+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Car Audio» Bezpiecznik do wzmaka= gdzie dać?
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Bezpiecznik do wzmaka= gdzie dać?  (Przeczytany 22149 razy)
maksimmarcin
Świeżak

« Odpowiedz #15 - Czwartek, 29.06.2006, 19:58:34 - NIEPRZECZYTANA »

bartekzpomorza,  kolego w tej cenie   jest to dosyc solidny głosnik  ;-)a wzmacniacz mysle ze on tak naprawde bedzie miał koło 300W RMS  oczywiscie starczył by ci mniejszy wzmacniacz z autentyczna moca bo mysle ze ten troszke bedzie pusciutki w srodku i obawiam ze troszke sie bedzie grzał a wentylator ???? nie wiem na jakich on jest podzespołach i cieszko mi powiedziec P.S pamietaj ze wzmak powinien byc koło 2,3 x słabszy od głosnika zeby dobrze wszytko  sie kreciło .pozdrawiam cie :los:

MARCIN :)
piotrospan
Gość

« Odpowiedz #16 - Wtorek, 04.07.2006, 13:17:06 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "maksimmarcin"
pamietaj ze wzmak powinien byc koło 2,3 x słabszy od głosnika zeby dobrze wszytko sie kreciło

ale czy w ten sposób nie spali końcówki mocy na wzmaku? pytam ponieważ nie jestem w temacie audio
abdul
Klubowicz
Użytkownik

« Odpowiedz #17 - Wtorek, 04.07.2006, 13:49:11 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "piotrospan"
Cytat: "maksimmarcin"
pamietaj ze wzmak powinien byc koło 2,3 x słabszy od głosnika zeby dobrze wszytko sie kreciło

ale czy w ten sposób nie spali końcówki mocy na wzmaku? pytam ponieważ nie jestem w temacie audio

To tak jakbyś mały pręt (wzmak) wkładał w dużą dziurkę (głośniki) ;) Nic jej i jemu nie zaszkodzi a nuż jakoś to zagra ;) ale jak włożysz duży pręt w małą dziurkę to możesz jej krzywde zrobić...

PS: Wszelkie skojarzenia są niewskazane. Miałem na myśli metalowy pręt i i styropianową dziurkę  :mrgreen:

Na co dzień Mazda6 2.0 LF, w weekendy RDR Full Team, kiedyś Cordoba SX 1.6 AFT
maksimmarcin
Świeżak

« Odpowiedz #18 - Wtorek, 04.07.2006, 16:04:31 - NIEPRZECZYTANA »

dobree  :los:  :los:  :los:  :los:  :los:

MARCIN :)
peter174 Mężczyzna
niezależny
Użytkownik

Samochód: ASZ

« Odpowiedz #19 - Wtorek, 04.07.2006, 16:31:08 - NIEPRZECZYTANA »

grunt to dobre obrazowe porównanie  :ok:

jeżeli szukasz jakiejś instrukcji o swoim Seacie to
abdul
Klubowicz
Użytkownik

« Odpowiedz #20 - Wtorek, 04.07.2006, 20:54:45 - NIEPRZECZYTANA »

dziękuję dziękuję  :mikolaj:

Na co dzień Mazda6 2.0 LF, w weekendy RDR Full Team, kiedyś Cordoba SX 1.6 AFT
emtezet Mężczyzna
Moderator

Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e

« Odpowiedz #21 - Wtorek, 17.06.2008, 00:59:04 - NIEPRZECZYTANA »

Siema, moze bedzie maly OT ale nigdzie wiecej na temat przekroju kabli nie znalazlem, wiec zapytam tutaj, mianowicie wymieniam wzmaka na Infinity RA6006
6/5/4/3 channel
4 x 50 + 2 x 75 Watts RMS @ 4 OHM
4 x 75 + 2 x 125 Watts RMS @ 2 OHM
550 Watts RMS @ 4 OHM Bridged
800 Watts Max Power Output
Signal/Noise Ratio 92dB
Frequency Response 10Hz â?? 40kHz
Defeatable Low/High Pass Filters
Continuously Variable 12dB X-over (30-320Hz).
Bass Boost +6dB @ 45Hz
Speaker Level Input
Overload protection
no i z tego obrazka co wrzucil Raby wynika ze powinienem zalozyc 20mm2, jak sie orientuje taki kabelek tani nie jest (wiem bo do poprzedniego wzmaka kupowalem skromne 6mm2 i tez nie bylo tanio) i chcialbym wiedziec czy to jest przekroj ktory jest obowiazkowy, nie mowie ze chce zaoszczedzic ale wole sie upewnic. Do tego bedzie kondensatorek 1F, glosnik tej samej firmy 1050w w obudowie zamknietej i zestaw na przod. Dzieki za rady.

