+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» wyswietlacz lcd - ibiza 2001
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: wyswietlacz lcd - ibiza 2001  (Przeczytany 135643 razy)
KK88 Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Cordoba 2000 MPI

« Odpowiedz #75 - Środa, 18.04.2012, 22:20:14 - NIEPRZECZYTANA »

Po odlutowaniu ramki zabezpieczającej nic więcej już z wyświetlaczem nie ruszałem - odnoszę wrażenie, że jest w narożniku pęknięty, więc go sobie odpuściłem - co to znaczy 'przelutować' te nóżki?

Powtórzę, że jeśli chodzi o stary wyświetlacz, to spisałem go na straty - próbowałem go przerobić na negatyw i chyba nie wyszło...

Zastanawiam się po prostu, co powoduje, że nowy nie działa w pełni prawidłowo?
emtezet Mężczyzna
Moderator

Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e

« Odpowiedz #76 - Czwartek, 19.04.2012, 07:22:48 - NIEPRZECZYTANA »

Powiem tak, na 99% winny jest sam wyświetlacz a nie reszta elektroniki. Mimo że sprzedający zapewniał że jest sprawny może do końca nie był albo jemu to nie przeszkadzało. Takie objawy jak u ciebie wynikają zazwyczaj z tego że właśnie gumka nie dociska albo gdzieś coś nie styka. Nie pamiętam teraz jak to jest w tym wyświetlaczu ale wydaje mi się że własnie on jest jakoś przylutowany na nóżkach które widać po tym jak zjąłeś ramkę. Przelutować znaczy po prostu poprawić luty, podgrzać itd lutownicą od tych właśnie nóżek z drugiej strony płytki.

Marian Mężczyzna
Jam Vario't
Użytkownik

Samochód: Vario '01

« Odpowiedz #77 - Czwartek, 19.04.2012, 13:44:59 - NIEPRZECZYTANA »

Te wyswietlacze nie maja zadnych gumek na polaczeniu miedzy lcd a plytka. Wsio jest na stale lutowane tj nozki wyswietlacza do plytki. Tu koledze widac po czesci swieci, to jest szansa uratowania, tj trzeba sprobowac przelutowac, ale cala plyte, nie tylko nozki.
Jak nie ma napisow w ogole to ciezki temat. Sa dwie szybki jakby i miedzy nimi element cieklokrystaliczny, jak dostaje prad to widzimy napis. Jak miedzy szybkami jest przerwa to i napisy znikaja. No inaczej tego za bardzo wytlumaczyc nie potrafie:(
Jak masz dobra soczewke, lupe, mikroskop, to popatrz sie na sicezki na wyswietlaczu i bedzie widac przerwe w ich ciaglosci.

Tam gdzie kończą się pomysły, ja zaczynam tworzyć
KK88 Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #78 - Poniedziałek, 23.04.2012, 13:51:17 - NIEPRZECZYTANA »

No nic, dziękuję za rady raz jeszcze, natomiast tak: popsuty wyświetlacz odpuściłem, przejechałem spirytusem te wtyki przy taśmie i zamontowałem kupny wyświetlacz.

Początkowo nie wszystko było widoczne, potem nagle wszystko zaświeciło. Niestety, po dniu powrócił problem widoczny na poniższym video:

http://youtu.be/aqzqZ15wgdM

Czyli - wyświetlacz słabiej świeci na środku, ale dociskając go w jednym miejscu (prawa strona), wszystko nagle staje się widoczne. Pomyślałem, że podkleję coś z drugiej strony, ale może ktoś ma lepszy pomysł, co jest nie tak?

Z góry dzięki za odpowiedź
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #79 - Poniedziałek, 23.04.2012, 14:12:43 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: emtezet
Mimo że sprzedający zapewniał że jest sprawny może do końca nie był albo jemu to nie przeszkadzało

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
KK88 Mężczyzna
Świeżak

« Odpowiedz #80 - Poniedziałek, 23.04.2012, 19:32:50 - NIEPRZECZYTANA »

Tak, tak - czytałem ten fragment - tylko sęk w tym, że wyświetlacz raz działa, a raz nie - raz świeci słabiej, a raz jest wszystko tiptop - a to już chyba nie sprzedawca wyczarował?...
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #81 - Poniedziałek, 23.04.2012, 19:36:43 - NIEPRZECZYTANA »

mozesz czarowac ale nie koniecznie bedzie dzialal jak nowy...
w moim tez nie swieci 2 segmenty od kupna ale czy mi to potrzebne? nie koniecznie jak mam wydac za inny 200zl

mozesz sprawdzic jeszcze to
http://elektron.pol.lublin.pl/users/djlj24/studio24/kable/meljey/lcdprob.htm
« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 23.04.2012, 19:41:28 wysłane przez raby » Zapisane

jaxjj Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Cordoba Vario SDI 2001 klimatronic

« Odpowiedz #82 - Niedziela, 06.01.2013, 23:31:10 - NIEPRZECZYTANA »

Cordoba 2001 duży wyświetlacz, klimatronic.
Objawy: krzaki na wyświetlaczu- nie wszystkie znaki wyświetlane. Wszystkie przyciski od sterowania działają (więc puszka z radiem sprawna).
Diagnoza: zimne luty między płytką a wyświetlaczem LCD.
Przelutowałem połączenia. Poprawa - 99%
POLECAM - tanio i we własnym zakresie.

-------------------

Niestety - sprostowanie. Po nocy, którą wyświetlacz spędził zamontowany w aucie wszystko po staremu, czyli źle.
« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 07.01.2013, 21:49:24 wysłane przez jaxjj » Zapisane
Pendrzec Mężczyzna
Świeżak

Samochód: Cordoba 2000 1,6

« Odpowiedz #83 - Poniedziałek, 24.06.2013, 11:26:43 - NIEPRZECZYTANA »

Czy ktoś próbował przerobić to cudo w seacie, na zwykłe radio i przerobić sterowanie? Radio już mnie do szewskiej pasji doprowadza (zwłaszcza niemożność regulowania temp. i nawiewu) :evil:
emtezet Mężczyzna
Moderator

Samochód: IBIZA '99 G60, Audi A6 Avant 2.4 '03, Fiat 500e

« Odpowiedz #84 - Poniedziałek, 24.06.2013, 11:41:51 - NIEPRZECZYTANA »

http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=5304.0

aboz Mężczyzna
Music my saviour
Prezes

Samochód: Była Cordoba Vario '01 AUA 1.4 16V DXK, jest VW Jetta 07 BLS

« Odpowiedz #85 - Poniedziałek, 24.06.2013, 19:55:42 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: Pendrzec
(zwłaszcza niemożność regulowania temp. i nawiewu) :evil:
Wyłącz sobie funkcję auto.
wielga Mężczyzna
Świeżak

Samochód: seat ibiza ii fl 2000 1,9 sdi

« Odpowiedz #86 - Niedziela, 29.12.2013, 14:37:48 - NIEPRZECZYTANA »

witam wszystkich, podłącze się do tematu zeby nie tworzyc nowych aczkolwiek mam z goła inny problem. moja ibiza (99-02 1,9 sdi) zrobiła mi psikusa... często miałem taki problem ze gasło mi radio samo z siebie... musialem włączac znowu i działało. nie było w tym żadnej reguły (deszcz słońce zimno ciepło) czasem wyłączał się co 5 minut czasem raz w tygodniu, zył swoim zyciem... niestety pare dni temu środkowy wyświetlacz poprostu przestał działac wyłączył sie całkowicie... cały ekran przestał działac... chwile działał jeszcze zegar w prawym gornym ekranie (pokazywal ciagle ta sama godzine), na nastepny dzien zszedłem do auta otworzylem centralnym zamkiem (czescie otwieram z kluczyka mechanicznie - nie wiem czy to ma znaczenie ale pisze o tym) przekrecilem stacyjke i ekran działał... następnie pojechalem na zakupy wrocilem znowu do auta i znowu ekran byl pusty juz bez zegara, jedynie co to ciagle działało ogrzewanie ale nie moglem nim sterowac...

dodam ze oprocz samego ekranu nie mam podswietlenia przyciskow sterujacych w okolicy ekranu (podswietlone jest jedynie srodkowe pokretło decydujace o kierunku nawiewu - szyba, rece, nogi itp) reszta jest "martwa"

to zrobilem do tej pory:

-sprawdzilem bezpieczniki (w skrzynce pod kierownica 32 sztuki) - wszytskie okej, ale gdy wsadzam bezpiecznik 29 mam tam chyba wsadzone 15 albo 20 A wsadzone pojawia sie mała iskra za kazdym razem w momencie wcisniecia,

-zdjałem obuowe panelu w celu sprawdzenia bezpiecznika za radiem tam mam 10 A ale tez wyglada dobrze...

- patrzylem na bezpieczniki koło aku, ale tez okej.

macie jakies dobre rady? moze jakis przekaźnik albo cos ? z góry dziękuje!
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #87 - Niedziela, 29.12.2013, 14:47:23 - NIEPRZECZYTANA »

Do przelutowania panel a nastepnie cala puszka radia, nie pomoze to wymiana.
Grundig to badziewie i tyle :-X

wielga Mężczyzna
Świeżak

Samochód: seat ibiza ii fl 2000 1,9 sdi

« Odpowiedz #88 - Niedziela, 29.12.2013, 15:06:01 - NIEPRZECZYTANA »

raby czy taka usterka mogla sie zrobic sama z siebie? nigdy nie mialem problemu z tym wyswietlaczem i podswietleniem... auto nie bylo uzywane 3 dni i taki zonk? i jeszcze ten dziwny krotkotrwały powrot do normalnosci...? zwykle takie rzeczy stopniowo szwankują a tutaj tak nagle? (nie licząc tego ze od samego poczatku radio się wyłączało samo z siebie ale po włączeniu do pokretłem do volume działało...)  pozdrawiam
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #89 - Niedziela, 29.12.2013, 15:26:18 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: wielga
raby czy taka usterka mogla sie zrobic sama z siebie?
a czytales troche forum? chyba nie bardzo...
jeszcze nie zlyszalem aby komus sie to radio zepsulo specjalnie od uzywania.
Jeszcze raz - to jest BADZIEWIE

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Elektryka» wyswietlacz lcd - ibiza 2001
Skocz do: