+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Pielęgnacja auta» Lakier oraz elementy zewnętrzne» Woskowanie ;)
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 11   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Woskowanie ;)  (Przeczytany 138636 razy)
dominik Mężczyzna
SEATpassion
Użytkownik

Samochód: Toledo 1M

« Odpowiedz #30 - Środa, 28.03.2007, 17:33:40 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "sobi82"
jesli chcesz usunac głębokie(oczywiście te dające sie usunąć:) rysy to najlepsze bedzie tempo, trzeba tylko w obu przypadkach uważać by lakieru nie zniszczyć(jeśli polerujesz za pomocą wiertarki)

jeżeli nie macie lub nie chcecie wiartarki to polecam to (pojedyńcze rysy i ubytki)

http://www.allegro.pl/item177183936_pasta_do_recznego_usuwania_rys_ciagle_hit.html

Sam się o tym przekonałem :!: Na metaliku super sprawa nie wiem jak inne ...

Rysy poprostu znikają i to trwale ,nie uszkadza lakieru,brak jakichkolwiek smug czy przebarwień.
Rewelka :ok:
predo
Gość

« Odpowiedz #31 - Środa, 28.03.2007, 18:14:08 - NIEPRZECZYTANA »

a czym to sie rozni od tempo? mocniejsza? slabsza? inaczej sie naklada? moze tempo sie do metallica nie nadaje?
krzysiek79`
Gość

« Odpowiedz #32 - Środa, 28.03.2007, 19:43:19 - NIEPRZECZYTANA »

qbson,  starcza jedna tuba pasty  :mrgreen:
miał ktoś doczynienbia z pasta do usuwania rys z szyb czy to działa
qbson
Gość

« Odpowiedz #33 - Sobota, 14.04.2007, 13:16:29 - NIEPRZECZYTANA »

ja zużyłem 1.5 tubki. (miałem oryginalną tempo)

Właśnie wszedłem z garażu i chyba nie mam rąk  :mrgreen:

pare fotek (najlepiej usunięte rysy widać na przykładzie dachu):

PRZED:

PO:

NAJGŁĘBSZA RYSA PRZED:

NAJGŁĘBSZA RYSA PO:

PRZED:

PO:

Ogólnie efekt niezły. Nad paroma rysami warto jeszcze popracować, czyli jeszcze raz użyć pasty. Jeśli ktoś ma troche czasu i chęci to myślę, że warto poświęcić 2 godziny bo samochodzik zawsze troche się odświeży  :)

Jeszcze całe autko:
predo
Gość

« Odpowiedz #34 - Sobota, 14.04.2007, 20:16:31 - NIEPRZECZYTANA »

no efekty ladne, ja zakupilem 2 tubki i bede tez sie pastwil nad swoim ;-) opisz krotko jaka miales technike pracy jesli chodzi o to polerowanie?
carloos Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza 1.8 ABS

« Odpowiedz #35 - Sobota, 14.04.2007, 21:25:32 - NIEPRZECZYTANA »

a jak robiłem polerke pastą tempo lekko scierną w tamtym roku to czy teraz moge ja zrobic ponownie? (kropki od asfaltu itp) Bo słyszalem ze mozna w ten sposób czyli zbyt czesty polerowaniem zetrze wierzcznią warstwe i zniszczyc lakier... Wiecie cos na ten temat?

Doosia Kobieta
Zgaga
Użytkownik

Samochód: już nie :( Ibiza '01, 1.4 MPI/ teraz:Toyota Avensis '05, 2.0

« Odpowiedz #36 - Sobota, 14.04.2007, 23:13:29 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "carloos"
a jak robiłem polerke pastą tempo lekko scierną w tamtym roku to czy teraz moge ja zrobic ponownie? (kropki od asfaltu itp) Bo słyszalem ze mozna w ten sposób czyli zbyt czesty polerowaniem zetrze wierzcznią warstwe i zniszczyc lakier... Wiecie cos na ten temat?

Nie wiem , czy robią w ogóle "lekko ścierne tempo", bo o takowych oryginalnych nie słyszałam, jeśli chodzi o tą tempo z prawdziwego zdarzenia, w moim przypadku, robię polerkę co drugie mycie i lakier jest w porządku.

Szukam ósmego koloru tęczy Tosia
qbson
Gość

« Odpowiedz #37 - Niedziela, 15.04.2007, 09:18:37 - NIEPRZECZYTANA »

predo, ja mam pastę taką jak tutaj: http://www.originaltempo.pl/

Technika? Poprostu element po elemencie, bez pośpiechu. :P

Naprawde cieniutka warstwa pasty wystarczy. Co do czasu jaki trzeba dać paście na wyschniecie to już musisz sam zobaczyć. Nie może być ani zbyt twarda, bo niepotrzebnie sie namachasz przy polerowaniu. No a zbyt świeża też wiadomo nie może być bo nie da pożądanego efektu.