« Odpowiedz #22 - Wtorek, 17.06.2008, 06:04:45 - NIEPRZECZYTANA »

Myślę że sam juz sobie na to odpowiedziałeś. To tak jak ludzie przerabiają sportowe auta z dużymi silnikami na gaz - dlaczego - bo za dużo pali. A to właśnie idea auta sportowego - pali ale jedzie itp

Skoro widze że taniego sprzętu nie wsadzasz to nie ma sensu dawać przedłużacza  :rotfl:  ps czy na pewno potrzebujesz 1F ? Mi się kiedyś też tak wydawało, aż sprawdziłem organoleptycznie [przed zakupem] i w sumie zrezygnowałem...
daniels81
Gość

« Odpowiedz #23 - Wtorek, 17.06.2008, 06:57:38 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: emtezet
no i z tego obrazka co wrzucil Raby wynika ze powinienem zalozyc 20mm2, jak sie orientuje taki kabelek tani nie jest (wiem bo do poprzedniego wzmaka kupowalem skromne 6mm2 i tez nie bylo tanio) i chcialbym wiedziec czy to jest przekroj ktory jest obowiazkowy, nie mowie ze chce zaoszczedzic ale wole sie upewnic. Do tego bedzie kondensatorek 1F, glosnik tej samej firmy 1050w w obudowie zamknietej i zestaw na przod. Dzieki za rady.
nie musi byc koniecznie te 20mm, wiadomo zakładasz np dobry sprzęt za kupe kasy to i na kable Cie powinno stać bo na tym sie nie oszczędza :!:  jak naprawde nie masz kasy to przynajmniej to 12mm wsadź, od kondensatora do wzmaka juz raczej powinny być kable 20mm no ale z racji tego że kondensator powinien być w odległosci nie większej niż 30 cm to dużo tego kabla nie będziesz musiał kupić ;D
Cytat: bartekzpomorza
Skoro widze że taniego sprzętu nie wsadzasz to nie ma sensu dawać przedłużacza  :rotfl:  ps czy na pewno potrzebujesz 1F ? Mi się kiedyś też tak wydawało, aż sprawdziłem organoleptycznie [przed zakupem] i w sumie zrezygnowałem...

chłopak pyta poważnie o porade po co te głupkowate teksty? :pala:
emtezet Mężczyzna
Moderator

« Odpowiedz #24 - Wtorek, 17.06.2008, 08:03:54 - NIEPRZECZYTANA »

1F juz kupilem, wiec jak jest to dlaczego ma lezec w szafie :P Tak jak mowilem chcialem sprawdzic bo wiaze sie to z ciagnieciem instalacji od nowa, a slyszalem duzo opinii ze to mity...sprzet nie tani ale ja w sumie kupilem po taniosci..no ale coz w takim razie kable za to troszku wysusza moj portfel :P Dzieki

guayre Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: była Ibiza '01 1.9TDi AGR+ __-__ jest Toledo '02 ASV

« Odpowiedz #25 - Wtorek, 17.06.2008, 10:31:52 - NIEPRZECZYTANA »

Emtezet a nie masz jeszcze jednego takiego po taniości? ;D
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #26 - Wtorek, 17.06.2008, 13:04:21 - NIEPRZECZYTANA »

20mm kable to 100-150zl i to nie jest strasznie drogo
kabla minus nie musisz ciagnac z aku

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
emtezet Mężczyzna
Moderator

« Odpowiedz #27 - Wtorek, 17.06.2008, 14:56:48 - NIEPRZECZYTANA »

Wiem jak ceny sie prezentuja, niestety:p I widze ze jak mam kupowac to i skladac samemu to chyba zafunduje sobie jakis zestaw dietza i tyle.

raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #28 - Wtorek, 17.06.2008, 14:58:48 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: emtezet
chyba zafunduje sobie jakis zestaw dietza i tyle
...i tyle :-X

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
Leemarvin Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: Cordoba '99, 1.4 AEX + Gofer BMN

« Odpowiedz #29 - Sobota, 21.06.2008, 03:03:22 - NIEPRZECZYTANA »

wyrwij sobie z allegro jakis kabelek prądowy, jest tego sporo, niby uzywek wyjętych z aut, ale co w kablu może się zepsuć? nic.
Jakbyś był chętny mam do sprzedania 16qmm 5 metrów AIV Golden Proffesional, transparentny, czerwony, bez uszkodzeń typu nadpalenie, przetarcie, dziura itp, jak cos to PW.
12qmm może być trochę mało, a poza tym lepiej kupić grubsze kable niż kondensator, bo faktycznie kondziu jest konieczny od 500 wat w rmsie wzwyż, choć nie powiem, pomaga zawsze przy odpalaniu, jeździe w nocy na światłach i słuchaniu muzyki głośnoooooo.
Jak na moje oko, to 20qmm byłoby w sam raz, u mnie 16qmm się grzał jak dałem mocniej w miednice, to kupiłem 35qmm i jest dobrze.
Natomiast prawda jest taka, że kondensator to spory kłopot jak odpinasz aku, czy chcesz podładować itd, lub wymontować sprzęt, trzeba za każdym razem rozładowywać, ładować, troche zabawy z tym jest, a korzyści wielkich nie przynosi, przynajmniej z moich obserwacji tak wynika.

Nowe części do Seat`a i innych aut, tel. 500-48-10-10
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» Car Audio» Bezpiecznik do wzmaka= gdzie dać?
Skocz do: