Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Elektryka
»
Car Audio
»
Alpine - problem z tunerem
Nazwa użytkownika:
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Hasło:
Strona główna
Zaloguj się
Strony: [
1
]
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Alpine - problem z tunerem (Przeczytany 9281 razy)
marko
Gość
«
Poniedziałek, 26.06.2006, 09:39:12 -
NIEPRZECZYTANA
»
Od niedawna mam radio Alpine
, gra wypasnie :rock: ale tylko na plytki.
Mam problem z tunerem. W miescie odbiera spoko ale jak tylko rusze gdzies za miasto zaczyna sie niezla padaka :sad: . Gubi sygnal, szumi, zadnej stacji nie mozna namierzyc, nie wiem co z tym zrobic
. Jak instalowalem radio to gostek sie mnie pytal jak odbieralo poprzednie, bo powiedzial (juz dokladnie nie pamietam ze w autach z grupy VW sa slabe "uklady antenowe" - cokolwiek to znaczy i zamonotowal mi gratisowo separator - cokolwiek mialo by to byc. Od tego czasu zauwazylem tez ze radio lapie mi czesto sprzezenia od komorki czego przy poprzednim nie bylo.
podsumowujac moj dlugi wywod radio fajne plytki czyta miodzio, czysty dzwiek ale radio gra tylko dobrze w miescie. Tak sobie mysle ze chyba trzeba antene wymienic.
abdul
Klubowicz
Użytkownik
«
Odpowiedz #1 -
Poniedziałek, 26.06.2006, 12:09:36 -
NIEPRZECZYTANA
»
No to sobie sam prawie odpowiedziałeś.
Ale podejrzewam ze ten separator pewnie coś w stylu filtra jest wiec jeszcze bardziej sygnał moze osłabić.
Poszukaj dobrze na forum bo o antenach już było. Przy antenie jest chyba jakiś wzmacniacz i on ludzi się uwalić.
Na co dzień Mazda6 2.0 LF, w weekendy RDR Full Team, kiedyś Cordoba SX 1.6 AFT
4th_horseman
Użytkownik
Samochód: Ibiza 1.4 AEX '97
«
Odpowiedz #2 -
Poniedziałek, 26.06.2006, 12:44:34 -
NIEPRZECZYTANA
»
Cytat: "marko"
zamonotowal mi gratisowo separator
a poprawil cos ten separator?
bo ja tez taki kupilem ale tylko pogarszal sprawe wiec dalem sobie z nim spokoj. kupilem nowa antene dachowa ze wzmakiem bo stwierdzilem ze oryginalna musi byc padnieta i dalej to samo.
stwierdzilem wiec ze TTTM i poza miastem slucham glownie plytek (w sumie w miescie to tez
)
'With the four horsemen ride...'
Kobi07
Użytkownik
«
Odpowiedz #3 -
Poniedziałek, 26.06.2006, 13:23:26 -
NIEPRZECZYTANA
»
Hej. U mnie w Ibi 2000r bylo dokladnie to samo. Na seryjnym radiu, pozniej po modzie na pionku to samo. Naszlo mnie kiedys wyproc wszytsko z samochodu aby wyprac.
1. Kabel u mnie jest laczony na szybko zlaczki tj. od anteny --> zlaczka dach --> prawy slupek az do zagiecia gdzie schodzi jakby w prog przy klapie --> zlaczka --> i dalej juz chyba bez zlaczek do radia.
Wlasnie ta zlaczka przy prawym slupku byla oadpieta a w to miejsce poprzedni wlasciciel wpial kabelek i walnol za podsufitke. W miescie gralo a poza tylko mocne szjsowate stacje czyt. zetka i rmf (ostatnio poglupieli z ta muza). Rmfmaxx w miescie spoko poza lipa. Wiec podlaczylem tak jak mialo byc i dalej lipa.
2. Mialem wczesniej kupiona do testow antene w Achu za 10
podlanczam gra super (mieszkam poza miastem), podlanczam dachowa lipa. Rozkrecilem antene (ten trojkacik na dachu) a tam wzmacniacz caly w czyms bialym cos jakby baterie wylaly. Wywalilem te plytke, zlutowalem na krotko i gra jak tralalala.
3. Gdzies ktos pisal zeby wykrecic antene trzeba od tylu troche odgiac podsufitke i klucz chyba 22. Aha, separator tez mam...
Powodzenia...
marko
Gość
«
Odpowiedz #4 -
Poniedziałek, 26.06.2006, 18:06:20 -
NIEPRZECZYTANA
»
z tym separatorem to jedna wielka sciema, tak mysle bo tuner dziala mi tak samo jak poprzednio, a mialem starego kaseciaka sonego, chociaz nie no w sumie nie moge tak powiedziec bo jednak alpine gra mimo wszystko czysciej, co nie zmienia faktu ze poza miastem daje dupy.
powalcze z ta antena, a propos to co z ta podsufitka zeby sie tam dostac do anteny?
Jobski
Użytkownik
«
Odpowiedz #5 -
Poniedziałek, 26.06.2006, 19:59:51 -
NIEPRZECZYTANA
»
z tym separatorem to gostek przesadził ja mam alpinke u siebie podpiętą pod fabryczną instalację bez żadnych przeróbek i nie ma problemów z utrzymaniem jakości syganłu fm, wylapuje sygnał równie dobrze jak mój poprzedni blaupunkt który jest chwalony za najlepsze tunery fm, ja bym na twoim miejscu sprawdził antenę i umieszczony w niej wzmacniacz
Były:
Cordoba SXE 1,6 (AEE) 75KM '98
Cordoba SX TDI (AHU) 106KM '97
drabka
Użytkownik
Samochód: seat toledo 2 tdi 110 km
Odp: Alpine - problem z tunerem
«
Odpowiedz #6 -
Czwartek, 03.02.2011, 20:24:29 -
NIEPRZECZYTANA
»
mam tez problem z odbiorem radia kupilem nowego jvc plyty odbiera ok ale tuber to fatalnie zalozylem separator pomoglo ale to nie jest to co bym chcial mam toledo 99 rok jaka moze byc przyczyna rodzice maja leona i ta sama historia dajcie jakies prpozycje
emtezet
Moderator
Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e
«
Odpowiedz #7 -
Piątek, 04.02.2011, 21:30:28 -
NIEPRZECZYTANA
»
Prawda jest taka ze separator to jednak nie to co siedzi w blaupunkcie. Ogolnie w calej sprawie chodzi o to ze w radiach fabrycznych blaupunkta zasilanie do wzmacniacza antenowego idzie kablem antenowym, bez zadnego dodatkowego przewodu, w radiu po prostu jest taki uklad ktory za to odpowiada, normalne radia (a raczej nie fabryczne) takiego "bajeru" nie maja i stad ten problem, separator pomaga ale to nie zawsze jest to co by sie chcialo dlatego czasem lepiej jest albo przerobic antene tak zeby w ogole omijala wzmacniacz, albo kupic antene ze wzmacniaczem, pociagnac sobie przewod do radia i miec spokoj, bo te ori przedzej czy pozniej po prostu zdychaja...
->
Masz zintegrowane radio a nie chcesz słuchać już tylko radia albo kaset? ZAJRZYJ TUTAJ!!
<-
-> MONTAŻ CAR-AUDIO ŁÓDŹ <-
drabka
Użytkownik
Samochód: seat toledo 2 tdi 110 km
«
Odpowiedz #8 -
Sobota, 05.02.2011, 09:25:33 -
NIEPRZECZYTANA
»
czyli najlepszym wyjsciem co by było?
emtezet
Moderator
Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e
«
Odpowiedz #9 -
Sobota, 05.02.2011, 23:28:26 -
NIEPRZECZYTANA
»
Wymiana anteny... albo jak masz pojecie to przerobka ori tak zeby pomijala wzmacniacz....
->
Masz zintegrowane radio a nie chcesz słuchać już tylko radia albo kaset? ZAJRZYJ TUTAJ!!
<-
-> MONTAŻ CAR-AUDIO ŁÓDŹ <-
olinek2
Użytkownik
Samochód: Toledo II 2001 1.6SR
«
Odpowiedz #10 -
Niedziela, 06.02.2011, 20:51:36 -
NIEPRZECZYTANA
»
Możesz ew. nie dawać separatora i dać wzmacniacz zewnętrzny...
Ogólnie jest trochę zabawy z anteną i najlepiej wymienić na coś sprawnego w 100% bo podsufitkę się średnio ściąga. Mnie w Tolku powstrzymały zaślepki od zatrzasków przy osłonach przeciwsłonecznych. Za żadne skarby się nie dało ich zdjąć by dostać się do śrub...
Ja założyłem Sirio Triflex i jako antymiśiek i radiówka spisuje się idealnie
Strony: [
1
]
Do góry
Drukuj
Internetowy Klub Seata
Techniczne
»
Elektryka
»
Car Audio