+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» W czasie jazdy czuć benzyne. Jaka przyczyna???
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Strony: [1] 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: W czasie jazdy czuć benzyne. Jaka przyczyna???  (Przeczytany 32973 razy)
Joseph
Gość

« Poniedziałek, 19.06.2006, 19:45:41 - NIEPRZECZYTANA »

Mam Ibize 1.4 MPI z 2000r. Mam problem i nie wiem jaka jest przyczyna. W czasie jazdy czuc benzyne. Nie w środku pojadu, tylko po otwarciu szyby. Przyczyna nie jest napewno zbyt duzo benzyny w baku. Pod autem nie ma plamy po benzynie więc chyba nie ma poważnego przecieku. Czy to może byc problem z katalizatorem? Albo gdzieś jakis wężyk od paliwa jest pękniety i w czasie jazdy gdzies cieknie paliwo. Jechałem teraz na trasie Katowice-Łódź i cały czas po otwarciu szyby czułem benzyne. Miał ktos taki problem? Prosze o pomoc i rade co i gdzie sprawdzić.
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)

« Odpowiedz #1 - Poniedziałek, 19.06.2006, 20:53:37 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "Joseph"
W czasie jazdy czuc benzyne.

http://klubseata.pl/forum/index.php?topic=1616.0 - może ten wątek naprowadzi :?:

:tazior:   ASZ + FJW = TDI  :los:
Joseph
Gość

« Odpowiedz #2 - Poniedziałek, 19.06.2006, 21:02:05 - NIEPRZECZYTANA »

Niestety to chyba nie to. Ja wyraźnie czuje benzyne a nie spaliny. Podejrzewam,że w czasie jazdy gdzies wycieka beznyna. Może na przewodach. To może byc bardzo niebiezpieczne dlatego prosze o rady i wskazówki.
Joseph
Gość

« Odpowiedz #3 - Poniedziałek, 19.06.2006, 21:10:24 - NIEPRZECZYTANA »

A gdzie jest ten odpowietrznik i jak go odetkać?
woj Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: VW Sharan TDI 130KM+VIR + Cordoba Vario 1.6+LPG

« Odpowiedz #4 - Poniedziałek, 19.06.2006, 21:15:24 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "KYS"
- może ten wątek naprowadzi
Jest jednak różnica między benzyną a spalinami. :mrgreen:
Sprawdź zbiornik z węglem aktywnym (zbiorniczek  przy przednim prawym błotniku na dole) czy jest cały -odpowiada on za odpowietrzenie zbiornika paliwa. Jeśli nie to sprawdź połączenie przy filtrze paliwa (przy zbiorniku paliwa obok tylnej belki), jeśli tam nie to musisz oblookać  cały układ paliwowy. Z tym nie ma jaj :pub:

[ Dodano: 2006-06-19, 22:20 ]
AAAA zapomniałem  :!:  odkęć dekiel od pompy paliwa (pod prawym tylnym siedzeniem) i sprawdź połączenia przewodów z pompą paliwa.

VW SHARAN TDI \\\\\\\\\\\\\\\'01 130 KM+vir  :bounce: i SEAT CORDOBA VARIO 1,6 \\\\\\\\\\\\\\\'98 :seat:
Joseph
Gość

« Odpowiedz #5 - Wtorek, 20.06.2006, 16:24:47 - NIEPRZECZYTANA »

Od jutra mam L-4 do poniedziałku więc będe miał troche czasu i pozaglądam tam gdzie mówisz. Dzięki za wskazówki. Najlepiej było by zaraz po jeździe stanąć na jakąś sucha i czystąpowierzchnie i szybko sprawdzić czy gdzies spod auta nie kapnie benzyna.Wtedy wiadomo by było w którym miejscu szukać. Przed chwila byłem u znajomego mechanika i tez właśnie mówił o tym filtrze węglowym pod błotnikiem żeby tam sprawdzić. Sprawa jest poważna-bo niedoj,że trace paliwo to jeszcze w te upały może dojśc do samozapłonu:/
KYS Mężczyzna
~ KYS ~ ?
Moderator

Samochód: był -> Seat Ibiza TDI (6L)

« Odpowiedz #6 - Wtorek, 20.06.2006, 17:57:37 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "Joseph"
Najlepiej było by zaraz po jeździe stanąć na jakąś sucha i czystąpowierzchnie i szybko sprawdzić czy gdzies spod auta nie kapnie benzyna.

Jeżeli paliwo czuć z powodu nieszczelności przy filtrze z węglem aktywnym to wcale nie musi nigdzie kapać...
Teraz jak jest ciepło paliwo bardziej paruje i fitr ten ma 'więcej roboty', więc jak wcześniej była tylko mała nieszczelność, to mogłeś tego nawet nie zauważyć... ;-)

:tazior:   ASZ + FJW = TDI  :los:
xROnx
Użytkownik

« Odpowiedz #7 - Czwartek, 26.04.2007, 14:32:12 - NIEPRZECZYTANA »

od jakis 1,5tygodnia zauwazylem ze smierdzi mi benzyna w mojej ibi.tzn tak: gdy odpale auto i posiedze w srodku przy wlaczonym nawiewie na 1 zaiwania równo benzyna.gdy wyjde z auto troche mniej ale tez zaiwania.Myslalem ze gdzies mi wycieka czy cos ale po pierwsze nie zauwazylem wycieku paliwa na wskazniku, nie ma ani sladu po wyciekajacej benzynie na ziemi a po otworzeniu komory silnika nigdzie nie cieknie. Mniej smierdzi w porywach do wogole nie smierdzi wtedy kiedy sie jedzie.Nie mam zielonego pojecia co to moze byc.Czy ktos moze mi pomoc.... bo smierdzi jak w polonezach normalnie  :sad:

Seat Ibiza '94 1.3 CL i ciagle rosnie:)
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

Samochód: Leon Cupra 4 2002 1.9 ARL+++ 240KM/460Nm

« Odpowiedz #8 - Czwartek, 26.04.2007, 14:39:46 - NIEPRZECZYTANA »

aby smierdzilo nie musi byc wielki wyciek...
musisz posprawdzac wszystkie przewody paliwowe glownie przy silniku od strony nawiewu bo wlasnie one tamtedy ida, przyda sie kanal...

PS bezyna nie smierdzi  :test:

>>> Sprzedam <<< >>> Ibiza <<< >>> Foka <<< >>> Leon <<<
?Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców"
xROnx
Użytkownik

« Odpowiedz #9 - Czwartek, 26.04.2007, 15:44:11 - NIEPRZECZYTANA »

z kanalem nie bedzie problemu mam:)
sprawdzalem na razie na wech.uruchomilem ibi otworzylem klape i wacham.zaczynajac od przewodow ktore wychodza z pod auta.tak wachajac to  zaiwania z obudowy filtra powietrza ale wszystko jest szczelnie pozamykane... poza tym nie wiem moze akurat z tamtad ma prawo zaiwaniac...

Łukasz
Gość

« Odpowiedz #10 - Czwartek, 26.04.2007, 15:49:40 - NIEPRZECZYTANA »

zobacz ten waz gumowy co idzie od odmy do filtra z tamtad tez moze smierdziec
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #11 - Czwartek, 26.04.2007, 16:27:31 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "xROnx"
tak wachajac to zaiwania z obudowy filtra powietrza ale wszystko jest szczelnie pozamykane...
moze z okolicy kolektora dolotowego... tam sie przypatrz dokladnie.

xROnx
Użytkownik

« Odpowiedz #12 - Niedziela, 29.04.2007, 15:38:01 - NIEPRZECZYTANA »

ok rozebralem obudowe filtra powietrza... obejrzalem wszystko dokladnie.przewody suche jak piepirz jedynie wtryskiwacz w benzynie ale to jest wtryskiwacz wiec musi byc.potem zalozylem wszystko z powrotem gdy tak zakladalem stwierdzilem ze pokrece ta pokrywa jak kierownica tzn 1cm w prawo i 1cm w lewo zeby wszystko sie dobrze ulozylo, potem zalozylem zaczepy i mocniej dokrecilem srubke.potem odpalilem auto i wsiadlem do srodka i wacham.nie wiem mam wrazenie ze smierdzi o wiele mniej.nie wiem juz czy to moja psychika... czy moglo miec to jakis wplyw? zle ulozenie filtra powietrza oraz pokrywy?
...po kilku dniach.ah tam do niczego.dalej smierdzi surową bena.nie wiem co to moze byc.wszedzie sucho nic nie cieknie. a moze jakies "cos" sie zepsulo ze nie pochlania czy tam nie odprowadza opar benzyzy gdzies tam i dlatego smierdzi ??

woj Mężczyzna
Użytkownik

Samochód: VW Sharan TDI 130KM+VIR + Cordoba Vario 1.6+LPG

« Odpowiedz #13 - Niedziela, 29.04.2007, 22:28:07 - NIEPRZECZYTANA »

Dla mnie to dziwne zjawisko bo silnik zasysa powietrze i smród paliwa powinien być też zassany z filtra powietrza - skupiłbym się raczej na pompie paliwa i przewodach. :pub:  :pub:

VW SHARAN TDI \\\\\\\\\\\\\\\'01 130 KM+vir  :bounce: i SEAT CORDOBA VARIO 1,6 \\\\\\\\\\\\\\\'98 :seat:
raby Mężczyzna
Klubowicz
Moderator

« Odpowiedz #14 - Środa, 02.05.2007, 21:06:39 - NIEPRZECZYTANA »

Cytat: "KYS"
Jeżeli paliwo czuć z powodu nieszczelności przy filtrze z węglem aktywnym to wcale nie musi nigdzie kapać...
Teraz jak jest ciepło paliwo bardziej paruje i fitr ten ma 'więcej roboty', więc jak wcześniej była tylko mała nieszczelność, to mogłeś tego nawet nie zauważyć...  
xROnx, sprawdziles ten trop?

Strony: [1] 2 3   Do góry
  Drukuj  

+  Internetowy Klub Seata
|-+  Techniczne» Benzyna & LPG» W czasie jazdy czuć benzyne. Jaka przyczyna???
Skocz do: