+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» Jak wytargac zapalniczke???
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak wytargac zapalniczke???  (Przeczytany 29987 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
4th_horseman
Użytkownik

Samochód: Ibiza 1.4 AEX '97

« Środa, 12.07.2006, 22:46:52 - NIEPRZECZYTANA »

witam,
spalila mi sie zarowka od podswietlenia zapalniczki. zdjalem plastik od nawiewow i chcialem wyciagnac ta polke co jest pod pokretlami nawiewow zeby sie dostac do zapalniczki (jesli to wlasciwa droga) ale po odkreceniu 2 wkretow polka nie chciala wyjsc a nie chce tego polamac (wiadomo jak to z plastikami bywa - nerwy na wodzy :mrgreen: ).
jesli ktos demontowal zapalniczke to prosze o porady tudziez jakis opis bo niby to smieszna rzecz a potrafi wk...urzyc.

'With the four horsemen ride...'
punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #1 - Czwartek, 13.07.2006, 05:44:05 - NIEPRZECZYTANA »

Nielada wyzwanie przed tobą. Wyciąg popielniczkę - a potem próbuj podgiąć i powinna wyskoczyć. Jest na zaczaskach. Dodam, ze żaróweczka jest "niewymienialna" - tzn nieda jej się poprostu wyciągnąć i wlożyc nowej, ale.......
Po niewielkiej kombinacji można ją wlutować w miejsce starej zniszczonej.
Mialem podobny problem - ale jakoś sie udało - powodzenia :ok:

Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać :satan: - SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX - HONDA Civic IX 1.8 '14

4th_horseman
Użytkownik

« Odpowiedz #2 - Czwartek, 13.07.2006, 08:24:52 - NIEPRZECZYTANA »

ale wyciagac ta okragla czesc z tym pomaranczowym pierscieniem czy cala ta plastikowa oprawke. no i gdzie sa te zatrzaski, gdzie podwazyc bo probowalem juz tego ale z zadnym efektem.

Jobski
Użytkownik

« Odpowiedz #3 - Czwartek, 13.07.2006, 09:42:40 - NIEPRZECZYTANA »

wyciaga sie to bardzo prosto, zatrzask jest tylko jeden punchoo niepotrzenie straszy :pala:
zatrzask jest od gory calej bobudowy zapalniczki wystarczy wlozyc jakis plaski przedmiot typu noz i pociagnac calosc do dolu a potem juz do siebie razem z kabelkami
co do zaroweczki to jest ona zinegrowana z taka dziwna oprawka i w ASO kosztuje chore pieniadze, ale mozna kupic taka mala zaroweczke ze splaszczonym koncem i ja wlutowac, ja tak robilem u siebie

PS. sorki za brak PL znakow

Były:
Cordoba SXE 1,6 (AEE) 75KM '98
Cordoba SX TDI (AHU) 106KM '97
Kajos Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Seat Cordoba SX 1,9 TDI AHU

« Odpowiedz #4 - Czwartek, 13.07.2006, 09:48:54 - NIEPRZECZYTANA »

Horseman
Wyciaga sie cala z ta plastikowa oprawka .
Najpierw musisz wychaczyc  ta polke zco sa pokretla nawiewu a pozniej odkrecic 2 wkrety ktore trzymia dolna polke(te co sa na niej wlaczniki okien).
Gdy to zdejmiesz to wychaczasz zapalniczke
Trudne to nie jest .
Zaroweczke sam wymienisz .Kup tylko taka cokoikowa jak jest w podswietleniu licznikow np. w polonezie. :papa:

Dobrzy ludzie ida do nieba,zli dostaja sie wszedzie
punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

Samochód: Honda Civic IX 1.8 HB, Renault Megane 2 CC 2.0 16V, YAMAHA Majesty YP400 '11 była Cordoba '97 1.4 AEX

« Odpowiedz #5 - Czwartek, 13.07.2006, 16:47:39 - NIEPRZECZYTANA »

Kajos, - a moze najlepiej zacząć od odkręcenia podsufitki ???
To co podałem Ja i Jobski - w zupełności wystarczy + żaróweczka i lutownica + chęci i jakiś browar.  :pub:  :rock:

[ Dodano: 2006-07-13, 17:49 ]
Cytat: "4th_horseman"
ale wyciagac ta okragla czesc z tym pomaranczowym pierscieniem czy cala ta plastikowa oprawke.

Całość - plastikową oprawę z zapalniczka.

[ Dodano: 2006-07-13, 17:50 ]
4th_horseman, - widzimy Cię na Krakowskim Spocie w lipcu !!!

Cordoba 1.4 '97/98 AEX
Nie Jeździj Szybciej, Niż Twój Anioł Stróż Potrafi Latać :satan: - SEAT Cordoba 1.4 '97/98 AEX - HONDA Civic IX 1.8 '14

4th_horseman
Użytkownik

« Odpowiedz #6 - Czwartek, 13.07.2006, 17:52:39 - NIEPRZECZYTANA »

dzieki panowie, wytargalem (kruszac zarowke, ale i tak byla spalona) i bede kombinowal chociaz browar i lutownica to chyba nie jest idealne polaczenie :pub: . Kajos, dzieki za checi pomocy ale tamte opisy byly mniej pracochlonne, chociaz zanim zasiagnalem tu porady to tez probowalem tak jak Ty :ok:
Cytat: "punchoo"
4th_horseman, - widzimy Cię na Krakowskim Spocie w lipcu !!!

juz pisalem ze bede wtedy na wód-stoku  :pub:  wiec do nastepnego razu, no chyba ze cos nie wypali to bede.
dzieki i pozdro

punchoo Mężczyzna
Po 40-tce człowiek ma...
Moderator

« Odpowiedz #7 - Czwartek, 13.07.2006, 17:58:50 - NIEPRZECZYTANA »

ehm - no tak zapomniałem - musimy się KRAKOWIACY integrować - zrobimy Weekend Integracyjny w górach - jesienia !!!

Cordoba 1.4 '97/98 AEX

Semir Mężczyzna
nic dodać, nic ująć
Użytkownik

Samochód: Fiat 126p FL 1987r. 23KM

« Odpowiedz #8 - Niedziela, 18.01.2009, 22:41:10 - NIEPRZECZYTANA »

no to odgrzebuje stare śmieci...
czy zamiast zapalniczki można wstawić coś innego :?:  Zapalniczkę wywalić, a wstawić takie wejście jak do tego --->>>
widget Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: VC 2.0 T

« Odpowiedz #9 - Niedziela, 18.01.2009, 22:45:36 - NIEPRZECZYTANA »

Semir w gnieździe zapalniczki masz nic więcej jak napięcie odpowiadającego wartości aku + ewentualne wahania związane z pracą alternatora. Prawdę mówiąc nie wiem co jest na zdjęciu i do czego to służy, wrzuć fotkę drugiej strony  :-\

Semir Mężczyzna
nic dodać, nic ująć
Użytkownik

« Odpowiedz #10 - Niedziela, 18.01.2009, 23:17:10 - NIEPRZECZYTANA »

widget, to jest tester naładowania akumulatora, tutaj możesz go obejrzeć lepiej http://www.allegro.pl/item527547132_tester_naladowania_akumulatora_cem_at_953.html

widget Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #11 - Niedziela, 18.01.2009, 23:19:42 - NIEPRZECZYTANA »

Dokładnie czyli za pomocą wskaźników diodowych przedstawia wartość napięcia na stykach gniazda zapalniczki. Nie jestem jedynie pewien czy gniazdo nie jest i tak w pewien sposób obciążone, czy nie lepiej poprowadzić bezpośrednio przewodów z aku tak jak w przypadku ori wskaźników  :-\

KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)

« Odpowiedz #12 - Niedziela, 18.01.2009, 23:24:56 - NIEPRZECZYTANA »

widget, to jest tester naładowania akumulatora, tutaj możesz go obejrzeć lepiej http://www.allegro.pl/item527547132_tester_naladowania_akumulatora_cem_at_953.html

Ja bym powiedział, że jest to wskaźnik ładowania akumulatora...  ;)
Jakieś problemy z ładowaniem, że chcesz mieć podgląd na napiecie w instalacji?

Napisano: Niedziela, 18.01.2009, 23:21:03

Cytat: widget
Nie jestem jedynie pewien czy gniazdo nie jest i tak w pewien sposób obciążone, czy nie lepiej poprowadzić bezpośrednio przewodów z aku tak jak w przypadku ori wskaźników 
Napięcie w instalacji elektrycznej jest jedno  :-X
Przy dokładaniu obciążenia zmniejsza się wszędzie...

ps. U mnie oryginalny wskaźnik napiecia nie jest podłączony bezpośrednio do akumulatora  :-\

:tazior:   ASZ + FJW = TDI  :los:
Semir Mężczyzna
nic dodać, nic ująć
Użytkownik

« Odpowiedz #13 - Niedziela, 18.01.2009, 23:27:43 - NIEPRZECZYTANA »

nie, nie.... może nie precyzyjnie się wyraziłem...
chciałem takie urządzenie podłączyć, tak :?:  no ale jak :?:  pod co :?:  Myślałem, żeby zamiast zapalniczki założyć inne takie wejście, które będzie właśnie pasować do np. tego testera
Czy ktoś z Was może już kombinował z taką wymianą zapalniczki na gniazdo pod urządzenia wielofunkcyjne jak np. samochodowa lodówka czy właśnie taki tester  :?:
« Ostatnia zmiana: Niedziela, 18.01.2009, 23:31:01 wysłane przez Semir » Zapisane
widget Mężczyzna
Użytkownik

« Odpowiedz #14 - Niedziela, 18.01.2009, 23:36:36 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: Semir
Czy ktoś z Was może już kombinował z taką wymianą zapalniczki na gniazdo pod urządzenia wielofunkcyjne
ale przecież ten właśnie tester montowany jest pod gniazdo zapalniczki  :-\

Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Ogólne» Jak wytargac zapalniczke???
Skocz do: