+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» Stuki w silniku - popychacze??
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Stuki w silniku - popychacze??  (Przeczytany 9683 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Leon '04 ASZ, Grand Vitara 2007 DDiS

« Wtorek, 08.08.2006, 17:30:33 - NIEPRZECZYTANA »

Od jakiegos czasu (kilka tys km) po odpaleniu zimnego silnika slychac jakis klekot. Po rozgrzaniu silnika halas ustepuje. Wymiana oleju tez pomogla na jakis czas. Wnioskuje e to beda chyba popychacze. Czy ktos wymienial je kiedys? Interesuje mnie czy wystarczy wyjac walek rozrzadu i wyjmie sie je do gory czy sprawa jest bardziej skomplikowana.

joker Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza '95 2.8 VR6

« Odpowiedz #1 - Wtorek, 08.08.2006, 19:45:35 - NIEPRZECZYTANA »

tak szklanki wyjmiesz  po  wyjeciu walka  bez problemu  , odkrecasz   pokrywe   przucasz  pasek rozrzadu odkrecasz kolko   odkrecasz mostki trzymajace walek  i masz szklanki na wierzchu  , wyciagasz stare i teraz zaczynaja sie  dodatkowe atrakcje  zanim  wstawisz nowe trzeba z nich  wycisnac olej  bo inaczej moga  sie  spotkac zawory z tlokami , po  wycisniesiu oleju  zakladasz   , zawsze  po  pierwszym odpaleniu bedzie  je slychac tez   niech auto pochodzi na wolnych obrotach chwile   by  szklanki sie napenliny  olejem  ,  koszt jednej szklanki to   ok 20 pln  x 8  latwo  chyba policzyc  
no to  tyle z mojej strony

KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #2 - Wtorek, 08.08.2006, 20:15:13 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "joker"
teraz zaczynaja sie dodatkowe atrakcje zanim wstawisz nowe trzeba z nich wycisnac olej bo inaczej moga sie spotkac zawory z tlokami

A tego nie wiedzialem. Dzieki za wazna uwage. Co do ceny to jeszcze nie sprawdzalem ale slyszalem bardziej pesymistyczna - 40PLN. Do tego dojdzie simering bo sie poci i pasek.
A czy warto sie bawic w wymiane polowy (4szt) bo mam wrazenie ze klekot dochodzi tylko znad 1 cylindra?

peter174 Mężczyzna
niezależny
Użytkownik

Samochód: ASZ

« Odpowiedz #3 - Wtorek, 08.08.2006, 20:35:17 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "KKKKris"
... A czy warto sie bawic w wymiane polowy (4szt) bo mam wrazenie ze klekot dochodzi tylko znad 1 cylindra?

jak juz robic to porzadnie i wymieniac komplet ... za jakis czas ci zaczna klekotac kolejne i znowu demontaz ... po co dwa razy walczyc z demontazm tego samego  :hmm:  :niewiem:

jeżeli szukasz jakiejś instrukcji o swoim Seacie to
joker Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza '95 2.8 VR6

« Odpowiedz #4 - Wtorek, 08.08.2006, 20:37:51 - NIEPRZECZYTANA »

niewarto bo jak jedne klekocza  to  poleci reszta  a  popychacze sprzedaja przewaznie w kompletach w takim szczelnie zamknietym pudelku zalanym olejem , wymien  wszystkie niz potem sie bawic  co chwile   i to rozbierac   , zrobic raz a pozadnie

[ Dodano: 2006-08-08, 21:38 ]
peter174,   wyprzedziles mnie w pisaniu

KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #5 - Wtorek, 08.08.2006, 20:45:07 - NIEPRZECZYTANA »

Dziekio za porady niedlugo troche wolnego to sie zlapie i wymienie.

1979Jaro Mężczyzna
Świeżak

Samochód: seat cordoba vario, 1999, 1,6 ALM

« Odpowiedz #6 - Poniedziałek, 23.11.2009, 13:27:56 - NIEPRZECZYTANA »

Miałem w swoim seacie podobny problem z popychaczami kupiłem zamienniki i też zaczęły bardzo szybko stukać. Ręce mi opadją bo nie mam do tego słów ani głowy. Znajomy mechanik mówił mi że te co kupiłem to są takie same jak oryginały bo robi je ta sama firma nie wiem co robić i tak już około roku śmigam. Jak ktoś ma jakiś pomysł lub miał taki problem a się z nim uporał proszę o kontakt dziękuję.
toka Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Exeo 2.0 TDI CR

« Odpowiedz #7 - Środa, 02.12.2009, 12:00:34 - NIEPRZECZYTANA »

A mogłby mi ktoś napisać (wstawić filmik) jaki dokładnie dźwięk wydają te popychacze?? Bo pisałem już na forum o stukach w silniku, nikt mi niezasugerował że mogą to być popychacze...  :-\ ??
A jeśli to popychacze to jest się czym martwić?

Napisano: Poniedziałek, 23.11.2009, 14:15:24

Ostatnimi czasy trochę się zrobiło cicho na tym forum.. non stop są wałkowane jedne i te same tematy, a jeśli ktoś zapyta o coś nowego to cisza jak makiem zasiał.. :-X
BTW może ktoś odpowiedzieć?? ;D
KKKKris Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #8 - Środa, 02.12.2009, 13:41:20 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: toka
A mogłby mi ktoś napisać (wstawić filmik) jaki dokładnie dźwięk wydają te popychacze??
A skąd taki filmik/nagranie? Jak komuś coś stukało i po wymianie popychaczy okazało się, że diagnoza była trafna to nie ma możliwości nagrać stuków. Nie wymagaj, aby ktoś spowrotem włożył stare popychacze, żeby nagrać ich dźwięk.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Myślę,że jakby ktoś miał taki zapis, lub wiedział gdzie jest pewnie by się podzielił informacją.
« Ostatnia zmiana: Środa, 02.12.2009, 15:50:47 wysłane przez KKKKris » Zapisane

toka Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Exeo 2.0 TDI CR

« Odpowiedz #9 - Środa, 02.12.2009, 14:11:24 - NIEPRZECZYTANA »

Nie wymagaj, aby ktoś spowrotem włożył stare popychacze, żeby nagrać ich dźwięk.
To chyba oczywsite  :-X .. Chodziło mi raczej o to że być może ktoś zna linka do takiego filmiku....  :-X
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» Stuki w silniku - popychacze??
Skocz do: