+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Licznki i lampki kontrolne» Kontrolka rezerwy paliwa
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 ... 5 6 [7]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kontrolka rezerwy paliwa  (Przeczytany 73501 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
kjub Mężczyzna
Świeżak

Samochód: turbo bocian vario '98

« Odpowiedz #90 - Poniedziałek, 09.11.2009, 21:20:27 - NIEPRZECZYTANA »

Sprawa jakaś dziwna.
Podczas jazdy normalnie zapali się kontrolka rezerwy i niby wszystko ok, ale wystarczy że zgasze silnik i jak go ponownie zapale kontrolka już nie świeci i świecić nie będzie mimo, że wskazówka leci w dół. Co to może być?
Vario 98 1.9TDI

od KYS: Używaj opcji szukaj! Scaliłem - przeczytaj ten temat.
« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 09.11.2009, 21:29:09 wysłane przez KYS » Zapisane

Nie sztuką jest szurać dokładką po asfalcie ... sztuką jest robić to wahaczem ...
patyczek Kobieta
Użytkownik

Samochód: IBIZA 6L 1.4 75KM

« Odpowiedz #91 - Czwartek, 08.11.2012, 14:08:27 - NIEPRZECZYTANA »

Witam, od dwóch dni zauważyłam taką oto sytuację podczas jazdy moja kontrolka tak sobie miga jak na filmiku, a jak auto jest zgaszone to tak jakby się bardzo słabiutko świeciła cały czas przy wyjętych kluczykach ze stacyjki. Mam uszkodzony mikrostyk w drzwiach kierowcy, czy to może mieć jakieś powiązanie z tym?

<a href="http://www.youtube.com/v/ydfkr-OpWww&amp;feature=channel&amp;list=UL" target="_blank">http://www.youtube.com/v/ydfkr-OpWww&amp;feature=channel&amp;list=UL</a>

od KYS: Nadal nie było widać filmiku. Poprawiłem.
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 08.11.2012, 15:06:02 wysłane przez raby » Zapisane

emtezet Mężczyzna
Moderator

Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e

« Odpowiedz #92 - Czwartek, 08.11.2012, 21:24:41 - NIEPRZECZYTANA »

Albo liczniki (te w 6l ponoć lubiły szaleć), albo pływak przy pompie, sprawdziłbym to podnosząc z tyłu kanapę i uderzał w miejscu gdzie jest bak patrząc czy kontrola mruga, jeżeli tak to tam musisz szukać przyczyny..

patyczek Kobieta
Użytkownik

Samochód: IBIZA 6L 1.4 75KM

« Odpowiedz #93 - Środa, 21.11.2012, 21:45:57 - NIEPRZECZYTANA »

Licznik był u elektryka i z licznikiem wszystko ok, a kontrolka jak świeciła tak świeci czy samochód odpalony czy też kluczyki wyjęte ze stacyjki. Ibiza podłączona była pod VAG'a i nie wykryło żadnego błędu.

raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #94 - Środa, 21.11.2012, 21:59:22 - NIEPRZECZYTANA »

no to wyciaganie plywaka z baku ale bardziej stawial bym na licznik, bez podmianki bedzie ciezko dojsc ladu pewnie

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
emtezet Mężczyzna
Moderator

Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e

« Odpowiedz #95 - Czwartek, 22.11.2012, 08:10:32 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: patyczek
Licznik był u elektryka i z licznikiem wszystko ok
A jak to sprawdził? Naocznie? Nie raz ratowałem liczniki od skody octavii, tam też na liczniku nic nie widać, na kompie błędów brak a mimo wszystko zimne luty są, a diodzie dużo do świecenia nie potrzeba. Tym bardziej obstawiałbym licznik ze względu na to że z pływaka nie wychodzi (chyba) jakiś osobny przewód który uruchamia kontrolkę rezerwy... pewnie twój elektryk nie ma o tym pojęcia ale ja odciąłbym  na próbę przewody odpowiedzialne za stan paliwa tuż przy liczniku i wtedy obserwował co się będzie działo, ewentualnie wpiął tam rezystor z wartością odpowiadającą jakiemuś poziomowi paliwa, warunek trzeba to zrobić przy liczniku żeby jednoznacznie stwierdzić czy to jego wina czy może czegoś innego. Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to ewentualne przetarcie któregoś z przewodów podających stan paliwa, ale to byłoby równoznaczne z przekłamywaniem wskaźnika a nie tylko mruganiem kontrolki...więc suma sumarum nadal obstawiam licznik  :)
« Ostatnia zmiana: Czwartek, 22.11.2012, 08:17:08 wysłane przez emtezet » Zapisane

Strony: 1 ... 5 6 [7]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Licznki i lampki kontrolne» Kontrolka rezerwy paliwa
Skocz do: