Witam ponownie - ponownie bo pierwsze przywitanie było w dziale witań

Tak więc do tematu: szukałem o znalazłem kilka pokrewnych tematów, ale żaden nie wyjaśnił mi mojego problemu:
klimcok napełniony, kilka dni temu - kupiłem ibizię bez kompresora. Po montażu nie działała więc wymieniłem czujnik ciśnienia, nigdzie - podkreślam: nigdzie nie znalazłem czujnika temperatury zewnętrznej, ani na podszybiu ani w komorze silnika ani wewnątrz pojazdu, za to jest dokładnie taki sam w puszcze termostatu silnika dwa czujniki koło siebie, 4 piny i dwa piny. Dziwi mnie, że temp silnika sterują klimą ale ok.
Wymieniłem też puszkę z przekaźnikami bo nie chciała ruszyć.
Nowa zresztą również nie wykazywała chęci do współpracy i teraz tak:
- zaczęła działać dopiero po włączeniu wtyczki na czujniku temperatury w termostacie silnika 2 pinowym i - co ważne - podaniu plusa do otwartej skrzynki przekaźników wentylatorów - jak by wzbudzenie - wystarczyło jeden raz i działa. Problem polega na tym, że wentylator - jest jeden chodź są dwie wtyczki do wentylatorów oraz dwie wtyczki do termowłącznika na chłodnicy - i wszystkie tej samej długości !!! włącza się od razu na drugi bieg przy włączeniu klimy ale klima... no właśnie: włącza się dopiero po przekroczeniu 1800 obrotów silnika.
Sorawdzałem sprzęgło, sprawdzałem ciśnienie i jest ok. Zwyczajnie, włącza się przy 1800 obrotach i wyłącza przy 1750 - powyżej 1800 działa normalnie poniżej 1750 się wyłącza i już. w korku oczywiście jest to nie do zaakceptowania, i nie chodzi o to, że klima słabo chłodzi. Zwyczajnie wyłącza się poniżej 1750 obortów sprzęgło się rozłącza. Do tego zauważyłem jeszcze coś: klimę włącza jakiś dodatkowy przekaźnik w skrzynce bezpieczników pod kierownicą wewnątrz kabiny - myślałem, że są tylko te przy silniku.
Dodatkowo jak wyłączam klimę to wentylator nie przestaje działać, sprawdzałem, potrafię tak jechać nawet kilka kilometrów, nawet w nocy silnik się normalnie schłodzi klima nie działa a wentylator po wyłączeniu klimy cały czas działa i to na drugim biegu.
Zatem:
Dlaczego klima się włącza dopiero od 1800 obrotów - jak zmienić by włączała się również jak w innych autach na wolnych obrotach ?
Czy jest niezbędna wymiana tego filtra/osuszacza umieszczonego pod prawym przednim reflektorem - taka aluminiowa pionowa puszka z czujnikiem ciśnienia. Do czego to służy ? Może szlag go trafił i on powoduje problemy?
Dodatkowo co z tym wentylatorem, dlaczego po wyłączeniu klimy wentylator się nie wyłącza ?
Gdzie do diaska znajduje się czujnik zewnętrzny klimy i dlaczego może to być właśnie ten dodatkowy przy termostacie silnika ? - sprawdzałem u znajomych w aucie i na szrocie i wszyscy mają ten czujnik na podszybiu - w moim tak nie jest.
Z góry dziękuję za pomoc.
Napisano: Niedziela, 07.08.2016, 18:09:06
Uuuu... naprawdę nie ma tu nikogo, kto rozkminił instalację elektryczną klimy tego auta ?
Chyba, że wszyscy zarabiają tak dużo, że jeszcze są na wakacjach