Ma to sens - do podświetlenia całości zegarów po wyciągnięciu pomarańczowego filtra oraz w liczniku km i zegarze.
Faktycznie u mnie jest filtr (pomarańczowa tasiemka) na którą padające światło daje odcień pomarańczowy. W ten sposób zegary oświetlone są na kolor pomarańczowy.
Z kolei w elektronicznym liczniku km i zegarze filtra nie ma. Aktualnie teraz włożyłem tam zielone ledy i świetnie świecą na zielono
Zastanawiam się na oświetleniem tych zegarów od góry. Ktoś już zapodał instrukcje (po hiszpańsku) z której skorzystam, jak usunąć ten filtr i dorobić jeszcze dwa otwory na dwie dodatkowe żarówki (w moim przypadku ledy). Zastanawiam się tylko czy:
1. Jak dołożę jeszcze dwie, to czy instalacja to wytrzyma?
2. Czy te blaszki na tym plastyku dające "+" i "-" zerwać i wywalić, i po tym połączyć żarówki na kabelku czy jednak tak umiejętnie wywiercić otwory, żeby blaszki zostawić...?
Napisano: Poniedziałek, 18.08.2008, 23:40:41
No i po kolei patrząc już normalnie na licznik w Cordi AEX 97, mam od lewej następujące sygnały o kolorach:
* temperatura płynu chłodniczego - symbol podobny do jachtu czy żaglówki... świeci tylko z kodem serwisowym przez parę sekund. To jest moment jak przekręcimy pierwszy raz kluczykiem i pokazuje się na wyświetlaczu np. |000... tak?... to razem z nim świeci się ta kontrolka, potem zaraz wskakuje nam ilość km, a kontrolka zaraz gaśnie. (o tym nie wiedziałem, teraz już wiem). No i jak zagrzejesz silnik do ok 120-130 stopni to sie zaswieci na
czerwono. A że ja nie miałem tej kontrolki, więc kiedyś tam płyn sobie zagrzałem...
* światła przeciwmgielne* światła mijania pusto* poziom oleju* stan akumulatora "temperatura świec" - symbol spirali, to jest chyba tylko przy silnikach ON... ?
* hamulec ręczny i ilość płynu hamulcowego - kontrolka ta będzie świecić kiedy masz zaciągnięty ręczny i także zaświeci jak w specjalnym zbiorniku płyn hamulcowy będzie poniżej zadanej normy
ABS ABS kontrola zapiętych pasów* niski poziom paliwa - tankowanie Poza tym od góry pomiędzy zegarami są:
* kierunek lewy* światła drogowe (długie)* kierunek prawyTe oznaczenia, poprzedzone gwiazdką, działają i funkcjonują w moim aucie