A co do zbyt częstego używania to nie potrafie nic powiedzieć. Nie wiem za którym razem dobijesz się do podkładu  :los:
krzysiek79`
Gość

« Odpowiedz #38 - Niedziela, 15.04.2007, 09:46:07 - NIEPRZECZYTANA »

qbson,  ciesze sie ze mogłem jakos pomóc  :mrgreen:  bo efekt super  :pub:  co do czestego polerowania to robie to co 2,3 mycie
Piotrek Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba 2000 r. 1.6i

« Odpowiedz #39 - Niedziela, 15.04.2007, 15:06:29 - NIEPRZECZYTANA »

Również używam Pasty TEMPO z firmy K2,coś takiego:
http://allegro.pl/item183015009_pasta_woskowa_lekko_scierna_tempo_k2.html
Tempo to pasta lekkoscierna,efekt po tym jest elegancki.Ale niewskazane jest co tydzien pucować calego auta TEMPO,ale jesli sa jakies drobne ryski to nie ma nic lepszego niz TEMPO,radzi sobie bezapelacyjnie.

Mycie mojego auta wyglada nastepująca:
Jade sobie na Orlen na myjke bezdotykowa (tzw. Karcher),pryskam na autko chemie ktora usuwa wszelkie robactwo itp. odczekam chwilunie,spłukuje dokładnie woda,jade do garazu czekam az wyschnie wszystko i jade autko całe TEMPO,wszystko,nawet szybki pykam TEMPO sami sprobujcie ;) pieknie to potem wyglada :mrgreen: Nie powiem bo po takiem zabiegu rak nie czuc,ale warto,bo autko wyglada naprawde wspaniale :)

carloos Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza 1.8 ABS

« Odpowiedz #40 - Poniedziałek, 16.04.2007, 18:14:39 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "Piotrek"
Również używam Pasty TEMPO z firmy K2,coś takiego:
http://allegro.pl/item183015009_pasta_woskowa_lekko_scierna_tempo_k2.html
Tempo to pasta lekkoscierna,efekt po tym jest elegancki.Ale niewskazane jest co tydzien pucować calego auta TEMPO,ale jesli sa jakies drobne ryski to nie ma nic lepszego niz TEMPO,radzi sobie bezapelacyjnie.

Właśnie tej uzywalem i sprawuje sie bardzo dobrze :mrgreen: Ale jaka jest najlepsza aby móc jej uzywac częściej? Aby usówala krpki od asfaltu itd?

Piotrek Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba 2000 r. 1.6i

« Odpowiedz #41 - Poniedziałek, 16.04.2007, 19:22:33 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "carloos"
Aby usówala krpki od asfaltu itd?

Do takich zabiegów jest dobre TEMPO,ale przeciez nie bedziesz latał codziennie i usuwał kropek od asfaltu ;) to juz taki typ "brudu" ktory pojawia sie na autach za kazdym razem gdy jedziesz po miescie.

Warte są też uwagi kosmetyki firmy Meguiar's

Strona WWW
http://www.meguiars.pl/

Forum
http://www.meguiars.pl/forum/index.php

Ps.
Własnie na forum Meguiar's można znaleźć dużo wskazówek do czego jakiego produktu użyć,warto zajrzec na owe forum :)

Ziutek Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Ibiza 97 SXE 1.4 AEX Negro Magico

« Odpowiedz #42 - Poniedziałek, 16.04.2007, 20:31:28 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "dominik"
Sam się o tym przekonałem :!: Na metaliku super sprawa nie wiem jak inne ...

Dominik, całą karoserię polerowałeś, czy tylko miejsca z rysami?
Inaczej mówiąc: jak sie ta pasta sprawuje na nieuszkodzonym lakierze?

Man & Machine in perfect harmony
marmax3 Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Była: Cordoba '97 1.4 AEX, Jest: Citroen C4 Picasso 1.6 VTi

« Odpowiedz #43 - Środa, 18.04.2007, 11:37:36 - NIEPRZECZYTANA »

Podepnę się pod temat - bo sam troszkę zarysowałem mojej Cordi zderzaki lakierowane :sad:
Czy pasty do polerowania, którch używacie i  o których tu piszecie, są specjalne dla danego koloru, czy uniwersalne? Choćby ta pasta  Tempo, o której pisał qbson - uniwersalna?, bo pasta Turtle Wax, o której pisze Doosia to już jest dla danego koloru?
Mam jedno ryśnięcie płytsze:

i z tym myślę że sobie łatwo poradzę, ale ostatnio przytarłem już mocniej:

i tu chyba już pasta polerująca "niekolorowa" nie da rady. A może? A jak nie, co byście poradzili? Rdza nie grozi - ale wygląda fatalnie. I jeszcze to ja sam zajechałem....

Cordoba: Yaris Verso: Citroen C4 Picasso:
Miro Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: BMW E91 318D 2009

« Odpowiedz #44 - Środa, 18.04.2007, 12:19:43 - NIEPRZECZYTANA »

marmax3 jeśli chodzi o to mniejsze otarcie to możesz spróbować je zapolerować pastą Tempo lub woskiem koloryzującym.
Drugiego raczej nie usuniesz pastą,bo wygląda na to że rysy są aż do podkładu(tu już raczej trzeba lakierować).
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 11   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Pielęgnacja auta» Lakier oraz elementy zewnętrzne» Woskowanie ;)
Skocz do: