanie "na pozniej" i do stacji dojechalem na oparach, wskazowka opadla rowno na czerwona kreske (0) i jeszcze jechalem kilkanascie km do stacji.  ;D

Była:Cordoba 1.4 AEX, małe, ciche, szybkieeee...
Jest: Toledo 1.6 SR AKL duże, ciche, a czy szybkie... się okaże
Jest też: Leon ST FR
kuczy Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba '94 1.8i GLX 90KM

« Odpowiedz #52 - Czwartek, 31.07.2008, 07:04:37 - NIEPRZECZYTANA »

To u mnie wynika, że nie ma czegoś takiego jak kontrolka rezerwy - mam starszy typ zegarów (licznik przebiegu jest mechaniczny, a nie na lcd..)  i niejednokrotnie zjeżdżałem do kreski "0" - jazda na "czerwonym polu" to raczej norma u mnie.. ale jak się jeździ po mieście, gdzie co chwilkę jest stacja to raczej mam to w poważaniu  :pub:

Byłe autko: Cordoba '94 1.8i GLX 90KM benzyna A.D.94 - ETRT/ET 18,139 / 17,873 - II Miejsce w klasie A2  - Borsk 2009
Tworzenie stron internetowych
Gizmo Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon ST FR 2018

« Odpowiedz #53 - Czwartek, 31.07.2008, 07:05:46 - NIEPRZECZYTANA »

Kuczy w zegarach analogowych nie ma kontrolki rezerwy, przynajmniej ja sie z taka nigdy nie spotkalem w rocznikach przed 97, musicie jezdzic na czuja :)

Była:Cordoba 1.4 AEX, małe, ciche, szybkieeee...
Jest: Toledo 1.6 SR AKL duże, ciche, a czy szybkie... się okaże
Jest też: Leon ST FR
Nice Mężczyzna
Beka musi być!!!
Użytkownik

Samochód: Dacia Duster 1,6 wcześniej: Ibiza SE '97, 1.4 AEX i Renault Scenic 1.9 dCi Sport Way

« Odpowiedz #54 - Czwartek, 31.07.2008, 07:06:44 - NIEPRZECZYTANA »

trzeba sie zaopatrzyc w maly kanisterek i wozic zapas w postaci kilku lietrkow PB :P

kuczy Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba '94 1.8i GLX 90KM

« Odpowiedz #55 - Czwartek, 31.07.2008, 07:10:50 - NIEPRZECZYTANA »

hihi - wlasnie...  mój "czuj" jest taki, że jak się zaczyna czerwone pole, top mogę jeszcze przejechać na spokojnie z Gdańska do Gdyni - nie jest źle ! (może komuś takie info się przyda)

a z innej bajki... można dorobić sobie kontrolkę - robiąc układzik który mierzy napięcie na tym zegarze od poziomu paliwa i zapala w pewnym momencie lampkę... - kiedyś coś podobnego prawie że bym zrobił dla Tico... (tylko nie pytajcie się skąd nagle wyskakuję z Tico :D :D ) - jak dla mnie, to ta lampka jest zbędna wiem ile mogę  jechać i kiedy mi się paliwo kończy.... w końcu czasami się na te zegary spojrzy   :o

Byłe autko: Cordoba '94 1.8i GLX 90KM benzyna A.D.94 - ETRT/ET 18,139 / 17,873 - II Miejsce w klasie A2  - Borsk 2009
Tworzenie stron internetowych
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #56 - Czwartek, 31.07.2008, 07:17:23 - NIEPRZECZYTANA »

U mnie 1/8 i wyje i świeci

matii Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: VW Passat 3C TDI Sportline CBBB '09

« Odpowiedz #57 - Czwartek, 31.07.2008, 07:43:15 - NIEPRZECZYTANA »

I tak jest u mnie. zawsze jak udało mi sie zauważyc jest to prawie idealenie 1/8. KKKKris, wiesz ile mniej wiecej mozna zrobic na rezerwie od chwili jej zapalenia :?:

Klub Seat Cordoba

Była Cordoba FL Vario TDI ALH i Polo 07 TDI AXR
DzieX
Gość

« Odpowiedz #58 - Czwartek, 31.07.2008, 07:48:30 - NIEPRZECZYTANA »

U mnie wskazówka po zalaniu zapierdziela jak głupia w dół. Od ostatniej kreski zaczyna się wlec (potrafię zrobić w tym czasie ponad 200km). Zegary też mam mechaniczne jak to w tolkach pierwszej generacji. rezerwa zapala się jak jest trochę mniej niż 1/8. Zobaczcie sobie w moim podpisie ilość tankowanych litrów (bak mam 45l). Wychodzi na to, że zapala się w ostatniej chwili.
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #59 - Czwartek, 31.07.2008, 07:56:44 - NIEPRZECZYTANA »

Od chwili zapalenia rezerwy przejechałem 68,5km i weszło chyba 43l do odbicia pistoletu. Jechałem nocą, max oszczędnie, bo nie wiedziałem ile się da przejechać i na paliwie z Niemiec.

Strony: 1 2 3 [4] 5 6 7   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Licznki i lampki kontrolne» Kontrolka rezerwy paliwa
Skocz do: